Hyperventilatie

Hyperventilatie We weten er allemaal wat van en relatief gezien hebben veel mensen in meer of mindere mate last van hyperventilatie. Maar wat is hyperventilatie nu echt, wat kunnen we er aan doen en kunnen we het voorkomen?

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘teveel' (hyper) ‘ademen’ (ventilatie) en dat wil dus zeggen dat je te snel ademt (sneller dan normaal). Het is een symptoom van angst, paniek, oververmoeidheid of stress.
Een aanval van hyperventilatie kan beangstigend zijn, zeker de eerste keer. Je hebt het gevoel te weinig zuurstof binnen te krijgen. Maar wat zijn de symptomen van hyperventilatie?

Symptomen en gevolgen

Door de snelle ademhaling krijg je in korte tijd te veel zuurstof binnen en adem je teveel kooldioxide (CO2) uit. Wat het bloed minder zuur maakt en waaruit klachten kunnen ontstaan. Te denken valt aan:
 • flauwvallen
 • transpireren
 • duizeligheid
 • benauwdheid
 • beklemmend gevoel op de borst (men denkt bij dit gevoel vaak aan een hartaanval)
 • tintelingen
 • spieren die verstijven

Het is lastig en vervelend, maar geeft in principe geen blijvende schade. Wat wel vervelend is, is dat een gevolg van een aanval weer wel tot lichamelijke klachten kan leiden. Je moet hierbij denken aan:
 • diarree
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • buikkramp
 • spierpijn
 • slapeloosheid

Omdat je enig moment weet wat het is en het je angstig maakt, kan dit een trigger zijn voor meer klachten en zo kom je, bij uitblijven van een behandelplan, in een vicieuze cirkel terecht. Door angst kan je lichaam de volgende symptomen teweegbrengen:
 • zweverigheid
 • pijn op de borst
 • angst de controle kwijt te raken
 • rillingen en opvliegers
 • versnelde hartslag
 • misselijkheid

Behandelen

Maar gelukkig is hyperventilatie goed te behandelen. Schakel via de huisarts een goede therapeut in, welke over het algemeen naar enkele sessies al een positieve wending kan geven aan de hyperventilatie en de mogelijke gevolgen ervan (vaak cognitieve gedragstherapie). Hyperventilatie vindt zijn oorzaak immers in het geestelijke proces en een gevolg is de lichamelijke uitwerking. Denk bij de psychische oorzaken aan burn-out, zware stress, tunnel-denken.
Daarmee niet gezegd dat anti depressiva een oplossing zouden zijn. Nog los van het feit dat daar stevige bijwerkingen aan zitten.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn prima als onderdeel van, maar realiseer je dat ademhalingsoefeningen alleen wel de symptomen aanpakken maar niet de oorzaak.

Tips

Bedenken dat je rustig moet worden, is meestal geen optie. Als het zo gemakkelijk was, zou de aanval mogelijk niet eens komen. Afleiding zoeken kan wel helpen en in een papieren zakje blazen op het moment dat je een aanval krijgt, helpt ook. De snelle daling van je CO2 wordt op deze wijze wat afgezwakt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij klachten van hyperventilatieWat te doen bij klachten van hyperventilatieHyperventilatie is geen ziekte maar wel zeer vervelend als men het verkrijgt. Zo kunnen er lichamelijke als psychische p…
Vaak diep moeten ademhalenVaak diep moeten ademhalenWanneer de ademhaling normaal verloopt is het niveau tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed optimaal. We denken in…
Hyperventileren: wat doe je eraan?Hyperventileren: wat doe je eraan?Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je begint steeds zwaarder adem te halen en lijkt wel in ademnood. Je bent aan…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…

Oorpijn, hoe komt het en wat doe je eraan?Meestal als iemand last heeft van oorpijn gaat dit samen met een ontsteking. Bij kinderen komt vaak een ontsteking in he…
Ziekte van Dupuytren te behandelenZiekte van Dupuytren te behandelenAls je lijdt aan de ziekte van Dupuytren heb je te maken met vervelende handproblemen. Het is een aandoening waarbij de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.