Astma bij kinderen
Astma is een van de meest voorkomende chronische kinderziekten. Astma is een lastige aandoening, zeker voor een kind. In dit artikel wordt beschreven wat astma is, en hoe je je kind kunt helpen.
Astma
Astma is een lastige aandoening die in aanvallen optreedt. Meestal wordt astma veroorzaakt door een allergische reactie op bijvoorbeeld; stof of tabaksrook. De aanvallen komen het meest voor tijdens of na een
lichamelijke inspanning.
Hoe ontstaat astma?
Doordat het slijmvlies van de
bronchiën overgevoelig reageert op prikkels, zwelt het op en produceert overmatig slijm. Tegelijkertijd verkrampen de
bronchiale spieren zich, waardoor de luchtwegen nauwer worden. Hierdoor kan de lucht moeilijker uitgeademd worden. Een duidelijk kenmerk hiervan is, een piepende uitademing. Doordat het uitademen moeilijk gaat, raakt het kind in paniek. Het kind denkt dat het stikt en hierdoor wordt de ademnood erger. Het is dus belangrijk om te proberen het kind rustig te houden. Als er medicatie aanwezig is voor het kind dan dient dit direct toegediend te worden. De medicatie zorgt ervoor dat de verkrampte spieren ontspannen, en dat het slijmvlies slinkt. Als de medicatie niet direct word toegediend, dan kan er een zuurstof tekort ontstaan in de hersenen.
Naar de dokter
Als je denkt dat je kind last heeft van astma, is het belangrijk om altijd een dokter te raadplegen. Deze zal dan medicatie voorschrijven (indien nodig). De arts zal een
bronchospasmolyticum voorschrijven. Deze zorgt ervoor dat de verkrampte spieren ontspannen. Dit heeft dus direct effect op de ademhaling. Ook is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de astma is. Door middel van allergie testen zal een arts onderzoeken wat de oorzaak is.
Ook doet de dokter een ademhalingtest met een
peak-flow-meter. Deze meet de maximale uitademingslucht. Aan de hand van de gemiddelde waarde zal de arts een geneesmiddel voorschrijven. Bij een kind dat ouder is dan vijf jaar kan het zelf met de peak-flow-meter meten wanneer de medicatie ingenomen moet worden. Zo kan een astma aanval voorkomen worden.
Kenmerken astma
- treedt in aanvallen op
- piepende uitademing
- paniek/verstikkingsangst
- blauw aanlopen door zuurstofgebrek
Wat kan je zelf doen?
Zelf kan je ook dingen doen om er voor te zorgen dat een astma aanval verminderd of minder vaak voorkomt.
- Stel je kind tijdens een aanval gerust. Probeer zelf niet in paniek te raken. Als je zelf in paniek raakt, zal dit de angst bij je kind vergroten en zal de aanval erger worden.
- Als de arts medicatie heeft voorgeschreven, gebruik deze dan ook. Krijgt je kind dagelijks medicatie geef dit dan dagelijks ook als de aanvallen verminderen. De medicatie zorgt er juist voor dat de aanvallen verminderen, stop je met de medicatie of als het niet therapietrouw ingenomen wordt zal dit gevolgen hebben voor de aanvallen.
- Laat je kind na een aanval veel drinken. Doordat de uitademing heftig is, verliest je kind veel vocht. Het beste kan je lauwwarme thee geven. Laat je kind kleine slokjes drinken zodat het zich niet verslikt.
- Zorg voor een goede leefomgeving. Dit betekent een goede ventilatie in huis, geen tabaksrook en zo min mogelijk stof.
- Til niet te zwaar aan de ziekte. Laat je kind ontplooien. Laat het (in overleg met de arts) gewoon sporten, naar feestjes gaan, kamperen of bijvoorbeeld naar de disco gaan.
Tot slot
Belangrijk is het dus om de allergenen die de astma veroorzaken te vermijden. Laat je kind trouw zijn/haar medicatie innemen.
Raak zelf niet tijdens een aanval in paniek maar zorg voor rust. Je kind zal hierdoor ook rustiger worden. Leg eventueel je hand op de borst van je kind en haal samen adem. Zorg ervoor dat je je kind niet belet in zijn ontwikkeling door dingen te ontzeggen. Elk kind is anders kijk wat je kind kan, en niet naar wat het niet kan.