Hyperventilatie
We weten er allemaal wat van en relatief gezien hebben veel mensen in meer of mindere mate last van hyperventilatie. Maar wat is hyperventilatie nu echt, wat kunnen we er aan doen en kunnen we het voorkomen?
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie betekent letterlijk ‘teveel' (hyper) ‘ademen’ (ventilatie) en dat wil dus zeggen dat je te snel ademt (sneller dan normaal). Het is een symptoom van angst, paniek, oververmoeidheid of stress.
Een aanval van hyperventilatie kan beangstigend zijn, zeker de eerste keer. Je hebt het gevoel te weinig zuurstof binnen te krijgen. Maar wat zijn de symptomen van hyperventilatie?
Symptomen en gevolgen
Door de snelle ademhaling krijg je in korte tijd te veel zuurstof binnen en adem je teveel kooldioxide (CO2) uit. Wat het bloed minder zuur maakt en waaruit klachten kunnen ontstaan. Te denken valt aan:
- flauwvallen
- transpireren
- duizeligheid
- benauwdheid
- beklemmend gevoel op de borst (men denkt bij dit gevoel vaak aan een hartaanval)
- tintelingen
- spieren die verstijven
Het is lastig en vervelend, maar geeft in principe geen blijvende schade. Wat wel vervelend is, is dat een gevolg van een aanval weer wel tot lichamelijke klachten kan leiden. Je moet hierbij denken aan:
- diarree
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- buikkramp
- spierpijn
- slapeloosheid
Omdat je enig moment weet wat het is en het je angstig maakt, kan dit een trigger zijn voor meer klachten en zo kom je, bij uitblijven van een behandelplan, in een vicieuze cirkel terecht. Door angst kan je lichaam de volgende symptomen teweegbrengen:
- zweverigheid
- pijn op de borst
- angst de controle kwijt te raken
- rillingen en opvliegers
- versnelde hartslag
- misselijkheid
Behandelen
Maar gelukkig is hyperventilatie goed te behandelen. Schakel via de huisarts een goede therapeut in, welke over het algemeen naar enkele sessies al een positieve wending kan geven aan de hyperventilatie en de mogelijke gevolgen ervan (vaak cognitieve gedragstherapie). Hyperventilatie vindt zijn oorzaak immers in het geestelijke proces en een gevolg is de lichamelijke uitwerking. Denk bij de psychische oorzaken aan burn-out, zware stress, tunnel-denken.
Daarmee niet gezegd dat anti depressiva een oplossing zouden zijn. Nog los van het feit dat daar stevige bijwerkingen aan zitten.
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen zijn prima als onderdeel van, maar realiseer je dat ademhalingsoefeningen alleen wel de symptomen aanpakken maar niet de oorzaak.
Tips
Bedenken dat je rustig moet worden, is meestal geen optie. Als het zo gemakkelijk was, zou de aanval mogelijk niet eens komen. Afleiding zoeken kan wel helpen en in een papieren zakje blazen op het moment dat je een aanval krijgt, helpt ook. De snelle daling van je CO2 wordt op deze wijze wat afgezwakt.