Brandende armen: oorzaken van branderige armen (en benen)

Brandende armen: oorzaken van branderige armen (en benen) Er zijn veel verschillende oorzaken van brandende armen en benen. De meest voorkomende oorzaken van deze huidsensaties zijn diabetes, perifere neuropathie, multiple sclerose (MS), beknelde zenuw en fibromyalgie. Tintelingen en brandende gevoelens in de benen en armen kunnen ook worden veroorzaakt door belemmeringen van de bloedsomloop door circulatieproblemen die vaak tijdelijk zijn en dan eenvoudigweg het gevolg zijn van verkeerd zitten op een voet of het slapen op je arm. Een branderig gevoel in je arm(en) kan vervelend zijn en ongerustheid teweegbrengen. Het brandende gevoel kan optreden in beide armen of in één arm en in de onderarm en/of bovenarm.
Brandende onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.comBrandende onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.com

Symptomen van branderige armen

Mogelijke symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak. Brandende armen kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen:

Oorzaken branderig gevoel in arm(en)

Een brandend gevoel kan ontstaan op tal van plekken op het lichaam, zo ook op je arm(en). Een brandende pijn komt vaak door zenuwproblemen. Er zijn evenwel veel andere mogelijke oorzaken van branderige sensaties. Trauma, infectie of een auto-immuunziekte (welke ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet), kunnen stuk voor stuk zenuwpijn veroorzaken en veroorzaken in sommige gevallen zelfs (blijvende) schade aan de zenuwen.

Gebieden die kunnen worden getroffen door diabetische neuropathie / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gebieden die kunnen worden getroffen door diabetische neuropathie / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Diabetes

Diabetische neuropathie

Bij diabetes kunnen zenuwen worden aangetast. Dit wordt diabetische neuropathie genoemd. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en brandend gevoel in de benen en voeten, maar het kan ook ervaren worden in armen en handen. Dit komt vaak voor als gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel en de daaruit voortvloeiende zenuwschade. Voor personen die geen aandacht schenken aan deze ernstige complicatie van diabetes, kunnen de gevolgen verwoestend zijn. Naarmate de aandoening vordert, gaat de sensatie verloren in de ledematen, zodat het voor diabetici moeilijk kan zijn om te beseffen dat ze een wond aan hun voet of vingers hebben. Dit vergroot de kans op amputatie van ledematen als gevolg van diabetes.

Bloedsuikerwaarden

Waarschijnlijk lijden in Nederland anno 2024 meer dan 1 miljoen mensen aan diabetes (suikerziekte) en het is daarmee één van de meest voorkomende aandoeningen. De officiële naam is diabetes mellitus. In de volksmond wordt het 'suikerziekte' genoemd. Diabetes wordt gekenmerkt door een te hoog bloedglucose(suiker)gehalte. Normaal gesproken schommelt het suikergehalte in het bloed tussen nauwe grenzen, maar bij suikerziekte wordt deze te hoog. Het teveel aan suiker wordt door de nieren uitgescheiden en plas je uit. Glucose bindt water. Hierdoor verspil je veel water en krijg je overmatige dorst, een kenmerkend symptoom van suikerziekte.

Het lichaam haalt bloedsuiker of bloedglucose vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, aardappelen, rijst en andere zetmeel bevattende voedingsmiddelen, maar ook in suiker en allerlei zoete voedingsmiddelen, komen (via de darm) als glucose in het bloed. De cellen van de weefsels hebben glucose nodig voor de vorming van energie. Iedereen heeft daarom een bepaalde hoeveelheid glucose in het bloed en het glucosegehalte wordt gecontroleerd door hormonen. Er zijn hormonen die het glucosegehalte verlagen en weer anderen kunnen het verhogen. Insuline is het belangrijkste glucose-verlagende hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose uit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. Het glucosegehalte varieert bij gezonde mensen tussen nauwe grenzen. De alvleesklier maakt insuline aan en wanneer het glucosegehalte in het bloed stijgt -bijvoorbeeld na een maaltijd, een drankje of een tussendoortje- dan maakt de alvleesklier extra insuline aan. Het teveel aan glucose wordt tijdelijk opgeslagen in de lever en de spiercellen en kan op een later tijdstip, wanneer het bloedglucosegehalte te ver zou dalen, weer aangesproken en in het bloed wordt teruggebracht.

In geval van suikerziekte is bovengenoemd regelsysteem ontregelt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen type I diabetes, vroeger 'jeugddiabetes' of 'insulineafhankelijke diabetes' genoemd en type II diabetes, vroeger 'ouderdomsdiabetes' of 'niet-insulineafhankelijke diabetes' genoemd.

Multiple sclerose (MS)

Een andere aandoening die kan resulteren in tintelingen en brandende armen en brandende benen is multiple sclerose (MS). Het is een van de eerste symptomen die bij MS aanwezig is. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Andere mogelijke symptomen zijn:

Beknelde zenuw

Een beknelde zenuw of cervicale radiculopathie treedt op wanneer een zenuw in de nek wordt samengedrukt of geïrriteerd. Dit kan pijn veroorzaken die in de schouder uitstraalt, evenals spierzwakte, branderige sensaties en gevoelloosheid in arm en hand.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel, met als belangrijkste klachten pijn, stijfheid en vermoeidheid. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn en kan onder meer aanwezig zijn in armen en benen.

Circulatieproblemen

Een andere bron van tintelingen en brandende armen en benen kunnen circulatieproblemen zijn. Als de bloedsomloop wordt belemmerd, kant het bloed niet vrijelijk naar de extremiteiten stromen en kun je mogelijk brandende en tintelende voeten, handen, benen en armen krijgen. Zodra de druk is opgeheven, keert het bloed langzaam terug naar de betreffende ledemaat en wordt het ongemak slechts enkele minuten gevoeld totdat het bloed terugkeert.

Overleg met de huisarts bij brandende armen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts bij brandende armen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Het is meestal veilig om een paar dagen te wachten en te kijken of de sensatie vanzelf verdwijnt. Ga naar een arts als het brandende gevoel aanhoudt of verergert. Neem binnen 24 uur contact op met een arts als een van de volgende symptomen optreedt:

Ga ook naar een arts als een brandend gevoel:
 • terugkeert
 • wordt geassocieerd met een chronische ziekte, zoals leverfalen of diabetes
 • erger wordt als reactie op medicatie

Behandeling van brandende armen (en benen)

Behandeling van brandende armen en benen is afhankelijk van de oorzaak.

Behandeling van diabetes

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Er is op dit moment nog geen manier om dat te genezen. De enige behandeling voor diabetes type 1 is van buitenaf insuline injecteren, een paar keer per dag. Ook moet iemand zelf een paar keer per dag de bloedsuiker (bloedglucose) meten. Dit doe je met een bloedglucosemeter, die je kunt kopen bij de apotheek of een postorderbedrijf voor diabeteshulpmiddelen. Aan de hand hiervan weet je hoeveel insuline er op dat moment nodig is. Insuline spuiten doe je met behulp van een insulinepen ter grootte van een vulpen. De meeste mensen spuiten insuline onderhuids (subcutaan) in het bovenbeen of in de buik, soms in een bil of de bovenarm. In het begin moeten sommige mensen een paar dagen worden opgenomen in een ziekenhuis, zodat ze kunnen worden ingesteld op de juiste insulinedosering voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bij type I diabetes zijn een regelmatig gezonde voeding en levensstijl van prominent belang. Patiënten met type I diabetes worden begeleid door de internist en de diabetesverpleegkundige.

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen en daarnaast voedings- en bewegingsadviezen. Het is bekend dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat het lichaam beter reageert op het hormoon insuline. Als de bloedsuikerspiegel met tabletten niet meer laag genoeg blijft, moet je tevens insuline erbij gaan spuiten. Er zijn tabletten twee soorten tabletten. Er zijn pillen die de alvleesklier aanzetten tot het aanmaken van meer insuline en er zijn pillen die het lichaam gevoeliger maken voor insuline.

MS behandelen

Er is geen remedie voor multiple sclerose (MS), maar medicijnen en veranderingen in levensstijl kunnen je helpen de ziekte te beheersen. Werk goed samen met je behandelend arts om de geschikte behandeling te vinden die het beste bij je past met de minste bijwerkingen.

Behandeling van een zenuwbeknelling

Het is belangrijk op te merken dat de meerderheid van de mensen met cervicale radiculopathie na verloop van tijd herstellen en geen behandeling nodig hebben. Bij sommige mensen verdwijnt de pijn relatief snel, binnen enkelen dagen of weken. Voor anderen kan het langer duren. Pijnstillers kunnen helpen, evenals verminderde belasting van de aangedane ledematen. Soms is een operatieve ingreep nodig.

Fibromyalgie behandelen

De behandeling van fibromyalgie is primair gericht zich op bestrijding van de klachten, waarbij het vinden van een goed evenwicht tussen rust enerzijds en beweging met oefen- en pijnmanagementprogramma's anderzijds een hele opgave kan zijn. Je kunt ook passende begeleiding krijgen in het leren omgaan met fibromyalgie.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Circulatieproblemen tegengaan

Behandeling voor slechte circulatie zal afhangen van de onderliggende oorzaak. De volgende veranderingen in levensstijl kunnen ook helpen:

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersBrandende nek: oorzaken branderige pijn in nek en schoudersNekpijn is een veel voorkomende klacht. Dit kan bestaan uit een brandende nek of een branderige pijn in de nek. Je neksp…
Warme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenWarme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenVooral 's nachts hebben veel mensen last van warme ledematen, dat wil zeggen warme armen en benen. Maar bijna niemand we…
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Brandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouderBrandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouderEen brandende schouderpijn kan zeer onaangenaam zijn. Een branderig gevoel in de schouder kan constant aanwezig zijn of…

Ochoa-syndroom: Symptomen aan gezicht en urinewegenOchoa-syndroom: Symptomen aan gezicht en urinewegenHet Ochoa-syndroom is een uiterst zeldzame aandoening waarbij een patiënt abnormale gezichtsuitdrukkingen toont waardoor…
Beknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingBeknelde zenuw pols/hand: symptomen, oorzaken & behandelingLokale druk op een zenuw staat bekend als ‘compressieneuropathie’. Dit kan ook plaatsvinden in de pols of hand. Dit kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Dr. Jan Wilem Elte. Diabetes en nu? Kosmos Uitgevers BV, Utrecht, 10e druk, september 2011.
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Fibromyalgie
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320793.php#causes
 • https://healthfully.com/causes-burning-sensation-legs-arms-5627720.html
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321885.php
 • https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-radiculopathy-pinched-nerve/
 • https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/symptoms/
 • https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS
 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/dagelijks-leven/behandeling-van-diabetes
 • https://www.gelreziekenhuizen.nl/Gelreziekenhuizen/Aandoening-Diabetes/Aandoening-Diabetes-Diabetes-type-2.html
 • https://www.healthline.com/symptom/burning-feeling
 • Afbeelding bron 1: Eskymaks/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.