Acute duizeligheid
Bij duizeligheid heb je het gevoel dat je uit evenwicht bent ten opzichte van je omgeving. Het evenwicht wordt geregeld door het evenwichtsorgaan dat binnen in je oor zit en vanuit de hersenen. Je kan duizelig zijn met of zonder het gevoel dat de omgeving om je heen draait. Duizeligheid gaat ook vaak gepaard met zweten, misselijkheid en braken. Veel mensen worden hier erg angstig door omdat ze denken dat er in het hoofd iets niet goed is. Duizeligheid wijst zelden op een ernstige ziekte.
Duizeligheid met draaigevoel
Patiënten hebben bij deze vorm van duizeligheid het gvoel alsof ze in een draaimolen zitten. Deze vorm van duizeligheid komt minder vaak voor dan duizeligheid zonder een draaigevoel. Draaiduizeligheid kan heel plotseling optreden bij een oorontsteking, loopoor, verkoudheid of virale infecties. De duizeligheid ontstaat vrij plotseling en verloopt heftig. Dit roept bij mensen vaak veel angst op.
Ziekte van ménière
Bij deze ziekte treedt heel plotseling een heftige draaiduizeligheid op, die gepaard gaat met éénzijdige vermindering van het gehoor en met oorsuizen. Vaak moeten patiënten erg veel braken, is zweterig, voelt zich ziek en zijn angstig. Door de draaiduizeligheid kunnen mensen niet meer recht lopen en is de valneiging groot. Een aanval kan van enkele uren tot enkele dagen aanhouden en ontstaat meestal op een leeftijd van vijftig jaar of ouder. Tussen de duizeligheidsaanvallen door hebben mensen geen enkele klacht. Wel gaat het gehoor éénzijdig langzaam achteruit. Dit leidt op den duur tot voledige doofheid.
De oorzaak van Ménière is een afwijking van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. De behandling bestaat uit medicijnen, bedrust en het stilhouden van het hoofd. De ziekte van Ménière is zeldzaam
Aanvalsgewijze positieveranderingsduizelig (BPPD)
Door een plotselinge verandering van het hoofd kan een kortdurende aanval van hevige duizeligheid ontstaan. (BPPD, benigne paroximale possitie duizeligheid). Een aanaval kan enkele seconden tot minuten aanhouden en gaat vaak gepaard met oorsuizen, misselijkheid en braken en zweten. Het ontstaat meestal tussen de veertig en de vijftig jaar. Tijdens zo'n aanval moet de patiënte bedrust houden en zijn hoofd zo min mogelijk bewegen. Deze vorm van duizeligheid hersteld vanzelf binnen enkele weken tot maanden.
Draaiduizeligheid bij ouderen
Draaiduizeligheid bij bejaarden ontstaat vaak langzaam en duurt lang. Meestal is de oorzaak hiervan medicijnen. Ook speelt arteriosclerose )aderverkalking vaak een rol, doordat het deel in de hersenen dat ook bij het evenwicht betrokken is tijdelijk minder zuurstof krijgt. Draaiduizeligheid wordt zelden veroorzaakt door een TIA of CVA. Mocht dit wel het geval zijn, dan hebben patiènten meestal ook last van dubbelzien en spraaktstoornissen. Bij deze groep mensen is draaiduzieligheid met valneiging een belangrijke risicofactor voor botbreuken.
Duizeligheid zonder draaigevoel
Deze vorm van duizeligheid komt erg vaak voor. Mensen voelen zich onzeker of licht in het hoofd. Het ontstaat geleidelijk en het verloop is ook minder heftig. Tocht leidt ook deze vorm van duizeligheid vaak tot angst en paniek.
Duizeligheid door psychische oorzaken
Door spanning, angst of paniek kan iemand uit balans raken. Mensen kunnen gaan hyperventileren en dit leidt tot een onzeker en licht gevoel in het hoofd. Dit lichte gevoel in het hoofd roept op haar beurt nog meer angst en paniek op. Waardoor er nog meer gehyperventileerd wordt, waardoor men dus nog duizeliger wordt. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Vaak bestaat de behandeling uit geruststelling en eventueel kalmerende middelen.
Duizeligheid bij bejaarden
Bij bejaarden kan ook duizeligheid voorkomen zonder draaigevoel. De oorzaak is wel vaak medicijnen en-of arteriosclerose.
Soms is de oorzaak alcohol, dit geeft vaak duizeligheid in de ochtenduren, gepaard met misselijkheid en hoofdpijn.
Flauwte bij ouderen
Bij oudere patiènten die ook vaatverwijdende medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten wijd open gaan staan. Als ze na een tijd liggen of zitten overeind komen kan daardoor het bloed te snel naar de benen of buiken zakken en kan een duizeligheid optreden. De bloedvoorziening in de hersenen schieten even tekort. De patiènt kan kort na het opstaan uit zittende of liggende positie licht worden in het hoofd worden gepaard met duizeligheid en soms zelfs met flauwvallen. Mensen die dit soort problemen hebben moeten niet te snel overeind komen, maar hier tijd voor te nemen door eerst rechtop te gaan zitten met de benen uit bed, daarna opstaan. Handig is om je dan ergens aan vast te houden om vallen te voorkomen. Dit soort klachten kunnen ook bij jongere mensen voorkomen en is niet ernstig.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doen tegen duizeligheid?Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal do…
Acute buikpijn bij kinderenAcute buikpijn bij kinderen hoeft niet altijd te wijzen op een ziekte of aandoening in de buik. Kinderen kunnen om psych…