Kunstgebit: Complicaties door dragen van tandprothese

Kunstgebit: Complicaties door dragen van tandprothese Kunstgebitten (tandprotheses, gebitsprotheses, valse tanden) vervangen ontbrekende tanden. Een tandprothese wordt ondersteund door de omringende zachte en harde weefsels van de mondholte. Patiënten kunnen een standaard tandprothese zelf uit de mond verwijderen, al zijn sommige tandprotheses niet zelf te verwijderen omdat ze afhankelijk zijn van een hechting of omklemming op de tanden of tandimplantaten. Dankzij een gebitsprothese kunnen patiënten beter kauwen en spreken, en hebben ze een mooier uiterlijk en een betere eigenwaarde. Het dragen van een tandprothese gaat echter som gepaard met complicaties zoals mondzweren en tandverlies. Bij problemen met een kunstgebit is het belangrijk om een tandarts te raadplegen zodat hij de tandprothese kan aanpassen of vervangen. Dankzij enkele tips krijgen patiënten minder snel te maken met gezondheidsproblemen.

Cheilitis

Cheilitis (cheilosis) is een pijnlijke infectie waarbij ontstekingen en barsten in de mondhoeken tot stand komen. Deze aandoening is het gevolg van een te sterke groei van een gist. De gist hoopt zich op in vochtige delen van de mond als de prothese niet goed past. Medicatie en een goede gebitsverzorging behandelen deze aandoening. Een regelmatig tandarts bezoek is nodig om de pasvorm van de tandprothese regelmatig te laten controleren. Verder mag een patiënt evenmin in de mondhoeken likken.

Gezwollen tandvlees

Als een prothese niet goed aansluit op de vorm van de mond, wrijven ze op onnatuurlijke manieren tegen het tandvlees. Hierdoor krijgt een patiënt te maken met gezwollen tandvlees.

Kokhalzen

Kokhalzen is een ander veel voorkomend probleem van het dragen van een tandprothese. Soms is het kokhalzen te wijten aan een te dik of te lang kunstgebit. Door het aanpassen van het kunstgebit is dit probleem te verhelpen. Soms moet een patiënt echter kokhalzen omwille van psychologische redenen. Het is moeilijk om dat te overwinnen. In dergelijke gevallen adviseert de arts smakeloze kunstgebitten met implantaten.

Kwijlen door gebitsprothese

Na het inbrengen van een gebitsprothese neemt de speekselvloed toe doordat het kunstgebit als een vreemd lichaam fungeert. Het kwijlen verdwijnt meestal 12 tot 24 uur nadat de mond gewend is geraakt aan het gebit.

Mondzweren door slecht passend kunstgebit

Mondzweren zijn de meest voorkomende letsels bij patiënten met een kunstgebit. Deze resulteren uit repetitieve kleine trauma's zoals slecht passende prothesen. De tandarts gebruikt drukindicatorpasta om het passen van kunstgebitten te controleren. Hiermee kunnen gebieden met vroegtijdig contact worden onderscheiden van gebieden met fysiologisch weefselcontact en dit corrigeren tijdens de tandheelkundige behandeling. Een patiënt moet warme mondspoelingen met zout water te gebruiken. Een spoeling met betamethason behandelt een mondzweer. Wanneer mondzweren drie weken aanhouden, is het bezoek aan een tandarts aanbevolen.

Problemen met eten

Door een slecht passende tandprothese, kan een patiënt sommige voedingsmiddelen moeilijk eten. Dit maakt het moeilijk om van het eten te genieten en een evenwichtige voeding te behouden. Hierdoor ontstaan sneller vitaminetekorten.

Problemen met spreken

Het is moeilijk om normaal te praten als de tanden in de mond bewegen. Door een slecht passend kunstgebit gaan patiënten lispen en voelen ze zich ongemakkelijk voelen in omgevingen waar ze publiekelijk moeten spreken.

Stomatitis door tandprothese

Prothese stomatitis is een ontstekingsaandoening van de huid onder de gebitsprothese. Het slijmvlies van het gehemelte is hierbij het vaakst getroffen.

Roken verhoogt de kans op prothese stomatitis / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt de kans op prothese stomatitis / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken

Prothese stomatitis is het gevolg van een gemengde infectie van Candida albicans (90%). Een aantal bacteriën is tevens gevoeliger voor kolonisatie, hechting en de groei van schimmels, zoals Staphylococcus, Streptococcus, Fusobacterium en Bacteroides species.Acrylhars. Een kunstgebittrauma, een slechte prothesenhygiëne en nachtelijke protheseslijtage zijn lokale risicofactoren voor prothese stomatitis. Systemische risicofactoren voor prothese stomatitis omvatten voedingstekorten, een verzwakt immuunsysteem, roken, diabetes mellitus (suikerziekte), het gebruik van een steroïde inhalator en een droge mond.

Symptomen

De patiënt heeft een plaatselijke ontsteking, rode vlekken in de mond, kleine rode plekjes op het gehemelte en pijn. Patiënten met prothese stomatitis hebben meer kans op het ontwikkelen van hoekige cheilitis.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een verbetering van de pasvorm van slecht passende kunstgebitten om een tandheelkundig trauma te elimineren. Verder is een goede prothesehygiëne nodig. Het is belangrijk om de tandprothese te reinigen, het kunstgebit te weken in een desinfecterende oplossing en de tandprothese zeker niet te dragen tijdens het slapen ’s nachts.

Tips bij dragen van kunstgebit

Enkele tips verminderen het risico op gezondheidsproblemen door het dragen van een tandprothese.

Goed passende tandprothese

Een goed passende tandprothese is belangrijk. Na verloop van tijd wijzigt de structuur van het tandvlees en de botten en past het kunstgebit niet meer zo goed. Het is belangrijk om dan de tandarts te bezoeken voor het laten aanpassen of vervangen van de gebitsprothese. Een patiënt mag nooit zelf proberen een tandprothese aan te passen.

Langzaam praten

Wanneer een patiënt voor het eerst een kunstgebit krijgt, is het soms moeilijk om bepaalde woorden uit te spreken. Met een beetje geduld verbetert dit probleem. Een patiënt oefent best regelmatig met het hardop zeggen van de moeilijke woorden en praat hierbij langzaam. Beweegt het kunstgebit te veel bij het uitspreken van woorden, dan is het verstandig om de pasvorm te laten aanpassen door de tandarts.

Lijm gebruiken

Kunstgebitkleefmiddelen houden het kunstgebit op zijn plaats en maken ze veiliger. Kunstgebitkleefmiddelen mogen echter niet worden gebruikt om een oud of slecht passend kunstgebit te bevestigen. Het is belangrijk om de instructies goed op te volgen bij gebruik van deze lijm en slechts een kleine hoeveelheid te gebruiken.

Reinigen van kunstgebit en mond

Kunstgebit
WebMD biedt enkele tips voor het reinigen van het kunstgebit:
 • de tandprothese 's nachts laten weken in een prothesereiniger
 • een tandenborstel met zachte haren of een speciale borstel gebruiken voor het reinigen van kunstgebitten
 • geen tandenstokers gebruiken omdat deze schade toebrengen aan de prothese
 • het kunstgebit elke ochtend grondig reinigen met een speciale oplossing of warm (en geen heet!) water alvorens deze in de mond te steken
 • nooit huishoudelijke schoonmaakmiddelen in poedervorm of bleekmiddel op het kunstgebit plaatsen of te schurende tandpasta gebruiken

Mond
Het dagelijks reinigen van de mond dagelijks en het masseren van het tandvlees, de tong en het gehemelte alvorens het inbrengen van de prothese, zorgt voor een gezondere mond.

Zacht voedsel eten

Bij eetproblemen zijn volgende tips nuttig:
 • beide zijden van de mond op hetzelfde moment gebruiken bij het kauwen
 • kleine hapjes van zacht voedsel eten, zoals eieren en yoghurt
 • langzaam kauwen
 • niets kleverig eten

Eten wordt gemakkelijker als een patiënt aan het kunstgebit went. Na verloop van tijd is het mogelijk om de meeste voedingsmiddelen te eten.

Niet slapen met tandprothese

Een patiënt mag nooit slapen met een kunstgebit, tenzij de tandarts dit wel adviseert voor een bepaalde tijd.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van eigen tanden naar een kunstgebitJammer genoeg horen we niet allemaal bij de gelukkigen onder ons, die tot op hoge leeftijd hun eigen tanden nog hebben.…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele g…

Beknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingBeknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingLokale druk op een zenuw staat bekend als ‘compressieneuropathie’. Dit kan ook plaatsvinden in de pols of hand. Dit kan…
Brandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in beenBrandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in beenEen brandend gevoel in de benen en voeten is een erg lastig en vermoeiend symptoom dat vaak het dagelijks leven verstoor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sander 123, Flickr (CC BY-2.0)
 • Geraadpleegd op 8 mei 2019:
 • 8 Complications From Ill-Fitting Dentures, https://www.myperfectsmiledds.com/8-complications-ill-fitting-dentures/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Denture and Overdenture Complications, https://www.intechopen.com/books/emerging-trends-in-oral-health-sciences-and-dentistry/denture-and-overdenture-complications
 • Denture Problems, https://www.webmd.com/oral-health/guide/common-denture-problems#1
 • Dentures, https://en.wikipedia.org/wiki/Dentures
 • What Can Be Complications With Complete Dentures, https://www.identalhub.com/blog/730/what-can-be-complications-with-complete-dentures
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.