Ziekte van Dupuytren te behandelen

Ziekte van Dupuytren te behandelen Als je lijdt aan de ziekte van Dupuytren heb je te maken met vervelende handproblemen. Het is een aandoening waarbij de vingers kromtrekken. Stel dat je ringvinger en pink zijn kromgebogen, dan is je handfunctie ernstig beperkt. Maar behandeling is gelukkig mogelijk. Op één dag zowel de operatieve behandeling, het aanmeten van spalk en instructie over hersteloefeningen is haalbaar. Bovendien is er inmiddels ook een medicijn als alternatief.

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij de vingers kromtrekken door abnormale vorming van collageen in de handpalm. Het begint aanvankelijk met goedaardige bindweefselwoekeringen in de vingers en/of handpalm. In een later stadium ontstaan er knobbeltjes tussen pezen en huid, die bij elkaar een harde streng vormen. Daardoor schrompelt het bindweefsel dat zich in de hand bevindt en trekken de vingers krom. De ziekte ontstaat meestal bij pink en/of ringvinger, maar kan eigenlijk bij alle vingers optreden. De ziekte is op zich zelf meestal pijnloos en is te behandelen met een operatie of d.m.v. een minder ingrijpende naaldmethode. (aponeurotomie). Onder meer in het MCA te Alkmaar worden beide methoden toegepast.

Hoe werkt de naaldmethode

De naaldmethode wordt bij weinig ziekenhuizen toegepast, maar o.a. wel bij het MCA in Alkmaar. Dr. Moolenburgh: “We prikken met een dunne naald in de streng, waardoor die poreus wordt en de vinger weer recht komt te staan. Er wordt dus geen weefsel weggenomen, zoals bij een operatie. Het is minder belastend dan een operatie, er is minder kans op complicaties en alles kan in een dag plaats vinden (in de zogenoemde Dupuytrencarrousel) , waarop de patiënt dezelfde dag weer naar huis kan“ .

Wat houdt de Dupuytrencarrousel in

Dat is de behandelcyclus bij het MCA in Alkmaar. Van intake en informatie tot behandeling en oefeninstructies: patiënten krijgen alles op een dag. Na een telefonische screening volgt een individuele intake en een echografie. Op deze echo is de pees dan goed waar te nemen en wordt gemeten hoe diep hij ligt. Vervolgens krijgen patiënten bij revalidatie groepsgewijze uitleg van een fysiotherapeut, over de aandoening, het belang van een spalk en noodzakelijke oefeninstructies. Daarna volgt behandeling. Afhankelijk van het aantal benodigde prikken duurt de behandeling 10 tot 30 minuten. De ergotherapeut maakt daarna een spalk op maat, die men eigenlijk 6 maanden zou moeten dragen. Ook komen er oefeninstructies en blijft er nadien telefonisch contact of het dragen van de spalk bevalt en of er geen gevoelsverlies is opgetreden. Zonodig volgt er opnieuw een afspraak.

Medicijn Xiapex

In sommige gevallen is het mogelijk via medicijn te behandelen. Xiapex (collagenase) is een medicijn dat met een injectienaald in de streng van de hand wordt gespoten, zonder aantasting van de andere weefsels. Het middel zorgt dat de streng in de hand zachter wordt, en afgebroken wordt door enzymen. In later stadium kan de vinger onder verdoving worden gestrekt. Dit gaat slechts bij één streng (vinger) per behandeling. Voordeel is dat er niet geopereerd hoeft te worden en dat de handfunctie sneller herstelt. De dag na de injectie zal de arts (desgewenst onder verdoving) de vinger strekken teneinde de streng in de hand te breken, en vervolgens wordt voor enkele maanden een spalk aangebracht. Meestal volstaat één behandeling per vinger.

Informeer bij uw ziektekostenverzekering of de behandeling vergoed wordt, want die kans is niet groot.

Definitieve genezing mogelijk?

Kans op definitieve genezing is helaas gering. De aandoening gaat zelden volledig over. De kans op terugkeer blijft altijd redelijk groot, ongeacht de manier van behandelen. Het is wel belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te starten en daarmee niet te wachten totdat de nagels reeds in de handpalm drukken.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Dupuytren: oorzaak, symptomen en behandelingZiekte van Dupuytren: oorzaak, symptomen en behandelingBij de ziekte van Dupuytren, ook wel contractuur van Dupuytren genoemd, is er sprake van schrompeling van bindweefsel in…
Ziekte van Ledderhose: woekering van bindweefsel onder voetZiekte van Ledderhose: woekering van bindweefsel onder voetBij de ziekte van Ledderhose is er sprake van een ongewenste snelle groei van bindweefsel onder de voeten. Sterk verwant…
Contractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingContractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingEen Dupuytren-contractuur is een handmisvorming die meestal geleidelijk ontstaat en een laagje weefsel onder de huid van…
Ziekte van Dupuytren: symptomen en (nieuwe) behandelingZiekte van Dupuytren: symptomen en (nieuwe) behandelingZiekte van Dupuytren, ook vaak aangeduid als 'koetsiersziekte', wordt gekenmerkt door goedaardige bindweefselvermeerderi…

HyperventilatieHyperventilatieWe weten er allemaal wat van en relatief gezien hebben veel mensen in meer of mindere mate last van hyperventilatie. Maa…
Wat je moet weten over verschillende slaapmiddelenWat je moet weten over verschillende slaapmiddelenSteeds meer Nederlanders gebruiken slaapmiddelen om enigszins tot rust te kunnen komen. Het jachtige leven, de prestatie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Zorg van Nu (MCA Alkmaar) en Elsevier 47, 2011
  • Slingeland.nl (geraadpleegd) 6-4-2016)
Reacties

Ronald, 06-11-2016
Is Xiapex inmiddels weer toegestaan om te gebruiken in Nederland? Reactie infoteur, 07-11-2016
Neem hierover contact op met uw verzekeraar, vooral ook omdat de behandeling vaak niet wordt vergoed.

Bert, 14-06-2016
Heb beginstadium van dupuytren en gebruik al 3 maanden silidyn silicium, voor mij een wondermiddel. Klachten zijn stukken minder en knobbels in mijn handen zijn kleiner geworden. Reactie infoteur, 30-09-2016
Er is een reactie op uw bericht gekomen

Anneke van den Berg, 26-09-2011
Ik ben aan mijn linkerhand 2 maal geopereerd. Rechts heb ik bij mijn pink en onder de ringvinger behoorlijke pijnlijke verdikkingen. Ben reeds 2 maal in Erasmus MC geweest hiervoor waar mij werd medegedeeld dat ik maar paracetamol moest slikken en pas geholpen kan worden als de vingers krom zijn, geld dit bij u ook voor de nieuwe behandeling. Reactie infoteur, 26-09-2011
Geachte mevrouw Van den Berg,
U kunt zich rechtstreeks in verbinding stellen met de bron van dit artikel, namelijk Medisch Centrum Alkmaar:
www.mca.nl

Succes

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.