Pijnlijke voeten: symptomen, oorzaak en behandeling voetpijn
Pijnlijke voeten komen vaak voor. Het zijn immers je voeten die je gewicht dragen wanneer je staat en je overal naartoe brengen. Pijnlijke voeten verwijst naar pijn of ongemak in een of meer delen van de voet. Je kunt last krijgen van pijn in de voet in de tenen of in één teen, de hiel, de middenvoet, de achtervoet en en voetzool. Pijnlijke voeten kunnen variëren van mild tot ernstig, en het kan een korte tijd duren of een voortdurend probleem zijn. Veel maatregelen kunnen helpen bij het verlichten van pijnlijke voeten. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts, zodat uitgezocht kan worden wat de oorzaak is van je pijnlijke voeten en er een goede behandeling ingezet kan worden.
Hoge hakken kunnen pijnlijke voeten veroorzaken /
Bron: Jill111, PixabayOorzaken van pijnlijke voeten
Pijnlijke voeten kunnen ontstaan als gevolg van bepaalde leefstijlkeuzes, overbelasting of een onderliggende aandoening. Veelvoorkomende oorzaken van pijnlijke voeten zijn:
Leefstijl
Een van belangrijkste van
voetpijn is het dragen van schoenen die niet goed passen of het dragen van schoenen die niet goed zijn voor je voeten. Zo kan het dragen van schoenen met hoge hakken pijnlijke voeten veroorzaken omdat ze veel druk uitoefenen op de tenen. Je kunt ook last krijgen van
pijn aan een voet als je gewond raakt tijdens high-impact oefeningen of sportieve activiteiten, zoals hardlopen of aerobics.
Medische aandoening
Meerdere aandoeningen kunnen aanleiding geven tot pijnlijke voeten. Je voeten zijn vooral gevoelig voor de pijn die optreedt als gevolg van artrose.
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten.
Diabetes kan ook
voetklachten veroorzaken. Diabetici zijn meer vatbaar voor wondjes en zweren op de voet en zenuwbeschadiging in de voeten (
diabetische neuropathie).
Overgewicht en zwangerschap vergroten het risico op pijnlijke voeten.
Andere mogelijke oorzaken van pijnlijke voeten zijn:
- een voetblessure hebben, zoals een verstuiking, breuk (gebroken voet) of tendinitis
- likdoorn, een eeltknobbel op de voet die ontstaat door verhoogde druk, zoals bij knellende schoenen
- eelt en eeltknobbels
- voetwratten: dit zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten
- ingegroeide teennagel
- medicijnen die zwelling van de voeten (voetzwelling) veroorzaken
- Morton-neuroom, een verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen
- hamerteen, waarbij het gewrichtje tussen de eerste en tweede kootje is gebogen
- voetschimmel, een schimmelinfectie van de huid van de voet
- misvorming van Haglund, een afwijking van het voetbot en de zachte weefsels
- perifere arteriële aandoening, een ingewikkelde stoornis van de bloedsomloop
- platvoeten
- plantaire fasciitis, een peesplaatontsteking van de voet
- artritis van de gewrichten
- jicht, vooral met betrekking tot de grote teen
Veel voorkomende oorzaken
Bunion
Een
bunion is een grote knobbel of zwelling aan de zijkant van de voet die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt. De knobbel ontstaat door zwelling van het bot en het onderhuidse weefsel en niet zelden is ook de onderhuidse slijmbeurs opgezet. De oorzaak van een bunion is onder andere het dragen van een te smalle schoen.
Hamerteen
Normaal zitten je tenen mooi en recht, maar als je een
hamerteen hebt, zit je teen bijna als een klauw, met een bocht in het midden. Bij een hamerteen is het middelste gewricht van de teen sterk gebogen en het basale gewricht overstrekt. Deze aandoening staat ook wel bekend als klauwteen. Hamertenen kunnen erg pijnlijk zijn.
Reuma in de voet
Reumatoïde artritis, vaak kortweg '
reuma' genoemd, is een chronische ontstekingsaandoening die ook de voeten kan treffen. Een reumatische voet komt veel voor. Bekende klachten van een reumatische voet is irritatie,
branden,
jeuken of (hevige) pijn kan optreden. Stijfheid en vergroeiingen kunnen ook optreden.
Pijnlijke voet door jicht
Jicht ontstaat doordat de stofwisseling in je lichaam niet goed verloopt, waarbij een verhoogd urinezuurgehalte in het lichaam optreedt. Er slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten en er ontstaat een pijnlijke ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet. Het aangedane gewricht wordt vervolgens dik, rood en warm.
Peesontsteking (tendinitis)
Tendinitis of peesontsteking is een ontsteking of irritatie van een pees en het ontstaat vaak door overbelasting van een gewricht of door een andere reumatische aandoening. Tendinitis veroorzaakt pijn en stijfheid. Een peesontsteking kan overal ontstaan, maar voorkeursplekken zijn de pols, schouder, hiel, elleboog of knie.
Zelfzorg van pijnlijke voeten
De behandelingsopties die je zelf thuis kunt toepassen in geval van pijnlijke voeten, zijn afhankelijk van de pijn die je ervaart en de oorzaak ervan. Het volgen van deze tips kan echter helpen om het ongemak te verminderen:
- breng ijs aan op het getroffen gebied (in een washandje en nooit rechtstreeks op de huid)
- neem een pijnstiller zoals paracetamol
- gebruik biomechanische inlegzolen (ook wel sportzolen of steunzolen genoemd) die in algemene zin voetklachten tegengaan
- leg je voet hoger
- laat je voet zo veel mogelijk rusten
Huisarts raadplegen
Veel mensen die regelmatig last hebben van pijnlijke voeten, weten vaak wel wat de oorzaak is en weten ook hoe ze om moeten gaan met de pijn. Raadpleeg echter in de volgende gevallen zo snel mogelijk een arts:
- de pijn komt plotseling op en is ernstig
- je voetpijn is te wijten aan een recente blessure
- je kunt na een blessure geen gewicht op je voet leggen
- je hebt pijnlijke voeten en een medische aandoening die de doorbloeding verstoort
- in het gebied dat pijn doet is een open wond aanwezig
- het gebied dat de pijn veroorzaakt is rood of ontstoken
- je hebt ook koorts
Huisarts met patiënt /
Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesOnderzoek en diagnose
De arts stelt veel vragen over je klachten: waar heb je pijn, sinds wanneer heb je pijn, heb je ook last van andere klachten, zoals branderigheid of
jeuk, etc. Daarna zal de arts je houding en hoe je loopt observeren, en lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij de arts je rug, benen en voeten onderzoeken. Zo nodig zal de arts een röntgenfoto laten maken.
Behandeling van pijnlijke voeten
De behandeling van pijnlijke voeten is afhankelijk van de oorzaak. Voor sommige mensen kan zoiets simpels als inlegzooltjes heel wat verlichting bieden. In geval van voetschimmel is antischimmelcrème geboden. Voetwratten kunnen weggehaald worden met de gebruikelijke methoden zoals vloeibare stikstof en anti-wrattentinctuur. Een afwijking van de voet of teen vereist soms een operatieve ingreep. Bij sommige klachten kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Preventie van pijnlijke voeten
Volg deze tips om pijnlijke voeten te voorkomen:
- kies comfortabele, ruime, ademende en goed dempende schoenen
- vermijd schoenen met grote hielen en smalle teengebieden
- zorg voor een gezond gewicht
- doe strekoefeningen voordat je gaat sporten
- betracht goede voethygiëne.
- draag altijd schoeisel als je buiten bent om je voeten te beschermen
Hoewel voetpijn veel voorkomt, is het geen normaal onderdeel van het leven. Schakel medische hulp in als je last hebt van pijnlijke voeten die na een week of twee van zelfzorg en thuisbehandeling niet is verdwenen.
Lees verder