Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?

Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn? Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren waardoor er van alles misgaat. Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben en meestal gaat het gepaard met een duizelig gevoel of een algeheel slap gevoel. Wat kan de oorzaak zijn van dit gevoel en hoe kom je er vanaf?

Een licht gevoel in het hoofd

Het is iets dat moeilijk te omschrijven is, maar een licht gevoel in het hoofd komt het meest overeen. Soms gaat het ook gepaard met duizeligheid en/of een slap gevoel in de benen. Hierdoor kunnen makkelijk evenwichtsstoornissen ontstaan. Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben. De ernst hangt van verschillende factoren af. Soms is het simpel op te lossen, maar het kan ook een complexer probleem in je lichaam zijn. Omdat een licht gevoel in het hoofd meestal gepaard gaat met een soort van totale slapte kunnen concentratieproblemen en motorische problemen ontstaan. Dit heeft vaak een directe invloed op ons dagelijks leven. Je werk kan er onder lijden en je kunt minder goed aandacht besteden aan je sociale kring.

Wat kunnen oorzaken zijn van een licht gevoel in het hoofd?

Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij een licht gevoel in het hoofd. Voorbeelden van oorzaken zijn:

BPPV (Benigne Paroxysmal Positional Vertigo)

Losgebroken oorsteentjes vormen de oorzaak van dit probleem. BPPV kenmerkt zich vaak door plotselinge draaiduizeligheid. Vaak duurt het niet lang en de duizligheid komt meestal opzetten na een specifieke verandering van positie zoals het draaien in bed, vooroverbuigen enzovoorts.

Het gebruik van medicijnen

Verschillende medicijnen hebben als bijverschijnsel duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd. Vaak staat dit duidelijk in de bijsluiter vermeld. Lees de bijsluiter daarom altijd goed door. Dit kan vervelende situaties voorkomen. Bloeddrukverlagende pillen kunnen als bijwerking duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd geven. Denk aan bloeddrukpillen of plaspillen. Andere veelvoorkomende pillen met duizeligheid en/of een licht gevoel het hoofd zijn: antidepressiva, antibiotica en pijnstillers.

De ziekte van Ménière

De oorzaak hiervan ligt in een niet goed werkend binnenoor. Een aanval kenmerkt zich door plotselinge aanvallen van duizeligheid.

Roken

Als je rookt kun je ook een licht gevoel in het hoofd krijgen.

Angst

Door angst kan duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd optreden. Je kunt zo duizelig worden dat je ervan kan flauwvallen.

Te snel opstaan

Je zit bijvoorbeeld op bed en je staat te snel op. Plotseling treedt er een licht gevoel in het hoofd op. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als orthostatische duizeligheid. Op dit moment stroomt er, door de plotselinge verandering van positie, te weinig bloed naar het hoofd. De hersenen krijgen nu te weinig bloed met als resultaat een licht gevoel in het hoofd.

Vermoeidheid

Door vermoeidheid kan ook een licht gevoel in het hoofd optreden. Doorat je vermoeid bent gaat je hart langzamer kloppen waardoor er minder bloed in je hoofd komt. Dit geeft een licht gevoel.

Hoofdletsel

Knal je ergens met je hoofd tegenaan dan kan er acute duizeligheid ontstaan. Na een ongeluk kan dit nog een lange nasleep hebben met als resultaat duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd.

Suikerziekte

Door suikerziekte kan een algeheel slap en licht gevoel optreden.

Een tumor

Een tumor, goed of kwaadaardig kan de evenwichtszenuw aantasten en/of beknellen. Met als resultaat een licht gevoel in het hoof en/of duizeligheid.

Andere oorzaken

Er zijn veel meer oorzaken die een licht gevoel in het hoofd en/of duizeligheid als bijverschijnsel hebben. Dit waren slechts enkele voorbeelden. Voor meer duidelijkheid is het altijd raadzaam een arts te bezoeken.

Is er iets aan te doen?

Meestal is er wel iets te doen aan een licht gevoel in het hoofd. Een gezonde levensstijl kan bijvoorbeeld al goed bijdragen. Leef je gezond en heb je toch last van een licht gevoel in het hoofd en/of duizeligheid dan is het altijd aan te raden een huisarts te bezoeken. Een huisarts kan je onderzoeken en advies geven of een eventueel behandelplan opstellen.
© 2011 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Wat te doen bij duizeligheid en flauwvallenWat te doen bij duizeligheid en flauwvallenLicht in het hoofd worden, duizelig of evenwichtsstoornissen kan te wijten zijn aan een tijdelijke vermindering van bloe…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Acute duizeligheidBij duizeligheid heb je het gevoel dat je uit evenwicht bent ten opzichte van je omgeving. Het evenwicht wordt geregeld…

Pijn op de borst door krampen in de slokdarmPijn op de borst door krampen in de slokdarmJaarlijks worden er vele mensen op de hartbewaking opgenomen met ernstige pijnklachten die wijzen op een hartinfarct. Bi…
Wat te doen bij waterpokkenWat te doen bij waterpokkenRode vlekjes, bultjes en jeuk, het hoort er allemaal bij. Waterpokken is een veel voorkomende ziekte en zien we voorname…

Reageer op het artikel "Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Survivallaar (infoteur), 23-12-2019 23:30 #27
Nog een mogelijke oorzaak: ik heb de ziekte van lyme en dit is mijn belangrijkste symptoom. Heb geen pijn (je kunt dus ook lyme hebben zonder pijn!) maar voel me heel vaak onwerkelijk en raar. Ook andere cognitieve klachten.

Sil, 15-07-2018 23:49 #26
Ik ben altijd elke seconde van de dag zweverig maar het voelt dan alsof ik in een achtbaan zit of in een lift wat kan dit zijn?

Elly, 29-12-2015 19:28 #25
Ook ik heb al jaren BPPD
Maar ik kan er aardig mee leven,
Alleen veel last met wandelen en fietsen in het donker.

Bob Vonken, 02-12-2015 14:12 #24
Hoi,
Sinds ik een paar dagen geleden me opeens heel slecht ging voelen op school (voelde als in elkaar zakken) ben ik nu de hele dag door duizelig in de vorm van lichtgevoel in mijn hoofd. Het begint als ik zit of plotseling draai. Mijn huisarts heeft mijn zuurstofgehalte in mijn bloed en mijn bloeddruk gemeten en die was gewoon goed.

Iemand een idee wat ik kan hebben? En door de duizeligheid raak ik ook snel vermoeid nu.

Elizabeth, 18-11-2015 08:55 #23
Hallo, je duizeligheidsklachten zoals combinatie met misselijkheid, gapen enz. kan een gevolg zijn van hyperventilatie, past in dat beeld. Dit kan je laten onderzoeken, zodat je weet of de zelfde klachten ontstaan. je kunt proberen een plastic zakje mee te nemen, bij zo'n aanval in en uitademen in zakje, dan moet het verdwijnen. Ook een laag glucosegehalte in je bloed kan deze klachten veroorzaken. ook hier is onderzoek naar te doen, de aangewezen persoon is de huisarts.

Mieke van Logten, 31-08-2015 20:20 #22
Ik word af en toe heel duizelig, niet flauwvallen. Het gaat ook weer over maar ik ben dan misselijk in mijn buik en moet heel erg zweten en ontzettend gapen. Bij de huisarts geweest allerlei testen gedaan maar niets kunnen vinden. Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb het ook een keer onder het rijden gehad en dat vond ik heel eng.

Bij voorbaat dank, Mieke van Logten

Eugenie Tjin, 16-02-2015 19:27 #21
Ik heb sinds september licht en duizelig in mijn hoofd.ga al aantal keren naar mijn huisarts.maar deze kan mij geen goed antwoordt geven.steeds bloeddruk meten.en zegt hij alles is goed.maar ja ik vind het nu echt deprimerend.kunt u wat voor mij betekenen.bid iedere dag voor genezing.graag uw antwoordt met oplossing AUB.mvgr eugenie tjine

Blankenburgh, 30-01-2015 14:58 #20
Momenteel heb ik een zweverig gevoel in mijn hoofd en slap in mijn benen.
"Kan ik een paracetamol gebruiken.?

Fu Kiu, 03-12-2014 16:10 #19
De meest voorkomende oorzaak van duizeligheid is een blokkade in de bovenste halswervel, de atlas. Dat veroorzaakt een neurologische verandering in het evenwichtsorgaan waardoor de duizelingen ontstaan. De symptomen kunnen verschillen van een licht gevoel in het hoofd, vermoeidheidsklachten en lusteloos tot een compleet gevoel van zeeziekte met braken etc.
Het probleem is meestal in een of twee behandelingen opgelost bij een bezoek aan een osteopaat of chiropractor.
Het vervelende is dat de meeste artsen deze oorzaak meestal niet herkennen hoewel het een bekend anatomisch probleem is.
Zie Gray's Anatomy, pag. 29 "concequences of nerve compression and spinal misalignment" of zoek op, internet naar een afbeelding van "spinal misalignment chart" Deze afbeelding geeft per wervel aan welke klachten er kunnen ontstaan bij blokkade van die wervel.

__, 22-09-2014 16:41 #18
Hallo
ik heb dit ook zeg maar een jaar en ik ben al 2 keer naar de huisarts geweest en bloed late prikken en bij de eerste keer was het de ijzertekort maar dat ging over en de klachten bleven verder gaan ik durfde niet meer in acctracties door drukken winkels alleen lopen op het terras kreeg ik en keer zo aanval op vakantie en ik leek of ik wegzakte ik hoorde dubbel en sinds die dag durfde ik niet meer zo veel te doen toen ik terug kwam ging ik weer bloedprikken en was niks aan de hand maar nu heb ik het steeds weer de huisarts zij dat ik voldoende moet eten maar ik eet voldoende ik ben 14 weeg 44 en ben 168
iemand graag advies om niet meer die aanvallen te krijgen?

Nathalie, 20-06-2014 13:52 #17
Goedemiddag,

Ik zit even alle reacties en vragen te lezen. ik heb er zelf ook last van omdat ik vaak paniek en angstaanvallen heb. Maar waar hier misschien heel veel mensen niet aan denken: Laat een keer je ogen testen! Vaak heb je helemaal niet door dat je ogen achteruit gaan en ga je langs artsen en psychologen die veel ingewikkelder denken. Laat je ogen testen bij een opticien. dat is gratis en echt de moeite waard want daar wordt je ook duizelig e.d. van. Ik had eerst vaak als ik moe was 's avonds het gevoel dat alles heel ver weg was. Een heel raar beeld kreeg ik dan. als ik bijvoorbeeld in bed lag en naar de deur keek dan leek deze wel tientallen meters weg. Het bleek te komen door mijn ogen die gewoon slecht waren. Ik hoop dat dit wellicht voor een aantal van jullie de oplossing is :-)

groetjes.

Sanne, 04-06-2014 09:19 #16
Emmelie, ik heb dit ook. Je hebt last van een paniekstoornis, pleinvrees. Je bent bang dat je weer heel erg duizelig word en in elkaar zakt. Ik snap echt helemaal waar je mee zit. Zelf ben ik 14 jaar en ga ook alleen maar naar school. Ik zit op therapie, ik leer daar om niet angstig te zijn. Vertrouw op jezelf.

Dimitri, 28-05-2014 15:39 #15
Hallo iedereen,
Ik ben 16 jaar en ik heb de laatste twee weken last van een licht gevoel in m'n hoofd en dat ik niet erg bij bewustzijn ben, maar ook druk alsof er iets op m'n hoofd zit. Mijn hoofd voelt ook zwaar aan en zeker als ik het recht probeer te houden. Wat ik nog opmerkte was dat de slagaders naast mijn slaap voortdurend hard kloppen, maar ook de slagaders van mijn nek. Voordat ik dit rare gevoel kreeg in m'n hoofd klopten mijn aders langs mijn slaap ook soms, maar dat was alleen als ik hoofdpijn had en dan ging het vanzelf ook weer weg. Maar nu ervaar ik helemaal geen pijn, alleen in de nekspieren die naar mijn achterhoofd gaan als ik er zacht op druk. Weet iemand wat dit zou kunnen betekenen? Ik heb al overal gezocht naar antwoorden op het internet, maar mensen met dezelfde klachten krijgen ook nooit antwoord op wat het precies is. Heb ook gelezen dat dokters hen vaak niet serieus nemen dus ik ben bang dat dit bij mij ook zal gebeuren. Misschien handig om te weten dat ik het afgelopen jaar erg veel heb gerookt en dat mijn nekwervels wat vergroeid zijn bij mijn geboorte. Toen zeiden ze dat die wervels misschien complicaties konden meebrengen naarmate ik groeide, dus ik dacht dat het hier misschien aan kon liggen. Alvast bedankt

Guy, 27-05-2014 20:28 #14
Kan liggen aan lage bloeddruk of te laag bloedsuiker, oplossing hiervoor is eet meer en eet voeding met een lage GI (dus dat de energie van het eten langzaam vrij komt in je bloed). voorbeelden hiervan zijn bruine bonen, linzen, aardappelen. als je dan per se brood wil eten eet dan meergranen volkoren

Monique, 25-05-2014 11:16 #13
Ik heb ook draaiduizeligheid, bij mij voornamelijk als ik wakker word. Zodra ik mijn ogen open doe begint het gelijk te duizelen. Ook voel ik me de rest van de dag dronken, en doordat de wereld zo draait ga ik de hele tijd kokhalzen. Ik heb betahistine tabletten gekregen en die hielpen 3 jaar geleden wel. Ik heb ook moeite nu om een boek te lezen omdat ik alle letters op me af zie komen en daardoor ook weer duizelig word. Wie herkent dit of weet wat je er tegen kan doen.

Michelle, 18-05-2014 15:25 #12
Hoi ik ben 14 jaar ( bijna 15 ) ik voel me al een tijdje licht in mijn hoofd het is echt een heel naar gevoel, ik eet genoeg dus ik weet niet wat het precies is. Heeft iemand tips om dit gevoel weg te krijgen?

Emmelie, 20-04-2014 15:41 #11
Hey ik ben 13 jaar
En ik ben de hele dag licht in mijn hoofd ik heb een slap gevoel en angst bij lopen ik durf alleen nog naar school naast school ga ik nergens naartoe waar ik mega depri van word.
Ik sta er haast alleen voor
Op school is het ook nooit leuk hierdoor ik kwam vorige week normaal het plein op lopenn en binnen bij de kapstok werd ik helemaal raar en zakte ik in elkaar ik had helemaal geen pijn of iets o.o
Ik eet goed
Ik weeg genoeg 53 kilo
Ik heb geen problemen thuis ik word niet gepest
Wat kan dit zijn?

George, 01-12-2013 14:51 #10
Bij mij is het een jaar geleden begonnen dat ik duizelig werd tijdens het eten en opstaan. het duurde maar een paar dagen en nu bijna een jaar verder krijg ik er weer last van. Ik ben al 2 keer bij de docter geweest om bloed te testen maar alles was goed. Nu ben ik bij een meseloog geweest en die zij dat mijn lever niet goed werkte, en volgens de huis arts was die wel goed.
Nu begin ik te twijfelen of ik iets anders heb, maar wat. Ik ben ongeveer 3 keer per dag 15 minuten duizelig en word hier een beetje moe van, wat is er toch met me aan de hand? Ik heb 9 jaar intensief aan fitnes gedaan en en 2 banen gehad. wie o wie kan mijn vertellen wat ik moet doen?

Natasja Schols, 05-11-2013 14:27 #9
Ik heb al een paar dagen heel moe en draaierig ik kan wel de hele dag slapen. Mijn vraag wat kan ik er aan doen?

Frans, 15-10-2013 15:29 #8
Hoi allemaal,
Ik ben Frans 28 jaar en 3 weken geleden niet goed geworden. Naar huisartsenpost geweest die mij vertelde dat het paniekaanval was. Ben nu al 3,5 week sinds het voorval licht in mijn hoofd en word er helemaal gek van. Ben ook al 3,5 weken thuis omdat ik mijn werk ook niet kan doen zo. Heb ook een druk aan mijn rechter oor. Mijn huisarts stuurde me naar een psycholoog voor stress maar het lijkt me sterk dat je zo lang duizelig kan zijn. Wie o wie helpt mij uit dit drama en zorgt ervoor dat ik weer met mijn kids kan spelen en leuke dingen doen? Groetjes Frans

Bep, 13-10-2013 15:03 #7
Geachte mensen ik heb als ik loop net een idee of ik wat gedronken heb ik gebruik bromazepam 3 x daags en heel af en toe Venlafaxine retard heel af en toe 1 per dag en als ik het heel erg heb neem ik nog paracetamol zou ik daar duizelig van zijn wachtend op u antwoord b.v.d

Lcm, 05-09-2013 12:00 #6
Ik ben 20, slank, heb geen ziektes of aandoeningen, doe geen dingen die een ander ook niet zou doen. Laatste weken erg duizelig, vooral op het werk dat ik mij niet meer goed kan concentreren vanwege het lichte gevoel in mijn hoofd. Ik werk achter de computer, maar het is net of alles een waas is. Heb het ook als ik stil sta, alsof ik een seconde lang niet in mijn eigen lichaam zat en toen ineens weer wel. Het draait, heb het gevoel dat ik om kan vallen.
Thuis minder last van. Ik ben gestopt met roken, beweeg regelmatig en heb mijn voeding ook aangepast. Ook met hardlopen als ik uitgeput ben en langzaam ga lopen ben ik erg duizelig en slinger ik.

Delino, 26-02-2013 03:13 #5
Ik krijg vaak op verschillende manieren een licht gevoel in mijn hoofd. ik krijg het door bijv. bij
1- opstaan uit een stoel, en naar 6 passen krijg ik het dus
2- veel blazen, dan krijg ik het licht in mn hoofd (ik ben dan totaal niet buiten adem, en bij het sporten word ik nooit duizelig)
3- continu in de lucht kijken en iets doen zoals een bal gooien of badmintonnen
4- veel water over mijn gezicht heen krijgen (bijv. in een douche)

en ik krijg het nooit licht in mijn hooft als ik:
zwem,
mijn longen uit mijn lijf ren,
als ik mijn haren was en de water niet in mijn gezicht krijg maar over mijn hoofd,
of zo lang mogelijk mijn adem inhoud.

mijn huisarts vertelde me dat het kon liggen aan mijn lage bloeddruk en dat als ik meer zout eet mijn hartslag zal gaan stijgen en ik geen last meer zou hebben van een lage bloeddruk & duizeligheid; dit bleek niet te werken / kloppen. zelf tijdens het opmeten van mijn hartslag dat normaal was, en dat ik veel ging blazen, werd ik alweer duizelig

en daarbij zei mijn huisarts dat het zou kunnen aan een lage bloed suikerspiegel, dat bleek ook niet te kloppen. want mijn uit mijn bloed test/controle bleek alles prima in orde te zijn, en ik ontbijt elke dag met genoeg vezels, vitamines en suikers. daarbij eet ik de hele dag verder nog door en krijg het nog steeds bij elk genoemde handeling van hierboven, het lichte gevoel weer in mijn hoofd.

ps: er zijn sommige dagen dat ik niet licht in mijn hoofd woord van bijv. snel opstaan. maar ik heb niets opvallends anders gedaan.

dus is er iets dat ik kan doen om duizeligheid te voorkomen?

Fiermans Marleen, 08-01-2013 18:28 #4
Mijn moeder heeft steeds last van slappe benen en duizeligheid, zo is zij natuurlijk heel onzeker, dokter kan haar niet helpen… Graag had ik van jullie iets vernomen om haar te helpen.

Groeten Marleen Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste,

Bij vragen over specifieke problemen met duizeligheid in het hoofd in combinatie met slappe benen raad ik u aan om wederom contact op te nemen met de behandeld arts van uw moeder. Deze kan u hier eventueel meer informatie over geven. Zo niet? Laat uw moeder doorverwijzen naar een specialist.

Succes!

Johanna, 18-12-2012 12:50 #3
Paar maanden geleden dagelijks duizelingen en tegen misselijkheid aan dagen geduurd en ging langzaam over. Dokter had het over loszittende deeltjes. Maand geleden weer hetzelfde maar iets erger. Dokter dacht een virus in mijn gehoororgaan. Vanmorgen is het weer begonnen mijn bloeddruk opgenomen is goed. Op suiker geprikt op nuchtere maag is ook goed. Maar begint me nu toch ongerust te maken. Wat kan of moet ik nu doen? Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste,

U kunt het beste contact opnemen met uw arts en/of de resultaten afwachten. Als het een virus was bent u inmiddels waarschijnlijk weer hersteld.

Succes!

Joy, 07-07-2012 13:34 #2
Maandag middag werd ik opeens heel draaierig zo erg dat ik moest gaan zitten dat is aangebleven tot in de avond ik heb toen heel de dag op de zetel gelegen en goed gegeten en gedronken het leek over te gaan had geen draaierig gevoel meer tot de volgende ochtend nek en rugspieren deden supper veel pijn mijn benen en armen voelden supper zwaar aan ik was constant moe (fysiek) en constant licht en draaierig in men hoofd net of ik niet aanwezig ben nu hoopte ik dat dit vanzelf weer ging overgaan (dokter zijn besluit was te lage bloeddruk) nu zijn we ondertussen al zaterdag klachten met men hoofd heb ik nog steeds fysiek lijk ik al een beetje sterker maar nu is daar dus keel en oorpijn bij gekomen… het is heel frustrerend ik wil mij terug aanwezig en minder moe voelen ik weet dat ik mij verder moet laten onderzoeken(wat ik maandag meteen ga laten doen) maar mischien dat iemand dit herkend?

Joyce V. Haasterecht, 27-06-2012 09:57 #1
Ben al een paar weken licht in het hoofd, maar sinds vandaag heel erg, en voel me ook slapjes en kan me slecht concentreren. Heb ook een licht pijnlijk gevoel in de nek sinds kort. Wat zou dit kunnen zijn? Heb een tijdje alazopram geslikt. Kan dit de oorzaak zijn en ook m'n mond is vreselijk droog en m'n tanden worden stroef.
Met vr Gr. Joyce Reactie infoteur, 27-06-2012
Beste,

Vervelende klachten, maar wellicht van tijdelijke aard. Kijk in de bijsluiter naar mogelijke bijwerkingen van uw medicijn. Raadpleeg eventueel uw huisarts of farmaceut naar de mogelijke bijwerkingen.

M.v.g,

Kropslavinken

Infoteur: Kropslavinken
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 27
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!