Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?

Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn? Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren waardoor er van alles misgaat. Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben en meestal gaat het gepaard met een duizelig gevoel of een algeheel slap gevoel. Wat kan de oorzaak zijn van dit gevoel en hoe kom je er vanaf?

Een licht gevoel in het hoofd

Het is iets dat moeilijk te omschrijven is, maar een licht gevoel in het hoofd komt het meest overeen. Soms gaat het ook gepaard met duizeligheid en/of een slap gevoel in de benen. Hierdoor kunnen makkelijk evenwichtsstoornissen ontstaan. Een licht gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben. De ernst hangt van verschillende factoren af. Soms is het simpel op te lossen, maar het kan ook een complexer probleem in je lichaam zijn. Omdat een licht gevoel in het hoofd meestal gepaard gaat met een soort van totale slapte kunnen concentratieproblemen en motorische problemen ontstaan. Dit heeft vaak een directe invloed op ons dagelijks leven. Je werk kan er onder lijden en je kunt minder goed aandacht besteden aan je sociale kring.

Wat kunnen oorzaken zijn van een licht gevoel in het hoofd?

Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij een licht gevoel in het hoofd. Voorbeelden van oorzaken zijn:

BPPV (Benigne Paroxysmal Positional Vertigo)

Losgebroken oorsteentjes vormen de oorzaak van dit probleem. BPPV kenmerkt zich vaak door plotselinge draaiduizeligheid. Vaak duurt het niet lang en de duizligheid komt meestal opzetten na een specifieke verandering van positie zoals het draaien in bed, vooroverbuigen enzovoorts.

Het gebruik van medicijnen

Verschillende medicijnen hebben als bijverschijnsel duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd. Vaak staat dit duidelijk in de bijsluiter vermeld. Lees de bijsluiter daarom altijd goed door. Dit kan vervelende situaties voorkomen. Bloeddrukverlagende pillen kunnen als bijwerking duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd geven. Denk aan bloeddrukpillen of plaspillen. Andere veelvoorkomende pillen met duizeligheid en/of een licht gevoel het hoofd zijn: antidepressiva, antibiotica en pijnstillers.

De ziekte van Ménière

De oorzaak hiervan ligt in een niet goed werkend binnenoor. Een aanval kenmerkt zich door plotselinge aanvallen van duizeligheid.

Roken

Als je rookt kun je ook een licht gevoel in het hoofd krijgen.

Angst

Door angst kan duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd optreden. Je kunt zo duizelig worden dat je ervan kan flauwvallen.

Te snel opstaan

Je zit bijvoorbeeld op bed en je staat te snel op. Plotseling treedt er een licht gevoel in het hoofd op. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als orthostatische duizeligheid. Op dit moment stroomt er, door de plotselinge verandering van positie, te weinig bloed naar het hoofd. De hersenen krijgen nu te weinig bloed met als resultaat een licht gevoel in het hoofd.

Vermoeidheid

Door vermoeidheid kan ook een licht gevoel in het hoofd optreden. Doorat je vermoeid bent gaat je hart langzamer kloppen waardoor er minder bloed in je hoofd komt. Dit geeft een licht gevoel.

Hoofdletsel

Knal je ergens met je hoofd tegenaan dan kan er acute duizeligheid ontstaan. Na een ongeluk kan dit nog een lange nasleep hebben met als resultaat duizeligheid en/of een licht gevoel in het hoofd.

Suikerziekte

Door suikerziekte kan een algeheel slap en licht gevoel optreden.

Een tumor

Een tumor, goed of kwaadaardig kan de evenwichtszenuw aantasten en/of beknellen. Met als resultaat een licht gevoel in het hoof en/of duizeligheid.

Andere oorzaken

Er zijn veel meer oorzaken die een licht gevoel in het hoofd en/of duizeligheid als bijverschijnsel hebben. Dit waren slechts enkele voorbeelden. Voor meer duidelijkheid is het altijd raadzaam een arts te bezoeken.

Is er iets aan te doen?

Meestal is er wel iets te doen aan een licht gevoel in het hoofd. Een gezonde levensstijl kan bijvoorbeeld al goed bijdragen. Leef je gezond en heb je toch last van een licht gevoel in het hoofd en/of duizeligheid dan is het altijd aan te raden een huisarts te bezoeken. Een huisarts kan je onderzoeken en advies geven of een eventueel behandelplan opstellen.
© 2011 - 2025 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Wat te doen bij duizeligheid en flauwvallenWat te doen bij duizeligheid en flauwvallenLicht in het hoofd worden, duizelig of evenwichtsstoornissen kan te wijten zijn aan een tijdelijke vermindering van bloe…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Acute duizeligheidBij duizeligheid heb je het gevoel dat je uit evenwicht bent ten opzichte van je omgeving. Het evenwicht wordt geregeld…

Pijn op de borst door krampen in de slokdarmPijn op de borst door krampen in de slokdarmJaarlijks worden er vele mensen op de hartbewaking opgenomen met ernstige pijnklachten die wijzen op een hartinfarct. Bi…
Wat te doen bij waterpokkenWat te doen bij waterpokkenRode vlekjes, bultjes en jeuk, het hoort er allemaal bij. Waterpokken is een veel voorkomende ziekte en zien we voorname…
Reacties

Fiermans Marleen, 08-01-2013
Mijn moeder heeft steeds last van slappe benen en duizeligheid, zo is zij natuurlijk heel onzeker, dokter kan haar niet helpen… Graag had ik van jullie iets vernomen om haar te helpen.

Groeten Marleen Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste,

Bij vragen over specifieke problemen met duizeligheid in het hoofd in combinatie met slappe benen raad ik u aan om wederom contact op te nemen met de behandeld arts van uw moeder. Deze kan u hier eventueel meer informatie over geven. Zo niet? Laat uw moeder doorverwijzen naar een specialist.

Succes!

Johanna, 18-12-2012
Paar maanden geleden dagelijks duizelingen en tegen misselijkheid aan dagen geduurd en ging langzaam over. Dokter had het over loszittende deeltjes. Maand geleden weer hetzelfde maar iets erger. Dokter dacht een virus in mijn gehoororgaan. Vanmorgen is het weer begonnen mijn bloeddruk opgenomen is goed. Op suiker geprikt op nuchtere maag is ook goed. Maar begint me nu toch ongerust te maken. Wat kan of moet ik nu doen? Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste,

U kunt het beste contact opnemen met uw arts en/of de resultaten afwachten. Als het een virus was bent u inmiddels waarschijnlijk weer hersteld.

Succes!

Joyce V. Haasterecht, 27-06-2012
Ben al een paar weken licht in het hoofd, maar sinds vandaag heel erg, en voel me ook slapjes en kan me slecht concentreren. Heb ook een licht pijnlijk gevoel in de nek sinds kort. Wat zou dit kunnen zijn? Heb een tijdje alazopram geslikt. Kan dit de oorzaak zijn en ook m'n mond is vreselijk droog en m'n tanden worden stroef.
Met vr Gr. Joyce Reactie infoteur, 27-06-2012
Beste,

Vervelende klachten, maar wellicht van tijdelijke aard. Kijk in de bijsluiter naar mogelijke bijwerkingen van uw medicijn. Raadpleeg eventueel uw huisarts of farmaceut naar de mogelijke bijwerkingen.

M.v.g,

Kropslavinken

Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.