Warme voeten: oorzaken van warme gloed in de voeten

Warme voeten: oorzaken van warme gloed in de voeten Warme voeten of een warm gevoel in de voeten komt vaak voor en kan aanwezig zijn in milde of ernstige vorm. In het laatste geval ervaar je een warme gloed in de voeten. Bovendien kan dit warme gevoel in de voeten gepaard met tintelingen of een doof gevoel in de voeten. Als je hier last van hebt, dan kun je vaak 's nachts niet goed slapen en kan de warme gloed in je voeten je slaap verstoren met als gevolg dat je ligt te woelen in je bed. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van dit symptoom van warme voeten of een warme gloed in de voeten en het is belangrijk dat je deze klacht goed laat onderzoeken door je huisarts als je er vaker last van hebt of als de klachten aanhouden of verergeren.
Warme voeten / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.comWarme voeten / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.com

Warme voeten

Als er een warm gevoel in je voeten optreedt, kan dit erop wijzen dat er problemen zijn met de bloedsomloop, zenuwbeschadiging of chronische aandoening. Elke vorm van branden, tintelingen, prikkelingen of gevoelloosheid is een probleem dat vaak gepaard gaat met sensorische zenuwbeschadiging, letsel of ziekte die van invloed is op de zenuwen.

Oorzaken van warme gloed in de voeten

Een warme gloed in de voeten of warme voeten kan veroorzaakt worden door een aantal mogelijke aandoeningen.

Leefstijlfactoren

Knellende schoenen of schoeisel van materiaalsoorten die niet ademen en langdurig staan ​​of lopen (denk aan lange wandelingen of hardlopen), vooral bij warm en vochtig weer, kan leiden tot warme of brandende voeten.

Neuropathie

Perifere neuropathie duidt op beschadigde zenuwen die een warm gevoel in de voeten kunnen veroorzaken. Dit is vaak een complicatie van diabetes en het wordt dan diabetische neuropathie genoemd. Hierbij ontstaat er schade aan de perifere zenuwen en dit wordt ervaren in de vorm van een warme sensatie in de voeten en/of handen (warme handen). Deze voetpijn kan mild of ernstig zijn. Het wordt ook gezien bij andere aandoeningen zoals alcoholmisbruik (zie onder), de ziekte van Lyme, bijwerkingen van medicijnen en een vitamine B12-tekort.

Alcoholmisbruik

Overmatig alcoholgebruik kan je perifere zenuwen beschadigen en resulteren in een aandoening die alcoholische neuropathie wordt genoemd. Bepaalde voedingsstoffen zijn nodig voor een goede zenuwfunctie. Alcohol in het lichaam interfereert met de niveaus van deze voedingsstoffen in het lichaam en kan resulteren in beschadiging van de zenuwfunctie.

Slechte bloedsomloop

Wanneer er een roodachtige vlek op de enkel aanwezig is, kan dit komen door een bloedstolsel. Dit veroorzaakt verstoring van de bloedcirculatie en leidt tot een warm gevoel in de voeten. Slagaderziekte in de benen kan leiden tot versmalde bloedvaten die de bloedtoevoer naar de ledematen verminderen.

Rusteloze benen syndroom

Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndrome, afgekort RLS) kan een warme sensatie in de voeten veroorzaken, waardoor de benen vooral 's nachts onrustig zijn.

Ontsteking

Voetschimmel is een vorm van schimmelinfectie van de voet die leidt tot ontsteking en een warm gevoel in de voeten kan veroorzaken.

Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Hoge bloeddruk

Een (extreem) hoge bloeddruk kan een warm gevoel in de voeten veroorzaken. Een te hoge bloeddruk of hypertensie kan ook een verminderde bloedcirculatie veroorzaken, wat resulteert in veranderingen in de huidskleur, verminderde 'polsslag' in de voeten en verlaagde temperatuur in de ledematen samen met een brandend gevoel (branderige voeten).

Trage schildklier

Bij hypothyreoïdie een een traag werkende schildklier leidt tot een afname van de afscheiding van schildklierhormonen en dientengevolge een vertraagd metabolisme (stofwisseling). Er kan zwelling in het hele lichaam ontstaan wat druk uitoefent op de zenuwen, wat leidt tot een warm of brandend gevoel.

Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom is er sprake van beklemming van een voetzenuw dat voor klachten zorgt in de voetzool, tenen en/of hiel. Het kan ook resulteren in een warm gevoel van de voeten.

Warme voeten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayWarme voeten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Hete voeten komen vaak voor tijdens de zwangerschap vanwege een aantal factoren. Door het toegenomen gewicht op de voeten zwellen de voeten (gezwollen voeten). Er zijn ook een aantal hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap en die een toename van de lichaamstemperatuur kunnen veroorzaken.

Overgang

De overgang kan voor een waaier aan klachten zorgen. Een daarvan is het ervaren van hete voeten. Dit is een gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam.

Uremie

Uremie is een ziekte die ontstaat door opbouw van ureum in het bloed, omdat de nieren niet meer effectief werken. Het komt voor wanneer je nieren beschadigd zijn en hun normale functie niet meer vervullen. In plaats van het bloed te filteren en giftige stoffen via je urine uit te scheiden, komen deze gifstoffen in je bloedbaan terecht. Dit kan perifere neuropathie veroorzaken, wat resulteert in tintelingen en brandend gevoel in de extremiteiten.

Sympathische reflexdystrofie

Sympathische reflexdystrofie, ook bekend als 'complex regionaal pijn syndroom' (CRPS), is een aandoening die optreedt wanneer het sympathische zenuwstelsel niet goed functioneert. Het ontwikkelt zich meestal na een verwonding of andere medische aandoening. Sympathische reflexdystrofie komt voor in de ledematen en er kan zich een pijnlijk brandend gevoel in je voeten ontwikkelen.

Erythromelalgie

Erythromelalgie is een zeldzame maar pijnlijke aandoening. Het resulteert in aanvallen die bestaan ​​uit roodheid, warmte en zwelling van de ledematen, wat kan leiden tot een brandend en heet gevoel in de voeten.

Warme voeten als bijwerking van bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayWarme voeten als bijwerking van bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Andere oorzaken

Hett warme of branderige gevoel in de voeten kan ook veroorzaakt worden door chronische nieraandoeningen, hiv/aids, een Morton neuroom (een beklemde zenuw in de voorvoet), vasculitis, bijwerkingen door bepaalde medicijnen en metaalvergiftiging.

Bijkomende symptomen

Warme voeten kunnen gepaard gaan met andere symptomen. Dit is afhankelijk van de oorzaak. Het gaat hierbij onder meer om de volgende verschijnselen:
 • tintelend gevoel
 • pijn in de voeten
 • doof gevoel
 • extreme gevoeligheid voor aanraking
 • veranderingen in de sensatie
 • verminderde coördinatie
 • jeukende voeten

Urineonderzoek / Bron: Angellodeco/ShutterstockUrineonderzoek / Bron: Angellodeco/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

De arts stelt vragen over je klachten, verricht lichamelijk onderzoek en neemt je medische voorgeschiedenis in ogenschouw. Beeldvormend onderzoek in de vorm van röntgenfoto's, CT-scan en MRI-scan kunnen worden gebruikt om blessures, zenuwbeknelling, weke delentumoren en trauma's uit te sluiten. Bij elektromyografie (EMG) wordt de elektrische activiteit van je spieren gemeten en het is tevens mogelijk om ook de zenuwgeleiding met dit onderzoek in kaart brengen. De arts kan ook besluiten om bij een huidbiopsie te doen om bepaalde huidaandoeningen te diagnosticeren. Bloedonderzoek en urineonderzoek kunnen worden gedaan om te controleren op diabetes, vitaminegehalten en artritis.

Behandeling van warme voeten

De arts probeert de oorzaak van je klachten te achterhalen en stelt een geschikt behandelplan op. De dingen die thuis moeten worden gedaan om de klachten van warme voeten te verminderen, zijn:
 • Het dragen van de juiste schoenen (ademende en goed passende schoenen.)
 • Katoenen sokken dragen om zweten te verminderen en zweetvoeten te voorkomen.
 • Inlegzolen of inzetstukken in de schoenen doen.
 • De voeten moeten elke dag grondig worden schoongemaakt met koud water.
 • Crèmes en zalven kunnen worden toegepast om de pijn te verzachten
 • Verhoogde inname van vitamine B12.
 • De voeten voldoende rust geven.
 • Vermindering van alcoholgebruik.
 • Op een juiste manier je medicijnen innemen.

Voorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVoorkom overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Preventie

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, kan mogelijk voorkomen worden dat je last krijgt van een aandoening die warme of gloeiende voeten veroorzaakt:
 • Je sokken en schoenen, moeten regelmatig worden vervangen.
 • Zorg dat je dagelijks voldoende beweging krijgt.
 • Trek dagelijks schonen sokken aan en draag iedere dag een andere paar schoenen.
 • Gezond en gevarieerd eten, bijvoorbeeld een plantaardig dieet.
 • Geen alcohol drinken of slechts met mate.
 • Niet roken.
 • Diabetes onder controle houden.
 • Bloeddruk onder controle houden.

Prognose

Warme voeten is een relatief veel voorkomende klacht die vooral voorkomt bij mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Het is een zeer belangrijk klinisch symptoom van een aantal onderliggende aandoeningen. Daarom moet het niet worden genegeerd. Het is essentieel om onmiddellijk medische hulp in te schakelen voor een juiste behandeling en om problemen in de toekomst te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen koude handen of voeten?Wat te doen tegen koude handen of voeten?In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen…
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Slovs, de trendy winterlaars voor iedereenOm onze voeten in de winter warm te houden kenden we al de trendy winterlaarzen van het merk Uggs. De Slovs zullen naar…
Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenNooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenVeel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, uiteraard vooral tijdens het stookseizoen. De oplossing is vaak sim…

Enterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen: Virale infecties met griepachtige symptomenEnterovirussen zijn een groep virussen die meestal milde virale infecties met griepachtige symptomen en koorts veroorzak…
Slecht kleurenzicht: Oorzaken van stoornissen in kleurenzienSlecht kleurenzicht: Oorzaken van stoornissen in kleurenzienSommige patiënten hebben moeite om het verschil tussen bepaalde kleuren te zien, al zien ze de verschillende kleuren wel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artem Furman/Shutterstock.com
 • https://neuropathie.nu/diagnose/het-emg-het-elektromyogram-bij-de-diagnose-neuropathie.html
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319911.php
 • https://www.epainassist.com/joint-pain/leg-pain/what-does-warm-sensation-in-the-feet-indicate
 • https://www.healthline.com/health/hot-feet
 • https://www.healthline.com/health/burning-in-feet
 • https://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=2077.0
 • M.G. Sulman. Warme voeten: oorzaken van warm en branderig gevoel. https://mens-en-gezondheid.nl/warme-voeten-oorzaken-van-warm-en-branderig-gevoel/ (ingezien op 1-9-2022)
 • Afbeelding bron 1: Chingyunsong/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Kurhan/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Angellodeco/Shutterstock
 • Afbeelding bron 6: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.