Kunstgebit: Complicaties door dragen van tandprothese

Kunstgebit: Complicaties door dragen van tandprothese Kunstgebitten, ook wel tandprotheses, gebitsprotheses of valse tanden genoemd, worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen. Deze protheses worden ondersteund door de omliggende zachte en harde weefsels van de mondholte. Patiënten kunnen een standaard tandprothese doorgaans zelf uit de mond verwijderen. Sommige tandprotheses zijn echter niet ontworpen om door de patiënt zelf verwijderd te worden, omdat ze afhankelijk zijn van hechting of omklemming op bestaande tanden of tandimplantaten. Het dragen van een gebitsprothese kan bijdragen aan een verbeterd vermogen om te kauwen en te spreken, evenals een esthetisch aantrekkelijker uiterlijk en een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Het gebruik van een kunstgebit kan echter ook gepaard gaan met complicaties zoals mondzweren en ongemakken. Bij problemen met een kunstgebit is het belangrijk om een tandarts te raadplegen, zodat de prothese kan worden aangepast of vervangen.

Cheilitis

Cheilitis, ook bekend als cheilosis, is een pijnlijke aandoening gekenmerkt door ontstekingen en barsten in de mondhoeken. Deze aandoening ontstaat vaak door een overmatige groei van gist, zoals Candida albicans, die zich ophoopt in vochtige delen van de mond als de prothese niet goed past. Behandeling omvat medicatie en een goede gebitsverzorging. Het is cruciaal om regelmatig de tandarts te bezoeken om de pasvorm van de tandprothese te laten controleren. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat men de mondhoeken likt, wat de aandoening kan verergeren.

Gezwollen tandvlees

Wanneer een prothese niet goed aansluit op de vorm van de mond, kan deze onjuiste druk uitoefenen op het tandvlees, wat kan leiden tot gezwollen tandvlees (gezwollen tandvlees). Dit kan ongemak en pijn veroorzaken. Regelmatig overleg met de tandarts kan helpen om een goede pasvorm te garanderen en problemen met het tandvlees te voorkomen.

Kokhalzen

Kokhalzen (kokhalzen) is een veelvoorkomend probleem bij het dragen van een tandprothese. Dit kan veroorzaakt worden door een te dik of te lang kunstgebit. Vaak kan het probleem worden opgelost door het kunstgebit aan te passen. In sommige gevallen kan kokhalzen echter ook psychologische oorzaken hebben. In dergelijke gevallen kan de tandarts adviseren om gebruik te maken van kunstgebitten met implantaten, die vaak minder kokhalzingsreflexen veroorzaken.

Kwijlen door gebitsprothese

Na het plaatsen van een gebitsprothese kan de speekselvloed toenemen omdat het kunstgebit als een vreemd lichaam in de mond fungeert. Het kwijlen neemt meestal af binnen 12 tot 24 uur, wanneer de mond gewend raakt aan het gebit.

Mondzweren door slecht passend kunstgebit

Mondzweren zijn een veelvoorkomend probleem bij patiënten met een kunstgebit, vaak als gevolg van slecht passende prothesen die repetitieve kleine trauma’s veroorzaken. De tandarts kan drukindicatorpasta gebruiken om gebieden met onjuist contact te identificeren en aan te passen. Het is aanbevolen om warme mondspoelingen met zout water te gebruiken en een spoeling met betamethason kan helpen bij het verlichten van de pijn. Als mondzweren langer dan drie weken aanhouden, moet een tandarts worden geraadpleegd.

Problemen met eten

Een slecht passende tandprothese kan het moeilijk maken om bepaalde voedingsmiddelen te eten, wat kan leiden tot problemen met voeding en een verhoogd risico op vitaminetekorten. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te behouden en indien nodig zachte voedingsmiddelen te kiezen om eetproblemen te minimaliseren.

Problemen met spreken

Het kan moeilijk zijn om normaal te spreken met een tandprothese die niet goed past, wat kan leiden tot een ongebruikelijke uitspraak van woorden en ongemak in sociale situaties. Oefenen met het hardop uitspreken van woorden en het laten aanpassen van de pasvorm door een tandarts kan helpen om dit probleem te verhelpen.

Stomatitis door tandprothese

Prothese stomatitis is een ontstekingsaandoening van het slijmvlies onder de gebitsprothese, vaak het gehemelte.

Roken verhoogt de kans op prothese stomatitis / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt de kans op prothese stomatitis / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken

Prothese stomatitis wordt vaak veroorzaakt door een gemengde infectie met Candida albicans (ongeveer 90%) en andere bacteriën zoals Staphylococcus, Streptococcus, Fusobacterium, en Bacteroides species. Risicofactoren zijn onder andere kunstgebittrauma, slechte prothesehygiëne en nachtelijk dragen van de prothese. Systemische risicofactoren omvatten voedingstekorten, een verzwakt immuunsysteem, roken, diabetes mellitus, het gebruik van steroïde inhalatoren en een droge mond.

Symptomen

De symptomen van prothese stomatitis omvatten plaatselijke ontsteking, rode vlekken in de mond, kleine rode plekjes op het gehemelte en pijn. Patiënten met prothese stomatitis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoekige cheilitis.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het verbeteren van de pasvorm van slecht passende kunstgebitten om traumatische schade te elimineren. Een goede prothesehygiëne is ook essentieel. Het kunstgebit moet regelmatig worden gereinigd, geweekt in een desinfecterende oplossing en niet worden gedragen tijdens het slapen 's nachts.

Tips bij het dragen van een kunstgebit

Hier zijn enkele tips om de kans op gezondheidsproblemen door het dragen van een tandprothese te verminderen:

Goed passende tandprothese

Een goed passende tandprothese is cruciaal. Aangezien de structuur van het tandvlees en de botten na verloop van tijd kan veranderen, is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken om de prothese aan te passen of te vervangen. Probeer nooit zelf een tandprothese aan te passen.

Langzaam praten

Wanneer een patiënt voor het eerst een kunstgebit krijgt, kan het spreken moeilijk zijn. Regelmatig oefenen met moeilijke woorden en langzaam praten kan helpen. Als het kunstgebit te veel beweegt bij het spreken, is het verstandig om de pasvorm door de tandarts te laten aanpassen.

Lijm gebruiken

Kunstgebitkleefmiddelen kunnen helpen om het kunstgebit op zijn plaats te houden en de veiligheid te verbeteren. Deze lijm mag echter niet worden gebruikt om een oud of slecht passend kunstgebit te fixeren. Volg de instructies voor het gebruik van deze lijm nauwkeurig en gebruik slechts een kleine hoeveelheid.

Reinigen van kunstgebit en mond

Kunstgebit
WebMD biedt de volgende tips voor het reinigen van een kunstgebit:
  • Laat het kunstgebit 's nachts weken in een prothesereiniger.
  • Gebruik een tandenborstel met zachte haren of een speciale borstel voor kunstgebitten.
  • Gebruik geen tandenstokers omdat deze schade aan de prothese kunnen veroorzaken.
  • Reinig het kunstgebit elke ochtend grondig met een speciale oplossing of warm (niet heet!) water voordat je het in de mond plaatst.
  • Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen of bleekmiddel op het kunstgebit, en vermijd te schurende tandpasta.

Mond
Dagelijkse mondverzorging is essentieel. Reinig de mond dagelijks en masseer het tandvlees, de tong en het gehemelte vóór het inbrengen van de prothese om de mondgezondheid te bevorderen.

Zacht voedsel eten

Bij eetproblemen zijn de volgende tips nuttig:
  • Gebruik beide zijden van de mond tegelijkertijd bij het kauwen.
  • Eet kleine hapjes van zacht voedsel, zoals eieren en yoghurt.
  • Kauw langzaam.
  • Vermijd kleverig voedsel.

Eten wordt doorgaans gemakkelijker naarmate een patiënt gewend raakt aan het kunstgebit. Na verloop van tijd kunnen de meeste voedingsmiddelen zonder problemen worden gegeten.

Niet slapen met tandprothese

Een patiënt mag nooit met een kunstgebit slapen, tenzij de tandarts specifiek adviseert om dit voor een bepaalde periode te doen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van eigen tanden naar een kunstgebitJammer genoeg horen we niet allemaal bij de gelukkigen onder ons, die tot op hoge leeftijd hun eigen tanden nog hebben.…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele g…

Beknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingBeknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingLokale druk op een zenuw staat bekend als ‘compressieneuropathie’. Dit kan ook plaatsvinden in de pols of hand. Dit kan…
Brandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in beenBrandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in beenEen brandend gevoel in de benen en voeten kan een bijzonder vervelend en uitputtend symptoom zijn dat vaak het dagelijks…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sander 123, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 8 mei 2019:
  • 8 Complications From Ill-Fitting Dentures, https://www.myperfectsmiledds.com/8-complications-ill-fitting-dentures/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Denture and Overdenture Complications, https://www.intechopen.com/books/emerging-trends-in-oral-health-sciences-and-dentistry/denture-and-overdenture-complications
  • Denture Problems, https://www.webmd.com/oral-health/guide/common-denture-problems#1
  • Dentures, https://en.wikipedia.org/wiki/Dentures
  • What Can Be Complications With Complete Dentures, https://www.identalhub.com/blog/730/what-can-be-complications-with-complete-dentures
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.