Spierkrampen en spierspasmen in de rug: oorzaken van krampen

Spierkrampen en spierspasmen in de rug: oorzaken van krampen Spierverkramping, spierkrampen of spierspasmen kunnen zich onder meer voordoen in de rug, vooral in de onderrug. Een spierspasme of spierkramp is de onwillekeurige samentrekking of spanning van de spieren in de onderrug. Grofweg 4 op de 5 Nederlanders heeft ooit last van rugpijn in zijn of haar leven. Spierkrampen en spierspasmen in de rug varieert van een enkele keer een spasme voelen met mild ongemak tot chronische spasmen met ernstige pijn waardoor het moeilijk is om te bewegen. Spasmen of spierkrampen in de rug kunnen doorgaans goed worden behandeld zonder een operatie. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor spierspasmen in de onderrug, waaronder een slechte houding, overmatig gebruik van spieren en verstuikingen en verrekkingen. Als je last hebt van terugkerende of verergerende spierspasmen of immobiliserende pijn ervaart, raadpleeg dan je huisarts.
Spierkrampen in de rug / Bron: Maridav/Shutterstock.comSpierkrampen in de rug / Bron: Maridav/Shutterstock.com

Spierkrampen en spierspasmen in de rug

Er was eens een man, laten we hem Erik noemen, die elke ochtend begon met een wandeling in het park. Het was zijn dagelijkse ritueel, een moment van rust voordat de hectiek van de dag begon. Maar op een ochtend, halverwege zijn wandeling, voelde hij een scherpe, onverwachte kramp langs zijn ruggegraat. Hij stopte abrupt, zijn gezicht vertrokken van de pijn. Een plotselinge spierspasme had zijn rug in een ijzeren greep, alsof zijn spieren in opstand waren gekomen. De rest van de wandeling werd een strijd, elke stap een herinnering aan de spanning die zich in zijn lichaam had opgehoopt.

Spierkrampen en spierspasmen in de rug zijn voor velen een onverwachte en onaangename verrassing. Het zijn momenten waarop de spieren in de rug, ogenschijnlijk uit het niets, zich strak samenknijpen en weigeren los te laten. Wat zich kan voordoen als een milde kramp of een verkramping kan soms uitgroeien tot een intense, allesoverheersende pijn die het lichaam in zijn greep houdt. Het gevoel varieert van een licht trekkende sensatie tot een plotselinge, vlijmscherpe steek die je letterlijk de adem beneemt.

Deze krampen en spasmen kunnen het dagelijks leven op verrassende en ingrijpende manieren beïnvloeden. Ze sluipen vaak op het verkeerde moment binnen – tijdens een sportactiviteit, een ontspannen wandeling, of zelfs wanneer je rustig op de bank zit. Vaak lijkt het alsof de spieren een eigen wil hebben, zich spontaan aanspannen en niet van plan zijn snel los te laten. De oorzaken zijn net zo gevarieerd als de symptomen zelf: van overbelasting en slechte houding tot een tekort aan essentiële mineralen zoals magnesium en kalium.

Wat spierkrampen in de rug zo uniek maakt, is hun onvoorspelbaarheid. Ze kunnen optreden bij zowel jonge, actieve mensen als bij ouderen, en de mate van ongemak verschilt per persoon. Soms is het een kortstondige steek, een tijdelijke onderbreking van je bezigheden. Andere keren houdt de kramp aan, trekt door naar de omliggende spieren en laat een gevoel van stijfheid en pijn achter dat dagen kan aanhouden. Het is alsof de rug zelf een waarschuwing afgeeft, een protest tegen de manier waarop het lichaam wordt belast of verwaarloosd.

In dit krachtenveld van spieren en zenuwen, spelen zowel fysieke als mentale factoren een rol. Stress, vermoeidheid, en zelfs een gebrek aan hydratatie kunnen allemaal bijdragen aan deze ongewenste spieractiviteit. En hoewel ze vaak ongevaarlijk zijn, kunnen terugkerende krampen en spasmen een signaal zijn dat het lichaam behoefte heeft aan aandacht en zorg – of dat nu rust, rek- en strekoefeningen, een aanpassing in dieet, of zelfs medische hulp is.

Symptomen van spierkrampen in de rug

Een spasme of spierkramp (spierverkramping) in de onderrug voelt meestal aan als een spier die stevig samentrekt of krampend beweegt. Het kan echter ook aanvoelen als een doffe pijn of een scherpe pijn op een specifieke locatie of een combinatie van deze pijnlijke sensaties. Sommige mensen vinden ook dat pijn van lage rugspasmen naar andere delen van het lichaam, zoals de heupen of benen, uitstraalt.

Oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van kramp in de onderrug zijn slechte houding, artritis, spierverrekkingen en zenuwbeschadiging.
Kramp in de onderrug treedt meestal op als gevolg van verwondingen of ontsteking. Bij sommige mensen kan de oorzaak iets kleins zijn, zoals tijdelijke overbelasting. Bij andere mensen kan een ernstige onderliggende aandoening verantwoordelijk zijn, zoals een hernia of gescheurde tussenwervelschijf.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van spierspasmen en spierkrampen in de onderrug zijn de volgende:

Dagelijks wandelen is goed voor lijf en leden / Bron: David Pereiras/ShutterstockDagelijks wandelen is goed voor lijf en leden / Bron: David Pereiras/Shutterstock

Niet genoeg beweging krijgen

Slechts ongeveer 20 procent van de volwassenen in Nederland beweegt voldoende. Het komt vaak voor dat mensen een groot deel van de dag achter een bureau zitten, gebogen over een computerscherm. In de loop van de tijd kan dit de spieren in de rug en andere delen van het lichaam verzwakken. De lage rug kan proberen deze zwakte te compenseren, wat pijnlijke spierspasmen en spierkrampen kan veroorzaken. Lange tijd zitten kan ook spierspasmen veroorzaken vanwege spierzwakte en ontsteking.

Overbelasting

Overmatig gebruik van elke spier in het lichaam kan enkele dagen spierspasmen en spierkrampen veroorzaken. Sommige mensen ervaren zogeheten delayed onset muscle soreness (DOMS). Dit komt vooral vaak voor als je een nieuwe oefening probeert.

Verrekkingen en verstuikingen

Een verstuiking is een letsel aan een ligament en een spierscheur is een scheur in een spier. Dit kan variëren van een klein inwendig scheurtje tot een volledig afgescheurde spier. Beide letsels kunnen spierspasmen en pijn in de onderrug veroorzaken. Soms kan overmatig gebruik van spieren ook een verrekking of verstuiking veroorzaken. Deze verwondingen genezen vaak vanzelf, maar ze kunnen enkele weken zeer pijnlijk zijn.

Rugpijn door zittend werk / Bron: Istock.com/AnaBGDRugpijn door zittend werk / Bron: Istock.com/AnaBGD

Slechte houding

Een slechte houding, vooral wanneer je aan een bureau werkt of in een auto zit, kan de rugspieren belasten. Dit kan pijnlijke spierspasmen en verkramping veroorzaken. Sommige mensen passen hun houding aan om met de spierkrampen n om te gaan, waardoor de pijn mogelijk erger wordt.

Zenuwschade

Aandoeningen of letsels die de zenuwen in de rug beschadigen, kunnen spasmen en pijn veroorzaken. Een van de meest voorkomende vormen van zenuwbeschadiging of zenuwschade is radiculopathie, een aandoening met een beknelde zenuw in de wervelkolom. Deze aandoening is het gevolg van ontsteking, compressie of letsel aan een zenuwwortel in de wervelkolom. Radiculopathie kan tintelingen en pijn veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook een gevoel ervaren dat aanvoelt als een spierspasme of spierkramp, ook al is dat niet het geval.

Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ischiasneuralgie / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ischias is een van de meest voorkomende vormen van radiculopathie. Het is het gevolg van de compressie van de zenuwwortels waaruit de heupzenuw bestaat. Het veroorzaakt meestal pijn die over je billen naar het been gaat, maar de pijn kan ook in de onderrug uitstralen.

Diabetes, verwondingen aan het ruggenmerg en sommige andere aandoeningen kunnen ook zenuwproblemen veroorzaken die soms als een spasme of kramp in de onderrug ervaren kan worden.

Aandoeningen aan de tussenwervelschijf

Schade of letsel aan de tussenwervelschijven kan intense rugpijn veroorzaken. Een van de meest voorkomende soorten verwondingen aan de tussenwervelschijven staat bekend als een hernia. Dit is wanneer een schijf wordt gecomprimeerd en uit de wervelkolom puilt. Soms kan een hernia scheuren, met nog meer pijn tot gevolg. Dit kan aanvoelen als een spierspasme of spierkramp. Een hernia kan het moeilijk voor je maken om te bewegen. Na verloop van tijd kan dit spierzwakte veroorzaken die leidt tot spierspasmen in de rug.

Stress en angst

Stress en angst kunnen ook spierkrampen en -spasmen in de onderrug veroorzaken. Sommige mensen reageren op stress door hun spieren onbewust aan te spannen of door meer adrenaline te produceren. Stress en angst kunnen ook je motivatie verminderen en leiden tot apathie, wat lichamelijke inactiviteit tot gevolg heeft. Al deze factoren dragen bij aan de kans op spierkrampen en spierspasmen. Soms ervaren mensen psychische problemen als fysieke pijn, een proces dat bekend staat als psychosomatische klachten. De pijn is reëel, maar het is niet het gevolg van een fysieke aandoening of letsel.

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis duidt op een afschuiving van een wervel ten opzichte van een onderliggende wervel. Deze toestand kan ertoe leiden dat een deel van je wervelkolom uit positie raakt. Dit gebrek aan uitlijning kan rugpijn veroorzaken die aanvoelt als spierspasmen of spierkrampen. De spieren kunnen ook spasmen of krampen veroorzaken in een poging te compenseren, omdat de verschuivende wervelkolom zal leiden tot zwakte.

Problemen met het skelet

Draaien van de wervelkolom, die optreedt bij scoliose, kan spierspasmen in de onderrug veroorzaken. Na verloop van tijd kan deze spinale misvorming er ook voor zorgen dat iemand een minder actieve levensstijl aanneemt. Dit kan leiden tot spierzwakte waardoor de spasmen erger worden.

Wervelkanaalstenose

Wervelkanaalstenose zorgt ervoor dat het ruggenmerg in de loop van de tijd smaller wordt. Dit zet druk op de zenuwen van de wervelkolom, waardoor mogelijk pijn ontstaat die aanvoelt als spierspasmen of spierkrampen. Sommige mensen reageren op deze pijn met een slechte houding of een minder actieve levensstijl, die de krampen kan verergeren.

Artrose

Artrose kan pijn in de onderrug veroorzaken die aanvoelt als een spierkramp, maar is in werkelijkheid een probleem met de gewrichten van de wervelkolom. De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en spierstijfheid. Zoals met andere pijnlijke aandoeningen, kunnen sommige mensen met artrose minder actief worden, wat spierzwakte, krampen en spasmen kan veroorzaken.

Elektrolyten- en voedingstekorten

De balans van mineralen in het lichaam is als een zorgvuldig georkestreerde symfonie. Wanneer essentiële elektrolyten zoals magnesium, kalium, calcium en natrium uit balans raken, kunnen spieren reageren met onverwachte en pijnlijke samentrekkingen. Een tekort kan ontstaan door een dieet dat arm is aan deze voedingsstoffen, of door uitdroging, bijvoorbeeld na overmatig zweten. Het lichaam probeert dan met krampen en spasmen aandacht te vragen voor wat het tekortkomt. Wist je dat zelfs een mild magnesiumtekort kan leiden tot verkrampte spieren, alsof ze een stille klacht uiten over hun gebrek aan voeding?

Medicijnen

Soms schuilt de oorzaak van spierkrampen in de bijwerkingen van medicijnen. Diuretica bijvoorbeeld, die vaak worden voorgeschreven om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, kunnen onbedoeld waardevolle mineralen uitputten. Statines, die ingezet worden om het cholesterol te verlagen, hebben als onverwachte keerzijde dat ze spierpijn en krampen kunnen veroorzaken. Het is alsof de spieren protesteren tegen de chemische veranderingen die zich in het lichaam voltrekken, met krampen in de rug als hun uiting van ongemak.

Spierkrampen en spierspasmen in de rug tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabaySpierkrampen en spierspasmen in de rug tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam talloze veranderingen. De groei van de baarmoeder zorgt voor druk op de rugspieren, terwijl hormonale schommelingen de spieren gevoeliger maken. Voeg daarbij een verhoogde behoefte aan mineralen zoals magnesium, en het is niet verrassend dat veel zwangere vrouwen last krijgen van krampen in de rug. Deze krampen zijn een teken van een lichaam dat zich aanpast aan een nieuw leven, maar daarbij af en toe een signaal afgeeft dat het onder druk staat.

Bloedcirculatieproblemen

Wanneer de bloedtoevoer naar de spieren verminderd is, bijvoorbeeld door vaatvernauwing of atherosclerose, krijgen de spieren niet de zuurstof en voedingsstoffen die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot krampen, vooral wanneer de spieren in actie komen of langdurig in dezelfde houding verkeren. Het is alsof de spieren naar adem happen, trekkend en krampend als een teken van hun benarde toestand.

Chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)

Bij chronische vermoeidheidssyndroom, een aandoening die zich kenmerkt door aanhoudende vermoeidheid en pijn, spelen spierkrampen vaak een rol. Het zenuwstelsel en de spieren lijken in een voortdurende staat van spanning te verkeren. Rugspasmen zijn hier geen uitzondering, ze kunnen onverwachts toeslaan als een fysieke weerspiegeling van de interne uitputtingsslag die het lichaam voert.

Infecties

Niet alleen ernstige ziekten, maar ook alledaagse infecties zoals de griep kunnen de spieren in een staat van verhoogde gevoeligheid brengen. Bacteriële of virale infecties kunnen een ontstekingsreactie uitlokken die zich door het hele lichaam verspreidt, de spieren gevoelig en vatbaar makend voor krampen. Het lichaam, dat in strijd is met de indringer, toont deze innerlijke strijd in de vorm van trekkende spieren en pijnlijke krampen.

Vitamine D-tekort

Vitamine, vaak in verband gebracht met sterke botten, speelt ook een essentiële rol in de spierfunctie. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot spierzwakte en krampen. De spieren in de rug kunnen hun kracht verliezen, waardoor spasmen ontstaan als een signaal van een tekort dat diep in het lichaam woekert.

Cafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.comCafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com

Overmatige cafeïne- of alcoholinname

Te veel koffie om de dag door te komen, of een paar glazen alcohol om te ontspannen; we staan er vaak niet bij stil hoe deze gewoontes onze spieren kunnen beïnvloeden. Cafeïne en alcohol werken uitdrogend en kunnen de delicate elektrolytenbalans in het lichaam verstoren. De spieren reageren hierop met verkramping, een uiting van hun ongenoegen over het gebrek aan hydratatie en voedingsstoffen.

Auto-immuunziekten

Bij aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en lupus[/ARTIKEL wordt het lichaam door zijn eigen immuunsysteem aangevallen. Deze interne aanval beschadigt zenuwen en veroorzaakt ontstekingen, wat kan leiden tot ongecontroleerde spiercontracties. Rugkrampen zijn dan het resultaat van een lichaam dat in gevecht is met zichzelf, een strijd die zich in de spieren afspeelt.

Hormoonschommelingen

[ARTIKEL=189100]Hormonale schommelingen
, zoals die voorkomen tijdens de menstruatiecyclus, de menopauze of door aandoeningen van de schildklier, kunnen een verrassend effect hebben op de spieren. Deze hormonale onbalans kan de zenuw- en spierfunctie beïnvloeden, wat zich kan uiten in onverwachte rugspasmen. Het lichaam probeert zich aan te passen aan de veranderende hormoonspiegels, maar faalt soms in het handhaven van de normale spierwerking.

Rugtrauma of -letsel

Een direct trauma aan de rug, zoals een val of een plotselinge beweging, kan de spieren in de rug langdurig beïnvloeden. Zelfs nadat de initiële verwonding genezen is, kunnen de spieren in een staat van verhoogde waakzaamheid blijven. Ze reageren met spasmen, als naschokken van de schade die ooit is aangericht. De rug lijkt dan te waarschuwen dat er voorzichtigheid geboden is, zelfs lang nadat het eerste letsel is opgetreden.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een slecht begrepen chronische aandoening die pijn en gevoeligheid veroorzaakt in meerdere delen van het lichaam. Veel mensen met fibromyalgie ervaren spierspasmen.

Onderzoek en diagnose

Het diagnosticeren van de oorzaak van lage rugpijn, spierkrampen en spasmen kan een uitdaging zijn voor een arts. Voor sommige mensen, is de diagnose een kwestie van uitsluiting, wat betekent dat andere aandoeningen moeten worden uitgesloten om de oorzaak te bepalen. De arts zal ook vragen stellen over je klachten en je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Een lichamelijk onderzoek of beeldvormende scans van de onderrug en de wervelkolom kunnen ook nodig zijn. Als er andere symptomen zijn, kan de arts onderzoeken of ze al dan niet verband houden met de spierkrampen.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Behandeling van spierspasmen in de rug

Spierkrampen in de rug voelen vaak als een waarschuwing van het lichaam dat vraagt om aandacht. De behandeling is een kunst, een samenspel van verschillende methoden die het lichaam weer tot rust moeten brengen. De juiste aanpak hangt af van de onderliggende oorzaak, en het vergt soms wat zoeken voordat de juiste mix van therapieën, oefeningen, en veranderingen gevonden is. Laten we duiken in de verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voorbeelden en nuances, om te begrijpen hoe rugspasmen behandeld kunnen worden.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is vaak de eerste stap richting herstel. Hier draait het om het opnieuw leren kennen van je lichaam en de bewegingen die je rug belasten of juist ontlasten. Een fysiotherapeut zal niet alleen de pijnlijke plek behandelen, maar ook kijken naar je hele houding en beweging. Denk bijvoorbeeld aan de simpele maar effectieve "kat-koe stretch". Je beweegt langzaam van een gebogen naar een holle rug terwijl je op handen en knieën zit, en dit versterkt en verlengt de rugspieren. Of neem de "brug" oefening: je ligt op je rug, knieën gebogen, voeten plat op de grond, en tilt je bekken omhoog. Deze oefening helpt niet alleen de spieren in de onderrug te versterken, maar werkt ook aan de stabiliteit van de kernspieren die je rug ondersteunen. Door gericht te werken aan kracht en flexibiliteit, bouw je aan een stevige basis die rugspasmen helpt voorkomen.

Pijnstillers

Soms is de pijn intens en is directe verlichting noodzakelijk. Pijnstillers zoals paracetamol en NSAID’s (zoals ibuprofen) kunnen helpen de scherpe randjes van de pijn te verzachten. In ernstigere gevallen kunnen spierverslappers, zoals diazepam, worden voorgeschreven. Ze werken als een rustgever voor je spieren, alsof ze de overactieve signalen van je zenuwen dempen. Maar deze medicijnen zijn slechts een tijdelijke oplossing. Stel je voor: je bent een dag onderweg en ineens grijpt die scherpe kramp je in de rug. Een snelle dosis ibuprofen kan je dan misschien genoeg verlichting geven om verder te gaan. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deze middelen geen oplossing bieden voor het onderliggende probleem; ze geven alleen je lichaam even de tijd om te herstellen.

Operatieve ingreep

Als er sprake is van een ernstige aandoening zoals een hernia of wervelkanaalstenose, kan een operatie nodig zijn. Dit klinkt misschien als een laatste redmiddel, maar voor sommige mensen betekent het de mogelijkheid op een toekomst zonder constante pijn. Bijvoorbeeld, een microdiscectomie is een ingreep waarbij een deel van de tussenwervelschijf wordt verwijderd om druk op de zenuwen te verlichten. Of denk aan een spinale fusie, waarbij wervels worden vastgezet om de stabiliteit van de rug te herstellen. Hoewel het een ingrijpende beslissing is, kan een dergelijke operatie een ware verlichting zijn voor mensen die dagelijks worden gehinderd door pijnlijke spasmen.

Spinale decompressie therapie

Spinale decompressie therapie is een niet-operatieve aanpak die zich richt op het zachtjes rekken van de wervelkolom. Het klinkt eenvoudig, maar de effecten kunnen verrassend krachtig zijn. Door ruimte te scheppen tussen de wervels, worden druk en spanning verlicht. Stel je voor dat je op een speciaal apparaat ligt dat voorzichtig je wervelkolom uitrekt, een beetje zoals een veer die wordt verlengd. Deze therapie creëert ruimte voor de tussenwervelschijven om te herstellen, wat kan leiden tot minder spasmen en pijn. Voor mensen die niet klaar zijn voor een operatie, biedt dit een alternatieve manier om de rug te ontlasten.

Antidepressiva en stressmanagement

Het is geen geheim dat lichaam en geest nauw met elkaar verweven zijn. Stress en angst kunnen zich vastzetten in de spieren, vooral in de rug. In deze gevallen kan een arts antidepressiva zoals amitriptyline of duloxetine voorschrijven om zowel de geestelijke als de lichamelijke spanning te verminderen. Deze medicijnen helpen de chemische balans in de hersenen te herstellen, waardoor de spieren in de rug minder geneigd zijn om in een kramp te schieten. Maar naast medicatie is het leren van ontspanningstechnieken net zo belangrijk. Een paar minuten per dag van diepe, gecontroleerde ademhalingsoefeningen kunnen de spanning in de spieren verminderen. De "buikademhaling" is een eenvoudige maar krachtige techniek waarbij je langzaam inademt, de buik uitzet, en vervolgens langzaam uitademt. Het is een boodschap aan je lichaam dat het veilig is om los te laten.

Veranderingen in levensstijl

Soms ligt de oplossing in eenvoudige veranderingen in de dagelijkse routine. Een verbeterde zithouding, regelmatig bewegen, en voldoende rust kunnen een grote impact hebben. Bijvoorbeeld, voor mensen die lang achter een bureau zitten, kan het afwisselen van zitten en staan tijdens de werkdag de druk op de rug verlichten. Bovendien speelt voeding een cruciale rol. Een dieet rijk aan magnesium (te vinden in groene bladgroenten, noten, en zaden) en calcium (zoals in zuivelproducten) ondersteunt een gezonde spierfunctie. Ook het beperken van cafeïne en alcoholinname kan een verschil maken, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken en de elektrolytenbalans verstoren. Denk aan een glas water in plaats van die derde kop koffie; het zijn kleine keuzes met een groot effect op de gezondheid van je spieren.

Warmte- en koudetherapie

Warmte en koude zijn de oeroude remedies die nog steeds hun waarde bewijzen. Een warmtekussen op de rug kan helpen de bloedtoevoer te vergroten en de spieren te ontspannen. Het is als een warme omhelzing voor de gespannen spieren, die hun greep langzaam laten verslappen. Aan de andere kant kan een ijs- of coldpack zwelling verminderen en de ontsteking in de spieren kalmeren. Door de warmte en kou af te wisselen, kan de rug de broodnodige rust vinden. Probeer bijvoorbeeld een 20-minuten cyclus: 10 minuten warmte, gevolgd door 10 minuten koeling. Dit bevordert de doorbloeding en helpt de rugspieren te ontspannen.

Massage

Een rugmassage kan wonderen doen voor gespannen spieren. Door de knopen en verkrampingen los te maken, krijgt de rug de kans om weer vrij te bewegen.

Zelfzorg van spierkrampen

Zelfzorgmaatregelen bij spierkrampen in de onderrug, zijn:
  • warme en koude kompressen afwisselend op het gebied toepassen
  • masseer het gebied voorzichtig om gespannen spieren los te maken
  • spieren strekken, wandelen en oefeningen die de rug niet belasten
  • het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, met name paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen
  • toepassen van ontspanningstechnieken

Prognose

Spierkrampen in de rug verdwijnen vaak vanzelf. Soms komen de klachten na verloop van tijd terug. Dit hangt van de oorzaak en de omstandigheden af. Mensen met chronische aandoeningen zoals artrose vinden meestal dat hun symptomen in de loop der jaren erger worden. Als ze echter bereid zijn om verschillende medicijnen en andere strategieën uit te proberen, is het mogelijk dat hun symptomen verbeteren.

Preventie van krampen

Het is niet altijd mogelijk om spierkrampen in de onderrug te voorkomen, maar goede zelfzorg kan het risico op chronische rugklachten aanzienlijk verminderen. Het ie belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Het is ook raadzaam om spierversterkende oefeningen te doen op ten minste 2 dagen van de week.

Stressmanagement en ontspanningstechnieken kunnen opgebouwde spanning ventileren. Mensen die langere periodes zitten, moeten regelmatig strekken en andere lichamelijke oefeningen doen en elk uur pauzeren. Het in acht nemen van een goede houding kan de pijn die gepaard gaat met langdurig zitten verminderen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn spierkrampen en hoe kan je ze voorkomen?Iedereen krijgt wel eens te maken met spierkrampen. Ze kunnen erg pijnlijk zijn maar verdwijnen meestal na enkele minute…
Nachtelijke spierkrampNachtelijke spierkrampSoms heb je van die nachten dat je je draai niet kan vinden in je slaap. Je woelt en je woelt, maar die ideale slaapposi…
Werking en bijwerkingen van InhibinWerking en bijwerkingen van InhibinInhibin helpt preventief tegen nachtelijke spierkramp en restless legs. Nachtelijke spierkrampen en rusteloze benen kunn…
Sporten: spierkrampen voorkomenSporten: spierkrampen voorkomenHeel wat sporters zullen uit eigen ervaring weten dat een spierkramp heel pijnlijk kan zijn. Hoe ontstaan spierkrampen?…

Octreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenOctreotide-scan: Onderzoek - Neuro-endocriene tumor opsporenEen octreotide-scan, ook wel bekend als somatostatine-scan (SRS-scan), is een gespecialiseerd beeldvormend onderzoek dat…
Verlies van eetlust: Geen zin om te eten (weinig honger)Verlies van eetlust: Geen zin om te eten (weinig honger)Een gezonde eetlust is vaak een teken van goede gezondheid. Voeding is essentieel voor het verkrijgen van energie en voe…
Bronnen en referenties
  • https://www.spine-health.com/blog/what-your-back-muscle-spasm-telling-you
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322369.php
  • https://universityhealthnews.com/daily/pain/back-spasms/
  • https://www.wikihow.com/Treat-a-Back-Spasm
  • https://lowbackpainprogram.com/back-spasm-tips/
  • Moet ik naar de dokter? Spierspasme. https://moetiknaardedokter.nl/klacht/spierspasme/ (ingezien op 5-10-2024)
  • Afbeelding bron 1: Maridav/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: David Pereiras/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/AnaBGD
  • Afbeelding bron 4: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 05-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.