Brandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouder

Brandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouder Een brandende schouderpijn kan zeer onaangenaam zijn. Een branderig gevoel in de schouder kan constant aanwezig zijn of komen en gaan. Deze sensatie kan in een klein gebied gevoeld worden of uitstralen naar de arm of zelfs naar de nek of de rug. Het is vaak van invloed op de nachtrust. Een brandende schouder kan worden veroorzaakt door een probleem in het schoudergewricht of omringende weefsels, maar in de meeste gevallen is brandende schouderpijn gerelateerd aan een probleem in de nek, zelfs als er geen nekklachten zijn. Soms kan deze pijn verergeren bij bepaalde bewegingen of houdingen, waardoor het dagelijkse activiteiten bemoeilijkt. Mensen met deze klachten ervaren soms ook stijfheid in de nekspieren. Stress en spanning kunnen soms ook een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van brandende schouderpijn.
Branderige pijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopovBranderige pijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Pijnlijke schouder

Schouderpijn kan ontstaan uit het schoudergewricht zelf of uit een van de vele omliggende structuren, zoals spieren, ligamenten of pezen. Schouderpijn die van het gewricht komt, wordt meestal erger door activiteiten of beweging van de arm of schouder. Verschillende ziekten en aandoeningen, zoals hartaandoeningen of galblaasaandoeningen, kunnen ook pijn in de schouder veroorzaken. Deze schouderpijn verergert meestal niet als je je schouder beweegt. Pijn in de schouder kan worden ervaren als zeurend, stekend of brandend.

Brandende schouder door nek- en zenuwproblemen

Vaak wordt brandende pijn in de schouder veroorzaakt door een probleem in de nek of omringende zenuwen. Zelfs als je geen pijn of stijfheid in de nek zelf opmerkt, kan dit een zogenaamde 'gerefereerde pijn' zijn, wat betekent dat de pijn op een andere locatie dan de oorzaak van het probleem wordt gevoeld. Brandende schouderpijn is meestal te wijten aan zenuwirritatie of een beknelde zenuw.

Tussenwervelschijven

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven en in de nek zitten zeven nekwervels. Druk op de zenuwwortel als gevolg van problemen met de wervels of tussenwervelschijven is een veelvoorkomende oorzaak van brandende pijn in de schouder. Het kan worden veroorzaakt door de volgende oorzaken:
 • De centrale gelachtige kern van de tussenwervelschijf steekt naar buiten en zet de zenuwwortel onder druk.
 • Er ontstaat een scheur in de buitenste laag van de tussenwervelschijf waardoor de kern kan weglekken en de zenuwwortel irriteert, wat bekend staat als een hernia.
  Cervicale wervel met tussenwervelschijf. De nucleus pulposus en de omringende anulus fibrosus zijn te zien. / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cervicale wervel met tussenwervelschijf. De nucleus pulposus en de omringende anulus fibrosus zijn te zien. / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Degeneratie van de tussenwervelschijf, wat vaak begint vaak met een uitdrogen van de tussenwervelschijf. Het biedt daardoor minder ruimte tussen de wervels en er is minder schokdemping. Het kan ook sneller beschadigd raken, wat kan leiden tot druk op de zenuwwortel

Brandende schouderpijn die te wijten is aan een aandoening van de tussenwervelschijf in de nek heeft meestal de volgende kenmerken:
 • De pijn is van invloed op één arm (af en toe beide armen) en kan zich na verloop van tijd verder langs de arm verspreiden
 • De pijn verergert ​​wanneer je hoest of niest, omdat deze bewegingen de druk in de schijven verhoogt.
 • De pijn verergert met bepaalde nekbewegingen wanneer de tussenwervelschijf platgedrukt wordt.
 • De pijn gaat gepaard met andere symptomen zoals tintelingen, gevoel van speldenprikken, een gevoel alsof er beestje onder de huid kruipen of zelfs gevoelloosheid.
 • De pijn is het ergste in de ochtend, omdat de tussenwervelschijven 's nachts een beetje 'opgevuld' zijn (doordat er minder druk op ligt), waardoor de omvang van de verdikking groter wordt.
 • De pijn wordt niet beïnvloed door armbewegingen, dat wil zeggen het bewegen van de arm brengt geen pijn teweeg tenzij de beweging de zenuw onder spanning plaatst.
 • De pijn komt geleidelijk opzetten (bij degeneratie of uitstulping van de tussenwervelschijf) of plotseling (bij een hernia) door bijvoorbeeld zwaar tillen.
 • De pijn gaat al dan niet gepaard met nekpijn.
 • Een hernia treft meestal mensen tussen 30-50 jaar en degeneratie treft meestal personen ouder dan 60 jaar.

Spinale stenose

Spinale stenose stata ook bekend als wervelkanaalvernauwing. Het gaat hierbij om een vernauwing van bepaalde delen van de wervelkolom. Dit is een andere mogelijke oorzaak van brandende pijn in de schouder. Deze abnormale vernauwing van het wervelkanaal oefent een verhoogde druk uit op het ruggenmerg en de zenuwwortels. Brandende schouderpijn als gevolg van spinale stenose kenmerkt zich meestal door de volgende klachten:
 • De pijn begint geleidelijk in plaats van plotseling.
 • Het kan uitstralen naar de armen en benen.
 • Het is van invloed op beide armen, dus zowel de linkerarm als de rechterarm.
 • De pijn verergert bij het buigen van de nek (naar beneden kijken) of staan.
 • Het is van invloed op de handfuncties, zoals het schrijven of snijden van voedsel.
 • Het kan gepaard gaan met zwakte, tintelingen, prikkelingen, gevoelloosheid, pijn en zwaar gevoel in de armen.
 • Het kan in ernstige gevallen de blaas- en darmfunctie beïnvloeden en evenwichtsproblemen of verlamming veroorzaken
 • Het treft vooral mensen ouder dan 50 jaar.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Neuralgische amyotrofie (NA)

Neuralgische amyotrofie (NA) staat ook bekend als plexus brachialis neuropathie. Dit is een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door zwakte en een scherpe, brandende pijn in de schouder, schouderblad, arm en hand. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de plexus brachialis, het vlechtwerk van zenuwen in het ruggenmerg in de hals ter hoogte van het sleutelbeen. Irritatie van de plexus brachialis kan brandende pijn in de schouder veroorzaken. Andere kenmerken zijn:
 • De pijn steekt plotseling de kop op, meestal 's nachts, met onmiddellijke ernstige, scherpe, stekende, brandende pijn in de schouder.
 • De pijn is constant aanwezig.
 • De pijn kan zich van de arm tot de hand uitstrekken.
 • Gewoonlijk treft het slechts één arm.
 • De pijn wordt erger met armbewegingen.
 • De pijn verergert 's nachts.
 • Na enkele weken kun je zwakte in de arm ontwikkelen, waardoor het moeilijk wordt om de arm te bewegen.
 • Het kan gepaard gaan met tintelingen of een doof gevoel in de arm of soms kortademigheid.
 • Het treft vaker mannen dan vrouwen.
 • Het komt vooral voor bij jonge mensen of mensen van middelbare leeftijd en ook kinderen kunnen er last van krijgen.

Versleten nekwervels of cervicale spondylose

Versleten nekwervels of cervicale spondylose is een andere mogelijke oorzaak van brandende pijn in de schouder. Bij versleten nekwervels wordt het kraakbeenlaagje of de tussenwervelschijf in de loop van de tijd dunner, en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Versleten nekwervels komt zeer vaak voor. Het treft ongeveer 80% van de mensen ouder dan 60 jaar, maar veel mensen ervaren echter geen merkbare symptomen. Mogelijke klachten bestaan uit:
 • Nekpijn die uitstraalt naar de schouder en/of schouderbladen, vaak beschreven als een zeurende pijn. Als er druk is op de omringende zenuwen, kan er ook brandende pijn in de schouder aanwezig zijn
 • Nekstijfheid, waarbij je mogelijk niet in staat bent om je hoofd volledig naar één kant te draaien.
 • Symptomen zijn meestal slechter in de ochtend.
 • Symptomen verbeteren met rust.
 • Klachten verergeren door nekbewegingen.
 • Slijpgeluid bij nekbewegingen.
 • Kan gepaard gaan met hoofdpijn.
 • Komt vooral voor bij mannen en vrouwen die ouder zijn dan 60 jaar.

Branderig gevoel in de schouder door schouderproblemen

Hoewel de meeste gevallen van brandende pijn in de schouder afkomstig zijn uit de nek, kan dit ook wijzen op een probleem in de schouder zelf. De twee meest voorkomende schouderproblemen die brandende pijn in de schouder veroorzaken zijn bursitis en tendinitis.

Slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking (bursitis) van de schouder kan leiden tot branderige schouderpijn. Brandende pijn in de schouder die redelijk is gelokaliseerd kan door bursitis komen. Bursa zijn kleine met vloeistof gevulde zakjes die zitten tussen zachte weefsels (zoals spieren en pezen) en botten, waardoor een soepele, wrijvingsloze beweging mogelijk is. Irritatie van de slijmbeurs door overmatige druk, letsel of herhaalde wrijving kan leiden tot ontsteking die brandende schouderpijn kan veroorzaken.

Peesontsteking in de schouder

Een andere oorzaak van brandende schouderpijn is peesontsteking. Dit wordt meestal veroorzaakt door herhaalde wrijving op de pees (meestal door repetitieve activiteiten), overmatige druk van de omringende structuren, spierzwakte en/of slechte houding.

Andere oorzaken van brandende pijn in de schouder

Er zijn een paar andere oorzaken die brandende schouderpijn kunnen veroorzaken.

De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel, met wijdverspreide pijn, brandende pijn, overgevoeligheid, stijfheid en vermoeidheid tot gevolg. Fibromyalgie treft gewoonlijk mensen in de leeftijd tussen 30 en 50 jaar.

Rusteloze armen

Rusteloze armen syndroom is een aandoening waarbij er een probleem is in het centrale zenuwstelsel dat abnormale bewegingen veroorzaakt (bijvoorbeeld spontane schokkende bewegingen) en vreemde gewaarwordingen zoals kruipende, tintelende en brandende schouderpijn. Het beïnvloedt meestal beide armen en kan ook de benen beïnvloeden en in dat geval wordt gesproken van het rusteloze benen syndroom.

Problemen met de galblaas

De galblaas is een klein peervormig orgaan waar gal wordt opgeslagen dat wordt geproduceerd door de lever. De galblaas ligt aan de onderzijde van de lever, rechtsboven in de buik. Problemen in de galblaas zoals galblaasontstekingen of galstenen kunnen brandende pijn in de schouder veroorzaken. Symptomen zijn onder meer intense buikpijn, die kan uitstralen naar de schouder, met name rond het rechter schouderblad, pijn op de borst, misselijkheid en brandend maagzuur.

Gordelroos

Als je brandende schouderpijn gepaard gaat met huiduitslag, kan het zijn dat je gordelroos hebt. De pijn kan behoorlijk heftig zijn. Het doet zich voor aan slechts één kant van het lichaam.

Pijn op de borst / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comPijn op de borst / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Hartaanval

Brandende schouderpijn die gepaard gaat met pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid en zweten kan wijzen op een hartaanval. Bel direct 112 bij vermoeden van een hartaanval.

Ongemakkelijk slaaphouding

Brandende schouderpijn die begint wanneer je wakker wordt, kan komen door in een ongemakkelijk houding slapen. Een van de schouderspieren of zenuwen in de nek kan geïrriteerd zijn waardoor brandende pijn in de schouder ontstaat. De pijn zal gewoonlijk na een paar uren of hooguit enkele dagen wegebben.

Spiervermoeidheid

Spiervermoeidheid kan brandende pijn in de schouder veroorzaken. Als je plotseling je activiteitenniveau hebt verhoogd of een nieuwe sport bent geen uitoefenen, dan kan dit het probleem zijn.

Huisarts inschakelen

Elke nieuwe vorm van brandende schouderpijn moet worden gecontroleerd door je huisarts voor het stellen van een diagnose en het uitsluiten van ernstige aandoeningen. Als de brandende pijn in je schouder te wijten is aan een nekprobleem, wordt vaak fysiotherapie aangeraden om te werken aan versterking van je spieren en/of het verbeteren van je houding. Als je brandende schouderpijn te wijten is aan een probleem in de schouder zelf, kun je baat hebben bij een combinatie van versterkende en rekoefeningen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
De schouder uit de kom!De schouder uit de kom!Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen.…
Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…

Ingezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyIngezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyEen ingezonken fontanel treedt op wanneer de zachte plek op de schedel van een baby dieper is dan normaal. Uitdroging vo…
Ziekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnZiekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnDe ziekte van Balo is een zeldzame en progressieve ziekte met onbekende oorzaak waarbij schade aan het hersenweefsel en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Africa Studio/Shutterstock.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tussenwervelschijf
 • https://www.shoulder-pain-explained.com/burning-shoulder-pain.html
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/spinale-stenose
 • https://www.spierziekten.nl/overzicht/neuralgische-amyotrofie/oorzaak-en-verschijnselen/
 • https://www.amphia.nl/patienten-en-bezoekers/behandelingen/cervicale-spondylodese
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/versleten-nekwervels/item37248
 • Thuisarts. Ik heb last van mijn schouder. https://www.thuisarts.nl/schouderklachten/ik-heb-last-van-mijn-schouder (ingezien op 18-12-2023)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/AndreyPopov
 • Afbeelding bron 2: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 5: InesBazdar/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.