Pijn op de borst door krampen in de slokdarm

Pijn op de borst door krampen in de slokdarm Jaarlijks worden er vele mensen op de hartbewaking opgenomen met ernstige pijnklachten die wijzen op een hartinfarct. Bij eenderde van die mensen worden echter geen afwijkingen aan het hart gevonden. Gerustgesteld, maar onzeker keren deze mensen weer huiswaarts. Want als het het hart niet is, wat dan wel? Een mogelijk antwoord op deze vraag is: slokdarmspasmen oftewel krampen in de slokdarm. Bij maar liefst negentig procent van de mensen, waarbij het hart niet de veroorzaker bleek van de pijnklachten, is sprake van slokdarmspasmen en/of brandend maagzuur. Vooral krampen in de slokdarm kunnen klachten veroorzaken die de alarmbellen doen rinkelen. De typische signalen van een hartinfarct: een drukkende pijn achter het borstbeen, die uitstraalt naar de linkerarm en de kaak, komen namelijk ook vaak voor bij mensen die lijden aan slokdarmspasmen.

Krampaanvallen in de slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van zo'n dertig centimeter lang en bestaat uit een spierlaag, een laagje bindweefsel en slijmvlies. Als we ons eten doorslikken, wordt dit actief door de spieren in de slokdarmwand naar de maag vervoerd. De spieren duwen het voedsel als het ware door de slokdarm naar de maag, door zich in een gelijkmatig ritme steeds samen te trekken en weer te ontspannen. Bij slokdarmspasmen, is deze voortstuwende beweging van de slokdarm verstoord en kunnen de spieren (meestal in het onderste deel van de slokdarm) plotseling verkrampen. De aanvallen kunnen spontaan optreden of terwijl je aan het eten bent. Bij ernstige krampen ziet het onderste deel van de slokdarm er uit als een soort kurkentrekker of notenkraker. Slokdarmspasmen worden daarom ook wel een kurkentrekkerslokdarm of notenkrakerslokdarm genoemd.

De oorzaak van slokdarmspasmen is onduidelijk

Waardoor slokdarmspasmen precies worden veroorzaakt is onduidelijk. In veel gevallen lijkt er een verband te zijn met een stoornis in de zenuwprikkeling van de slokdarm, reflux (maagzuur in de slokdarm) of psychische factoren als hevige emoties, spanningen en stress. Ook het eten van bepaald voedsel of het eten en drinken van erg warm of erg koud voedsel kan soms een aanval uitlokken.

Een enkele keer kunnen slokdarmspasmen het gevolg zijn van achalasie. Achalasie is een zeldzame aandoening, waarbij de zenuwvoorziening en de spierbeweging in het onderste deel van de slokdarm zijn verminderd. Het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag kan hierdoor niet goed ontspannen en niet goed openen. Je eten kan de slokdarm nauwelijks verlaten en blijft boven het sluitspiertje hangen. De oorzaak van achalasie is nog niet bekend, maar een virusinfectie of auto-immuunziekte (afweercellen vallen dan lichaamseigen cellen aan) kunnen hierbij een rol spelen.

Pijn en een drukkend gevoel op de borst als voornaamste klacht

Pijn en een drukkend gevoel achter het borstbeen, zijn de meest voorkomende klachten bij slokdarmspasmen. De pijn kan uitstralen naar de schouderbladen, de armen en de keel. Als de krampen erg heftig zijn, kan dit leiden tot benauwdheid en een verkrampt gevoel op de borst. De krampen kunnen zich ook 's nachts voordoen en de pijn is dan vaak zo ernstig dat je er wakker van wordt. Wanneer de aanval optreedt tijdens of vlak na het eten, kan je voedsel niet goed door de slokdarm naar de maag zakken. De krampen vernauwen je slokdarm zodanig, dat je eten blijft hangen. Dit is een erg onaangenaam en soms pijnlijk gevoel. Bij een flinke verkramping van de spieren kan ook vloeibaar voedsel (of drank) in de slokdarm blijven hangen. Sommige mensen met slokdarmspasmen hebben ook last van slikklachten. Vooral het doorslikken van erg warme of erg koude etenswaren of dranken, levert dan de nodige problemen op. Als de krampen stoppen, zijn de klachten vaak weer snel verdwenen. Sommige mensen hebben slechts heel af en toe een krampaanval, anderen zeer regelmatig.

Het feit dat de klachten zo lijken op de symptomen van een hartinfarct, is voor veel mensen vooral wanneer ze niet weten dat ze slokdarmspasmen hebben - erg beangstigend. De klachten bij een angina pectoris (een vernauwing van de kransslagaders, waardoor de hartspier onvoldoende bloed krijgt toegevoerd) verergeren bij lichamelijke inspanning. Bij slokdarmspasmen is dit over het algemeen niet het geval. Bij pijn op de borst is het echter altijd heel belangrijk om hartproblemen uit te laten sluiten.

Soms kunnen slokdarmspasmen na verloop van jaren overgaan in achalasie. Een zeldzame aandoening, waarbij de zenuwvoorziening en de spierbeweging in het onderste deel van de slokdarm zijn verminderd en het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed kan ontspannen en openen.

Onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk

Wanneer je met je klachten bij de huisarts komt, zal hij je in de meeste gevallen doorsturen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Omdat de klachten zo lijken op de symptomen van een hartinfarct belanden veel mensen echter rechtstreeks op de eerste hulp van het ziekenhuis.

Soms kan met röntgenonderzoek (een serie röntgenfoto's) worden waargenomen dat voedsel niet normaal door de slokdarm beweegt en dat de samentrekkingen van de spieren van de slokdarm niet gecoördineerd verlopen. De slokdarm is normaal niet zichtbaar op röntgenfoto's. Daarom krijg je tijdens dit onderzoek een contrastmiddel (bariumpap) te drinken, waardoor de arts de slokdarm en de bewegingen van de spieren wel kan bekijken.

De meeste zekerheid geeft echter een drukmeting van de slokdarm (manometrie). Hiermee kan een zeer nauwkeurige en gedetailleerde analyse van de slokdarmspasmen worden gemaakt. Tijdens een manometrie meet de arts de drukveranderingen in de slokdarm, die onder andere ontstaan tijdens een verkramping van de spieren. De druk wordt gemeten met een slangetje (katheter of sonde), waarin drukmeters zijn verwerkt. Dit slangetje wordt, via de neus, in de slokdarm geschoven. Het onderzoek duurt zo'n 20 minuten, maar kan ook indien nodig gedurende 24 uur worden uitgevoerd. Soms kan het nodig zijn om de drukmeting te herhalen nadat je gegeten hebt of een bepaald geneesmiddel hebt ingenomen dat de slokdarmspasmen opwekt.

De behandeling van slokdarmspasmen

Omdat de oorzaak van slokdarmspasmen lang niet altijd gevonden wordt, is een definitieve behandeling soms lastig. De arts kan (zware) pijnstillers voorschrijven of medicijnen die, wanneer je ernstige krampen hebt, de spieren laten ontspannen.

Wanneer je veelvuldig krampaanvallen hebt, wordt vaak een operatie geadviseerd. Er zijn dan twee mogelijkheden. De eerste is een zogenaamde pneumodilatatie. Hierbij wordt de slokdarm opgerekt met een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt met een flexibele slang (endoscoop) via de mond in de slokdarm gebracht en gedurende ongeveer een minuut opgeblazen. De slokdarm wordt zo opgerekt. Meestal wordt deze behandeling, verspreid over een paar dagen, twee tot drie keer herhaald, met steeds een iets groter ballonnetje. Bij een deel van de mensen komen de klachten na de operatie, na verloop van tijd, weer terug.

Een andere mogelijkheid is myotomie. Middels een kijkoperatie worden hierbij de spieren in de slokdarmwand, op de plaats van de verkramping, in de lengterichting ingesneden. Op deze manier kunnen de spieren niet meer verkrampen. De operatie is radicaler dan het oprekken van de slokdarm. Het aantal mensen dat na verloop van tijd toch weer klachten krijgt, is bij deze operatie echter veel lager.

Leven met slokdarmspasmen is niet altijd eenvoudig. Zeker wanneer de aanvallen regelmatig optreden, kunnen ze je leven behoorlijk beïnvloeden. Het vermijden van stress en spanningen is voor mensen die lijden aan slokdarmspasmen van belang. Ook kun je beter geen erg warme of erg koude etenswaren of dranken nemen en is het belangrijk dat je rustig eet en goed kauwt. Heb je veel problemen met slikken, snij dan de harde korsten van je brood, vermijd rundvlees (dat is moeilijker te kauwen en door te slikken), eet gekookte groenten (in plaats van rauwkost) en drink voldoende tijdens en na de maaltijd.

De klachten van slokdarmspasmen kunnen veel lijken op de symptomen van een hartinfarct. Dat is erg beangstigend, zeker wanneer je niet weet dat je aan slokdarmkrampen lijdt. Trek echter niet zelf zomaar conclusies en ga bij pijn op de borst altijd naar de huisarts om hartproblemen uit te laten sluiten.
© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in slokdarm en slokdarmspasmePijn in slokdarm en slokdarmspasmeDe slokdarm bestaat uit glad spierweefsel en kan een zeer specifieke pijn veroorzaken als de slokdarm verkrampt, samentr…
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…
Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tege…
Pijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan de slokdarm is een vervelende klacht. De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De slokdarm…

Winderigheid en buikpijn door lucht in darmen en/of maagWinderigheid en buikpijn door lucht in darmen en/of maagZeer vervelend is het; lucht in je darmen en/of maag. Wat kun je er tegen doen? Er zijn verschillenden redenen waardoor…
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Bronnen en referenties
  • www.mlds.nl
  • www.gezondvgz.nl
  • www.bartmeijervanputten.nl
Reacties

Ellis, 07-12-2016
Al lange tijd moet ik erg boeren, soms zomaar meestal na het eten. Ook heb ik een naar gevoel op mijn borstbeen.Zeker tijdens het eten alsof er een steen in zit. Wat zou het kunnen zijn? Reactie infoteur, 19-12-2016
Er zijn veel verschillende oorzaken voor de symptomen die je beschrijft. Het is helaas onmogelijk om daar vanaf deze plek een goed antwoord op te geven. Omdat het vooral na het eten gebeurt, heeft het waarschijnlijk met je maag en/of slokdarm te maken. Misschien een slecht sluitend maagklepje of brandend maagzuur. Veel boeren kan ook veroorzaakt worden als je te veel lucht 'in slikt', bijvoorbeeld bij chronische hyperventilatie of te snel/verkeerd eten. Ook een breukje in je middenrif is mogelijk. Als je er (veel) last van hebt, zou ik gewoon een keer langs de huisarts gaan. Veel beterschap!

Alie den Hartog, 11-05-2016
Ik heb al een aantal jaren af en toe last van pijn op de borst. Heel benauwd gevoel. Soms uitstraling naar de armen. Ik ging altijd snel erbij liggen, mijn BH af want dat voelde niet fijn en dan zakt het na 15-20 minuten. Het gebeurt altijd in rust toestand. Ik ben er ook wel eens mee naar de dokter geweest, omdat ik dacht dat het mijn hart was. Ik herken de klachten die hierboven beschreven worden. De dokter wist niet wat het was en zei, dat ik als weer die klachten heb, dan meteen naar hem toe moet komen en dan kan hij onderzoeken waar die pijn vandaan komt. Dat heb ik tot nu toe niet gedaan. Het gebeurt af en toe en na een kwartiertje is het meestal ook weer over.

Ik lees net uw artikel en mijn klachten lijken ook heel erg op slokdarmspasmen. Ik heb twee keer die pijnklachten weer gekregen en toen een glas water gedronken. En de klachten waren meteen weg. Ik ben blij dat ik dit nu ontdekt heb. Is er verder niets aan de hand of moet ik toch mijn klachten verder laten onderzoeken. Dat is nu de vraag waar ik mee zit. Ik hoop dat u deze vragen kan beantwoorden. Reactie infoteur, 16-05-2016
Beste Alie,

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Als u zich nog steeds zorgen maakt, is het zeker verstandig om nogmaals naar de huisarts te gaan. Als de huisarts heeft uitgesloten dat u problemen heeft met uw hart en als uw klachten inderdaad incidenteel voorkomen en zo eenvoudig verdwijnen na het drinken van een glas water, lijkt er op het eerste gezicht niets ernstigs aan de hand te zijn. Ik ben echter geen medicus en alleen op basis van uw schriftelijke verhaal zijn natuurlijk geen sluitende conclusies te trekken. Ik wens u veel wijsheid.

Met vriendelijke groeten,
Tamira

John, 19-02-2015
Ik heb deze klachten al een aantal jaren. Zo heb ik er weken geen last van, en zo heb ik het een aantal keer per dag.
ik zorg altijd dat ik een flesje water bij me heb. Na een paar slokjes water knap ik weer op, heb ik geen water dan kan de pijn zeer onaangenaam zijn. Doordat mijn diafragma voor 70% verlamt is komt daar dan ook nog de benauwdheid bij. Hoe zou ik nu hartklachten kunnen onderscheiden van deze slokdarm klachten? Reactie infoteur, 23-02-2015
Vervelend dat u die klachten heeft. Eigenlijk geeft u zelf al een deel van het antwoord. Als uw klachten verdwijnen na een paar slokjes water, dan is de kans dat het van uw hart uitkomt erg klein. Wellicht kunt u eens met uw (huis)arts bespreken op welke symptomen u precies moet letten om een onderscheid te kunnen maken tussen uw slokdarmklachten en eventuele hartklachten.

Hanneke, 28-11-2012
Een vraagje, bij mij is het begonnen met het eten van een hard broodje, pijn in de slokdarm en straalt zo uit naar de schouderblad.
Gaat dit over na verloop van tijd? bij mij is dit al een aantal dagen, en wat tips enof iets
wat ermee overgaat zou ik al mee geholpen zijn.

Groet,
Hanneke Reactie infoteur, 10-01-2013
Als de klachten lang aanhouden is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Het is onmogelijk (en onverstandig) om daar zomaar een 'diagnose' op los te laten. Wellicht heeft een stukje van de harde korst van het broodje een wondje veroorzaakt met mogelijk een ontsteking tot gevolg. Maar nogmaals, laat het gewoon even checken door de huisarts!

Nicole Kemmeren, 30-10-2012
Ik ben nog zoekende wat betreft mijn klacht, maar na eten of drinken krijg ik direct een soort benauwdheid in de maagstreek. Het gevoel laat zich denk ik het beste omschrijven als een continu, aanhoudende druk / lichte pijn / kramp? Het lijkt of ik minder goed kan ademen en verdwijnt na ongeveer een uurtje totdat ik weer ga eten of drinken. Enig idee wat dit is en wat ik er aan kaan doen?

groet,

Nicole Reactie infoteur, 11-11-2012
Beste Nicole,

Je klacht kan op verschillende dingen wijzen. Het is moeilijk (en niet verstandig) om daar zomaar uitspraken over te doen. Omdat het steeds na het eten of drinken voorkomt, zou het wellicht iets met je slokdarm te maken kunnen hebben. Een probleem met je middenrif (bv. een klein breukje) of maagproblemen zijn echter ook mogelijk. Als de klachten aanhouden, zou ik hiermee gewoon een keer naar de huisarts gaan! Deze kan je zonodig doorverwijzen naar een maag-darmspecialist.

Veel succes en beterschap!

Groeten,
Tamira

C., 24-07-2012
Ik heb onlangs een hartfilmpje nog gehad en dat was allemaal prima.
Nu heb ik al een paar weken last van krampen in mijn borstbeen of luchtpijp.
Het lijkt eigenlijk alsof er telkens lucht onder zit wat kramp achtige steken veroorzaakt.
Ik heb dit vaak voor het slapen gaan en de 'aanvallen' zijn vaak intens en kort maar komt dan ook kort op elkaar weer terug. Plots is het dan over.
In het verleden heb ik medicijnen gehad voor mijn slokdarm maar weet niet meer wat dit precies was. Ik was vaak misselijk, buikpijn en had veel maagzuur. De medicijnen die ik kreeg waren ook niet bepaald weinig. Zou het kunnen dat ik ook deze slokdarm aandoening zou kunnen hebben? Reactie infoteur, 14-09-2012
Dat is natuurlijk mogelijk. Gezien je symptomen zijn maagproblemen echter ook niet uitgesloten. Als je je hierover zorgen maakt, zou ik zeker (nogmaals) naar de huisarts gaan. Hij kan je eventueel doorverwijzen naar een maag-darmspecialist. Het is niet verstandig om met dit soort klachten te lang te bijven doorlopen. Veel beterschap en succes!

Tamira (94 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.