Brandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in been

Brandende benen: Oorzaken van brandend gevoel in been Een brandend gevoel in de benen en voeten kan een bijzonder vervelend en uitputtend symptoom zijn dat vaak het dagelijks leven verstoort, vooral als dit 's nachts optreedt. Diverse oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor dit branderige gevoel in de benen, waaronder suikerziekte en vitaminetekorten. Meestal duidt een branderigheid in de benen op schade aan sensorische zenuwen. Naast branderigheid kunnen ook andere symptomen optreden, zoals pijn, zwakte en warmte. De behandeling van dit symptoom is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar vaak kunnen medicijnen de klachten verlichten.
Een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding is cruciaal voor patiënten met diabetes mellitus / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding is cruciaal voor patiënten met diabetes mellitus / Bron: Jill111, Pixabay

Diabetes mellitus en branderige gevoelens in de benen

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een verzamelterm voor verschillende metabole aandoeningen waarbij het lichaam moeite heeft om suiker effectief te verwerken en te gebruiken. Patiënten met diabetes mellitus lijden vaak aan diabetische neuropathie, een complicatie waarbij de zenuwen in het lichaam worden aangetast. Meestal zijn de benen en voeten getroffen, maar sommige patiënten ervaren ook neuropathieën in de armen. Diabetische neuropathie kan gepaard gaan met zenuwpijn, gevoelloosheid en een branderigheid in de benen. Een gezonde levensstijl, controle van de bloedsuikerspiegel en regelmatige voetzorg zijn cruciale behandelingsmethoden en preventieve maatregelen voor diabetische neuropathie.

Diep veneuze trombose en branderigheid in de benen

Een diep veneuze trombose (DVT) ontstaat wanneer zich een bloedstolsel diep in een ader in het been vormt. Dit kan ernstige problemen veroorzaken als het bloedstolsel zich losmaakt en naar het hart en de longen beweegt, wat kan leiden tot een longembolie (afsluiting van een slagader in de longen). Risicofactoren voor diep veneuze trombose zijn onder andere inactiviteit of immobiliteit, roken, een trauma aan een ader, polycytemie (verhoogde hoeveelheid rode bloedcellen) en kanker. Bekende symptomen van diep veneuze trombose zijn een branderigheid, roodheid, warmte, gevoeligheid en zwelling. Het brandende gevoel ontwikkelt zich doorgaans langzaam over enkele uren.

Elektrolytenstoornissen

Een verstoorde elektrolytenbalans kan soms leiden tot branderige benen. Dit gebeurt wanneer de balans van mineralen zoals magnesium, natrium, kalium en calcium verstoord is. Risicofactoren voor elektrolytenstoornissen zijn onder andere uitdroging, nieraandoeningen, diarree en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Ischias en branderigheid in het been

Ischias ontstaat wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend op de sciatische zenuw (heupzenuw). Deze zenuw, die de belangrijkste vertakking van het ruggenmerg is, loopt door de dijen, benen, enkels en voeten. Ischias wordt gekenmerkt door een schietende pijn die begint in de billen en langs de achterkant van de benen stralen kan. Patiënten met ischias kunnen last hebben van lage rugpijn, bilpijn, beenpijn en dijpijn. Andere symptomen zijn een brandend of tintelend gevoel langs het been, zwakte, gevoelloosheid, moeite met het bewegen van het been of de voet, en een constante pijn aan één kant van de bil.

Meralgia paresthetica en branderigheid in het been

Meralgia paresthetica is een aandoening waarbij druk op de zenuw die verantwoordelijk is voor het gevoel in de huid van de dij, leidt tot zenuwcompressie. Dit kan resulteren in branderigheid op het buitenste dijbeen en tintelingen of gevoelloosheid aan de buitenkant van de dij. De meeste patiënten herstellen binnen vier tot zes weken. Behandelopties kunnen onder andere gewichtverlies bij overgewicht, het dragen van losse kleding, fysiotherapie en medicatie omvatten. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de beknelde zenuw te ontlasten.

Patiënten met multiple sclerose kunnen last hebben van wazig zicht / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Patiënten met multiple sclerose kunnen last hebben van wazig zicht / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Multiple sclerose en branderigheid in de benen

Multiple sclerose is een auto-immuunaandoening die schade aan het centrale zenuwstelsel veroorzaakt, met name aan het ruggenmerg en de hersenen. Het immuunsysteem valt hierbij de myeline aan, een beschermende vetlaag rond de zenuwvezels. Dit leidt tot ontsteking en littekenweefsel, waardoor de zenuwen niet goed functioneren. Symptomen van multiple sclerose zijn onder andere branderigheid, gevoelloosheid, tintelingen, problemen met lopen, spierzwakte, evenwichtsproblemen, vermoeidheid, duizeligheid en wazig zien. Diverse medicijnen kunnen de progressie van de ziekte vertragen.

Perifere neuropathie en branderigheid in de benen

Oorzaken

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd zijn. Deze zenuwen sturen signalen van de hersenen en het ruggenmerg naar interne organen, spieren en huid in de benen, voeten, handen, armen, mond en gezicht. Bij perifere neuropathie zijn de zenuwen overactief en sturen ze pijnsignalen naar de hersenen, zelfs zonder fysieke schade. Ook kan de zenuw geen pijnsignalen doorgeven bij blessures die normaal gesproken wel pijn veroorzaken.

Perifere neuropathie kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayPerifere neuropathie kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Risicofactoren

De aandoening kan veroorzaakt worden door:

Symptomen

De symptomen van perifere neuropathie kunnen variëren afhankelijk van welke zenuwen zijn aangetast. In de benen kan perifere neuropathie leiden tot branderigheid, pijn, tintelingen en [ARTIKEL=191926]zwakte
. Het kan ook leiden tot balansproblemen en coördinatieproblemen. De behandeling richt zich vaak op de onderliggende oorzaak van de aandoening en kan medicatie, fysiotherapie en aanpassingen in de levensstijl omvatten.

Syndroom van Restless Legs en branderigheid in de benen

Het Syndroom van Restless Legs (RLS) (rustelozebenensyndroom) is een aandoening waarbij patiënten een onbedwingbare drang ervaren om hun benen te bewegen, vaak gepaard gaande met een ongemakkelijk, branderig of kriebelend gevoel in de benen. Deze symptomen komen vooral 's avonds of 's nachts voor en kunnen de slaap ernstig verstoren. De oorzaak van het syndroom van restless legs is vaak onbekend, maar het kan verband houden met ijzertekort, diabetes, nierziekten en zwangerschap. De behandeling kan bestaan uit medicatie, veranderingen in levensstijl en het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne.

Behandeling en preventie

De behandeling van branderigheid in de benen en voeten is afhankelijk van de oorzaak van de symptomen. Mogelijke behandelingsopties kunnen zijn:
  • Medicatietherapie: Ontstekingsremmers, pijnstillers en andere medicijnen kunnen helpen bij het verlichten van symptomen.
  • Fysiotherapie: Kan nuttig zijn bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van pijn.
  • Dieet en voedingssupplementen: Bij tekorten zoals vitaminetekorten kan het aanvullen van de voeding met supplementen nuttig zijn.
  • Levensstijlveranderingen: Aanpassingen zoals het verbeteren van de bloedsuikercontrole bij diabetes, stoppen met roken en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het verminderen van symptomen.

Preventie van branderigheid in de benen kan ook worden bevorderd door:
  • Een gezonde levensstijl te handhaven met regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding.
  • Het voorkomen van letsel door voorzichtigheid bij lichamelijke activiteiten.
  • Het regelmatig controleren van de voeten bij aandoeningen zoals diabetes om schade aan de zenuwen te voorkomen.
  • Het vermijden van toxische stoffen en het tijdig behandelen van infecties.

Conclusie

Een brandend gevoel in de benen en voeten kan verschillende oorzaken hebben en varieert van relatief onschuldig tot ernstig. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen om een passende behandeling te kunnen starten. Raadpleeg altijd een arts bij aanhoudende of ernstige symptomen om een juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Brandende tenen: oorzaken van branderig gevoel in de tenenBrandende tenen: oorzaken van branderig gevoel in de tenenBrandende tenen of een branderig gevoel in de tenen is een vervelende klacht en het is vaak niet meteen duidelijk wat de…
Brandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingBrandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingEen brandende huid is een vervelende klacht. Een branderige huid kan optreden op armen, benen, in het gezicht of op ande…
Brandende armen: oorzaken van branderige armen (en benen)Brandende armen: oorzaken van branderige armen (en benen)Er zijn veel verschillende oorzaken van brandende armen en benen. De meest voorkomende oorzaken van deze huidsensaties z…

Kunstgebit: Complicaties door dragen van tandprotheseKunstgebit: Complicaties door dragen van tandprotheseKunstgebitten (tandprotheses, gebitsprotheses, valse tanden) vervangen ontbrekende tanden. Een tandprothese wordt onders…
Athetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose (athetosis) is een neurologisch symptoom waarbij een patiënt langzame, onvrijwillige, ingewikkelde, kronkelende…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 mei 2019:
  • Burning Legs and Feet at Night, When Lying Down, and While Running: Causes and Treatment, https://www.beautyhealthplus.org/burning-legs-feet-night-lying-running-causes-treatment/
  • Burning legs, https://www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=x20060923082446853220
  • Burning legs, https://www.healthline.com/health/burning-legs
  • Burning sensation in legs, https://www.axappphealthcare.co.uk/health-information/musculoskeletal/burning-sensation-in-legs/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What Are the Causes of Burning Sensation in Lower Leg?, https://healthfully.com/causes-burning-sensation-lower-leg-6615012.html
  • What natural therapy can help 'burning legs'?, https://www.dailymail.co.uk/femail/article-134667/What-natural-therapy-help-burning-legs.html
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.