Tongbultjes: Oorzaken van bultjes op de tong

Tongbultjes: Oorzaken van bultjes op de tong Op de tong bevinden zich smaakpapillen waarmee mensen kunnen proeven. In een aantal omstandigheden krijgen mensen te maken met bultjes op de tong. In de meeste gevallen zijn de tongbultjes het resultaat van eenvoudige oorzaken zoals roken, een slecht passend kunstgebit en een allergie. In enkele omstandigheden zijn tongbultjes echter wel het teken van een aandoening, zoals een infectie of zeer sporadisch zelfs kanker. Tongbultjes gaan vaak gepaard met pijn. Soms leiden ze ook tot problemen met het eten, praten, slikken en proeven. In veruit de meeste gevallen zijn tijdelijke tongbultjes aanwezig, maar soms verdwijnen de bultjes niet of zijn bijkomende symptomen aanwezig waardoor een medische behandeling vereist is.

Epidemiologie van knobbeltjes op tong

Algemene Prevalentie
Tongbultjes komen veel voor in de algemene bevolking. Ze kunnen op elke leeftijd optreden, maar zijn vooral zichtbaar bij kinderen en jongvolwassenen.

Geslacht
Er is een lichte voorkeur voor vrouwen, die vaker tongbultjes ervaren dan mannen. Dit kan verband houden met hormonale factoren en verschillen in immuunrespons.

Leeftijdsgroepen
Tongbultjes worden vaak gezien bij jonge kinderen, vaak als gevolg van infecties of trauma. Bij volwassenen kunnen ze vaker optreden door aandoeningen zoals aften of orale lichen planus.

Culturele en Ethnische Factoren
Bepaalde etnische groepen lijken meer vatbaar voor specifieke aandoeningen die tongbultjes veroorzaken, zoals de ziekte van Behçet. Dit wijst op een genetische component en omgevingsfactoren.

Risicofactoren
Risicofactoren zoals roken, slechte mondhygiëne, en allergieën kunnen de incidentie van tongbultjes verhogen. Personen met auto-immuunziekten of bloedarmoede hebben ook een verhoogd risico.

Seizoensgebonden Verschillen
Sommige studies suggereren dat de frequentie van tongbultjes kan toenemen tijdens bepaalde seizoenen, mogelijk gerelateerd aan allergieën of virale infecties.

Oorzaken van tongbultjes

Tongbultjes kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van infecties tot ontstekingsaandoeningen. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken, alfabetisch gerangschikt:

Aften

De precieze oorzaak van aften (afteuze mondzweren) is onbekend, maar risicofactoren zijn onder andere ferriprieve anemie (ijzertekort), inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn), de ziekte van Behçet, stress, roken, erfelijke factoren en schade aan het mondslijmvlies (bijvoorbeeld door een slecht passend kunstgebit).

Allergie

Bij contact met een allergeen (uitlokkende stof) kunnen bultjes op de tong ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van voedselallergieën, contactallergieën of allergieën voor bepaalde medicijnen.

Angio-oedeem

Angio-oedeem is een plotselinge zwelling van de tong en mond, vaak als gevolg van een allergische reactie. Dit kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede kan gepaard gaan met bultjes op de tong, vaak als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer of vitamine B12.

Brandende-tong-syndroom

Dit syndroom, dat vaak optreedt tijdens de menopauze, wordt gekenmerkt door een brandend gevoel in de tong en kan gepaard gaan met bultjes.

Chemotherapie

Patiënten die chemotherapie ondergaan kunnen last krijgen van een droge mond of veranderingen in de mondslijmvliezen, wat kan leiden tot bultjes of zweren op de tong.

Fibroom

Een fibroom is het meest voorkomende type bultje op de tong. Dit goedaardige bultje ontstaat vaak door mild trauma aan de tong, bijvoorbeeld door per ongeluk op de tong te bijten. Artsen adviseren soms om het bultje te verwijderen om kanker uit te sluiten.

Infecties

Herpes
Herpes is verantwoordelijk voor pijnlijke rode bultjes op de tong (meestal aan de voorkant). Deze virale infectie duurt vaak ongeveer zeven dagen.

Mondspruw
Mondspruw is een schimmelinfectie veroorzaakt door de schimmel Candida albicans (candidiasis). Risicofactoren zijn onder andere het gebruik van steroïden en antibiotica, die de goede bacteriën doden. Mondspruw komt vaak voor bij ouderen of kleine kinderen. Antimycotica worden gebruikt voor de behandeling.

Roodvonk
Roodvonk is een streptokokkeninfectie die soms rode bultjes op de tong veroorzaakt, vaak vergezeld van koorts, keelpijn en huiduitslag. Antibiotica zijn de standaardbehandeling.

Sinusitis
Irritatie aan de smaakpapillen aan de achterkant van de tong kan ontstaan door een bijholteontsteking (sinusitis) of verkoudheid, wat zorgt voor rode bultjes.

Wratten
Wratten, veroorzaakt door een infectie, komen voor in en rond de mond. Deze ontstaan vaak door het inbrengen van een besmette vinger.

Kawasaki-syndroom

Het Kawasaki-syndroom treft voornamelijk kinderen onder de vijf jaar en kan tongbultjes veroorzaken door ontsteking van de bloedvaten.

Leukoplakie

Bij leukoplakie groeien cellen in de mond buitensporig, wat leidt tot verdikte witte vlekken. Dit kan soms een vroeg teken van kanker zijn. Roken is een bekende risicofactor.

Mondkanker

Als een tongbultje na twee of drie weken nog steeds aanwezig is, kan dit een vroeg teken zijn van mondkanker. Vroege opsporing is essentieel.

Orale lichen planus

De inflammatoire aandoening lichen planus veroorzaakt witte plekken en zweren in de mond en kan bultjes en rode zweren op de tong veroorzaken. Goede mondhygiëne en het vermijden van pittig of zuur voedsel zijn belangrijk voor de behandeling.

Roken

Overmatig roken irriteert de tong en kan bultjes veroorzaken.

Slecht passend kunstgebit

Een slecht passend kunstgebit kan leiden tot letsels aan de zijkant van de tong. Het is belangrijk dit probleem met de tandarts te bespreken.

Stomatitis

Stomatitis is de ontsteking van het slijmvlies in en rond de mond, vaak het gevolg van slechte mondhygiëne.

Trauma / Verwonding

Tongbijten, verbranding van de tong (bijvoorbeeld door heet voedsel) of andere trauma's kunnen tijdelijke bultjes veroorzaken. Tongpijn gaat vaak gepaard met trauma.

Vergrote papillen

Bultjes aan de achterkant van de tong kunnen soms het gevolg zijn van vergrote smaakpapillen, die geïrriteerd raken en opzwellen.

Voeding

Het consumeren van zout of suikerhoudend voedsel kan leiden tot een rode kleur van de natuurlijke bultjes op de tong (papillen).

Voedingstekorten

Een tekort aan bepaalde vitaminen (vitaminetekorten) kan tongbultjes veroorzaken. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te handhaven voor een optimale mondgezondheid.

Ziekte van Behçet

De ziekte van Behçet is een chronische aandoening die zich onder andere uit in aften en tongbultjes. Het kan ook leiden tot ontstekingen in andere delen van het lichaam.

Deze oorzaken benadrukken de diversiteit van aandoeningen die tongbultjes kunnen veroorzaken. Bij aanhoudende of verontrustende symptomen is het raadzaam om een arts of tandarts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Risicofactoren voor gezwelletjes op tonggebied

Allergieën
Contact met allergenen, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stoffen, kan leiden tot tongbultjes. Dit kan optreden bij mensen met een voorgeschiedenis van allergische reacties.

Bloedarmoede
Bloedarmoede, vooral als gevolg van ijzer- of vitamine B12-tekort, kan tongbultjes veroorzaken. Deze aandoeningen beïnvloeden de gezondheid van het mondslijmvlies.

Hormonale Veranderingen
Veranderingen in hormoonniveaus, zoals tijdens de menstruatie of menopauze, kunnen leiden tot een verhoogde kans op het ontwikkelen van tongbultjes.

Infecties
Virale of schimmelinfecties, zoals herpes of mondspruw, zijn belangrijke risicofactoren. Deze infecties kunnen ontstekingen en bultjes op de tong veroorzaken.

Slechte Mondhygiëne
Onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot de opbouw van bacteriën en schimmels, wat het risico op infecties en ontstekingen verhoogt.

Stress
Psychologische stress kan bijdragen aan het ontstaan van aften en andere mondzweren, waardoor de kans op tongbultjes toeneemt.

Trauma of Verwondingen
Fysiek letsel aan de tong, zoals bij het bijten of het verbranden van de tong, kan leiden tot tijdelijke bultjes en irritatie.

Roken
Roken irriteert het mondslijmvlies en verhoogt het risico op verschillende mondproblemen, waaronder tongbultjes.

Geassocieerde symptomen

Pijn of branderigheid
Tongbultjes kunnen vaak gepaard gaan met pijn of een branderig gevoel, wat de eet- en spraakfunctionaliteit kan beïnvloeden.

Roodheid
De bultjes kunnen omringd zijn door een rode, ontstoken huid, wat kan wijzen op een ontsteking of irritatie van het mondslijmvlies.

Zwelling
Soms kunnen de bultjes op de tong gepaard gaan met zwelling, vooral als ze het gevolg zijn van een allergische reactie of infectie.

Witte of gele vlekken
Bultjes kunnen soms vergezeld gaan van witte of gele vlekken, wat kan duiden op een schimmelinfectie zoals mondspruw.

Slikproblemen
In ernstige gevallen kunnen tongbultjes het slikken bemoeilijken, wat leidt tot ongemak en mogelijk voedselinnameproblemen.

Slechte adem
Een slechte adem kan ontstaan door infecties of een slechte mondhygiëne, die kunnen bijdragen aan het ontstaan van tongbultjes.

Verlies van smaak
In sommige gevallen kan de aanwezigheid van tongbultjes het smaakgevoel beïnvloeden, wat leidt tot een verminderd vermogen om smaken waar te nemen.

Alarmsymptomen

Aanhoudende pijn
Als de pijn in de tong langdurig aanhoudt en niet verbetert met thuisbehandeling, kan dit een teken zijn van een ernstigere aandoening.

Bultjes die groter worden
Een toename in de grootte van de bultjes kan wijzen op een infectie of andere complicaties die medische aandacht vereisen.

Bultjes die langer dan twee weken aanhouden
Als tongbultjes langer dan twee weken aanwezig zijn zonder verbetering, is het raadzaam om een arts te raadplegen om mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Bloeden
Als de bultjes op de tong bloeden, kan dit duiden op een verwonding of infectie en dient er direct medische hulp te worden ingeschakeld.

Problemen met slikken of ademhalen
Als er moeite is met slikken of ademhalen, kan dit een ernstige reactie zijn die onmiddellijke medische hulp vereist.

Koorts of algemene malaise
Het optreden van koorts of een algemeen onwel gevoel in combinatie met tongbultjes kan wijzen op een infectie of andere medische aandoening die behandeling nodig heeft.

Diagnose en onderzoeken bij tongbultjes

Lichamelijk onderzoek
Een arts zal beginnen met een grondig lichamelijk onderzoek om de aard en locatie van de tongbultjes te beoordelen. Dit omvat:
  • Visuele inspectie: De arts kijkt naar de tong om de grootte, kleur, vorm en locatie van de bultjes te controleren.
  • Palpatie: De arts kan de tong voorzichtig aanraken om de textuur en gevoeligheid van de bultjes te voelen.
  • Mondonderzoek: Inspectie van de mondholte en keel om andere tekenen van aandoeningen of letsels te beoordelen.

Diagnostische onderzoeken
  • Mond- en keelonderzoek: Naast visuele inspectie kan de arts een uitgebreid onderzoek uitvoeren van de mond en keel om te controleren op andere afwijkingen die gepaard kunnen gaan met tongbultjes.
  • Bloedonderzoek: Soms worden bloedtests uitgevoerd om te controleren op infecties, tekorten aan voedingsstoffen of auto-immuunziekten die tongbultjes kunnen veroorzaken. Tests kunnen onder andere het aantal witte bloedcellen, hemoglobine en vitamine- en mineraalspiegels omvatten.
  • Biopsie: Als er zorgen zijn over de aard van de bultjes (bijvoorbeeld als ze niet verbeteren of als er verdachte kenmerken zijn), kan een biopsie nodig zijn. Dit houdt in dat een klein stukje van het bultje wordt verwijderd en onderzocht onder een microscoop om te bepalen of het goedaardig of kwaadaardig is.
  • Culturen: In gevallen waarbij een infectie wordt vermoed, kan een cultuur van speeksel of afscheiding van de bultjes worden genomen om te identificeren welke bacteriën, virussen of schimmels de infectie veroorzaken.
  • Endoscopie: Bij ernstige of onverklaarbare gevallen kan een endoscopie nodig zijn. Dit is een procedure waarbij een flexibele buis met een camera via de mond in de keel en verder wordt ingebracht om de binnenkant van de mond en keel beter te visualiseren.
  • Beeldvorming: In zeldzame gevallen kan een beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan of een röntgenfoto, worden uitgevoerd als er vermoeden is van een onderliggende aandoening of als een uitgebreide beoordeling van de mondholte nodig is.

Differentiële diagnose
Bij het vaststellen van de oorzaak van tongbultjes kunnen artsen verschillende aandoeningen uitsluiten, zoals:
  • Aftas (pijnlijke zweren op de tong)
  • Herpes Simplex Virus (blaren op de tong)
  • Orale Candidiasis (schimmelinfectie)
  • SMA's (slepende mondulcera) (lange termijn zweren)
  • Mondkanker (kwaadaardige gezwellen)

Behandeling

Yoghurt is goed voor de tong / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Yoghurt is goed voor de tong / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Huishoudmiddeltjes voor tongbultjes

Volgende zelfzorgmaatregelen verminderen mogelijk de bultjes op de tong:
  • Een goede mondhygiëne hanteren door de tanden te poetsen, de tanden te flossen en de mond te spoelen.
  • Koud en zacht voedsel eten zoals yoghurt.
  • Met warm zout water gorgelen.
  • Op muntblaadjes kauwen.
  • Regelmatig een tandarts bezoeken om eventuele veranderingen in de mondgezondheid te ontdekken.
  • Uitlokkend voedsel vermijden bij allergieën.
  • Uitlokkend voedsel vermijden dat de pijn en zwelling van bultjes mogelijk verergeren, zoals zout of zuur voedsel.
  • Voldoende vochtinname is belangrijk om de mond en tong gehydrateerd te houden en irritatie te voorkomen.
  • Alcohol, tabak en andere irriterende stoffen vermijden kan helpen bij het bevorderen van genezing en het verminderen van ongemak.

Algemene behandelmethoden

  • Symptomatische behandeling: Bij veelvoorkomende en milde tongbultjes kan behandeling gericht zijn op het verlichten van symptomen. Dit omvat het gebruik van mondspoelingen of verzachtende gels om pijn en irritatie te verminderen.
  • Voeding en mondverzorging: Het aanpassen van de voeding door het vermijden van scherpe, hete of zuurhoudende voedingsmiddelen kan helpen. Regelmatige mondhygiëne, inclusief het gebruik van zachte tandenborstels en milde mondspoelingen, kan ook bijdragen aan het herstel.

Specifieke behandelingen

  • Medicijnen: Afhankelijk van de oorzaak van de tongbultjes kunnen verschillende medicijnen worden voorgeschreven:
    • Topische steroïden: Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn.
    • Antivirale middelen: Voor virale infecties zoals herpes simplex kan antivirale medicatie worden voorgeschreven.
    • Antimycotica: Voor schimmelinfecties zoals orale candidiasis kunnen antischimmelmedicijnen worden gebruikt.
    Biopsie: Als een biopsie is uitgevoerd en de resultaten wijzen op een specifieke aandoening, zoals kanker, kan een behandelingsplan worden opgesteld dat kan omvatten:
    • Chirurgie: Verwijdering van het abnormale weefsel of tumor.
    • Radiotherapie: Behandeling met straling om kwaadaardige cellen te vernietigen.
    • Chemotherapie: Het gebruik van medicijnen om kankercellen te doden.
    Behandeling van onderliggende aandoeningen: Als tongbultjes worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals auto-immuunziekten of hormonale onevenwichtigheden, zal de behandeling gericht zijn op het beheren van die aandoening, wat kan leiden tot verbetering van de tongbultjes.

Opvolging en monitoring

Na de initiële behandeling is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met een zorgverlener om de voortgang te monitoren en aanpassingen aan het behandelplan te maken indien nodig.

Prognose

De prognose van tongbultjes varieert sterk afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen zijn tongbultjes tijdelijk en verdwijnen ze zonder behandeling. Bij infecties of allergische reacties verdwijnt het probleem meestal na de juiste medicatie of het vermijden van het allergeen.

Bij ernstigere aandoeningen, zoals mondkanker of ernstige infecties, kan een uitgebreidere behandeling nodig zijn. Regelmatige controle bij de tandarts of arts kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen en het verbeteren van de prognose. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende symptomen snel medische hulp in te schakelen.

Complicaties

Complicaties van tongbultjes kunnen onder meer pijn, slikproblemen, spraakproblemen en verlies van smaak zijn. Bij aanhoudende of onbehandelde infecties kunnen ernstigere complicaties optreden, zoals de verspreiding van de infectie naar andere delen van de mond of het lichaam.

In zeldzame gevallen kunnen chronische bultjes op de tong wijzen op ernstige aandoeningen zoals kanker. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om de kans op complicaties te minimaliseren en om effectieve zorg te garanderen.

Daarnaast kunnen de volgende complicaties optreden:

Chronische pijn
Aanhoudende bultjes kunnen leiden tot chronische pijn in de tong, wat de kwaliteit van leven beïnvloedt.

Moeite met eten
Pijnlijke of grote bultjes kunnen het moeilijk maken om voedsel te kauwen en door te slikken, wat kan leiden tot gewichtsverlies of ondervoeding.

Psychologische impact
Langdurige symptomen of esthetische zorgen over de tong kunnen psychologische stress en angst veroorzaken.

Verlies van smaak
Bultjes kunnen de smaakpapillen aantasten, wat kan leiden tot een verminderd smaakgevoel en invloed kan hebben op de eetlust.

Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Preventie

Preventieve maatregelen om tongbultjes te voorkomen zijn onder andere:
  • Het handhaven van een goede mondhygiëne door regelmatig tanden te poetsen en te flossen.
  • Regelmatig tandartsbezoek voor controle en reiniging.
  • Het vermijden van irriterende stoffen zoals tabak en alcohol.
  • Het vermijden van allergeen voedsel en dranken.
  • Het dragen van een goed passend kunstgebit.
  • Een gezond dieet rijk aan vitaminen en mineralen om voedingstekorten te voorkomen.
  • Het behandelen van onderliggende aandoeningen zoals bloedarmoede of chronische ziekten.

Door deze maatregelen te volgen, kan het risico op het ontwikkelen van tongbultjes worden verminderd.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de tongBultjes op de tongIedereen heeft wel eens last van bultjes op de tong. Deze moeten niet verward worden met de normale kleine bultjes oftew…
Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Voor aanwijzingen van problemen in de mond, steek je tong uit en kijk in de spiegel. Een gezonde tong hoort roze te zijn…
Scheurtje of kloofje in de tongScheurtje of kloofje in de tongEen scheurtje in de tong komt vrij vaak voor. Het kan dan om één of meerdere scheurtjes of kloven gaan. Vaak is de oorza…
Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd. Deze aandoening komt zowel bij vrouwen voor als bij mannen. Het…

Urinegeur van rotte eieren: Oorzaken van zwavelgeur urineUrinegeur van rotte eieren: Oorzaken van zwavelgeur urineUrine heeft normaal gesproken geen sterke of onaangename geur. In bepaalde omstandigheden kan er echter een zwavelachtig…
Torticollis (scheefhals): Abnormale hoofdpositieTorticollis (scheefhals): Abnormale hoofdpositieTorticollis is een spieraandoening die resulteert in een verdraaide nek of een hoofd dat gekanteld is naar de zijkant. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1045373, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Aphtes, https://www.creapharma.ch/aphte.htm
  • Geraadpleegd op 27 januari 2018:
  • Bumps on back of tongue, http://www.healtreatcure.org/bumps/bumps-on-back-of-tongue-white-red-big-std-strep-causes-treatment-sore-throat/
  • Bumps on tongue and back of tongue, causes and home remedies, https://www.belmarrahealth.com/bumps-on-tongue-and-back-of-tongue-causes-and-home-remedies/
  • Bumps on Tongue: Causes and Natural Treatments, http://www.healthyandnaturalworld.com/bumps-on-tongue/
  • Causes of Small Bumps on the Tongue, https://healthfully.com/causes-small-bumps-tongue-5135709.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Remove Bumps on Tongue, https://www.livestrong.com/article/549355-little-pimple-like-bumps-on-the-inside-of-the-mouth/
  • Tongue Problem Basics, https://www.webmd.com/oral-health/guide/tongue-problem-basics-sore-or-discolored-tongue-and-tongue-bumps#1
  • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.