Rode tong: Oorzaken en symptomen van rode tongkleur

Rode tong: Oorzaken en symptomen van rode tongkleur De normale tong heeft een roze uiterlijk. Veelal liggen onschuldige oorzaken aan de basis voor een tong die een rode kleur krijgt, zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Een rode tongverkleuring is echter af en toe een teken van een onderliggende medische aandoening. In veruit de meeste gevallen zijn deze onderliggende problemen zelf thuis goed te behandelen en/of met medicatie te verhelpen. Zeer sporadisch zijn echter verdere onderzoeken en uitgebreide behandelingen nodig om de onderliggende aandoening van een rode tong te behandelen, zoals bij het toxische shock syndroom of tongkanker. In veruit de meeste gevallen zijn de vooruitzichten van een rode tongverkleuring uitstekend en verdwijnt dit vanzelf, met het volgen van enkele leefstijladviezen in combinatie met een goede tand- en mondhygiëne en/of met een korte medische behandeling.

Blauwzucht en rode tongkleur

Bij een aantal longziekten en hartafwijkingen krijgen de weefsels en organen soms onvoldoende zuurstof. Door een laag zuurstofgehalte in het bloed ontstaat cyanose, de medische term voor een blauwverkleuring van de huid, nagels en lippen. Het tongpunt van de patiënt krijgt hierdoor een rood of paars uiterlijk, hetgeen kenmerkend is voor de aandoening.

Erytroplakie en roodgekleurde tong

Erytroplakie is een rood gebied of een letsel op het tongoppervlak dat de patiënt niet kan wegvegen. De tongafwijking is vergelijkbaar met leukoplakie (verdikte witte vlekken in mond en wangen). Patiënten met erytroplakie krijgen wel sneller te maken met tongkanker vergeleken met patiënten met leukoplakie. Daarom voert de kaakchirurg of keel-, neus- en oorarts een tongbiopsie uit om mondkanker uit te sluiten.

Infecties en tong die rood gekleurd is

Candidiasis en tong die rood gekleurd is

Diverse infecties zijn in staat om de tong aan te tasten. De meest voorkomende infectie is candidiasis. Deze schimmelinfectie, veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, veroorzaakt een ontsteking van het tongoppervlak. De tong krijgt dan een rode kleur en is bedekt met een witte coating. Zodra de coating verwijderd is, is de felrode kleur van de tong zichtbaar.

Koortsblaasjes en rode tongverkleuring

Koortsblaasjes (orale herpes of koortslip) zijn virale mondinfecties veroorzaakt door het herpesvirus type 1. De meeste kinderen zijn geïnfecteerd door het herpesvirus door een kus van een besmette volwassen persoon. Het virus blijft slapen in het lichaam en veroorzaakt later af en toe infecties na blootstelling aan veel zon of emotionele/fysieke stress. De virale infectie is besmettelijk als er een uitbraak plaatsvindt. De belangrijkste symptomen omvatten:
 • brandende pijn aan de buitenkant van de lippen
 • een jeukende mond
 • een rode tongkleur
 • gevoelloosheid van de lippen
 • mondletsels
 • pijn aan de buitenkant van de lippen

Gewoon thuis blijven is voldoende omdat de virale infectie veelal vanzelf verdwijnt. Balsem muntcrème (1%) of actuele rabarber-salie crème verbeteren de symptomen bij een aantal patiënten.

Roodvonk en rode tong

Roodvonk is een bacteriële infectie veroorzaakt door streptokokkenbacteriën die vooral kinderen treft. Deze infectieziekte, gaat gepaard met keelpijn, koorts, een rode huiduitslag waarop rode puntjes staan en een aardbeientong (helderrode tong). De patiënt geneest normaal gesproken vanzelf van de aandoening, maar soms schrijft een arts wel antibiotica voor.

Landkaarttong en rood uiterlijk van tong

Een landkaarttong (goedaardige migratoire glossitis) is één van de meest voorkomende tongaandoeningen waarbij een kaartachtig patroon van roodachtige vlekken ontstaat op het tongoppervlak. De vlekken zijn variabel in grootte en af en toe ontstaat rond de vlekken een witte rand. De rode vlekken verplaatsen zich soms na enkele dagen, weken of maanden naar een ander tonggebied. De meeste patiënten ervaren geen tongpijn maar bij sommige patiënten zijn de vlekken pijnlijk of gevoelig bij het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of dranken. Een behandeling is in principe niet nodig voor een landkaarttong, maar wanneer de patiënt klachten en ongemak ervaart, schrijft de arts topische (op de huid aangebrachte) geneesmiddelen voor.

Papillitis en rood tonguiterlijk

Bij papillitis zijn de papillen in de tong ontstoken. Hierdoor ontstaan pijnlijke, rode stippen op de tong. De aandoening resulteert uit bijvoorbeeld:
 • brandwonden veroorzaakt door het gebruik van extreem gekruid en warm eten of drinken
 • per ongeluk tongbijten
 • verwondingen aan de tong

Rokers krijgen het vaakst te maken met deze tongstippen die soms vanzelf verdwijnen.

Tongkanker

Grote rode vlekken op de tong wijzen zeer sporadisch op de aanwezigheid van tongkanker. Hierbij ontstaan ook nog andere symptomen zoals bijvoorbeeld:

Tongontsteking

Een ontsteking van de tong (glossitis) ontstaat om onbekende redenen, maar een aantal aandoeningen en omgevingsfactoren verhogen wel het risico de acute of chronische tongontsteking zoals onder andere:

Bij glossitis ontstaan snel of geleidelijk problemen met de mond en tong zoals afteuze mondzweren, een glad tongoppervlak, tongpijn, tongtintelingen, veranderingen in de smaakzin, een gezwollen tong, kauwproblemen, slikproblemen en eetproblemen en ook een rode tong. Een goede tand- en mondhygiëne is vereist. Daarnaast zet de arts soms medicatie in voor de behandeling van een tongontsteking. Ook behandelt de arts het onderliggend probleem.

Toxisch shock syndroom

Het toxisch shock syndroom is één van de meer ernstige oorzaken van een roodgekleurde tong. Een toxine (giftige stof) van een stafylokokkenbacterie veroorzaakt namelijk een immuunreactie in het lichaam. Deze potentieel levensbedreigende aandoening leidt tot tal van mogelijke klachten, zoals bijvoorbeeld een huiduitslag, koorts, bloeddrukproblemen, bloedingen en orgaanfalen. Een vuurrode tong of een frambozentong (aardbeientong: felrode tong met hobbelige papillen) komen hierbij mogelijk tot uiting.

Een gezonde voeding met verschillende voedingsstoffen en vitaminen is nodig om aan de lichaamsbehoeften te voldoen / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding met verschillende voedingsstoffen en vitaminen is nodig om aan de lichaamsbehoeften te voldoen / Bron: Jill111, Pixabay

Vitaminetekorten

Vitaminetekorten, zoals een tekort aan foliumzuur, een ijzertekort in het bloed (ferriprieve anemie) en een tekort aan vitamine B12, zorgen mogelijk voor een roodachtig uiterlijk van de tong. In sommige gevallen lijkt de tong door een tekort aan vitaminen zelfs op het uiterlijk van een aardbei met vergrote, rode smaakpapillen. De patiënt moet er voor zorgen dat de vitamine-inname voldoet aan de behoeften van het lichaam.

Voeding

De patiënt heeft mogelijk roodgekleurd voedsel gegeten zoals aardbeien of rode bieten. Ook veroorzaken sommige zure voedingsmiddelen een tijdelijke rode kleur. Bovendien veroorzaken voedingsmiddelen die kleurstoffen bevatten, soms een rode tongkleur. Een andere tijdelijke oorzaak van een rode tongkleur is een verbrande tong, die tot stand komen door het consumeren van te hete voeding of drank. Ernstige brandwonden aan de tong vereisen onmiddellijke medische aandacht. Een mildere tongverbranding geneest spontaan.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een aandoening waarbij om onbekende redenen een ontsteking van de bloedvaten in het lichaam ontstaat (vorm van vasculitis). Meestal treft deze ziekte kinderen jonger dan vijf jaar, meestal jongens. De aandoening veroorzaakt bij een aantal kinderen ook een rood uiterlijk van de tong.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oranje tong: Oorzaken en symptomen van oranje tongkleurOranje tong: Oorzaken en symptomen van oranje tongkleurNormaal gesproken heeft de menselijke tong een roze kleur. Een oranje tong is een vaak alarmerend symptoom voor de patië…
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Groene tong: Oorzaken van groengekleurde tongGroene tong: Oorzaken van groengekleurde tongDe tong is normaal gesproken roze van kleur. Het eten van een lolly of een ander voedingsmiddel met een groene kleurstof…

Gal overgeven: Milde en ernstige oorzaken van braken van galGal overgeven: Milde en ernstige oorzaken van braken van galHet overgeven van gal (een gele of groenachtige vloeistof) is een heel vervelend en soms pijnlijk symptoom. Dit treedt b…
Hondenallergie: Symptomen door huidschilfers van hondHondenallergie: Symptomen door huidschilfers van hondPatiënten met een hondenallergie kampen met onder andere een huiduitslag, netelroos of tranende ogen wanneer ze in conta…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 1045373, Pixabay
 • Geraadpleegd op 7 april 2018:
 • 8 Warning Signs Your Tongue May Be Sending, https://www.healthyandnaturalworld.com/warning-signs-your-tongue-may-be-sending/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Red Spots On Tongue : Causes ,Symptoms & Home Remedies, https://mavcure.com/red-spots-on-tongue/
 • Red tongue Causes, https://healthhearty.com/red-tongue-causes
 • Red Tongue Causes, https://ic.steadyhealth.com/red-tongue-causes
 • Red Tongue Symptoms, Causes & Common Questions, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/red-tongue/
 • Red tongue, https://www.medicinenet.com/tongue_problems/article.htm#black_tongue
 • Tongue problems, https://www.infodentis.com/articles/tongue-problems.php
 • What could cause my tongue to be red and tingly?, https://www.sharecare.com/health/tooth-and-mouth-disorders/what-cause-tongue-red-tingly
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.