Ziekte van Dupuytren: oorzaak, symptomen en behandeling

Ziekte van Dupuytren: oorzaak, symptomen en behandeling Bij de ziekte van Dupuytren, ook wel contractuur van Dupuytren genoemd, is er sprake van schrompeling van bindweefsel in de palm van de hand. Dit kan ertoe leiden dat vingers niet meer volledig gestrekt kunnen worden. Sterk verwant aan de ziekte van Dupuytren zijn de ziekte van Peyronie en de ziekte van Ledderhose. Wat is de oorzaak van de ziekte van Dupuytren, wat zijn de symptomen en wat is er mogelijk qua behandeling? Is de ziekte van Dupuytren te genezen? Wat houdt Dupuytren-carrousel in?

Inhoud artikel


Verklaring van de naam van de ziekte: Dupuytren

De naam van de ziekte komt van een Frans chirurg die leefde van 1777 tot 1835. In 1831 werd de aandoening, die vaak voorkomt, voor de eerste keer beschreven en middels een operatie behandeld door baron Guillaume Dupuytren. De oorsprong van de ziekte zou mogelijk gevonden kunnen worden bij de Kelten (Keltische klauw).

Verschillende namen voor de ziekte van Dupuytren

  • Ziekte van Dupuytren
  • Contractuur van Dupuytren
  • Morbus Dupuytren
  • Koetsiershand
  • Keltische klauw
  • Fibrosis palmaris

Ziekte van Dupuytren

Het is een aandoening van het bindweefsel. In de hand ligt het bindweefsel tussen de huid van de handpalm en de bloedvaten die er onder liggen en de pezen. Bij de ziekte van Dupuytren is er sprake van een vermeerdering (goedaardig) en verdikking van het bindweefsel in de palm van de hand. Dit is voelbaar als knobbels en strengen. Het te veel aan bindweefsel verschrompelt uiteindelijk en dit leidt ertoe dat de vingers niet meer goed gestrekt kunnen worden. Een term die hiervoor gebruikt wordt: klauwhanden. De ziekte van Dupuytren treft vaker mannen dan vrouwen (de kans is acht keer zo groot). De aandoening wordt meestal op een leeftijd tussen de veertig en de zestig jaar vastgesteld. De helft van de mensen met de ziekte van Dupuytren heeft het aan beide handen. De ziekte van Dupuytren komt vaak voor samen met het carpaal tunnel syndroom (zenuw in de pols zit beklemd), trigger fingers (haperende vingers veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de buigpees van een van de vingers) en artrose van de basis van de duim.

Oorzaak ziekte van Dupuytren

Het is tot nu toe onduidelijk waarom er een vermeerdering en verdikking van bindweefsel optreedt. De ziekte van Dupuytren komt in bepaalde families vaker voor, maar het is niet bewezen dat het een erfelijke ziekte is. Bepaalde factoren kunnen invloed hebben: roken, overmatig gebruik van alcohol, epilepsie, diabetes mellitus, chronische aandoeningen van de longen, een eerder trauma aan de hand.

Symptomen ziekte van Dupuytren

  • In het begin zal iemand niet zoveel klachten hebben. Eerste tekenen kunnen een knobbeltje zijn, de huid kan iets verhard aanvoelen, de huid kan ook iets intrekken in de palm van de hand. Er is dan meestal geen sprake van pijn.
  • In een later stadium ontstaan er meer knobbeltjes en deze vormen strengen onder de huid die niet meer elastisch zijn. Hoe snel de strengen ontstaan kan wisselen, het kan gebeuren binnen een paar maanden maar het kan ook jaren duren voordat ze zich ontwikkelen. Als je een vinger strekt dan zul je de onderhuidse streng voelen trekken. Je merkt het vaak het eerste aan de pink en de ringvinger. Later trekken de strengen de vingers de hele tijd krom en dan kun je de hand niet langer goed gebruiken. Het oppakken van kleine voorwerpen zal problemen opleveren en je kunt de hand niet meer plat op tafel leggen.
  • Pijn: in rust hoeft je in principe geen pijn te hebben, maar als de hand gebruikt wordt dan kan dit wel pijn geven ter plaatse van de knobbeltjes en strengen.

Diagnose ziekte van Dupuytren

De (huis)arts zal de hand onderzoeken: strekken van de hand, hoe bewegen de vingers, hoe is de grijpfunctie. Het stadium waarin de ziekte van Dupuytren zich verkeert kan vastgesteld worden door de kromstand van de vingers op te meten. Voor een operatieve ingreep zal een röntgenfoto worden gemaakt van de hand. Soms volgt er neurologisch onderzoek.

Behandeling ziekte van Dupuytren

  • Genezing is niet mogelijk, behandeling is gericht op het herstel van het functioneren van de hand.
  • Heb je geen verlies van functie van de hand dan is behandeling niet noodzakelijk, wel is het belangrijk om de hand of handen regelmatig te laten controleren door een arts. Geen functieverlies, maar wel veel pijn, overleg met de arts wat er aan gedaan kan worden.
  • Als de hand niet meer vlak op tafel kan worden gelegd dan wordt behandeling overwogen. Opties zijn een prikbehandeling, ook wel naaldaponeurotomie genoemd, of een operatieve ingreep. Het is belangrijk om te weten dat de ziekte van Dupuytren terug kan komen, dan is opnieuw behandelen nodig.

Niet-operatieve behandeling: naaldaponeurotomie

Naaldaponeurotomie is een niet-operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren. Het is een zogenoemde prikbehandeling die maar in weinig ziekenhuizen in Nederland wordt aangeboden. Onder andere in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Bij de behandeling zijn verschillende specialisten betrokken: gespecialiseerd plastisch chirug, reumatoloog, revalidatiearts, gespecialiseerde ergo- en fysiotherapeuten. Bij een prikbehandeling prikt een plastisch chirurg of een reumatoloog verschillende keren met een naald in het verkleefde en verkorte bindweefsel in de hand. Als dit bindweefsel poreus genoeg is geworden, kan de vinger worden rechtgetrokken. In het algemeen geldt dat behandeling zinvol is als je de hand niet meer goed plat op tafel kunt leggen. Je kunt altijd contact opnemen met het ziekenhuis (polikliniek reumatologie) om te vragen of je in aanmerking komt voor de behandeling.

De Dupuytren-carrousel van Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar)

In Noordwest Ziekenhuisgroep heeft men iets unieks opgezet: de Dupuytren-carrousel. Dat betekent dat onderzoek (een echo), voorlichting en de behandeling op één dag worden gecombineerd. Wat er precies op zo'n dag gebeurt wordt uitgebreid beschreven op de website van het ziekenhuis in Alkmaar.

Operatieve ingreep ziekte van Dupuytren

De bindweefselstrengen die zorgen voor de dwangstand (contractuur) van de vingers, worden middels een operatie verwijderd. Dit gebeurt via een aantal sneden aan de binnenkant van hand of vinger. De operatie duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Heb je klachten aan beide handen, dan zullen de handen na elkaar geopereerd worden (de eerste hand moet eerst hersteld zijn). Mogelijk krijg je na de operatie een doorverwijzing naar een ergotherapeut in verband met een spalk en instructies om te oefenen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingContractuur van Dupuytren: Pijnloze handmisvormingEen Dupuytren-contractuur is een handmisvorming die meestal geleidelijk ontstaat. De aandoening treft een laagje weefsel…
Ziekte van Peyronie: Kromming en pijn van penis bij erectieZiekte van Peyronie: Kromming en pijn van penis bij erectieBij de ziekte van Peyronie is een abnormale bocht in de penis die optreedt tijdens een erectie. Dit is het gevolg van li…
Ziekte van Dupuytren: symptomen en (nieuwe) behandelingZiekte van Dupuytren: symptomen en (nieuwe) behandelingZiekte van Dupuytren, ook vaak aangeduid als 'koetsiersziekte', wordt gekenmerkt door goedaardige bindweefselvermeerderi…
Ziekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Peyronie symptomen bestaan uit een abnormale afwijking in de vorm van de penis, waardoor die in een hoek a…

Bedrust bij zwangerschapBedrust bij zwangerschapBedrust tijdens de zwangerschap is soms noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een dreigende vroeggeboorte. B…
Dysenterie: zeer besmettelijke diarree met pus, bloed, slijmHet hebben van diarree kan iedereen overkomen. Heeft men echter besmet voedsel of water ingenomen met Shigella bacillen,…
Bronnen en referenties
  • Dupuytren.nl
  • https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/In-het-ziekenhuis/Fotoplayers/Dupuytren
  • Rijnstate.nl
  • Orthopedie.nl
  • De Grote Oosthoek Medische Encyclopedie
Reacties

E. Vlasma, 11-01-2017
Hallo.

Ik heb dupuytren aan beide handen tot nu toe weinig last. Maar in mijn voetholte een knobbel waar ik meer last van krijg. Wat te doen? (en die dikker word). Ik las dat het LEDDERHOSE kon zijn. Wie heeft advies,

Vr gr E VLasma Reactie infoteur, 16-01-2017
Ik raad u aan om naar uw huisarts of behandelend arts te gaan. Met vriendelijke groet,

Ronald Bastiaensen, 26-02-2016
Voor Beste,

Ben benieuwd naar de laatste positieve ervaringen mbt behandeling Ziekte van Dupuytren met Ziapex. Het blijkt dat er geen vergoeding voor is, maar vind een geschikte behandeling veel belangrijker.

mvg
Ronald Bastiaensen Reactie infoteur, 27-02-2016
U kunt het beste contact opnemen met het UMC Groningen afdeling Plastische Chirurgie. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 01-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.