Verkrampte spieren: behandeling en zelfzorg spierverkramping

Verkrampte spieren: behandeling en zelfzorg spierverkramping Bij verkrampte spieren is er sprake van een plotselinge, onwillekeurige samentrekking van een of meerdere spieren. Spierverkramping treedt vooral op in de rug (bovenrug en onderrug), maar je nek, schouders, benen, kuiten en armen, kunnen er ook door getroffen worden. In plaats van je toevlucht te nemen tot pijnstillers, kun je ook andere maatregelen nemen om de klachten te verlichten. Je kan ook preventieve maatregelen nemen om spierverkramping te voorkomen.

Verkrampte spieren

Je hebt een harde bult in de schouder of nek, maar je hoofd doet pijn: veel mensen hebben pijn terwijl de oorsprong ervan niet gemakkelijk te vinden is. Dit wordt vaak uitgedrukt door een trek in het been, een stijve rug of pijn in de knie. De oorzaak van deze symptomen kunnen spierknopen of triggerpoints zijn. Dit zijn plaatselijke verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige en pijnlijke plek ontstaat. Deze spierknopen zijn voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes, knobbeltjes of strengetjes. Als je flink drukt op deze spierknopen, dan kun je een uitstralende pijn opwekken elders in het lichaam. Spieren trekken meestal samen en ontspannen vervolgens, maar op sommige plaatsen ontspant een spierstreng niet langer, maar staat het onder constante spanning waardoor ze verkrampen. Het getroffen gebied voelt als een onderhuids bultje. Oorzaken zijn vaak verkeerde belasting van de spieren, overbelasting, te weinig beweging of blessures, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Een veel voorkomende reden is ook aanhoudende stress en spanning.

Verkrampte spieren kunnen leiden tot chronische pijn

Verkrampte spieren ontwikkelen zich vooral bij eenzijdige belasting of overbelasting. Blijvende belasting leidt tot zuurstoftekort en metabole stoornissen in de spier, waardoor deze verhardt. Lang zitten in de auto belast rugspieren. Aanhoudend staren naar het computerscherm kan gespannen nekspieren veroorzaken. Wat onschadelijk begint kan een ernstig probleem worden.

Mogelijke oorzaken van verkrampte spieren

Verkrampte spieren ontwikkelen zich wanneer de spieren ernstig gespannen zijn door overmatig gebruik. Als gevolg hiervan raken de fijne bloedvaten in de spiervezels gecomprimeerd en deze verdrukking leidt tot circulatiestoornissen in het aangetaste weefsel. Spierverharding en -verkramping kan onder meer de kuiten, dijen, schouders, rug of nek treffen. Omdat de bijproducten van het celmetabolisme slechts in beperkte mate kan worden verwijderd via de bloedbaan, treedt een (steriele) ontstekingsreactie op, die gepaard gaat met een krampende of stekende pijn. Veel personen melden ook beperkte mobiliteit, spierzwakte of doffe, aanhoudende pijn die bij bepaalde houdingen of bewegingen toeneemt. Verkrampte spieren kunnen ook drukgevoelige knobbeltjes of verdikking van de spiervezels veroorzaken.

Hoewel voornamelijk mensen die sporten last hebben van verkrampte spieren, komt deze voormelde ontstekingsreactie ook vaak voor bij mensen die bij de uitoefening van hun werkzaamheden een slechte houding aannemen en daardoor de spieren eenzijdig belasten. Psychische aandoeningen (zoals depressie) of chronische stress worden vaak geassocieerd met permanente spierspanning die verkrampte spieren kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Vooral bij sporters is het bezoek van een fysiotherapeut of sportarts aan te raden, om te voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Las regelmatig een pauze in als je computerwerk doet / Bron: Fancycrave1, PixabayLas regelmatig een pauze in als je computerwerk doet / Bron: Fancycrave1, Pixabay

Preventie van spierverkramping

Actieve mensen moeten er altijd voor zorgen dat ze voldoende magnesium innemen, omdat een tekort aan dit mineraal (een magnesiumtekort) verkrampte spieren in de hand kan werken. Een magnesiumrijk dieet en de eventuele aanvulling van dit mineraal met een hoogwaardig voedingssupplement ondersteunt de ontspanning van gespannen spierweefsel. Als verkrampte spieren worden veroorzaakt door onjuiste of overmatige sportbeoefening, moet je hiermee stoppen om de aangetaste spiervezels te verlichten. Vóór elke sportoefening moet een warming-up met rekoefeningen worden gedaan om de spieren voor te bereiden op de komende inspanning. Om de ontwikkeling van spierverkramping te voorkomen, moeten atleten er ook voor zorgen dat je geschikte sportkleding draagt waarin je niet bovenmatig gaat transpireren of zweten. Privé of op je werk urenlang achter de pc zitten, wat eenzijdige belasting van bepaalde spiergroepen inhoudt, kan ook verkrampte spieren veroorzaken en kun je dus beter niet doen. Daarom moeten mensen die veel achter het bureau zitten aandacht besteden aan ergonomisch meubilair, een zit-sta bureau, voldoende hydratatie en regelmatige pauzes tijdens het werk.

Zelfzorg bij verkrampte spieren

Spieren losmaken

De eerste stap om verkrampte spieren tegen te gaan is om de spieren los te maken, om spanning los te laten. Verhoog de bloedcirculatie van de spieren, pas druk op de spieren toe Afhankelijk van de gespannen spieren (nek/rug) kunnen verschillende methoden en hulpmiddelen worden gebruikt om verharde spieren weer soepel te maken.

Spierbalsem en warmtekussen

Eerst komt warmte. Op het gebied van schouders en nek is het gebruik van een spierbalsem, zoals Midalgan Extra Warm, tijgerbalsem of paardenbalsem, een verzorgende balsem op basis van de volgende natuurlijke ingrediënten en plantenextracten. Ook kun je een warmtekussen of kersenpitkussen toepassen om spierspanning te verminderen. OP deze manier worden je spieren optimaal doorbloed en goed voorbereid op de aanstaande (zelf-)massage. Lichtere spanningen zijn mogelijk al opgelost.

Massage / Bron: Whitesession, PixabayMassage / Bron: Whitesession, Pixabay

(Zelf-)massage

Een zelfmassage in de nek of schouder is moeilijk met blote handen. Zelfs als je mobiliteit voldoende is om de getroffen gebieden te lokaliseren, kunt je jezelf eenvoudig niet masseren, omdat spieren samentrekken. Maar er zijn eenvoudige hulpmiddelen waarmee je jezelf de perfecte triggerpoint massage kunt geven. Er zijn veel verschillende massage hulpmiddelen op de markt, die je het masseren gemakkelijker maken. Het beste is om je door iemand anders te laten masseren.

Beweging voor sterke spieren

Beweeg je te weinig of beweeg je zelfs urenlang helemaal niet, wat gebruikelijk is bij kantoormedewerkers, dan heeft dat allerlei gevolgen voor je lichaam, waaronder een verzwakking van je spieren. Mensen die sporten en voldoende bewegen versterken hun spieren. Het hangt van de sport af in welke mate er spierversterking plaatsvindt en welke spiergroepen worden versterkt. Zwemmen versterkt bijvoorbeeld de arm-, schouder- en rugspieren, nordic walking vooral de benen. Kortom, meer spiermassa verbruikt ook meer energie en daarom metaboliseert het lichaam grotere hoeveelheden van de koolhydraten en vetten die in het voedsel worden opgenomen in plaats van ze op te slaan als vetweefsel.

Sterke spieren beschermen de gewrichten en wervelkolom tegen stress en druk. Goede voorbeelden zijn de schouder en knie: ze profiteren van een sterke musculatuur omdat ze hun stabiliteit voornamelijk door de omliggende spieren behouden. Als alles op de benige gewrichtsstructuren zou aankomen, dan zouden ze volledig worden overbelast.

Hoe sterker de spieren zijn, hoe minder het lichaam zich hoeft te inspannen als kracht nodig is in het dagelijks leven, zoals bij het tillen van zware objecten. Door voldoende spiercapaciteit en flexibiliteit kunnen mensen op oudere leeftijd langer zelfstandig leven en worden ze beschermd tegen ongevallen en vallen.

Fysiotherapie: triggerpointtherapie

Triggerpunten kunnen bijvoorbeeld ontstaan ​​door overbelasting of letsel, maar ook door spierspanning als gevolg van een slechte houding, die wordt veroorzaakt door een slechte ergonomie op de werkplek of werken in een bepaalde houding of belastende werkzaamheden (zoals een plafond schilderen waarbij je steeds boven je hoofd werkt). Zelfs het aannemen van een bepaalde houding in verband met andere pijn kunnen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een triggerpunt. Andere oorzaken zijn spanningen als gevolg van stress of andere externe of psychologische invloeden. Al deze oorzaken kunnen leiden tot verminderde bloedtoevoer naar het spierweefsel en dus tot een triggerpunt leiden. De bindweefselafzetting veroorzaakt opnieuw een verminderde bloedstroom, er ontstaat een zichzelf onderhoudende, pijnlijke vicieuze cirkel. Een actief triggerpunt is meestal slechts enkele millimeters groot en reageert met pijn als je er druk op uitoefent. Triggerpointmassage is een mogelijke manier om deze cyclus van pijn te doorbreken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn spierkrampen en hoe kan je ze voorkomen?Iedereen krijgt wel eens te maken met spierkrampen. Ze kunnen erg pijnlijk zijn maar verdwijnen meestal na enkele minute…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Astma bij kinderenAstma bij kinderenAstma is een van de meest voorkomende chronische kinderziekten. Astma is een lastige aandoening, zeker voor een kind. In…
Jeukend bovenbeen (links of rechts) houdt je wakker!Jeukend bovenbeen (links of rechts) houdt je wakker!Lekker slapen dat heeft het lichaam nodig, echter soms houden irritaties je wakker. Een veel voorkomende irritatie is he…

Psychotische depressie: Depressieve symptomen en psychosePsychotische depressie: Depressieve symptomen en psychoseSommige patiënten met een ernstige depressie ervaren ook een psychose naast de gebruikelijke symptomen van een depressie…
Hartproblemen door stress: Oorzaken en reacties van lichaamHartproblemen door stress: Oorzaken en reacties van lichaamTe lang te veel stress hebben, is slecht voor het hart. Als mensen te vaak stress ervaren en geen goede manieren hebben…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: InesBazdar/Shutterstock.com
 • https://www.triggerpointtherapie.com/over-triggerpoints/wat-zijn-triggerpoints.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Muscle
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsteking_(geneeskunde)
 • https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/take-that-muscle-cramps
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/diagnosis-treatment/drc-20350825
 • https://www.fysiotherapie4all.nl/specialismen/triggerpoint-therapie
 • https://www.medsupport.nl/behandelingen/triggerpoints
 • http://www.massagekeuze.nl/producten/hulpmiddelen
 • https://www.ocramnatuurproducten.nl/category/223963/paardenbalsem
 • https://www.allesoversport.nl/artikel/wat-te-veel-zitten-met-je-lichaam-doet/
 • https://www.huisarts.nl/spierverkramping-wat-kan-de-oorzaak-zijn/
 • Paul Blakey. The muscle book. Himalayan Institute Press, 2006.
 • Afbeelding bron 1: Fancycrave1, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Whitesession, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.