Werking en bijwerkingen van Inhibin

Werking en bijwerkingen van Inhibin Inhibin helpt preventief tegen nachtelijke spierkramp en restless legs. Nachtelijke spierkrampen en rusteloze benen kunnen de nachtrust flink verstoren. Er wordt geschat dat ongeveer een derde van de bevolking van Nederland af en toe last heeft van nachtelijk krampen. Inhibin heeft een effectieve werking en slechts beperkte bijwerkingen.

Wat zijn nachtelijke spierkrampen

Onder nachtelijke spierkrampen verstaan we plotseling optredende spiersamentrekkingen. Men voelt een scherpe pijn die meestal gelokaliseerd is in voet of kuit. Kenmerkend is dat ze, zoals de naam als suggereert, vooral sínachts voorkomen. De krampachtige verschijnselen treden acuut op en duren enige seconden tot enkele minuten. De pijn trekt vanzelf weer weg, maar kan als bijzonder onaangenaam ervaren worden en bovendien kan de nachtrust negatief beïnvloeden.

Restless legs

Restless legs wordt vaak verward met nachtelijke spierkramp, maar het belangrijkste verschil is dat restless legs pijnloos zijn. Ze komen voornamelijk in rust en met name ´s nachts voor en kunnen de slaap behoorlijk verstoren. De patiënt heeft een vervelende kriebelende sensatie in de benen, die alleen verdwijnt door de benen te bewegen.

Risicogroepen voor nachtelijke spierkrampen

Nachtelijke spierkrampen zijn een veel voorkomende kwaal. 3% ervaart ze dagelijks en bijna 30% van Nederland heeft ze af en toe. Het zijn vooral ouderen die erdoor getroffen worden. Dit komt omdat de symptomen meestal over de jaren verergeren. Zwangere vrouwen zijn een uitzondering hierop. Zij hebben door een veranderde mineralenbalans tot vijf keer vaker nachtelijke spierkrampen. Echter bij hen zullen de spierkrampen na de bevalling meestal weer snel afnemen en geheel verdwijnen.

Niet alleen zwangere vrouwen lijden aan deze krampen, maar vrouwen in het algemeen hebben vaker last dan mannen. Dit komt omdat mannen een stabielere mineralenbalans hebben dan vrouwen. Het voordeel voor vrouwen is dan weer dat inhibin een effectievere werking heeft bij hen dan bij mannen.

Hoe werkt Inhibin

Inhibin is een zonder recept verkrijgbaar medicijn tegen spierkrampen. De werking van Inhibin berust op de actieve stof in in het medicijn; hydokinine. Hydrokinine werkt als een spierverslapper. Verslapping van de spieren voorkomt de onvrijwillige samentrekking van spieren.

Hoe moet inhibin gebruikt worden?

Inhibin wordt gebruikt als preventief medicijn. Het is verkrijgbaar in dragees waarvan er 3 per dag geslikt moeten worden. 2 dragees moeten voor het avondeten worden ingenomen. Een derde Inhibin dragee dient vlak voor het slapengaan te worden ingenomen.
Indien u de dragees die u voor het avondeten inneemt vergeten bent, dan neemt u voor het slapengaan in plaats van 1, twee dragees. Wanneer u de dragee voor het slapengaan bent vergeten, dan kunt u deze 's nachts alsnog innemen.

Bijwerkingen van Inhibin

De meest voorkomende bijwerkingen van inhibin zijn misselijkheid, braken, een droge mond of een bittere smaak.
Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn
 • Onrust
 • Oorsuizen
 • Diarree
 • Huiduitslag
 • Hoofdpijn
 • Hartstoornissen, zoals ventriculaire tachycardie

Wanneer mag u geen Inhibin gebruiken?

 • U mag geen inhibin gebruiken wanneer:
 • U een aandoening heeft aan u aangezichtszenuw.
 • U last heeft van oorsuizingen.
 • U myasthenia gravis heeft of een andere ernstige spierverzwakkende ziekte.
 • U borstvoeding geeft.
 • U zwanger bent.
 • U gevoelig ben voor kinine.
 • U nog geen 12 jaar oud bent.
© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inhibin kan helpen bij nachtelijke spierkrampInhibin kan helpen bij nachtelijke spierkrampRuim 40% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van kramp in kuiten of voeten gedurende de slaap. Wie vaak las…
Nachtelijke spierkrampNachtelijke spierkrampSoms heb je van die nachten dat je je draai niet kan vinden in je slaap. Je woelt en je woelt, maar die ideale slaapposi…
Nachtelijke spierkramp (NS): oorzaken en behandelingNachtelijke spierkramp (NS): oorzaken en behandelingNachtelijke spierkramp (NS) duidt op een plotselinge aanval van kramp of pijnlijke spiercontracties, die ís nachts optre…
Spierkrampen in benen of voetenSpierkrampen in benen of voetenHet gebeurt de meeste mensen wel eens, ineens een ondragelijke kramp in de voet, tenen of kuit. Deze verkrampingen van d…

Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Eelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenEelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenHoe kun je het beste eelt verwijderen of eeltknobbels weghalen? Men spreekt van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (d…
Bronnen en referenties
 • http://www.consumed.nl/medicijnen/1422/Inhibin%C2%AE_zelfzorg
 • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=medicijngids&medgids=item&id=50693
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.