Pijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikken

Pijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikken Pijn aan de slokdarm is een vervelende klacht. De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De slokdarm ligt tussen de mond en de maag, en loopt door een opening in je middenrif naar je maag. De slokdarm of oesofagus is circa 30 centimeter lang en heeft een gemiddelde diameter van 2 centimeter. Pijn in de slokdarm is vaak moeilijk vast te stellen, tenzij dit tijdens het slikken gebeurt (odynofagie). Aangezien een groot deel van de slokdarm door de borstholte loopt, wordt slokdarmpijn vaak omschreven als pijn op de borst en dit kan duiden op meer ernstige oorzaken, zoals aandoeningen van het hart, grote vaten en luchtwegen (longen). Deze mogelijke oorzaken moeten eerst worden uitgesloten als pijn het enige symptoom is. Differentiatie tussen cardiale en niet cardiale borstpijn - een veel voortkomende klacht - is uitermate belangrijk. Niet-cardiale borstpijn wijst op pijn op de borst die niet wordt veroorzaakt door hartproblematiek.
Pijnlijke slokdarm / Bron: Decade3d/Shutterstock.comPijnlijke slokdarm / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

De slokdarm

De slokdarm of oesofagus is een ongeveer 30 cm lang, buisvormig orgaan. Het ligt tussen de keelholte en de maag. De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel.

Pijn aan de slokdarm

Slokdarmpijn presenteert zich als pijn in het midden van de borst, soms ook wel omschreven als pijn achter het borstbeen. Pijn aan de slokdarm kan optreden bij het slikken en verergeren of juist verbeteren in bepaalde posities. De pijn kan of spontaan optreden en voor langere tijd aanwezig blijven of wisselend aanwezig zijn. Pijn in de slokdarm is vaak gerelateerd aan een ontsteking van de slokdarm, hoewel er enkele niet-inflammatoire oorzaken zijn van pijn slokdarm. Het karakter van de pijn kan variëren van een brandende pijn op de borst, welke vaak wordt geassocieerd met maagzuur (brandend maagzuur), terwijl een scherpe pijn kan worden gerelateerd aan een vreemd lichaam in de slokdarm of beschadiging van de slokdarm. Dysfagie (moeite met slikken) kan ook worden gezien bij pijn aan de slokdarm, hetzij als gevolg van een verminderde oesofageale beweeglijkheid, mechanische obstructie of door een beschadiging.

Oorzaken van slokdarmpijn (bij het slikken)

De oorzaken van pijn in de slokdarm kunnen worden gerelateerd aan een aandoening in de slokdarm zelf of aangrenzende structuren zoals de maag. De belangrijkste oorzaken zijn:
 • Slokdarmontsteking;
 • Beschadiging van de slokdarm;
 • Slokdarmkrampen;
 • Slokdarmzweer; en
 • Slokdarmkanker.

Slokdarmontsteking

Ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm

Een slokdarmontsteking of oesofagitis is een ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm (oesofagus). Vaak wordt het veroorzaakt door terugvloeiend maagzuur (gastro-oesofageale reflux). Het presenteert zich meestal als brandende pijn, hoewel het ook scherp en ernstig van aard kan zijn. Deze pijn wordt vaak verward met cardiale pijn. Onbehandeld kan een slokdarmontsteking de bekleding van de slokdarm beschadigen, interfereren met de normale functie en leiden tot complicaties, zoals littekenvorming, vernauwing en moeite met slikken.

Behandeling

De behandeling van een slokdarmontsteking is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de opgetreden weefselschade. Bij reflux kan de arts maagzuur-neutraliserende middelen en peptische middelen (bijvoorbeeld maagzuurremmers) voorschrijven.

Beschadiging van de slokdarm

Oorzaken

Beschadiging van de slokdarm kent een aantal mogelijke oorzaken:
 • Terugvloeiend maagzuur;
 • Bijtende of zure stoffen;
 • Irriterende geneesmiddelen;
 • een scherp voorwerp; of
 • extreme druk.

Endoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.comEndoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.com
Symptomen die kunnen optreden zijn onder meer een stekende pijn onder het borstbeen en bloedingen, waarbij bloed wordt overgegeven (bloedbraken) of in de poep aanwezig is.

Soorten slokdarmbeschadigingen

Er worden meerdere soorten slokdarmbeschadigingen onderscheiden. Ten eerste is er erosieve oesofagitis, waarbij delen van de slokdarmbekleding ontstoken zijn geraakt en zijn weggesleten. Dit wordt vaak veroorzaakt door chronische maagzuurreflux. Voorts is er slokdarmlaceratie, waarbij er sprake is van kleine scheurtjes in het slijmvlies de wand van de slokdarm. Dit kan zich voordoen in het onderste deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag. Bekende oorzaken zijn hevig braken, kokhalzen of de hik. Dit wordt het syndroom van Mallory-Weiss genoemd. Ten derde zijn er slokdarmrupturen en slokdarmperforaties. Hierbij is sprake van scheuren die door de slokdarmwand heengaan. Meestal wordt een slokdarmruptuur door hevig braken veroorzaakt. Endoscopie kan een slokdarmperforatie veroorzaken.

Slokdarmkrampen

Een slokdarmkramp wordt ook wel slokdarmspasme genoemd. Het gaat hierbij om aanvallen van verkramping in het onderste gedeelte van de slokdarm. Dit kan pijn achter het borstbeen, met uitstraling naar schouderbladen, armen en keel veroorzaken. Je kunt ook last hebben van regelmatige en herhaalde spierkrampen, evenals problemen met de doorgang van eten. Wat slokdarmkrampen precies veroorzaakt is niet duidelijk, maar men vermoedt dat aanvallen uitgelokt kunnen worden door hevige emoties, als stress en spanningen. Het eten van bepaald voedsel, zoals heel warm of juist heel koud voedsel, kan mogelijk ook een aanval veroorzaken.

Achalasie van de slokdarm

Verminderde zenuwvoorziening

Bij achalasie van de slokdarm is de zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm verminderd. Hierbij kan de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet goed ontspannen. Dit bemoeilijk de passage van voedsel, wat klachten geeft doordat voedsel zich ophoopt en de onderkant van de slokdarm uitzet. Naast slikklachten en een slechte adem, kun je last krijgen van pijn en/of krampen in de buurt van het borstbeen, wat kan uitstralen naar de rug of de keel.

Behandeling

Behandeling kan bestaan uit het oprekken van het sluitspiertje (pneumodilatatie of ballondilatatie), een operatie waarbij het sluitspiertje wordt ingesneden (de myotomie volgens Heller), botox injecties wat ontspannend werkt, of behandeling met pijnstillers en/of spierverslappers.

Slokdarmzweer

Een slokdarmzweer verwijst naar een beschadiging van het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm en terugvloeiend maagzuur is vaak de boosdoener. Veelvoorkomende klachten zijn pijn bij het slikken of problemen met slikken, brandend maagzuur wat zich vaak uit in pijn achter het borstbeen, misselijkheid en braken.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker wijst op de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor die ergens in de slokdarm ontstaat.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Brandend maagzuurBrandend maagzuurHeel veel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur en dat kán heel vervelend zijn. De snelle oplossing is dan…

Anuskanker: Kanker aan anus met anale bloedingen en jeukAnuskanker: Kanker aan anus met anale bloedingen en jeukAnuskanker (anale kanker, anuscarcinoom) is een zeldzame vorm van kanker die begint in de anus, de opening aan het uitei…
Lesch-Nyhan syndroom: Afwijkingen aan beweging en gedragLesch-Nyhan syndroom: Afwijkingen aan beweging en gedragHet Lesch-Nyhan syndroom is een erfelijke aandoening waarbij problemen ontstaan met het verwerken van purinen in het lic…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/slokdarmkramp/item38418
 • https://fysiomcnblog.wordpress.com/tag/borstpijn/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slokdarm
 • http://www.healthhype.com/esophagus-pain-causes-of-esophageal-pain.html
 • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec09/ch120/ch120d.html
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophagitis/basics/treatment/con-20034313
 • Afbeelding bron 1: Decade3d/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Beloborod/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.