Droge mond (en keel): symptomen, oorzaak en behandeling
Last van een droge mond en keel, tong en lippen? Iedereen heeft wel eens een droge mond, maar sommige mensen hebben er voortdurend mee te kampen. Een chronisch speeksteltekort kan de levenskwaliteit van patiënten danig aantasten. Het continu last hebben van een droge mond kan veel nare gevolgen hebben. Het veroorzaakt problemen met proeven, kauwen en slikken en een gevoeligheid bij het eten van droge of gekruide spijzen. Bij gevorderde klachten van droge mond kan een goede speekselvervanger uitkomst bieden. Het is ven belang om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controlebezoek, ook als er (nog) geen klachten zijn. Door vroegtijdige controle kunnen in veel gevallen ingrijpende behandelingen worden voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen.
Droge mond of xerostomie
Speekselklieren
Iedereen heeft speeksel (saliva) nodig om de mond te bevochtigen en te reinigen, en voedsel te verteren.
Speeksel is een vloeibare substantie dat wordt aangemaakt door de speekselklieren in de mond. Deze speekselklieren bevinden zich in de wang, kaakrand en
tong, respectievelijk de parotis klier, de submandibulaire klieren de sublinguale klier geheten. Verspreid door de hele mond komen kleinere speekselproducerende klieren voor. Speeksel bestaat uit een reeks verschillende bestanddelen, voornamelijk water (99%) en spijsverteringsenzymen.
Speeksel en speekselproductie
Speeksel is onmisbaar om te kunnen spreken, eten en proeven. Speeksel voorkomt ook besmetting door bacteriën en schimmels in de mond, doordat het een zeer belangrijke rol speelt bij de afweer en bescherming van de mond. Daarnaast speelt speeksel een rol bij het in stand houden van zachte en harde tandweefsels en weefsels elders in het lichaam, zoals in de slokdarm. Als iemand niet genoeg speeksel produceert, wordt de mond droog en dit voelt ongemakkelijk aan. Gelukkig zijn er veel effectieve methoden om een droge mond tegen te gaan. Bij te geringe speekselproductie kan de persoon klagen over:
- een droge mond of keel;
- een vieze smaak of slechte smaak;
- een slechte adem;
- dorst;
- moeite met spreken, kauwen en slikken;
- slijmaccumulatie;
- een brandend gevoel in de mond.
Permanente droge mond
Het voortdurend last hebben van een droge mond wordt ook wel '
xerostomie' genoemd. Dit komt tamelijk vaak voor. De oorzaak is vaak gelegen in een verminderde aanmaak van speeksel. Vooral ouderen hebben last van dit probleem, aangezien de speekselproductie met het voortschrijden der jaren geleidelijk afneemt. Bepaalde aandoeningen en ziekten kunnen ook gepaard gaan met een verminderde speekselproductie. Het kan ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen of een neveneffect van een medische behandeling.
Benauwdheid /
Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comDe gevolgen van een droge mond c.q. een tekort aan speeksel
Een droge mond verhoogt het risico van gingivitis (
tandvleesontsteking), cariës (tandbederf), en mondinfecties, zoals spruw. Ook kan iemand last krijgen van halitosis (een slechte adem). Daarnaast kan iemand last krijgen van een
droge keel en een hese stem en er kan - buitengewoon onplezierig - een gevoel van
benauwdheid ontstaan. Het spreken en slikken kan ook bemoeilijkt worden.
Symptomen van een droge mond
Veelvoorkomende
symptomen van een droge mond zijn:
- een kleverig, droog gevoel in de mond (het speeksel wordt dik en draderig);
- frequente dorst (een steeds terugkerend dorstgevoel);
- zweertjes in de mond, droge mondhoeken, gebarsten lippen (kloofjes of kloven in de lippen);
- een droog gevoel in de keel;
- een brandend of tintelend gevoel in de mond en met name op de tong;
- de tong en de mond kunnen pijnlijk aanvoelen;
- een droge, rode of bleke, ruwe tong;
- zoute smaak in de mond;
- problemen met praten (slissen) of moeilijkheden met proeven, kauwen en slikken;
- heesheid, droge neus, keelpijn;
- slechte adem;
- het kunstgebit past soms niet goed meer, hetgeen kan leiden tot zweren op het tandvlees.
Oorzaken droge mond en keel
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een droge mond:
Oudere leeftijd
Een droge mond komt frequenter voor bij ouderen. De schattingen lopen uiteen, maar men denkt dat zeker een kwart van de ouderen (60 jaar en ouder) last heeft van een chronische droge mond. Dit komt doordat de speekselproductie afneemt met het ouder worden.
Menopauze (overgang)
Een verandering van de hormoonhuishouding in de menopauze (overgang) kan bij menige vrouw leiden tot verminderde speekselproductie.
Bijwerking van bepaalde medicijnen
Droge mond is een veelvoorkomende bijwerking van allerlei geneesmiddelen die gebruikt worden om
depressie, angst, pijn, allergieën te behandelen, en verkoudheid (antihistaminica en decongestiva),
overgewicht,
acne, epilepsie,
hoge bloeddruk (diuretica), diarree, misselijkheid, psychotische stoornissen, urine-incontinentie, astma (bepaalde luchtwegverwijders), en de ziekte van Parkinson. Droge mond kan ook een bijwerking zijn van spierverslappers en slaapmiddelen.
Ziekten en aandoeningen
Bepaalde (autoimmuun)ziekten en aandoeningen kunnen de speekselproductie doen verminderen en leiden tot een chronische droge mond. Medische aandoeningen die een droge mond kunnen veroorzaken zijn onder andere het syndroom van Sjögren,
HIV/AIDS, de
ziekte van Alzheimer,
diabetes (suikerziekte),
bloedarmoede, cystic fibrosis,
reumatoïde artritis,
hypertensie (hoge bloeddruk), de
ziekte van Parkinson,
beroerte (
herseninfarct en een
hersenbloeding), en de
bof.
Speekselklierontsteking
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een
speekselklierontsteking:
- Het syndroom van Sjögren, een chronische ontsteking van de speekselklieren waarbij te weinig speeksel wordt gevormd;
- Een infectie met een bacterie, schimmel of virus;
- De vorming van speekselstenen (samengeklonterde kalkdeeltjes), die de afvoer van speeksel belemmeren waardoor een ontsteking kan ontstaan. Deze speekselstenen kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het gebruik van bepaalde medicijnen en bij uitdroging.
Diabetes
Diabetes kan gevolgen hebben in het hele lichaam en allerlei complicaties geven, zowel op de
korte als de
lange termijn. Door diabetes kan bijvoorbeeld een 'droge mond' ontstaan, een tekort aan speeksel. Dit kan weer leiden tot infecties en meer gaatjes in het gebit.
Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij vooral traan- en speekselklieren ontstoken raken. De klachten bij het syndroom van Sjögren verschilt van persoon tot persoon.Toch zijn er een aantal klachten die bij vrijwel iedereen met dit syndroom voorkomen zoals droogte van vooral de ogen en de mond en
vermoeidheid en spier- en gewrichtsklachten. Bij dit syndroom kan de productie van speeksel door de ontstoken speekselklieren afnemen of van minder goede kwaliteit zijn. Sommige patiënten met dit syndroom hebben vrijwel altijd een droge mond en keel en kunnen last hebben van kauw- en slikproblemen. Ook kan iemand 's nachts wakker worden van een droge mond en zijn tong kan 's morgens vastgeplakt zitten aan het gehemelte. Verder kan iemand last krijgen van:
Vermoeidheid /
Bron: Istock.com/BartekSzewczyk
- een branderig gevoel in de mond;
- gesprongen lippen en gescheurde mondhoeken;
- droge hoest en een geïrriteerde, branderige keel;
- verlies van smaak of het niet kunnen verdragen van bepaalde smaken;
- zwelling van de grotere speekselklieren;
- versneld optreden van tandbederf;
- meer kans op schimmelinfecties in de mond, ook wel 'spruw' genoemd;
- droge neusslijmvliezen met verandering in ruiken en proeven; en
- slechte adem.
Neveneffect van bepaalde medische behandelingen
Door bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling van kanker in het hoofd-hals gebied, kan er schade aan de speekselklieren worden veroorzaakt waardoor de speekselproductie (soms drastisch) kan teruglopen.
Schade aan de zenuwen
Droge mond kan een gevolg zijn van schade aan de zenuwen in het hoofd-hals gebied die iemand kan hebben opgelopen als gevolg van een verwonding of een operatie.
Uitdroging (dehydratie)
Omstandigheden die kunnen leiden tot
dehydratie zijn koorts, overmatig zweten,
braken, diarree, bloedverlies en brandwonden.
Chirurgische verwijdering
Chirurgische verwijdering van speekselklieren als behandeling van speekselkliertumoren.
Leefstijlfactoren: door de mond ademen, stress
Roken kan de speekselproductie beïnvloeden en een droge mond verergeren. Veelvuldig ademhalen door de mond kan ook bijdragen aan het probleem. Soms kan een neusverkoudheid het ademhalen bemoeilijken, waardoor iemand tijdelijk door zijn mond gaat ademen, vooral 's nachts, met als gevolg dat hij bij het opstaan een droge mond heeft. Ook kan onvoldoende drinken,
angst en aanhoudende stress voor een droge mond zorgen.
Droge mond 's nachts
Het door de mond ademen is de primaire boosdoener van het hebben van een droge mond 's nachts. Ademen door je mond wordt vaak veroorzaakt door het volgende:
- Gebruik van een occlusiespalk of een bijtspalk, of andere orthodontische apparaten.
- Het dragen van een CPAP-masker als onderdeel van de behandeling van slaapapneu.
- Snurken als gevolg van een allergie of verkoudheid kan ervoor zorgen dat het weefsel in de neus opzwelt, waardoor je 's nachts gemakkelijker door je mond kunt ademen.
- Ademhalingsmoeilijkheden: verstopte neusholtes door chronische sinusitis (bijholteontsteking), of een afwijkend neustussenschot.
Overleg met de arts /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comBovendien kunnen al deze klachten worden verergerd door een droge atmosfeer die wordt veroorzaakt door centrale verwarming of airconditioning.
Droge mond verhelpen en behandelen
Er zijn meerdere manieren om een droge mond te verhelpen.
Verandering van medicijnen
Hoe kan een droge mond behandeld worden? Als een droge mond wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen, overleg dan met de (huis)arts over een oplossing. Mogelijk zal de arts een ander medicijn voorschrijven of de dosering aanpassen.
Speekselproductie verbeteren
Beperk je koffiegebruik /
Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanHet verbeteren van de speekselproductie bij beginnende klachten zijn onder andere:
- Zuigen op suikervrije snoep of het kauwen op suikervrije kauwgom. Dit bevordert de speekselaanmaak, omdat kauwen de speekselklieren stimuleert.
- Eet wortels, komkommer of selderij; deze voedingsmiddelen stimuleren de speekselproductie.
- De mond regelmatig bevochtigen met kleine slokjes water. Dit houdt de mond vochtig.
- Beperk het gebruik van koffie, alcohol en suiker- en koolzuurhoudende dranken.
- Adem zoveel mogelijk door de neus en zo min mogelijk door de mond.
- Vermijd erg warme of koude dranken.
- Vermijd pittig of kruidig voedsel.
- Zuig op ijsblokjes: Het ijs smelt langzaam in de mond en bevochtigt zodoende je mond.
Kunstmatig speeksel
Bij gevorderde klachten kan het gebruik van kunstmatig speeksel uitkomst bieden. Het gebruik van een goede speekselvervanger met zowel een smerende als een beschermende werking, kan veel klachten die gepaard gaan met een droge mond verminderen.
Tandartscontrole
Ga regelmatig naar de tandarts voor een controlebezoek, ook als er (nog) geen klachten zijn. Door vroegtijdige controle kunnen in veel gevallen ingrijpende behandelingen worden voorkomen.
Water drinken is gezond /
Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comPreventie en voorkomen
Een droge mond is vaak te voorkomen door een aantal maatregelen te nemen:
- Drink 2 liter water per dag. Dit is hetzelfde als acht glazen.
- Gebruik een luchtbevochtiger in je huis, vooral in de slaapkamer.
- Adem door je neus in plaats van door je mond.
- Neem geen geneesmiddelen die een droge mond veroorzaken. Deze omvatten diuretica, antihistamine en decongestanten (een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken). Je arts kan je helpen bij het vinden van een ander geneesmiddel.
- Vermijd cafeïnehoudende dranken, tabak en alcohol, welke stuk voor stuk kunnen zorgen voor een droge mond en keel.
Lees verder