Scheefhals: baby en volwassene

Scheefhals: baby en volwassene Scheefhals: scheef hoofd, scheve nek, voorkeurshouding bij baby, kind en volwassene. Scheefhals ontstaat soms als gevolg van een ongeval, maar is meestal een aangeboren afwijking. Hierbij is en sprake van een verkorting van de halsspier aan één zijde. Wat is de oorzaak, de symptomen en behandeling van scheefhals?

Wat is scheefhals?

Scheefhals wordt ook wel torticollis (congenitalis) genoemd. Het is een aangeboren afwijking, soms ook ontstaat scheefhals na een ongeval. Scheefhals moet niet worden verward met een voorkeurshouding die baby's vaak aannemen. Het verschil tussen deze twee is het feit dat een voorkeurshouding te verhelpen is door het terugleggen van het hoofd. Bij scheefhals is dit niet mogelijk.

Symptomen van scheefhals

Meestal is scheefhals na ongeveer twee maanden na de geboorte te herkennen. Er is sprake van een scheefstand van het hoofd en de nek. Het hoofd neigt naar de schouder toe, bij de meeste kinderen is dit naar rechts toe. De kin zal over het algemeen naar de andere zijde toe buigen, maar dit kan per kind verschillen. De gelaatshelft aan dezelfde zijde kan ook achterblijven in de ontwikkeling. Meestal is er sprake van een beperking in de beweging van het hoofd of de nek, en kan er sprake zijn van pijn.

Oorzaak van scheefhals

Een van de belangrijkste oorzaken van scheefhals is bindweefselvorming, dat in de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier plaatsvindt. Deze spier is een tweekoppige spier dat zich in de hals bevindt. Het bindweefsel is al bij de geboorte of in de eerste levensweken voelbaar als een zwelling. Hierdoor treedt er een verkorting van de halsspier op, wat het hoofd richting de schouder trekt.

Een andere oorzaak is een afwijking aan de nekwervels, dit kan aangeboren zijn maar ook na een ontwrichting. Een verschuiving van de eerste wervel ten opzichte van de tweede wervel heeft ook scheefhals als gevolg. Bepaalde spieraandoeningen veroorzaken ook wel eens scheefhals. Ook oogafwijkingen of een afwijking aan het evenwichtsorgaan kan de veroorzaker zijn.

Een minder voorkomende oorzaak bij volwassene is een wisselende spierspanning in de halsspieren, waardoor het hoofd ook scheef neigt. De spierspanning kan tijdelijk hoog zijn en weer verlagen. Vaak ziet men periodes van scheefhals, afgewisseld door een normale positie van het hoofd. Dit wordt ook wel ideopatische spasmodische torticollis genoemd.

Behandeling

Een eerste maatregel is het recht leggen van het babyhoofd tijdens de slaap. Wanneer het hoofdje naar rechts neigt, moet het babyhoofdje naar links worden gedraaid en vice versa. Ook de knuffel kan het beste in tegenovergestelde richting worden gelegd. Het bedje kan regelmatig gedraaid worden omdat baby's graag in de richting van licht kijken.

De halsspieren kunnen verlengd worden door het hoofdje meerdere malen per dag in tegengestelde richting te drukken, waarbij de schouder tegengehouden wordt, omdat deze anders meedraait. Een kind waarbij het hoofd naar recht neigt, zal op de rug gelegen de rechterschouder tegen moeten houden. Dit kan het beste door de verzorger gedaan worden, ook wanneer het kind al ouder is. Vervolgens wordt het hoofd naar links gedraaid, net zover totdat er weerstand voelbaar is. Op dit punt moet de positie tien seconden vast worden gehouden en daarna weer los gelaten worden. Het rekken van de spieren kan wat pijnlijk aanvoelen maar is een normaal verschijnsel. De fysiotherapeut zal over het algemeen oefeningen voor thuis meegeven.

Als bovenstaande maatregelen en fysiotherapie niet helpen, zal er een operatie ingreep plaatsvinden. Hierbij wordt de spier achter het sleutelbeen en het oor doorgebroken. Wanner er tijdens de operatie een nekwervel wordt weggenomen, zal de hals meer instabiel kunnen worden. Dit is niet terug te keren. Ook kan er gekozen worden om alleen de vertakkingen van de zenuwen door te snijden, die de verhoogd spierspanning veroorzaken.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sVoorkeurshouding en afplatting hoofd/schedel bij baby'sSommige baby's ontwikkelen een voorkeurshouding. Wat is dit precies? Hoe ontstaat een voorkeurshouding? Wat zijn de moge…
Waarom heeft een baby fontanellen op het hoofdje?Waarom heeft een baby fontanellen op het hoofdje?Bij de geboorte is de schedel van een baby nog niet gesloten. De openingen tussen de schedeldelen worden fontanellen gen…
Redressiehelm corrigeert scheefgroei van de babyschedelDe laatste jaren neemt het aantal baby’s met een afwijkende schedelvorm behoorlijk toe. Jaarlijks ontwikkelt ongeveer 10…
De meest voorkomende hoofdgebarenDe meest voorkomende hoofdgebarenHoewel we meer ingewikkelde en moeilijke gebarentaal kunnen aanleren, zijn er in ons dagelijks leven veel voorkomende ho…

Vaak moeten boeren wijst soms op maagproblemenVaak moeten boeren wijst soms op maagproblemenAls je vaak moet boeren, kan dat erg vervelend zijn. Vooral in gezelschap, kun je je er behoorlijk opgelaten door voelen…
Wijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidWijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidEen wijnvlek is een aangeboren, goedaardige vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.