Brandend maagzuur

Brandend maagzuur Heel veel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur en dat kán heel vervelend zijn. De snelle oplossing is dan een Rennie te nemen want dan ben je er zo weer vanaf. Maar beter is het natuurlijk om oprispingen te voorkomen, want maagzuur hoort in de maag en niet in de slokdarm. Uitzonderingen daargelaten ontstaat teveel aan maagzuur vaak door ons voedselpatroon. Niet iedereen kan zomaar alles verdragen en je lichaam geeft dat heel duidelijk aan op deze manier en op de lange termijn is het ook niet gezond.

Wat is maagzuur?

Iedereen heeft maagzuur. Het is namelijk nodig om ons voedsel te kunnen verteren op een zo snel mogelijke manier. Wanneer er voeding in de maag terechtkomt dan word onmiddellijk maagzuur gevormd. Gelukkig is de maagwand heel goed bekleed met een dikke slijmlaag waardoor het zuur de wanden van de maag niet kan aantasten.

Maagzuur in de slokdarm

Je leest het al in de naam, maagzuur hoort in de maag en niet in de slokdarm. En toch gebeurt het vrij vaak bij mensen dat er iets van dat maagzuur terugstroomt in de slokdarm. Men noemt dit ‘Reflux’. Dit geeft een brandend gevoel en kan ook oprispingen geven, wat wil zeggen dat bij opboeren bijvoorbeeld, het zuur mee terug naar de keelholte komt. Er zijn mensen die dagelijks last hebben van maagzuur en dat voor langere tijd. Het is dan verstandig om eens te gaan kijken naar wat eventueel de oorzaak zou kunnen zijn voor dit aanhouden van overtollig maagzuur. Maar er zijn nog meerdere klachten de kunnen ontstaan door een teveel aan maagzuur:
  • Maagklachten: stekende, brandende of zeurende pijn in de bovenbuik. Wanneer er vaak maagzuur brandingen optreden dan is het mogelijk dat het slijmvlies van de maag beschadigt is geraakt.
  • Opgeblazen gevoel: dit komt vaak voor wanneer je in korte tijd te veel voeding tot je hebt genomen of dat het erg vet is geweest. Let altijd op: te veel, te vlug of te vet voedsel geeft snel een opgeblazen of misselijk gevoel.
  • Pijn of steken in de borst: dit kan op slokdarmpijn duiden en lijkt soms ook wel op hartproblemen. Dit komt omdat de slokdarm en het hart dicht bij elkaar liggen. Laat dit even checken bij de huisarts, maar het kan dus door overtollig maagzuur worden veroorzaakt.

De gevolgen van maagzuur op langere termijn

Wanneer je regelmatig tot vaak (iedere dag voor een lange termijn) last hebt van maagzuur dan kunnen daar gevolgen aan vastzitten. Ga dus altijd naar de huisarts als je vaker dan af en toe en met goede reden denkt maagzuuroprispingen te hebben of pijn. Er kunnen namelijk op den duur ontstekingen ontstaan in de slokdarm door het veelvuldig aanwezig zijn van dit maagzuur. Hierdoor ontstaan dan weer zweertjes of littekens die zelfs vernauwing in de slokdarm kunnen veroorzaken waardoor men slikklachten kan krijgen of pijn.

Het lichaam probeert zich altijd aan te passen aan veranderde omstandigheden en daarom kan het zijn dat de slokdarm zichzelf gaat wapenen tegen al dat maagzuur door, net als de maag, een beschermend slijmvlies aan te maken zodat het zuur de wanden niet kan beschadigen. Deze verandering zorgt voor een verhoogde kans op slokdarmkanker. Gelukkig komt dit niet vaak voor maar daarom ook: ga naar de huisarts als je heel vaak en langdurig last hebt van maagzuur. Beter voorkomen dan genezen!

Chronisch hoesten kan ook duiden op een maagzuur probleem. Natuurlijk weet je zelf het beste of dit de oorzaak kan zijn van chronisch hoesten als je ook heel vaak last heeft van maagzuur. Dit ontstaat doordat het zuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm en daarna via de luchtpijp in de longen stroomt. Doordat dit gebeurt kunnen er weer klachten ontstaan zoals het piepen van de ademhaling of chronische kriebelhoest.

Gebitsproblemen kunnen ontstaan doordat het glazuur van de tanden oplost ten gevolge van regelmatige oprispingen van maagzuur.

Het totaal-plaatje

Iedereen heeft wel eens last van maagzuur of oprispingen en dat is op zich niet onmiddellijk een drama, maar wanneer je dagelijks last hebt en dat voor een lange periode, dus dat het eigenlijk een ‘normaal dagelijks verschijnsel’ voor je is geworden ga dan toch eens naar de huisarts want die kan je dan iets voorschrijven in de vorm van medicijnen of, naar alle waarschijnlijkheid’ een andere vorm van een voedingspatroon waardoor je erger kunt voorkomen. Maagzuur is niet erg maar het moet niet blíjven duren!

Heb je samen met maagzuur last van de volgende verschijnselen, ga dan onmiddellijk naar de huisarts:
  • Eten dat blijft hangen in de slokdarm
  • Bloed spugen
  • Snel gewicht verliezen in korte tijd

Zorg voor jezelf!
© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur en zure oprispingen kunnen je humeur behoorlijk vergallen. Je hoeft meestal echter niet te berusten in…
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…

Botontkalking: de behandeling van botontkalkingHeel veel mensen denken dat botontkalking alleen bij vrouwen voorkomt, krijgen mannen ook botontkalking. Vooral mensen v…
Hooikoorts in februari en maart: kan dat?Hooikoorts in februari en maart: kan dat?Wie snel hooikoorts heeft, kan in de maand februari al zijn lol op. Dan namelijk hebben veel mensen al last van de bloei…
Bronnen en referenties
  • Bron: www.brandendmaagzuur.nl
Reactie

Jacqueline Lagrange, 22-10-2015
Op het moment heb ik verschrikkelijk maagzuur en heb niets in huis om me te helpen, bestaat er een andere remedie voor? Reactie infoteur, 24-10-2015
Hier een link naar een colega infoteur waarin een aantal tips staan weergegeven:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/76043-tips-tegen-brandend-maagzuur.html
met Vriendelijke Groet

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.