Spierspanning in de schouder: oorzaken en behandeling

Spierspanning in de schouder: oorzaken en behandeling Spierspanning van de schouder is een ongemakkelijke sensatie die bewegingsbeperking met zich mee kan brengen. Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van spierspanning in de schouderregio. Die pijnlijke spierspanning komt anno 2023 steeds vaker voor en is te wijten aan onze huidige (sedentaire) levensstijl. Door onvoldoende fysieke activiteit verliest het spierweefsel op de schouders en rug soepelheid en kracht en dit leidt sneller tot allerlei klachten. Als de spanning gedurende lange tijd aanhoudt, is het belangrijk je huisarts te raadplegen. Hij kan dan mogelijk fysiotherapie voorschrijven. Door sport en bewegingsoefeningen in het dagelijks leven te integreren, zullen de klachten na een tijdje verminderen. Het is belangrijk dat zowel de buikspieren als de rug- en schouderspieren worden getraind. Als er sprake is van een onderliggende aandoening, dan zal de behandeling zich daar op richten.
Spierspanning in de schouder / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comSpierspanning in de schouder / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Spierspanning in de schouder

Skeletpieren ondersteunen het hele lichaam en zorgen ervoor dat je je gewrichten bewust kunt bewegen. Wanneer je dagelijks voldoende beweegt en de spieren versterkt, blijven ze soepel. De moderne mens brengt anno 2023 echter een groot deel van zijn dag zittend door, dan boeten je spieren aan kracht in. Dan worden sommige spieren korter, anderen raken sneller overbelast. Het resultaat is spierspanning met soms ernstige pijn. Vaak vormen zich kleine knobbeltjes onder de huid, de zogenaamde myogeloses. Dit zijn pijnlijke, knobbelvormige, verhardingen van de spier, meestal gepaard gaande met afname van de werking van de spier.

Oorzaken van spierspanning

Sedentaire leefstijl en inactiviteit

De vervelende en irritante pijn in de schouder wordt veroorzaakt door te zwakke schouder-, rug- en buikspieren. Door de onvoldoende getrainde spierdelen neem je sneller een verkeerde houding aan. De rug is gebogen, de schouders hangen af en het hoofd valt naar voren. Dit resulteert in een onbalans van de spieren waarbij sommige spiergroepen overmatig worden gebruikt (zoals de spieren van de bovenrug) terwijl anderen wegkwijnen (zoals de borst- en buikspieren). De overbelaste spieren van de schouder reageren hierop met verharding en pijn. De oorzaak van deze klachten is een onvoldoende versterkt spierstelsel, wat komt door inactiviteit en een sedentaire leefstijl. Computerwerk en andere sedentaire activiteiten evenals te weinig lichaamsbeweging resulteren in de spieren van de schouder die te zwak zijn. Bovendien word je in het dagelijkse leven veelvuldig blootgesteld aan stress, wat ook spierspanning in de schouder-nekspieren teweegbrengt.

Magnesiumgebrek en uitdroging

Bovendien kan er sprake zijn van een magnesiumtekort, dat vooral bij stress voorkomt. Aanhoudende stress en spanning zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Je voeding speelt hier ook een belangrijke rol. Een teveel aan zure voeding met te veel koffie, suiker en witte bloemproducten leidt tot hyperaciditeit (verhoogd zuurgehalte) in het lichaam, waardoor het gevoeliger wordt voor spanningen in de schouder. En als je niet genoeg (water) drinkt, dan heb je ook meer kans op spierspanning in de schouder. Vochtgebrek of uitdroging leidt tot kramp in het spierweefsel (spierkrampen).

Tocht en slaaphouding

Vaak ontstaat een spierspanning in de schouder als gevolg van tocht of slapen in een ongunstige houding. Het kan ook zijn dat je matras slecht is aangepast aan je lichaamsgewicht en beperkte ondersteuning biedt.

Eenzijdige belasting of overbelasting

Vaak is de klacht te wijten aan een permanente eenzijdige belasting, vaak op de werkplek, die de spieren van de schouder en vaak de nek belast. Dit kunnen de vele telefoontjes zijn waarbij je de telefoon tussen de schouder en het oor klemt, evenals frequent werkzaamheden verrichten boven je hoofd.

Andere oorzaken

Mogelijke andere oorzaken van spierspanning in de schouder zijn onder meer:

Symptomen

In de meeste gevallen veroorzaakt spierspanning in de schouder scherpe pijn of ongemak rond de schouders. Deze symptomen kunnen uitstralen naar het hoofd en de armen. Hoofdpijn kan het gevolg zijn. Bovendien zijn de aangetaste spieren drukgevoelig. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot abnormale sensaties zoals gevoelloosheid (doof gevoel) en tintelingen. Dit komt door een verstoorde bloedsomloop of een beknelde zenuw. Je kunt ook last krijgen van bewegingsbeperkingen.

Huisarts raadplegen

Een spierspanning in de schouder is in de meeste gevallen te wijten aan een verkeerde houding van het bovenlichaam, al dan niet in combinatie met te weinig spierkracht door inactiviteit. Een bezoek aan een arts is vaak niet nodig omdat je de spanning zelfstandig kan oplossen. Massage, toepassen van warmte, rekoefeningen, bewegingsoefeningen of sporten helpen al om spanning te voorkomen of te verlichten. Je kunt je zitpositie en hoofdhouding controleren en corrigeren.

Als de symptomen echter blijven aanhouden of verergeren, dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Als er andere klachten zijn, zoals hoofdpijn, wazig zien, braken of misselijkheid, is een bezoek aan de arts zeker noodzakelijk.

Complicaties

In een spierspanning in de schouder zijn de rotatiebewegingen van het hoofd en het bovenlichaam ernstig beperkt. Dit verhoogt het risico op ongevallen, vooral op de weg. Als deze klachten lang aanhouden, ontstaan er vaak compensatiemechanismen in houding en beweging door van de pijn en de spierspanning af te bewegen. De spierspanning in de schouder kan leiden tot pijn in het hoofd of elders.

Ook kunnen er concentratie- en aandachtsproblemen ontstaan als gevolg van de pijnklachten. De cognitieve verwerking is verminderd en dit leidt tot een vermindering van het algemene prestatieniveau. Over het algemeen wordt het werktempo vertraagd, wat kan leiden tot vermindert functioneren op het werk. De spierspanning in de schouder vermindert het algemene welzijn en je kwaliteit van leven. Een verminderde stemming kan leiden tot verdere mentale problemen, soms zelfs tot een depressie.

Door de spierspanning worden de vrijetijdsactiviteiten aangepast. Veel gewone activiteiten kunnen niet zoals gewoonlijk worden uitgevoerd. Als gevolg hiervan kun je je terugtrekken van het sociale verkeer. Ook kan je nachtrust worden verstoord door de klachten. Dit leidt tot een slaapgebrek.

Behandeling van spierspanning in de schouder

Warmte toepassen

Des te eerder de spierspanning in de schouder wordt behandeld, des te beter. Wanneer de spieren zo hard zijn dat merkbare knobbeltjes onder de huid worden gevoeld, is het moeilijker om de spieren weer soepel te maken. Lichtere spanning op de schouder kan heel goed worden behandeld met warmtetoepassingen. Dit kan zowel in een sauna als in een warm bad, een warme kruik of een kersenpitzak.

Oefeningen, beweging en fysiotherapie

Bovendien kun je thuis zelf gymnastiekoefeningen en spierversterkende oefeningen verrichten om de rug en schouders te versterken. Instructies zijn te vinden op internet. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel sportcursussen die specifiek rugoefeningen aanbieden om spanning op dit gebied te bestrijden of te voorkomen. Voor hardnekkige spanningen, kan de fysiotherapeut en sportoefeningen onder zijn begeleiding nuttig zijn. Het is echter belangrijk om door te gaan met de oefeningen na het einde van de therapie, anders verliezen de spieren van de schouder en de rug weer hun kracht en begint het proces weer opnieuw. Sport in welke vorm dan ook moet een integraal onderdeel van je leven zijn. Alleen degenen die regelmatig genoeg bewegen, kunnen pijn en verharding van de schouder voorkomen.

Magnesiumsupplementen

Als er een magnesiumtekort achter de klachten steekt, moet een geschikt supplement worden ingenomen. Laat echter eerst door de arts controleren of er daadwerkelijk sprake is van een magnesiumtekort.

Goed matras aanschaffen

Spierspanning op de schouder kan ook afkomstig zijn van een slechte matras of een verkeerde positie bij het liggen. Belangrijk: zorg er bij het kopen van een nieuwe matras voor dat deze tegelijkertijd stevig en comfortabel is. De rug en de wervelkolom mogen nooit doorzakken.

Aanpassingen op het werk

Als je klachten te wijten zijn aan het feit dat je steeds je telefoon tussen je schouder en je oor klemt, dan biedt een headset voor de vaste telefoon uitkomst of oortjes bij een mobiele telefoon. Neem bij computerwerkzaamheden voldoende pauzes en zorg ervoor dat je je spieren beweegt tussendoor. Dit voorkomt chronische klachten.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Onderliggende aandoening behandelen

In geval van een onderliggende aandoening, zal de behandeling zich daar op richten. Behandeling van het schoudergordelsyndroom of thoracic outlet syndroom (TOS) is gericht op het creëren van een betere houding door middel van oefeningen die je houding corrigeren, zoals mensendiecktherapie of fysiotherapie. Bij een slijmbeursontsteking van de schouder kan de fysiotherapeut een specifieke behandeling aanraden. Verder is rust geboden en de pijn kun je door middel van pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken (NSAID) behandelen, bijvoorbeeld ibuprofen. Als dat onvoldoende soelaas biedt, dan kan de huisarts een injecties met verdoving en/of ontstekingsremmers in de schouder geven. Een peesontsteking van de schouder geneest meestal vanzelf in weken tot maanden. Doe het rustig aan met je schouder en zo nodig kun je paracetamol nemen tegen de pijn.

Prognose

Spierspanning in de schouder is een veel voorkomend verschijnsel. De prognose van dit symptoom hangt enerzijds van de oorzaak af, anderzijds vaak van je bereidheid tot een actieve gedragsverandering, zoals het aanpassen van je houding (op het werk) en het versterken van je spieren door een meer actievere leefstijl. Vaak ontstaat een spierspanning in de schouder als gevolg van tocht of een ongunstige slaaphouding. Als het ongemak wordt veroorzaakt door een dergelijke externe oorzaak, verdwijnt de klacht meestal binnen een etmaal en soms wat langer.

Als de spierspanning in de schouder wordt veroorzaakt door een gevolg van een andere ziekte, zoals een peesontsteking of een slijmbeursontsteking, dan hangt het genezingsproces af van de behandeling van de oorzaak. Houd er rekening mee dat volledig herstel vaak wel enkele maanden in beslag kan nemen.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie

De beste manier om spierspanning in de schouder te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je voldoende beweging krijgt. En regelmatig sporten of het verrichten van specifieke gymnastische oefeningen die de schouders en rug versterken moeten een onderdeel zijn van je leven. Alleen op deze manier kan je bewegingsapparaat zijn taak permanent vervullen en gezond blijven. Tips voor computerwerk: let op de juiste houding. Ga rechtop zitten, schouders naar achteren en hoofd recht. Dit voorkomt een onbalans van de spieren. Bovendien moet er een rechte hoek bestaan ​​tussen de boven- en onderarm en tussen het boven- en onderbeen. De onderarm moet door de tafel worden ondersteund. Las vele kleine pauzes in de werkdag in, waarbij je kleine losmakende oefeningen voor schouder- en rugspieren uitvoert. En verminder stress waar mogelijk. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen. Het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten en zaden (de ingrediënten van een plantaardig dieet) voorzien de spieren optimaal van alle belangrijke voedingsstoffen. Voldoende water drinken houdt de spieren soepel.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Scheefhals: baby en volwasseneScheefhals: baby en volwasseneScheefhals: scheef hoofd, scheve nek, voorkeurshouding bij baby, kind en volwassene. Scheefhals ontstaat soms als gevolg…
Een stress vrij lichaam met Body Stress ReleaseBody Stress Release (BSR) is een gezondheidstechniek waarbij het lichaam wordt gestimuleerd het te veel aan opgebouwde s…
De schouder uit de kom!De schouder uit de kom!Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen.…

Alcoholische cardiomyopathie: Hartfalen door alcoholmisbruikAlcoholische cardiomyopathie: Hartfalen door alcoholmisbruikAlcoholische cardiomyopathie is een hartspieraandoening waarbij een patiënt lijdt aan hartfalen als gevolg van chronisch…
Beenzwakte: Oorzaken van zwakte in been of zwakke benenBeenzwakte: Oorzaken van zwakte in been of zwakke benenEr zijn veel mogelijke oorzaken van beenzwakte, waaronder een beroerte, beriberi en bijwerkingen van medicijnen. Door de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/functie-en-werking-van-spieren
  • https://www.encyclo.nl/begrip/Myogelose
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/wat-betekent-een-tekort-aan-magnesium-voor-je-lichaam/item43603
  • https://www.catharinaziekenhuis.nl/patient/behandelcentra/51-catharina-hart-en-vaatcentrum/aandoeningen/938-thoracic-outlet-syndroom-tos.html
  • https://www.antoniusziekenhuis.nl/slijmbeursontsteking-bursitis-van-schouder
  • https://www.self.com/gallery/stretches-to-relieve-tight-shoulders
  • https://www.issaonline.com/blog/index.cfm/2018/how-to-relieve-tight-muscles-in-the-neck-and-shoulders
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/159737-peesontsteking-schouder-symptomen-behandeling-injectie.html
  • https://mensendieckleidencentrum.nl/behandeling/houding-en-bewegingsgerelateerde-klachten/
  • https://www.antoniusziekenhuis.nl/thoracic-outlet-syndroom
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/slijmbeursontsteking-schouder-symptomen-en-oefeningen/item70484
  • https://www.thuisarts.nl/peesontsteking/ik-heb-peesontsteking
  • https://www.healthline.com/health/tight-sho
  • https://www.headsetwinkel.nl/bedrade-headsets-vaste-telefoon/cid=3558
  • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.