Inhibin kan helpen bij nachtelijke spierkramp
Ruim 40% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van kramp in kuiten of voeten gedurende de slaap. Wie vaak last heeft van kramp in de kuiten of in de voeten gedurende de nachtelijke uren kan overwegen om dit te bestrijden met Inhibin. Dit medicijn is bij de apotheker verkrijgbaar en men heeft geen doktersrecept nodig. Het is belangrijk om eerst te zoeken naar de oorzaak van kramp in de kuiten of voeten. Daarna kun je kijken of het medicijn Inhibin verlichting geeft.
Kramp in de kuiten
In Nederland heeft 40% van de bevolking wel eens last van spierkrampen gedurende de slaap. Vrouwen hebben er over het algemeen méér last van dan mannen en bij ouderen treedt bij 50% regelmatig spierkramp op. Kramp in de kuiten of in de voeten treedt het meest op in de nachtelijke uren en kan bijzonder pijnlijk zijn. Vooral tijdens zwangerschap zijn er veel vrouwen die last hebben van deze aandoening. Men probeert door wrijven, rekken en opstaan om de pijn te verminderen. De spier trekt zich plotseling heel strak samen en het gevolg kan ook zijn dat men een harde zwelling voelt in het onderbeen. Opvallend is dat mensen vaak gedurende een paar weken last hebben van de krampen en daarna weer een poosje minder of geheel niet.
Herkennen van kramp
- Er treedt een plotseling scherpe pijn op in de kuiten
- Pijn kan optreden in de voet
- Kramp treedt op tijdens de slaap
- De pijn is erg hevig
De kramp kan kort of langer aanhouden van enkele seconden tot enige minuten. Het is heel hinderlijk omdat het slaapritme wordt verstoord. Soms heeft men na het opstaan nog last van de beenspieren. Het is goed om te weten dat men deze krampen wel degelijk kan behandelen.
Verschil met rusteloze benen
Vaak wordt nachtelijke spierkrampen verward met klachten als rusteloze benen, ofwel restless legs (RLS) Maar dat is een ander verschijnsel dat ook een andere behandeling vereist. Ook slaapschokken zoals Periodic Limb Movement Disorder (PLMD) worden wel eens verward met spierkrampen. Deze klachten hebben alléén met elkaar gemeen dat ze de nachtrust danig kunnen verstoren en daarom om een behandeling vragen. Bij RLS en PLMD dient men wel de huisarts in te schakelen.
Inhibin of hydrokinine bij nachtelijke spierkramp
Inhibin bevat 106,3 mg. sucrose, 2,28 mg. glucose, 32,75 mg. lactose. Het bevat tevens kaliumsorbaat. Het medicijn bevat geen gluten. Inhibin is een medicijn wat als werkzame stof 100 mgr. hydrokinine bevat. De behandeling bestaat uit een kuur van twee weken waarbij men drie tabletten per dag neemt. Dit medicijn is het enige middel wat in Nederland gebruikt wordt om spierkramp te bestrijden. Vanzelfsprekend kan men de huisarts eerst om advies vragen maar dit is niet noodzakelijk. Het middel is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Deze zal uitleg geven over het gebruik en de eventuele bijwerkingen. Belangrijk om te weten is dat men het medicijn moet innemen, ook als er nog geen sprake is van de spierkramp. Neemt men het tijdens de kramp dan ben je te laat. Wel kan men natuurlijk op dat moment een begin maken met de kuur. De spier wordt minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen en de krampen zullen stoppen.
De werking van Inhibin
Inhibin is bekend als spierverslapper. Het werkt op de zenuwbanen en de spieren. Men kan het beste twee tabletten nemen bij de avondmaaltijd en dan nog eentje vlak voor het slapen gaan. Dit dient men twee weken vol te houden. Na deze periode zullen de klachten verminderd of gestopt zijn en dan kan men stoppen met de medicijnen. Pas als de klachten terugkomen dient weer een nieuwe kuur gestart te worden. Heeft men per ongeluk teveel Inhibin ingenomen dan moet je onmiddellijk de arts waarschuwen.
Wanneer mag je het middel niet gebruiken?
Het middel mag niet gebruikt worden bij:
- Kinderen beneden de 12 jaar
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Vrouwen die zwanger zijn
- Mensen die last hebben van oorsuizen
- Mensen die een spierziekte hebben
- Mensen met een hartritmestoornis
- Mensen met een verminderde lever- of nierfunctie
- Mensen die overgevoelig zijn voor hydrokinine.
- Mensen die last hebben van de gezichtszenuw
Als je andere geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om vooraf met de huisarts te overleggen. Zo kunnen medicijnen die het bloed verdunnen en versterkte werking krijgen door Inhibin. Bewaar het middel in de oorspronkelijke verpakking en beneden de 25 graden C. Let ook goed op de vervaldatum.
Wat kunnen we doen om spierkramp te voorkomen?
Om spierkramp te voorkomen kan het nuttig zijn om extra vitamine B12 te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om een extra glas water te drinken vóór het slapen gaan. Mensen zijn soms bang om teveel te drinken vlak voor het slapen gaan omdat men dan vaker naar het toilet moet gaan 's nachts. Maar wat is beter? Wakker liggen van kramp of snel even plassen en doorslapen? Daarnaast kan men letten op:
- Niet te vaak op hoge hakken lopen
- Te weinig vocht inname
- Overbelasting van de spieren
- Spataderen, schilklierafwijkingen moeten behandeld worden
- Tweede helft zwangerschap is er vaak een verstoring van zouten en mineralen waardoor tekort aan magnesium kan ontstaan.
- Verminder vet in het eten omdat dit de opname van magnesium verhindert
- Verminder alcohol en zoetigheid
Voor mensen zie zelf willen testen is er een mogelijkheid voor een zelftest op de website:
nachtelijke spierkramp