Brandende voeten: oorzaken branderige voeten en onderbenen

Brandende voeten: oorzaken branderige voeten en onderbenen Brandende voeten is een pijnlijke, brandende sensatie in de voeten. Brandende voeten kunnen overdag en 's nachts in bed optreden en variëren in ernst van mild tot ernstig. Soms is het gevoel zo pijnlijk dat de pijn interfereert met je slaap en je niet in slaap kunt vallen en/of niet goed doorslaapt. Vooral 's nachts kunnen de klachten van branderige voeten erger zijn. Dit zorgt voor vermoeidheidsklachten overdag, met concentratieproblemen en andere klachten. Bij bepaalde aandoeningen kunnen brandende voeten ook gepaard gaan met een tintelend gevoel (paresthesie) of gevoelloosheid, of beide sensaties. Brandende voeten kunnen ook worden aangeduid als tintelende voeten of paresthesie. Oorzaken van branderige voeten variëren. Het kan samenhangen met diabetes, maar er kan ook wat mis zijn met je vaten. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van warme, branderige voeten en onderbenen. Bij aanhoudende klachten van brandende voeten en onderbenen is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Branderige voeten / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.comBranderige voeten / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.com

Brandende voeten in vogelvlucht

 • Multifactoriële oorzaken: Brandende voeten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zenuwproblemen, circulatieproblemen, diabetes en andere medische aandoeningen.
 • Neuropathische link: Brandende sensatie in de voeten is vaak gelinkt aan neuropathie, waarbij beschadigde zenuwen de boosdoeners zijn..
 • Arts inschakelen: Aanhoudende symptomen vereisen doktersbezoek vanwege mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen.
 • Rol van zenuwweefsel: Beschadigde voetenzenuwen kunnen verstoorde signalen naar de hersenen sturen, wat leidt tot het brandende gevoel.
 • Behandelingen: Oplossingen variëren afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit (voorgeschreven) medicatie, leefstijlaanpassingen en andere behandelingen.
 • Diabetes: Mensen met diabetes lopen verhoogd risico op neuropathie en brandende voeten door hoge bloedsuikers.
 • Preventie: Regelmatige voetverzorging, goede hygiëne en comfortabele schoenen kunnen problemen helpen voorkomen.
 • Levenskwaliteit: De aandoening kan leiden tot aanzienlijk ongemak en benadrukken van de levenskwaliteit, wat gedegen begrip en gepaste zorg vereist.

Symptomen van branderige voeten

Symptomen van brandende voeten (en soms ook het onderste deel van de benen) kunnen van persoon tot persoon verschillen. De bovenste ledematen worden vaak gespaard. Over het algemeen kunnen één of meer van de volgende symptomen optreden.

Meest voorkomende verschijnselen

De meest voorkomende symptomen van brandende voeten zijn:
 • gevoel van warmte of branderigheid, vaak 's nachts heviger
 • gevoelloosheid in de voeten of benen
 • scherpe of stekende pijn
 • zwaar gevoel in de voeten
 • doffe pijn in de voeten
 • roodheid van de huid of overmatige warmte
 • zwelling
 • prikkelingen of tintelingen of een gevoel van speldenprikken

Factoren als stress, depressie, warmte, moeheid, etc., kunnen de klachten doen verergeren. Zo kan warm weer de sensatie van brandende voeten verergeren, vooral als je dichte, slecht ademende schoenen aan hebt.

Huisarts onderzoekt een patiënt met een branderige voet / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt een patiënt met een branderige voet / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Brandend gevoel in voeten en onderbenen

Dit gevoel kan bij sommige patiënten beperkt zijn tot de voetzolen. Anderen kunnen een brandend gevoel ervaren dat kan opstijgen van de zolen naar de enkels of onderbenen. Patiënten beschrijven het als 'voeten die als in brand staan', 'mijn voeten branden als rode peper', 'mijn voeten gloeien' of 'ik heb een warme gloed in mijn voet'. Het branderige gevoel in de voet kan gevoeld worden aan de onderkant van de voet (de voetzool), de bovenkant van de voet, de zijkant(en) van de voet en soms ook in de enkel. Het brandende gevoel kan gevoeld worden in rust en/of bij wandelen of lopen. De sensatie kan versterkt worden als er wat tegen je voeten aankomt, zoals een laken. De klachten kunnen steeds aanwezig zijn of plotseling ontstaan.

Doof gevoel

Gevoelloosheid kan worden gekenmerkt als het hebben van weinig of geen gevoel op de voeten. Gevoelloze voeten gaat meestal gepaard met tintelingen.

Tintelingen

Tintelingen zijn sensaties die vaak worden aangeduid als het gevoel alsof er spelden in het lichaamsdeel worden gestoken.

Doffe pijn voetzolen en voeten

Pijn in de voeten kan dof of zwaar zijn. Veelal treedt deze klacht 's nachts op, waardoor je de slaap niet kunt vatten of er wakker van wordt.

Voeten verzorgen of behandelen met zalf of crème / Bron: Voyagerix/Shutterstock.comVoeten verzorgen of behandelen met zalf of crème / Bron: Voyagerix/Shutterstock.com

Oorzaken van brandende voeten

Een brandend gevoel in de voeten kan worden veroorzaakt door zenuwbeschadiging in de benen, ook wel neuropathie (het niet goed functioneren van een of meer zenuwen) genoemd. Ofschoon veel aandoeningen brandende voeten kunnen veroorzaken, wordt het vooral gezien bij diabetici. Dit komt doordat zenuwen die worden gevoed en van zuurstof worden voorzien door kleine bloedvaatjes, door diabetes kunnen worden aangetast. In veel gevallen richt de behandeling van brandende voeten zich op het voorkomen van verdere schade aan de zenuwen en het verminderen van pijn.

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie wordt veroorzaakt door schade aan de lange zenuwen naar de benen en de armen. Het woord 'perifeer' staat voor handen en voeten. Het is de meest voorkomende oorzaak van brandende pijn in de voeten. Oorzaken zijn diverse medische aandoeningen zoals diabetes, verwondingen (bijvoorbeeld een fractuur), infecties (zoals gordelroos) of medicijnen. Bij ongeveer 30% van de gevallen is de oorzaak onbekend. Symptomen bestaan uit brandende pijn in de voet wat vaak gepaard gaat met een gevoel van zwakte, veranderde sensatie (tintelingen of gevoelloosheid), en veranderde balans en coördinatie. Vaak komt het in beide voeten tegelijk voor. De symptomen kunnen komen en gaan of worden juist steeds erger.

Behandeling
Behandeling varieert en is afhankelijk van de specifieke oorzaak van de perifere neuropathie.

Na jaren intensief hardlopen en sporten kun je last krijgen van Mortonse neuralgie / Bron: Istock.com/MartinanNa jaren intensief hardlopen en sporten kun je last krijgen van Mortonse neuralgie / Bron: Istock.com/Martinan

Morton's neuroom

Een Morton-neuroom is een beklemde zenuw in de voorvoet en veroorzaakt brandende pijn in de voet en het voelt alsof je op kiezelsteentjes staat. Het wordt veroorzaakt door alles wat druk legt op de voet, zoals een abnormale positie van de voet, repetitieve high-impact activiteiten (zoals hardlopen), of slecht passend schoeisel (smalle schoenen of hoge hakken). Het meest klassieke symptoom is dat het voelt alsof je op kiezelstenen staat. Dit kan gepaard gaan met brandende pijn in de bal van je voet en tenen, en gevoelloosheid.

Behandeling
Behandeling bestaat uit rust, koelen met ijs (niet direct op de huid aanbrengen), anti-inflammatoire geneesmiddelen (naproxen, diclofenac of ibuprofen), goed passende schoenen (bij voorkeur breed en plat), een aangepaste schoenzool, injectie (ontstekingsremmer) en desnoods chirurgie.

Onder: een door aderverkalking aangetaste slagader / Bron: Teguh Mujiono/ShutterstockOnder: een door aderverkalking aangetaste slagader / Bron: Teguh Mujiono/Shutterstock

Perifere vaatziekte

Perifere vaatziekte verwijst naar een ziekte of stoornis van de bloedsomloop buiten de hersenen en het hart. Perifere vaatziekte vermindert de bloedtoevoer naar de ledematen, wat kan leiden tot brandende pijn in de voeten. Perifeer arterieel vaatlijden (vaak kortweg aangeduid als PAD) ontstaat wanneer de slagaders geheel of gedeeltelijk geblokkeerd raken als gevolg van atherosclerose of slagaderverkalking. Symptomen zijn brandende pijn in de voet, vooral bij het lopen, gevoel van zwakte, spierkrampen, zweren, veranderingen in de huidskleur (meestal blauw of paars), verminderde haar- en nagelgroei. Het kan van invloed zijn op één of beide voeten. Symptomen verergeren meestal bij het verrichten van activiteit en verbeteren met rust.

Behandeling
Behandeling van PAD is gericht op het onder controle krijgen van de symptomen en het stoppen van de voortgang van de ziekte. Het gaat meestal om aanpassingen in je levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken en een gezond dieet, de behandeling van geassocieerde aandoeningen zoals diabetes, medicatie en in sommige gevallen een operatie.

Brandende voeten na wandelen of tijdens wandelen / Bron: Hermann, PixabayBrandende voeten na wandelen of tijdens wandelen / Bron: Hermann, Pixabay

Brandende voeten na wandelen of hardlopen (metatarsalgie)

Metatarsalgie is een brede benaming voor voorvoetklachten, welke brandende pijn in de voet onder de middenvoetsbeentjes veroorzaakt. Oorzaken zijn overbelasting (veel wandelen of hardlopen), overgewicht, slecht passende schoenen of abnormale voetpositie. Symptomen zijn brandende pijn in de bal van de voet, meestal onder de grote teen, wat erger wordt bij staan ​​of lopen.

Behandeling
Behandeling bestaat uit rust, ijs, oefeningen, het veranderen van schoenen en gewichtsverlies.

Ziekte van Charcot-Marie-Tooth

De ziekte van Charcot-Marie-Tooth is de verzamelnaam voor een groep erfelijke polyneuropathieën en het veroorzaakt een brandende pijn in de voeten. Hierbij zijn zowel de motorische als gevoelszenuwen aangetast. Het is een erfelijke aandoening veroorzaakt door een genetische mutatie. Symptomen variëren en kunnen bestaan uit krachtverlies in tenen, voeten en handen, klompvoeten, hamertenen, klauwhanden.

Behandeling
Er is geen remedie bekend, maar de behandeling is gericht op het beperken van de gevolgen ervan, bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie, en hulpmiddelen als aangepaste schoenen of een wandelstok.

Tarsaal tunnel syndroom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tarsaal tunnel syndroom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom wijst op compressie van de nervus tibialis als het door de tarsale tunnel aan de binnenzijde van de voet bij de enkel passeert. Oorzaken zijn onder meer uitlopers van botten, een tumor, een steriele peesontsteking, etc. Symptomen bestaan uit brandende pijn in de voet en wel op de zool van de voet, tintelingen, gevoelloosheid in de hiel en tenen. Meestal zijn de klachten van invloed op één voet.

Behandeling
Behandeling bestaat uit rust, oefeningen, medicijnen, injecties en soms chirurgie.

Diabetische neuropathie en 's nachts branderige voeten

Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes, die als gevolg van diabetes worden aangetast. Hierdoor kan zenuwschade ontstaan. Dit staat bekend als diabetische neuropathie. Diabetische perifere neuropathie kan vaak leiden tot de vorming van zweren. Het gaat hierbij om een ernstige complicatie van diabetes die schade toebrengt aan de zenuwen, wat perifere neuropathie veroorzaakt. De oorzaak van diabetische neuropathie is een langdurige hoge bloedsuikerspiegel die schade aan de bloedvaten toebrengt die de zenuwen van zuurstof en voedingsstoffen voorzien en invloed hebben op hoe de zenuwen signalen uitzenden. De symptomen beginnen meestal in de voeten en (onder)benen en kunnen zich verspreiden naar de handen. Tintelingen, gevoelloosheid, brandende pijn in de voet is 's nachts vaak erger, wat gepaard gaat met spierzwakte en de vorming van zweren.

Behandeling
Behandeling bestaat uit medicijnen, strikt toezicht en de controle van de bloedsuikerspiegel, gezonde voeding, lichaamsbeweging, stoppen met roken en overmatig alcoholgebruik voorkomen. Iedereen die diabetes heeft moet extra zorg dragen voor hun voeten en deze regelmatig nakijken op eventuele problemen. Het verlies van gevoel in de voet resulteert vaak in voetproblemen en dit gaat vaak onopgemerkt.

Gezwollen voeten en handen bij erythromelalgie / Bron: Herbert L. Fred, MD / Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gezwollen voeten en handen bij erythromelalgie / Bron: Herbert L. Fred, MD / Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Erythromelalgia

Erythromelalgie is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze hevige brandende pijn, en roodheid van de huid. Soms treedt er ook oedeem op. Het wordt vooral gezien aan de onderbenen, en het wordt getriggerd door warmte, bijvoorbeeld door inspanning of verhoging van de lokale huidtemperatuur. Erythromelalgia is een neurovasculaire aandoening waarbij bloedvaten met tussenpozen geblokkeerd raken. Oorzaak is een probleem met de neuropathologische en microvasculaire systemen.

Behandeling
De behandeling bestaat uit koelen, rust en hoogleggen van de aangedane lichaamsdelen.

Complex regionaal pijn syndroom (CRPS)

Het complex regionaal pijnsyndroom is een chronische pijnaandoening die vooral optreedt in de armen, benen, handen of voeten. Het veroorzaakt extreme brandende pijn in de voeten. CRPS is een chronische, progressieve aandoening veroorzaakt door het niet goed functioneren en overgevoeligheid van het zenuwstelsel, waarbij de perifere zenuwen ongepast pijnsignalen zenden naar het centrale zenuwstelsel. De oorzaak en ontstaanswijze van CRPS wordt slecht begrepen. CRPS kan ontstaan na een letsel aan een arm of been. Het wordt daarom ook wel posttraumatische dystrofie (PD) genoemd. Symptomen bestaan uit een intense, constante, extreme brandende pijn die veel intenser is en langer duurt dan men op grond van het letsel zou verwachten. Verder kunnen er symptomen van zwelling, roodheid en warmte in het aangedane lichaamsdeel optreden.

Behandeling
Er is geen bekende remedie voor CRPS. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen en bestaat uit medicatie (pijnstillers en antidepressiva), fysiotherapie, zenuwblokkade, oefeningen en psychologische begeleiding. Vaak zijn er meerdere disciplines bij betrokken, zoals een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en eventueel een pijnspecialist.

Brandende voeten syndroom

Deze medische aandoening staat ook wel bekend als het Grierson-Gopalan Syndroom en hierbij is sprake van schade aan de kleine zenuwvezels van de voet. Er is vaak geen duidelijke oorzaak, maar het wordt geassocieerd met onder meer vitamine B-tekort, diabetes, traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), reumatoïde artritis, nierfalen, etc. Er wordt ook een genetisch component vermoed. Symptomen bestaan uit brandende pijn in de voet, meestal op de zolen van de voeten, maar zo nu en dan breidt het zich uit naar de onderbenen. 's Nachts zijn de klachten erger. Soms gaat het vergezeld van tintelingen en gevoelloosheid. In de meeste gevallen is er geen roodheid of gevoeligheid in de getroffen regio. Het gezichtsvermogen kan er ook door beïnvloed worden.

Behandeling
Behandeling bestaat uit koud water voetbaden, vitamine B-supplementen en comfortabel schoeisel.

Brandende voeten kan gepaard gaan met andere symptomen / Bron: Andreas160578, PixabayBrandende voeten kan gepaard gaan met andere symptomen / Bron: Andreas160578, Pixabay

Tekorten aan voedingsstoffen

Zenuwen hebben bepaalde voedingsstoffen nodig voor een adequate werking. Wanneer je lichaam niet in staat is om deze voedingsstoffen op te nemen of wanneer je niet voldoende van deze voedingsstoffen tot je neemt, verhoogt dat de kans op zenuwbeschadiging en bijgevolg branderige voeten. Tekorten aan foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 kunnen leiden tot neuropathie.

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor het bloed en de werking van de zenuwen. Het is hoofdzakelijk aanwezig in groenten en volkorenproducten. Een foliumzuurtekort kan onder meer ontstaan door eenzijdige voeding, overmatig alcoholgebruik en malabsorptie (een gestoorde opname van voedingsstoffen in de darm).

Vitamine B6

Een vitamine B6-tekort kan klachten geven, maar als je langdurig teveel vitamine B6 inneemt, kan dit ook schadelijke effecten hebben op de zenuwbanen.

Vitamine B12

Een vitamine B12-tekort leidt tot beschadiging van het zachte vettige materiaal (myeline) dat je zenuwen omgeeft en beschermt. Een B12-tekort kan een waaier aan klachten geven, onder meer tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn en uitvalsverschijnselen.

Hormonen

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap of overgang last krijgen van branden voeten.

Brandende voeten tijdens overgang

Tijdens de overgang kunnen hormonale veranderingen leiden tot verhoogde lichaamstemperatuur en warme voeten. De meeste vrouwen hebben last van de overgang als ze tussen de 45 en 55 jaar oud zijn.

Branderige voeten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayBranderige voeten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Warme voeten tijdens zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn kunnen brandende voeten ervaren als gevolg van hormonale veranderingen wat leidt tot een verhoging van de lichaamstemperatuur verhogen. Een verhoogde belasting van de voeten door gewichtstoename als gevolg van de groei van het ongeboren kind en een toename van de totale lichaamsvloeistof, zij factoren die ook een rol spelen bij warme of branderige voeten tijdens de zwangerschap.

Overige oorzaken van brandende voeten

Hernia

Door een hernia kun je ook last krijgen van brandende voeten. De langste zenuwen in het menselijk lichaam zijn de zenuwen, die naar je voeten lopen. Deze beginnen in het ruggenmerg, ongeveer net boven het stuitje, en bestaan uit heel veel zenuwcellen. ze eindigen pas bij de tenen. De zenuwen die naar de voeten lopen kunnen op verschillende plekken beklemd raken, bijvoorbeeld in de rug ten gevolge van een hernia, een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Dit zorgt voor brandende voeten.

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP)

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie is een spierziekte waarbij je in een periode van ongeveer twee maanden verlamd kunnen raken aan armen en benen. De kracht in je arm- en beenspieren neemt geleidelijk af. Je hebt gevoelsstoornissen waaronder een tintelend of branderig gevoel in de voeten en ook handen, pijn en je bent erg vermoeid.

Erytromelalgie door opwarming

Erythromelalgie zijn pijnlijke rode onderbenen uitgelokt door opwarming. Deze zeldzame aandoening wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze hevige brandende pijn, roodheid, warmte, en soms oedeem van de huid. Het treedt vooral op aan de onderbenen, uitgelokt door warmte, zowel bij warmte of inspanning, als bij een warmere lokale huidtemperatuur (meestal > 16 graden).

Guillain-Barré-syndroom (GBS)

Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. De aandoening kan plots opduiken, soms na een infectie. Het kan onder meer pijnlijke branderige, opgezette voeten veroorzaken, alsof er met naaldjes of spelden in geprikt wordt.

Hiv en aids

Een van de symptomen van hiv of aids in de laatste fase is perifere neuropathie en brandende voeten of een heet gevoel van de voeten. Schade aan de zenuwen komt bijna bij een derde van de mensen met hiv voor.

Trage schildklier

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan leiden tot abnormale sensaties, zoals een brandend gevoel, jeuk, tintelingen (alsof kleine insecten onder je huid kruipen) in de armen en/of benen, meestal bij het ontwaken.

Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Chronische nierziekte

Als je chronische nieraandoening hebt, betekent dit dat je nieren al een tijdje niet werken zoals ze zouden moeten. Je nieren hebben de belangrijke taak om je bloed te filteren. Ze verwijderen afvalstoffen en extra vocht en spoelen dit in de vorm van urine uit je lichaam. Wanneer je nieren niet goed werken, bouwt het afval zich op in je bloed en dit maakt je ziek. De toxische stoffen die zich opbouwen in het lichaam, leidt tot neuropathie (zenuwaandoening). Branderige voeten kunnen het gevolg zijn van de zenuwstoornis.

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) kan zich aandienen met abnormale sensorische stoornissen (gevoelswaarnemingen). Deze uiten zich vaak als gevoelloosheid en tintelingen.

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. Als de huid of het zenuwstelsel wordt aangetast, kunnen de voeten branderig of warm aanvoelen.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie aan de voeten (voetschimmel) is iets wat veel voorkomt. Een snelle behandeling van deze infectie is belangrijk omdat het zich kan verspreiden naar andere delen van het lichaam, maar ook naar andere mensen.

Vasculitis

Vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten. Deze aandoening kan pijn en tintelingen in de voeten veroorzaken, omdat bloed niet vrij naar de ledematen kan stromen. Het kan weefselschade tot gevolg hebben.

Tarsaaltunnelsyndroom

Het tarsaaltunnelsyndroom ontstaat door druk van de tibialiszenuw in de tarsale tunnel die onder de enkel aan de binnenzijde van de voet zit. De oorzaak is een zwelling van de enkel. De symptomen bestaan uit tintelingen of een brandende pijn in de tenen, de voetzool of de hiel. Het tarsaaltunnelsyndroom kan als complicatie optreden bij reuma.

Brandende voeten door alcohol

Alcoholmisbruik is een andere veel voorkomende oorzaak van branderige voeten. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot zenuwbeschadiging in de voeten en andere lichaamsdelen, een aandoening die bekend staat als alcoholische neuropathie.

Chemotherapie kan leiden tot brandende voeten / Bron: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)Chemotherapie kan leiden tot brandende voeten / Bron: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Het kan echter bijwerkingen geven en onder meer resulteren in zenuwbeschadiging en de bijbehorende symptomen van brandende en tintelende voeten en handen.

Medicijnen

Sommige medicijnen die worden voorgeschreven voor het behandelen van hiv of epileptische aanvallen kunnen als bijwerking zenuwbeschadiging met brandende voeten hebben. Raadpleeg in dat geval direct de arts.

Verkeerde sokken of schoenen

Leefstijlfactoren kunnen ook bijdragen aan een branderig gevoel van de voeten. Brandende voeten ontstaan veelal als gevolg van wrijving in de schoenen. Slecht schoeisel en het dragen van sokken van synthetische materialen, zeker in combinatie met langdurig staan ​​of lopen, vooral bij hoge temperaturen, kan leiden tot hete of brandende voeten.

Brandende voeten in schoenen

Je kunt allergisch zijn voor schoenen. Het gaat in dat geval om een contactallergie voor bepaalde bestanddelen van schoenen: leer rubber, lijm, kleurstoffen, etc. Symptomen zijn eczeem met blaasvormige en/of gezwollen, rode, schilferende plekjes op beide voeten. Het eczeem gaat vaak gepaard met jeuk en branderige voeten.

Brandende voeten tijdens het fietsen

Veel (amateur) wielrenners en andere fietsers hebben last van brandende voeten tijdens het fietsen en dan vaak in de zomer als het wat warmer is, maar soms ook het hele jaar door. Brandende of slapende voeten ontstaan in veel gevallen doordat bepaalde zenuwen onder druk worden samengeperst en gecomprimeerd. Verkeerd afgestelde schoenplaatjes, te strakke schoenriemen of schoenen met onvoldoende teenruimte zijn vaak de boosdoeners.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Gitelman-syndroom

Het Gitelman-syndroom is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte waarbij de normale nierfunctie verstoord is. De ziekte wordt gekenmerkt door een tekort aan kalium, magnesium in het bloed en een te laag calciumgehalte in de urine, als gevolg van een stoornis in de nieren. Hierbij treden perioden op met spierzwakte, spierkrampen, buikpijn, braken, koorts, veel plassen en drinken (veel dorst) en gevoel van algehele malaise voorkomen. Ook kan gevoelloosheid of tintelingen, pijn en brandende sensaties optreden als gevolg van de elektrolytische onevenwichtigheden.

Onderzoek en diagnose

Aangezien er geen tests zijn om objectief de intensiteit van voetpijn of de mate van branderige voeten te meten, zal de arts proberen de onderliggende oorzaak van de symptomen te bepalen.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De (huis)arts zal vragen aan je stellen over de klachten die je ervaart en hij zal je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Hij zal ook kijken naar de medicijnen die je gebruikt. De arts zal je reflexen testen en je voeten onderzoeken op tekenen van infectie, verwonding of andere problemen. De arts zal ook bekijken welke schoenen je draagt. De arts wil ook weten of er sprake is een voorgeschiedenis van overmatig alcoholgebruik of diabetes, omdat dit een veel voorkomende oorzaak van brandende voeten is.

Spieren en zenuwen testen

 • Zenuwfunctietests. Elektrodiagnostische tests kunnen worden uitgevoerd in het geval van vermoedelijke zenuwbeschadiging.
 • Elektromyografie (EMG). Deze test meet de elektrische activiteit van een spier en wordt uitgevoerd om te zien hoe de spier reageert op zenuwstimulatie. Een zeer dunne naald wordt door de huid in de spier ingebracht om de activiteit van de spier te meten wanneer deze samentrekt en ontspant. Het wordt uitgevoerd om de oorzaak van pijn, gevoelloosheid of tintelingen te bepalen.
 • Zenuwgeleidingssnelheidstest: de zenuwfunctie in kaart brengen. Deze test wordt gedaan om de snelheid te bepalen waarmee elektrische impulsen langs een zenuw bewegen. Het wordt uitgevoerd om onderscheid te maken tussen echte zenuwaandoeningen en aandoeningen waarbij spieren worden aangetast door een zenuwbeschadiging. Vlakke elektroden worden op de huid langs de zenuwbaan geplaatst en een stroom met lage intensiteit wordt toegepast.

Afname van bloed voor onderzoek bij branderige voeten / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek bij branderige voeten / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan worden gedaan om je bloedsuikerspiegel te bepalen of om voedingstekorten of endocriene stoornissen te achterhalen. Een volledig bloedbeeld wordt meestal uitgevoerd. De nierfunctie en de schildklierwaarden kunnen ook worden onderzocht.

Beeldvormingsonderzoek

Beeldvormingsonderzoek kan worden uitgevoerd bij vermoeden van bijvoorbeeld het tarsaal tunnel syndroom.

Behandeling van brandende voeten

Behandeling van brandende voeten is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak kan de behandeling eenvoudig zijn. Behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit:
 • het toepassen van een antischimmelcrème bij voetschimmel
 • comfortabele schoenen dragen
 • een corrigerende inlegzool in je schoenen
 • vitamine B-supplementen slikken
 • schildkliermedicijnen slikken

Als je diabetes hebt, zul je misschien je leefstijl moeten veranderen en/of je krijg medicijnen voorgeschreven. De arts kan ook geneesmiddelen voorschrijven die kunnen helpen bij zenuwpijn. In geval van ernstige zenuwpijn kan zenuwstimulatie nodig zijn.

De arts kan medicijnen voorschrijven:
 • Insuline of orale antidiabetica kunnen de bloedglucosespiegels bij mensen met diabetes onder controle houden.
 • Voedingssupplementen kunnen worden voorgeschreven voor mensen met vitaminetekorten.
 • Pijnstillers (analgetica). Geneesmiddelen die je slikt of plaatselijk aanbrengt kunnen worden voorgeschreven om pijn te verlichten. Crèmes, lotions, sprays of pleisters met lidocaïne kunnen ongemak verlichten.
  Pijnstillers bij branderige voeten / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers bij branderige voeten / Bron: Stevepb, Pixabay
 • Antidepressiva. Tricyclische antidepressiva (middelen tegen depressie) kunnen helpen bij chronische pijn geassocieerd met neuropathie.
 • Anti-epileptica. Gabapentine, carbamazepine, pregabaline en andere middelen tegen epilepsie kunnen worden gebruikt om chronische pijn te behandelen.
 • Schimmeldodende medicijnen kunnen helpen bij een schimmelinfectie.
 • Fysiotherapie en lichaamsbeweging.
 • Dieetveranderingen (gezond eten en drinken, bijvoorbeeld een plantaardig dieet).
 • Orthopedische Inlegzolen.
 • Chirurgie. Orthopedische chirurgie kan soms nodig zijn.

Zelfzorg bij voeten die branden

Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij brandende voeten:
 • Voetenbad nemen van ten minste 15 minuten in koel water. Dit kan tijdelijke verlichting bieden. Koud water wordt niet aanbevolen.
 • Stel je voeten niet bloot aan hitte of warmte.
  Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Leg je benen en voeten hoger.
 • Voetenbad met Epsom-zout of een appelazijn.
 • Neem een ​​supplement met kurkuma. De curcumine in kurkuma kan verlichting bieden bij zenuwpijn. Van curcumine is bekend dat het beschermende anti-inflammatoire, antioxiderende en antimicrobiële effecten heeft. Het kan mogelijk ook helpen bij neurologische klachten.
 • Breng een crème aan die lidocaïne of capsaïcine bevat. Een zelfgemaakte gember- of kurkuma-oplossing kan ook werken.
 • Masseer je voet om de doorbloeding en bloedsomloop te verbeteren.
 • Bij warm weer open schoenen of geen schoenen dragen om brandende voeten te voorkomen.

Brandende voeten verhelpen bij warm weer (in de zomer)

Oudere mensen met diabetes, die werk doen waarbij ze langdurig moeten staan en mensen met zenuwaandoeningen zijn meer vatbaar voor brandende voeten bij warm weer (in de zomer). Goede zelfzorg en de volgende huismiddeltjes kunnen daarbij helpen.

Voetmassage met gember

Masseren van je voeten en benen met een warm mengsel van gembersap en olijf- of kokosolie gedurende tien minuten per dag zal pijn verlichten en bevordert de bloedsomloop. Je kunt zelfs dagelijks een stuk gember consumeren om de bloedcirculatie in je lichaam te verhogen.

Echte tijm / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Echte tijm / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Voetenbad met tijm

Maak een warme en een koude voetenbad en voeg er tijm aan toe. Afwisselend gebruik van warme en koude baden met tijm verlicht de pijn en gevoelloosheid die gepaard gaat met brandende voeten. Deze techniek heet hydromassage. Door steeds af te wisselen tussen het warme voetenbad en het koude voetenbad, vernauwen en verwijden je bloedvaten steeds waardoor de doorbloeding verbetert.

Op blote voeten lopen

Overweeg om op blote voeten op gras of zand te lopen, want dit verhoogt de bloedcirculatie naar de voeten. Maar vermijd lopen op hardere oppervlakken, omdat dit de pijn en het ongemak verergert. Zorg ervoor dat je voeten droog blijven.

Draag goede schoenen

Draag nooit nauwsluitende schoenen, omdat dit de bloedstroom naar je voeten zal verminderen. Draag comfortabele en goed passende schoenen aangezien dit voor een goede bloedcirculatie zal zorgen.

Epsom zout bij brandende voeten / Bron: Martin SulmanEpsom zout bij brandende voeten / Bron: Martin Sulman

Preventie

De volgende maatregelen kunnen brandende voeten mogelijk voorkomen:
 • Regelmatige controles zijn nodig als je diabetes of een andere aandoening hebt die van invloed kan zijn op de zenuwen. Mensen met diabetes of andere aandoeningen moeten mogelijk speciale schoenen dragen.
 • Kies schoenen die goed passen en zorg voor voldoende ventilatie. Schoenen moeten lage hakken hebben, de voorkant van de schoen (de neus) moet voldoende teenruimte bieden en de schoenen moeten goede ondersteuning bieden voor de voetbogen.
 • Draag schone, droge sokken om voetschimmel te voorkomen. Verander je sokken vaak als je deelneemt aan sport of andere activiteiten waardoor de voeten transpireren, zeker bij zweetvoeten.
 • Onderzoek dagelijks je voeten op tekenen van infectie of letsel. Controleer je voeten op blaren, zweren, wonden, en kloofjes in de huid om infecties te voorkomen.
 • Als je diabetes hebt, is het belangrijk om je bloedsuiker onder controle te houden om op termijn zenuwschade te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltproblemen aan de voetenEeltproblemen aan de voetenOnze voeten hebben vaak veel te lijden en er kunnen dan ook snel huidproblemen optreden, als voetschimmel, eeltvorming e…
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenenHand-, voet- en mondziekte bij volwassenenDe hand-, voet- en mondziekte is een virus die vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook bij volwassenen komt deze ziekte s…

Ouderdomswratten: Goedaardige, pijnloze gezwellen op huidOuderdomswratten: Goedaardige, pijnloze gezwellen op huidOuderdomswratten (verruca senilis, erruca seborrhoica, vettige wrat) is veel voorkomende huidaandoening, waarbij zich wr…
Agnosie: Probleem met herkenning van zintuiglijke informatieAgnosie: Probleem met herkenning van zintuiglijke informatieAgnosie is een zeldzame neurologische aandoening waarbij een patiënt niet in staat is om zintuiglijke informatie te herk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artem Furman/Shutterstock.com
 • Boldsky. Home Remedies For Burning Feet In Summer. https://www.boldsky.com/beauty/body-care/2015/home-remedies-for-burning-feet-in-summer-069234.html (ingezien op 28-7-2019)
 • Cleveland Clinic. Burning Feet Syndrome (Grierson-Gopalan Syndrome): Care and Treatment. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17773-burning-feet-syndrome-grierson-gopalan-syndrome/care-and-treatment (ingezien op 1-8-2018)
 • Cleveland Clinic. Burning Feet Syndrome (Grierson-Gopalan Syndrome): Possible Causes. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17773-burning-feet-syndrome-grierson-gopalan-syndrome/possible-causes (ingezien op 1-8-2018)
 • Diabetesfonds. Voeten. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/complicaties-van-diabetes/voeten (ingezien op 28-8-2023)
 • Diep. Diabetische neuropathie. https://www.diep.info/diabetische-neuropathie (ingezien op 21-6-2021)
 • Fiets.nl. Weg met brandende voeten op de fiets. https://www.fiets.nl/2015/11/12/weg-met-brandende-voeten-op-de-fiets/ (ingezien op 1-8-2018)
 • Foot-pain-explored.com. Burning Foot Pain. http://www.foot-pain-explored.com/burning-foot-pain.html (ingezien op 15-3-2017)
 • Gezondheid. Contactallergie voor schoenen. https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=10683 (ingezien op 5-11-2018)
 • Healthline. 15 Causes of Burning in the Feet. https://www.healthline.com/health/burning-in-feet (ingezien op 1-8-2018)
 • Huidziekten.nl. Erythromelalgie (erythermalgie). http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Erythermalgie.htm (ingezien op 16-3-2017)
 • Mayo Clinic. Burning feet. http://www.mayoclinic.org/symptoms/burning-feet/basics/definition/sym-20050809 (ingezien op 15-3-2017)
 • Medical News Today. What you need to know about hot feet. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319911.php (ingezien op 20-12-2017)
 • Pijn verminderen. Brandende voeten door zenuwbeklemming. https://pijnverminderen.com/brandende-voeten/brandende-voeten-zenuwbeklemming/ (ingezien op 19-5-2020)
 • Pinecreek medical center. Causes and Symptoms of Burning Feet. https://pinecreekmedicalcenter.com/causes-and-symptoms-of-burning-feet/ (ingezien op 1-8-2018)
 • UMCG. Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS): Het verloop, de symptomen en de behandeling. https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/C/Complex%20Regionaal%20Pijn%20Syndroom%20VLK243_1201.pdf (ingezien op 15-3-2017)
 • WebMD. Burning Feet. http://www.webmd.com/pain-management/burning-feet-causes-treatments#1 (ingezien op 15-3-2017)
 • WebMD. Chronic Kidney Disease - Topic Overview. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/chronic-kidney-disease-topic-overview#1 (ingezien op 20-12-2017)
 • Wikipedia. Syndroom van Gitelman. https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Gitelman (ingezien op 1-8-2018)
 • Afbeelding bron 1: Chingyunsong/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alexander Raths/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Voyagerix/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 5: Teguh Mujiono/Shutterstock
 • Afbeelding bron 6: Hermann, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 8: Herbert L. Fred, MD / Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 9: Andreas160578, Pixabay
 • Afbeelding bron 10: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 11: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 12: Linda Bartlett, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 13: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 14: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 15: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 16: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 17: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
 • Afbeelding bron 18: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 37
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.