Wat te doen bij waterpokken

Wat te doen bij waterpokken Rode vlekjes, bultjes en jeuk, het hoort er allemaal bij. Waterpokken is een veel voorkomende ziekte en zien we voornamelijk bij kinderen, enkele uitzonderingen daar gelaten. In dit artikel kun je lezen wat de oorzaak van waterpokken is, wat de symptomen zijn en of het behandeld moet worden. Waterpokken is een veel voorkomende ziekte en bijna ieder kind krijgt de waterpokken, op enkele uitzonderingen na. Waterpokken komen meestal voor bij kinderen die tussen de twee en de acht jaar oud zijn, maar in sommige gevallen komen waterpokken ook bij volwassenen voor.

Oorzaak

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus en dit virus kan na infectie jarenlang in het lichaam blijven en op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte en je raakt besmet door waterdruppeltjes in de lucht die ontstaan door niezen of hoesten. Deze druppeltjes hangen in de lucht en wanneer dit ingeademd wordt kan het zijn dat je besmet raakt. Waterpokken heeft een incubatietijd van 11 tot 22 dagen. Dit betekend dat het vanaf de dag van besmetting met het virus, 11 tot 22 dagen duurt voordat de verschijnselen optreden. Vanaf ongeveer 2 dagen voor de verschijnselen kun je zelf al de ziekte overdragen op een ander en je blijft besmettelijk totdat zich op alle blaasjes korstjes gevormd hebben. In princiepe krijg je de ziekte maar 1 keer, maar in enkele uitzonderingen kan het nog wel eens voorkomen dat de ziekte nog een keer terugkomt. Dit is dan meestal wanneer je de pokken als pasgeboren baby gehad hebt, of wanneer je immuunsysteem ernstig aangetast is.

Symptomen

Er zijn een aantal duidelijke kenmerken en het opvallendste kenmerk is de huiduitslag. Een kind dat waterpokken heeft zal rode vlekjes krijgen die uiteindelijk overgaan in blaasjes die met vochtgevuld zijn. Na een dag zullen er korstjes op deze blaasjes komen en die blijven ongeveer twee tot drie weken zitten. De vlekjes en blaasjes kunnen flink jeuken en ze komen vooral voor op het bovenlichaam maar ze kunnen bijvoorbeeld ook in de mond of in het haar voorkomen.

Waterpokken kan gepaard gaan met koorts, maar dit is lang niet altijd het geval. Wel wordt je vaak sloom, traag en verdwijnt de eetlust.

Behandeling

Aan waterpokken hoeft niets gedaan te worden omdat het zelf overgaat. Wat wel belangrijk is, is dat er niet aan de blaasjes gekrabd wordt, anders kunnen er namelijk ontstekingen en littekens ontstaan. Om de jeuk te verminderen kun je bij de apotheek een verkoelende zalf halen, en dit biedt vaak wel enige verlichting. Daarnaast kan wassen met koud of lauw water ook helpen. Wanneer het kind besmet is met waterpokken hoeft het niet perse thuisgehouden worden, maar overleg van te voren wel altijd met de school, ouders van vriendjes, kinderdagverblijf, etc. Niet iedereen stelt het namelijk op prijs wanneer hun kind in aanraking komt met een kind dat besmet is met waterpokken.

Complicaties

Waterpokken is geen ernstige aandoening en complicaties komen maar zeer zelden voor. Toch kunnen deze complicaties wel ernstig zijn en daarom is het altijd belangrijk om uw kind en uzelf goed in de gaten te houden. Zo kunnen er bij kinderen met een zwak afweersysteem hersenvliesontsteking en longontsteking voorkomen. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen, als ze in contact komen met het virus, schade toebrengen aan het ongeboren kind. Dit is dan schade in de vorm van lichamelijke afwijkingen. Maar nogmaals, deze complicaties komen gelukkig maar zeer zelden voor!
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Waterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken is een infectie. Deze infectie veroorzaakt koorts en zorgt ervoor dat er blaasjes ontwikkeld worden over het…
Wat zijn WaterpokkenBijna alle kinderen krijgen waterpokken. Meestal gebeurd dit in de winter of vroeg in de lente. In bijna alle gevallen k…
Kinderziekte - WaterpokkenWaterpokken is een veel voorkomende besmettelijke kinderziekte. De ziekte komt voornamelijk bij kinderen voor, omdat de…

Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Slechthorendheid, wat kan je eraan doen?Slechthorendheid, wat kan je eraan doen?Wat kan je doen wanneer je merkt dat je niet goed meer hoort? Hier wordt in het kort beschreven tot wie je je kan wenden…
Bronnen en referenties
  • Medische encyclopedie; baby en kinderziekten.
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.