Hooikoorts in februari en maart: kan dat?
Wie snel hooikoorts heeft, kan in de maand februari al zijn lol op. Dan namelijk hebben veel mensen al last van de bloeiende els. Deze bloeiende els zorgt voor snotneuzen, jeuk en veel niezen. Hooikoorts in het pre-voorjaar door de els, het is erg naar. Bijkomend nadeel is ook dat het steeds vaker en steeds vroeger voorkomt dat de bomen al in bloei staan en hun stuifmeel afgeven. Daarom hebben dus heel veel mensen al in februari of maart hooikoorts, terwijl ze denken dat dit nog helemaal niet kan. De maanden dat hooikoorts voorkomt zijn dus veelvuldiger dan menigeen denkt. In 2020 werd Nederland opgeschrikt door het coronavirus. Dat had deels dezelfde symptomen als hooikoorts, maar hoe weet je nu of het om dat verschrikkelijke Covid-19 virus gaat of om hooikoorts?
Kun je al in februari aan hooikoorts lijden?
Op het moment dat de els zijn pollen laat vliegen, omdat hij bloeit, krijgen al heel veel mensen last van hooikoorts. Dat die allergie zich steeds vaker vroeger voordoet en ook langer doorwerkt, komt omdat het klimaat verandert. Planten en bomen bloeien eerder in het jaar en blijven ook langer hun pollen uitstrooien. Dit blijkt ook uit hooikoortsverwachtingen die in kaart worden gebracht door onder andere de Wageningen Universiteit en het Leids Universitair Medisch Centrum. Door deze partijen is tevens een allergieradar opgezet. Mensen die aan hooikoorts lijden, kunnen via de computer dan doorgeven hoeveel klachten ze hebben als ze buiten zijn.
Pillen tegen hooikoorts
Veel mensen hebben zoveel last van hun hooikoorts dat ze daarvoor medicijnen moeten slikken. Deze moeten dan wel zijn afgestemd op wat er allemaal in de lucht rondzwerft. Bovendien moeten die medicijnen al een aantal weken geslikt worden voordat het hooikoortsseizoen begint. Maar dan moet wel duidelijk zijn wanneer dat seizoen begint.
Hooikoorts en een dagje uit
Mensen die lijden aan hooikoorts kunnen ook het best een dagje uit met veel buiten plannen rondom de feiten rond de pollenconcentraties. Want zitten er heel veel pollen in de lucht dan is zo’n uitstapje voor mensen met hooikoorts een beproeving.
Allergieradar: de allergieradar brengt in beeld wanneer mensen klachten hebben
De allergieradar heeft inmiddels 1200 mensen die hun klachten doorgeven. Al op 14 februari 2011 waren er mensen die klachten hadden door bloeiende planten zoals de els. Overigens zijn er wel verschillende per deel van Nederland te zien. IN het noorden was het kouder dan in andere delen van het land en daardoor hebben mensen minder hooikoortsklachten dan in de andere delen van het land. Het hangt dus heel erg af van de temperatuur wanneer het hooikoortsseizoen begint, per deel van het land.
Veel mensen hebben eerst niet door dat hun hooikoorts de kop alweer opsteekt in het begin van het jaar
Veel mensen die lijden aan hooikoorts verwachten niet dat ze daar in het begin van het jaar al last van kunnen hebben. Ze denken dan dat ze een verkoudheidje hebben opgelopen of een griepje. Toch kan hooikoorts al vanaf begin februari de kop opsteken en doet dat ook. Hooikoorts wordt ten slotte vaak met het voorjaar geassocieerd of met de zomer. Veel mensen hebben ook wel een allergie voor grassen en die bloeien inderdaad pas in het voorjaar. Maar wat velen niet weten is dat ze ook of juist allergisch zijn voor berkenbloesem of elzenbloesem.
Allergisch voor de hazelaar
Overigens zijn er ook mensen die allergisch zijn voor de bloemen van de hazelaar. Zij krijgen dus hooikoorts van de hazelaar. Van de hazelaar zijn overigens wel minder struiken, dus de concentratie pollen van de hazelaar is ook minder hoog.
Allergieradar
De allergieradar wil graag meer informatie van mensen die aan hooikoorts lijden, omdat daarmee veel meer informatie beschikbaar komt en hooikoortslijders daarmee ook op tijd gewaarschuwd kunnen worden. De allergieradar is te vinden op: www.allergieradar.nl.
Klachten bij hooikoorts
De symptomen van hooikoorts zijn:
- Jeukende neus
- Kriebelende neus
- Jeukende neuskeelholte
- Kriebelende neuskeelholte
- Verstopte neus
- Tranende ogen
- Benauwdheid
- Voortdurend niezen
Hoeveel mensen hebben hooikoorts in Nederland?
In Nederland lijdt ongeveer 5 procent van de bevolking min of meer aan hooikoorts. Dat kan dus van een lichte vorm tot een hevige vorm zijn.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een overdreven reactie van het afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen in de vorm van pollen.
Warmer weer en hooikoorts door de berk
In 2013 kwam de lente maar heel langzaam op gang. Dit ontketende een ware boompollenbom toen de temperaturen dan eindelijk wel omhoog gingen. Met het stijgen van de temperaturen komen namelijk de berkenpollen in grote aantallen vrij. Dit is voor hooikoortspatiënten een ramp. Juist voor berkenpollen zijn namelijk veel mensen allergisch. Als het kwik boven de 8 graden komt, koomen overal boompollen vrij.
Droog weer en hooikoorts
Als het bovendien weinig regent heeft dat ook gevolgen voor hooikoortspatiënten. De pollen blijven dan namelijk langer in de lucht door de droogte en dat betekent dat mensen die allergisch zijn, last krijgen van hun ogen die gaan jeuken en tranen.
Behandeling tegen hooikoorts
Er is wel een behandeling tegen hooikoorts, maar die duur drie jaar en is vrij intensief. Hij werkt bovendien het best bij adolescenten en jonge mensen tot een jaar of 35. Verder helpt het opzetten van een zonnebril een beetje en kunnen pillen en neusspray de symptomen wat verminderen.
Hooikoorts of corona?
In 2020 werd Nederland net als andere landen opgeschrikt door het coronavirus oftewel het Covid-19-virus. Dit virus dat voor mensen met een zwak gestel vaak dodelijk was en de hele wereld ontwrichtte, heeft symptomen die lijken op die van hooikoorts. Maar hoe weet je nu of je klachten hebt door hooikoorts of door het coronavirus? Medici hadden daar een antwoord op en gaven aan om te checken wat medicijnen doen. Worden de klachten minder, dan gaat het dus waarschijnlijk om hooikoorts. Met zekerheid is dat echter niet te zeggen, dus alertheid is en blijft geboden. Bij elk vermoeden op een besmetting met Covid-19 was afzondering en afstand van anderen de enige manier om verspreiding tegen te gaan. Een ander belangrijk gegeven is dat veel mensen die met Covid-19 zijn besmet hoge koorts hebben. Maar ook dat geldt niet voor alle besmettingen. Mensen die aan hooikoorts lijden, hebben nooit last van koorts (ondanks dat de aanduiding daar wel op lijkt te wijzen). Ook niest iemand met hooikoorts anders dan iemand die is besmet met het coronavirus. Iemand met hooikoorts heeft namelijk al overal kriebels. Rond ogen en neus is het rood, droog en jeukt het vaak. De slijmvliezen zijn dus overal geïrriteerd. Bij corona komt het niezen echt door alleen een verkoudheid die uit de neus komt.