Bleke tong (bleke tongkleur): oorzaken witte laag op tong

Bleke tong (bleke tongkleur): oorzaken witte laag op tong Een normale, gezonde tong is rozerood van kleur en een bleke tong wijst op een afwijking. Een bleke tong kan simpelweg komen door een droge mond als gevolg van te weinig drinken (uitdroging), maar er kan ook sprake zijn van een vitamine B12-tekort, mondschimmel of slechte mondhygiëne. De kleur, textuur en vochtigheid van je tong zijn een indicatie van wat er zich in je lichaam afspeelt. 'Je tong is rijkelijk voorzien van bloedvaten. Dankzij een constante stroom speeksel wordt het constant schoongemaakt waardoor schadelijke bacteriën in de mond worden beperkt. Als een persoon zich echter niet goed voelt, kan een probleem vaak worden opgespoord door simpelweg naar de tong te kijken. De tong van een gezond persoon is roze of rozerood van kleur, beweegt vrij en is lichtvochtig. Als een tong van kleur of textuur verandert, dan is het verstandig om de oorzaak daarvan te achterhalen en maatregelen te nemen om deze oorzaak weg te nemen. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd je huisarts.

Oorzaken van een bleke tong

Kijk in de spiegel, open je mond en steek je tong uit. Wat zie je? Als je gezond bent en je tong gezond is, zou het roze moeten zijn. Soms, wanneer er een probleem is in je lichaam of met je gezondheid, verandert je tong van kleur. Als je tong er lichter uitziet dan normaal, kan dit te wijten zijn aan een van de volgende vijf bleketongoorzaken.

Bleke tong door een vitamine B12-tekort

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een belangrijke in water oplosbare vitamine. Het speelt een essentiële rol bij de productie van rode bloedcellen en DNA en het is tevens belangrijk voor de goede werking van het zenuwstelsel.

Oorzaken

Er zijn veel oorzaken voor een vitamine B12-tekort. Planten maken geen vitamine B12. De enige voedingsmiddelen die het leveren zijn vlees, eieren, gevogelte, zuivelproducten en ander voedsel van dieren. Strikte vegetariërs en veganisten lopen een hoog risico om een ​​B12-tekort te ontwikkelen als ze geen granen eten die verrijkt zijn met de vitamine of een vitaminesupplement innemen. Mensen met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, hebben ook een lagere vitamine B12-waarde omdat vitamine B12 veel minder goed wordt opgenomen. Dit komt de maag het eiwit intrinsic factor niet meer maakt na deze operatie. Intrinsieke factor is evenwel nodig voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel.

Aandoeningen die de voedselabsorptie verstoren, zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, kunnen onder meer een B12-tekort veroorzaken. Zo kan ook het gebruik van maagzuurremmers, die de zuurproductie in de maag verminderen (zuur is nodig om vitamine B12 te absorberen), problemen geven. Dit treedt eerder op bij oudere mensen als gevolg van de vermindering in maagzuurproductie die vaak optreedt bij het ouder worden.

Symptomen

Een bleke tongkleur is slechts één symptoom van een vitamine B12-tekort. Andere symptomen zijn: erg moe voelen, moeite hebben met concentreren en zich zwak voelen. Als je denkt dat je een B12-tekort heeft, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voor diagnose en behandeling.

Witte laag over de tong door een droge mond

Droge mond

In sommige gevallen kan een bleke tong wit zijn of lijkt de tong een witte laag te hebben. Wanneer de tong wit is, komt dit meestal doordat de mond droog is en de papillen groter kunnen worden en er bacteriën en voedselresten kunnen ophopen. Een droge mond kan af en toe ervoor zorgen dat de tong wit is. Wanneer je een droge mond en droge keel hebt, maken de speekselklieren niet genoeg speeksel om de mond goed te bevochtigen. Zonder voldoende speeksel is het moeilijk om overtollige bacteriën, voedselresten en andere substanties weg te spoelen uit de mond.

Verschijnselen

Een verandering in tongkleur is niet het enige symptoom van een droge mond. Andere symptomen zijn keelpijn, verdikt speeksel en slechte adem. De eerste stap naar het behandelen van een droge mond is uitzoeken wat de oorzaak is. Daarom is het belangrijk om naar je huisarts of tandarts te gaan als je vermoedt dat een chronische droge mond de oorzaak is van je problemen.

Candidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.comCandidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.com

Bleke tongkleur en andere symptomen door mondschimmel

Mondschimmel

Hoewel mondschimmel de kleur van de tong zelf niet zal veranderen, kan het witte vlekken op het oppervlak van de tong veroorzaken, waardoor de tong er bleek of licht van kleur uitziet.

Symptomen van een schimmelinfectie in de mond

In de beginfase hoeft mondschimmel geen symptomen veroorzaken. Naarmate de tijd verstrijkt en de schimmel blijft groeien, kunnen de volgende symptomen optreden:

Bleke tongkleur door slechte mondhygiëne

Een witte tong kan zich ook ontwikkelen wanneer je niet een goede mondhygiëne beoefent. Als je niet twee keer per dag je tanden poetst en je tanden stookt, kan de opbouw van bacteriën het oppervlak van de tong verkleuren.

Behandeling van een bleke tong

Zorg voor goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne resulteert in een mond die er gezond uitziet en ruikt. Dit betekent:
 • Je tanden zijn schoon en vrij van tandaanslag;
 • Je tandvlees is roze en doet geen pijn (pijnlijk tandvlees) en gaat niet bloeden (bloedend tandvlees) als je borstelt of flost;
 • Slechte adem is geen constant probleem.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Het onderhouden van een goede mondhygiëne is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je tanden en tandvlees. Een gezond gebit zorgt er niet alleen voor dat je er goed uitziet en dat je je goed voelt, maar ook dat je goed kunt eten en spreken. Goede mondgezondheid is belangrijk voor je algehele welzijn. Dagelijkse preventieve zorg, inclusief goed poetsen en flossen, helpt problemen in de kiem te smoren.

Naast twee keer per jaar voor controle de tandarts bezoeken, zijn er eenvoudige stappen die iedereen kan nemen om het risico op het ontwikkelen van tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere gebitsproblemen aanzienlijk te verminderen. Deze zijn:
 • Twee keer per dag grondig poetsen en dagelijks flossen en tandenstoken;
 • Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het beperken van tussendoortjes;
 • Gebruik van tandheelkundige producten die fluoride bevatten, waaronder tandpasta;
 • Spoelen met een fluoride mondspoeling als de tandarts dat aanbeveelt of anders de mond spoelen met zuiveringszout.

Vitamine B12 aanvullen

Een ernstig vitamine B12-tekort kan op twee manieren worden gecorrigeerd: wekelijkse vitamine B12-injectie of dagelijks hooggedoseerde B12-pillen. Een mild B12-tekort kan worden gecorrigeerd met een standaard multivitamine. Bij veel mensen kan een vitamine B12-tekort worden voorkomen. Als je een strenge vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om brood, ontbijtgranen of andere granen te eten die zijn verrijkt met vitamine B12, of neem een dagelijkse aanvulling. Een standaard multivitamine levert 6 microgram, meer dan genoeg om te voorzien in de dagelijkse behoefte van het gemiddelde lichaam.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Droge mond verbeteren

De behandeling van een droge mond hangt af van de onderliggende oorzaak. Het is allereerst belangrijk om dagelijks voldoende te drinken om uitdroging en een droge mond te voorkomen. Verandering van medicijnen. Als een droge mond wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen,dan kan je overleggen met je huisarts om te kijken wat de oplossing is. Een ander medicijn of de dosering aanpassen kan dan helpen. Voorts kan getracht worden de speekselproductie te verbeteren door bijvoorbeeld te zuigen op suikervrije snoep of het kauwen op suikervrije kauwgom, of door voedingsmiddelen te eten die de speekselproductie stimuleren. Bij gevorderde klachten kan de arts kunstmatig speeksel voorschrijven.

Mondschimmel behandelen

Bij gezonde volwassenen en kinderen kan de huisarts antischimmelmiddelen aanbevelen die je op het aangedane gebied aanbrengt als gel, oplossing of als zuigtablet. Als dit geen soelaas biedt, kan medicatie worden gegeven die in je hele lichaam werkt, zogeheten systemische medicatie.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilferige tong: Oorzaken van schilferend tonggebiedSchilferige tong: Oorzaken van schilferend tonggebiedSommige patiënten kampen met een tong die schilfert. Dit is een natuurlijk afweermechanisme waarbij het lichaam zich ont…
Bleek tandvleesBleek tandvleesAan de kleur van uw tandvlees, maar ook dat van een hond, kunt u zien of het gezond of ziek is. Is het roze, bleek of wi…
Bleke huidskleur (pallor): Oorzaken van bleekheid van huidBleke huidskleur (pallor): Oorzaken van bleekheid van huidBij mensen met bleekheid (pallor) is de normale huidskleur of de kleur van de slijmvliezen bleker (witter) dan normaal.…
Oranje tong: Oorzaken en symptomen van oranje tongkleurOranje tong: Oorzaken en symptomen van oranje tongkleurNormaal gesproken heeft de menselijke tong een roze kleur. Een oranje tong is een vaak alarmerend symptoom voor de patië…

Lentigo maligna: Voorstadium van melanoom (huidkanker)Lentigo maligna: Voorstadium van melanoom (huidkanker)Lentigo maligna betekent letterlijk vertaald ‘kwaadaardige sproet’. Dit is een huidaandoening die een voorstadium is van…
Naevus van Hori: Huidziekte met bruine vlekken in gezichtNaevus van Hori: Huidziekte met bruine vlekken in gezichtVooral Aziatische vrouwen krijgen mogelijk te maken met bruinachtige vlekken in het gezicht. De goedaardige huidaandoeni…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/4-pale-tongue-causes
 • https://www.healthxchange.sg/head-neck/oral-health/pale-pink-whitish-tongue
 • https://www.belmarrahealth.com/tongue-color-can-reveal-your-health-problems/
 • http://www.dailymail.co.uk/health/article-37340/How-colour-tongue-reveals-health.html
 • https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
 • https://www.healthline.com/health/thrush#symptoms
 • https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/what-is-good-oral-hygiene
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/diagnosis-treatment/drc-20353539
 • Afbeelding bron 1: Adam J/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.