Schilferige tong: Oorzaken van schilferend tonggebied

Schilferige tong: Oorzaken van schilferend tonggebied Sommige patiënten kampen met een tong die schilfert. Dit is een natuurlijk afweermechanisme waarbij het lichaam zich ontdoet van beschadigde en dode huidcellen met als doel om het huidoppervlak te vernieuwen. Een schilferige tong lijkt een alarmerend symptoom, maar meestal zijn de oorzaken hiervan niet ernstig, zoals het eten van zout voedsel of zuur snoep. Ook bij patiënten met enkele aandoeningen komt een schilferige tong tot stand. Een schilferende tong is meestal niet pijnlijk, maar eten en praten is wel lastiger. Afhankelijk van de oorzaak komen nog meerdere symptomen voor. De behandeling hangt af van de oorzaak en bestaat uit veranderingen in de levensstijl, medicatie en/of chirurgie.

Allergieën en schilferende tong

Een tong gaat mogelijk schilferen wanneer deze in contact komt met een allergeen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie). Het lichaam wordt hierbij gevoelig voor het allergeen. Voedsel, stuifmeel, medicijnen en andere stoffen leiden mogelijk tot allergische reacties die gepaard gaan met symptomen zoals rode ogen, een verstopte neus, een jeukende huid, een schilferige tong, een gezwollen tong en/of een huiduitslag op het gezicht en de hals.

Landkaarttong en tong die schilfert

Een landkaarttong zorgt voor een schilferig uiterlijk van de tong. Meestal heeft de tong papillen die verschijnen als roze-witachtige bultjes. Bij patiënten met een landkaarttong heeft de tong geen papillen en zijn een paar gladde rode eilandjes te zien. Een patiënt met een landkaarttong heeft gladde, rode ongelijke tongvlekken aan de boven- of zijkant van de tong. Er zijn bovendien veranderingen in de grootte, de vorm en de locatie van de vlekken of tongletsels. Door de vlekken lijkt de tong op een landkaart. De goedaardige letsels worden soms bestempeld als ‘goedaardige migrerende glossitis’. Meestal is namelijk één gebied aangetast en na genezing verplaatst de vlek zich naar een ander deel van de tong. De tongaandoening veroorzaakt soms tongpijn, een brandende tong of ongemak wanneer een patiënt bepaalde stoffen eet, zoals zout, pittig of zuur voedsel. De aandoening leidt niet tot een infectie of tongkanker (zweren, zwelling en pijn in tonggebied) en is meestal onschadelijk.

Soa’s en tong met schilferend uiterlijk

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn aandoeningen zijn overdraagbaar via vaginaal, oraal (via de mond) of seksueel contact. Deze infecties dragen bij aan het afschilferen van de tong. Patiënten moeten getest worden voordat ze seksuele activiteiten ondernemen. Symptomen van seksueel overdraagbare aandoeningen zijn:

Thermische brandwonden en een schilferende tong

De tong schilfert soms af wanneer brandende pijn ontstaat door de inname van warm eten en drinken (thermische brandwonde). Dit is een veel voorkomend verschijnsel en gaat meestal gepaard met schade aan de huidlaag van de tong.

Voeding en schilfering aan de tong

Zure voedingsmiddelen zoals tomaten en sauzen afkomstig van tomaten, gekruid voedsel zoals salsa, jalapeno en chili en koolzuurhoudende frisdranken leiden tot het afschilferen van de tong.

Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap ontstaat mogelijk een schilferige tong / Bron: PublicDomainPictures, PixabayDoor hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap ontstaat mogelijk een schilferige tong / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en schilferige tong

Tijdens de zwangerschap gebeuren veel emotionele en fysieke veranderingen in het lichaam van een vrouw. Hormonen reguleren deze veranderingen. Hormonale veranderingen bij vrouwen veroorzaken veel gebitsproblemen die zich manifesteren in de vorm van gezwollen tandvlees, bacteriële tandplak, een schilferende tong en een droge mond.

Tongschilfering met verkleuring

Soms treedt een schilferende tong op die van tongkleur wijzigt. De roze tong krijgt dan echter helderrode of witte tinten, wat wijst op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Witte tong

Een witte of bleke tong die gepaard gaat met schilfering duidt op problemen met de bloedsomloop, bijvoorbeeld bloedarmoede. Dit veroorzaakt een vermindering van rode bloedcellen en zuurstof. Vaak is een witte of bleke tong een teken van een chronische maag- en darmaandoening of een lage schildklierfunctie (hypothyreoïdie).

Rode tong

Als de een schilferige tong roder (rode tong) is dan normaal, is mogelijk teveel aan zuur in het lichaam aanwezig, of anders lijdt de patiënt aan een ontsteking, een bacteriële infectie of uitdroging.

Een schilferige tong is mogelijk het resultaat van een slecht passend kunstgebit / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)Een schilferige tong is mogelijk het resultaat van een slecht passend kunstgebit / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)

Diagnose en onderzoeken

Het is belangrijk om diverse onderzoeken uit te voeren om bepaalde aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen veroorzaken. Een schilferige, wit uitziende tong wijst bijvoorbeeld mogelijk op leukoplakie (verdikte witte vlekken in mond en wangen) of contactdermatitis als gevolg van het dragen van een kunstgebit. Een tongbiopsie is nodig om het huidweefsel van de tong onder een microscoop te bestuderen.

In sommige gevallen zijn probiotica aangewezen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)In sommige gevallen zijn probiotica aangewezen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling van tonggebied met schilferig uiterlijk

Een patiënt met een schilferende tong krijgt een behandeling op basis van de oorzaak van het probleem. Soms is er geen behandeling nodig, bijvoorbeeld als de schilferende tong afkomstig is van het eten van warm, pittig of zuur voedsel. Andere aandoeningen vereisen medicatie of zelfs een operatie. De mond spoelen met zout water verwijdert dode cellen en puin die een schilferende veroorzaken. Probiotica die levende bacteriën bevatten, helpen bij het reguleren van schadelijke bacteriën in de mond of darm. Het lichaam voldoende vochtig houden is eveneens essentieel. Lijdt de patiënt aan een soa, dan kijkt de arts op basis van de stammen van de bacteriën, schimmels of virussen die deze infecties veroorzaken, welke medicijnen hij moet voorschrijven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Kloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongKloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tongEen kloofjestong is een goedaardige tongafwijking waarbij een patiënt diepe groeven (kloven) in het dorsale oppervlak va…
Wat is een landkaarttong?Wat is een landkaarttong?Een landkaarttong (lingua geographica) is de benaming voor een aandoening aan de tong. Wat is een landkaarttong en is er…
Gladde tong (afwezige smaakpapillen): OorzakenGladde tong (afwezige smaakpapillen): OorzakenDe tong is nodig voor het kauwen, proeven en slikken. Doordat mensen de tong vrijwel continu gebruiken gedurende de dag,…

Aangeboren afwijkingen: Oorzaken van geboorteafwijkingenAangeboren afwijkingen: Oorzaken van geboorteafwijkingenEen geboorteafwijking is elke structurele afwijking die bij de geboorte aanwezig is waarbij de werking en/of het uiterli…
Schizotypische persoonlijkheidsstoornis: SymptomenSchizotypische persoonlijkheidsstoornis: SymptomenWanneer een persoon een schizotypische persoonlijkheidsstoornis heeft, heeft hij problemen bij het aangaan, opbouwen en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bin Im Garten, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 23 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • My tongue is peeling!, http://www.girlslife.com/fitness/your-bod/14902/my-tongue-is-peeling
  • Peeling tongue, http://www.myhealthyfeeling.com/schilferende-tongue/
  • What causes your tongue to peel?, https://www.quora.com/What-causes-your-tongue-to-peel
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.