Jeukende handen en voeten: oorzaken en symptomen

Jeukende handen en voeten: oorzaken en symptomen Jeukende handen en jeukende voeten kunnen een symptoom zijn van een huidaandoening of een andere onderliggende aandoening die behandeling nodig heeft. De beste manier om jeuk aan handen en voeten te voorkomen is een goede huidverzorging en behandeling van de eventuele onderliggende aandoening. Jeukende handen en voeten kunnen heel irritant zijn en interfereren met het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Jeuk kan zeer grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Vurige of hardnekkige jeuk kan vervelend zijn, en constant krabben kan tot krabeffecten leiden. Ook kan jeuk 's nachts je slaap danig verstoren, waardoor je overdag moe bent. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van jeukende handen en jeukende voeten. De jeuk kan daarbij op de voet, aan de zijkant van de voet of onder de voeten, de voetzolen, optreden. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van kriebel of jeuk aan handen en voeten?

Mogelijke oorzaken van jeukende handen en jeukende voeten


Jeukende handen en jeukende voeten door huidaandoeningen

De meeste huidaandoeningen veroorzaken chronische of terugkerende jeuk. Courante huidaandoeningen die jeuk aan de handen of voeten kunnen veroorzaken zijn:

Droge huid

Droge huid wordt ook wel 'xerosis cutis' of 'xerodermie' genoemd. Vele factoren kunnen een droge huid veroorzaken, zoals veranderingen in het weer, blootstelling aan zonlicht, blootstelling aan centrale verwarming en airconditioning, slechte leefgewoonten, bepaalde aandoeningen, zeep en andere reinigingsmiddelen, en veroudering. Onder invloed van deze factoren kunnen vetten in de huidbarrière afnemen, waardoor de huid vocht verliest en uitdroogt. Dit leidt tot droogheid, schilfering, fijne lijntjes of barstjes in de huid (craquelé aspect), diepe kloven die kunnen bloeden, roodheid en flinke jeuk.

De beste manier om een ​​droge huid te behandelen is om te hydrateren met behulp van vochtinbrengende middelen en de achterliggende oorzaak weg te nemen (als dat mogelijk is). Het beste is om huidverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid.

Alcohol als trigger van psoriasis / Bron: Istock.com/karelnoppeAlcohol als trigger van psoriasis / Bron: Istock.com/karelnoppe

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die wordt gekenmerkt door dikke, rode en schilferige plekken op de huid. De oorzaak is onbekend, maar het kan worden gerelateerd aan disfunctie van het immuunsysteem. Het is mogelijk dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Sommige zaken kunnen psoriasisklachten uitlokken of verergeren. De belangrijkste triggers zijn stress, infecties en bepaalde medicijnen, maar er zijn ook aanwijzingen dat hormonen, weersomstandigheden, huidbeschadigingen en alcohol en tabak een rol spelen.

In Nederland hebben ongeveer een kwart miljoen mensen psoriasis. De werkingssfeer varieert sterk: je kan last hebben van milde uitbraken, waarbij je misschien niet eens weet dat je psoriasis hebt, tot ernstige gevallen, waarbij je onder de plaques zit, verspreid over het hele lichaam.

Allergisch contacteczeem (contactallergie)

Contacteczeem is een inflammatoire huidaandoening welke het gevolg is van blootstelling aan een breed scala van mogelijke allergenen of irritantia (die in de huid een allergische reactie veroorzaken). Als gevolg van eerder huidcontact met de betreffende stof ben je allergisch geworden. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Voordat de allergie zich ontwikkelt, moet je eerst een tijdje in contact geweest zijn met die stof. Het kan gaan om weken tot zelfs jaren. Je kunt last krijgen van jeuk, rode bultjes, schilfering en vochtafscheiding (natten).

Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Pompholyx (blaasjeseczeem)

Pompholyx is een vorm van blaasjeseczeem, welke zich manifesteert op de de handpalmen en voetzolen en waarbij blaasjes en blaren ontstaan die kunnen jeuken of een branderig gevoel kunnen geven. In erge gevallen smelten blaren samen tot een grotere plek. Blaren die aan het genezen zijn drogen in, waarna een schilferend eczeem ontstaat. Het komt vooral voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar. De precieze oorzaak van deze aandoening is nog niet bekend, maar er zijn vermoedelijk wel een aantal uitlokkende factoren, zoals bepaalde metalen (direct op de huid of in de voeding), transpireren van handen en voeten, en spanning.

Pitted keratolysis (putjeszolen)

Putjeszolen is een huidaandoening welke wordt gekenmerkt door kratervormige putjes in de huid van de voet (en soms in de handpalmen), met name op die plekken van de voet waar de druk het grootst is en (dus) de eeltlaag dik is. De oorzaak is een oppervlakkige bacteriële huidinfectie. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)Voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Voetschimmel (tinea pedis)

Voetschimmel is een veel voorkomende huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, als gevolg waarvan schilfering en kloofjes tussen de tenen of jeukende blaasjes aan de voetzolen ontstaan. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van rode en schilferende huidafwijkingen aan (vooral) de voetranden. Verder kunnen de nagels van je tenen zijn aangedaan.

Schurft

Jeukende handen en voeten kunnen ook het gevolg zijn van de gevreesde schurftmijt. Het ongedierte penetreert de bovenste laag van je huid om eieren te leggen, waardoor hevige jeuk ontstaat. Schurft is een erg besmettelijke huidaandoening. Er kunnen ook blaasjes of pukkeltjes te zien zijn. Door de jeuk kun je deze openkrabben, waardoor er een ontsteking kan ontstaan.

Diabetes

Diabetes kan ook verantwoordelijk zijn voor jeukende handen en voeten. Deze jeuk verdwijnt echter zodra je bloedsuikerspiegel onder controle is.

Handeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comHandeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Handeczeem

Veel mensen hebben last van handeczeem, een vaak chronische en moeilijk behandelbare huidaandoening. Acuut handeczeem kan zich uiten in roodheid, zwelling, bultjes en blaasjes, waarbij soms komt vocht uit de huid komt. De blaasjes drogen vervolgens in tot schilfers en korstjes, waarna de huid vervelt en de roodheid afneemt.

Medicijnen die jeuk veroorzaken

jeuk kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn opiaten/opioïden en sommige antipsychotica. Iemand kan ook allergisch zijn voor bepaalde medicatie, en last krijgen van huiduitslag of netelroos. Als je denkt dat jouw klachten voortkomen uit de medicijnen die je gebruikt, doe je er verstandig om dit met de (huis)arts te bespreken. Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van medicijnen die je voorgeschreven hebt gekregen.

Jeukende handen en jeukende voeten door medische aandoeningen

Aanhoudende jeuk aan handen en voeten kan een teken zijn van de ziekte van Crohn, een chronische nierziekte of bepaalde leveraandoeningen, zoals levercirrose, leverkanker en hepatitis. Deze nier- en leverziekten kunnen naast allerlei andere symptomen ook jeuk veroorzaken. Jeukende handpalmen kunnen ook worden geassocieerd met schildklieraandoeningen.

Vitaminetekort

Waar men vaak niet bij stilstaat is dat men last kan krijgen van eczeem, huiduitslag, huidirritatie en een jeukende huid als gevolg van een vitaminetekort. Een tekort aan vitamine B2, B3, B6 en B12 kan ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van jeukklachten en huidproblemen. Een vitamine D tekort kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van jeuk.

Spanning als oorzaak van jeuk aan handen en/of voeten

Onderzoek toont aan dat chronische stress en angst kunnen leiden tot jeukende handen en jeukende voeten en jeuk aan andere lichaamsdelen. Een hoog stressniveau kan ook leiden tot verergering van bestaande huidproblemen die gepaard gaan met jeuk.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrugJeukende handen: Oorzaken van jeuk aan handpalm en handrugDe handen zijn erg belangrijk voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Jeuk aan de handen is een heel vervelen…
Leven met een lijmallergieLeven met een lijmallergieEen lijmallergie is een allergie die niet heel erg bekend is. Meestal kunnen huisartsen ook geen verklaring vinden voor…

Dikke en opgezwollen voeten vormen een lastige kwaalDikke en opgezwollen voeten vormen een lastige kwaalVeel mensen hebben regelmatig last van dikke en opgezwollen voeten. Dit is een lastige kwaal waar men echt veel hinder v…
Gynaecomastie: oorzaken van mannelijke borstenGynaecomastie: oorzaken van mannelijke borstenHet hebben van vergrote borsten bij de man is een aandoening, waarvoor men zich schaamt. Het kan onschuldig voorkomen bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Tharakorn
  • Erlandsson, S., Kollaard, S. Zorgboek psoriasis. Stichting September, Amsterdam, 2006.
  • Thehealthsite. Itchy hands and feet at night? Find out the problem NOW. http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/causes-for-itchy-hands-and-feet-especially-at-night/ (ingezien op 6-5-2018)
  • www.md-health.com/I
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 2: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 3: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Jeukende handen en voeten: oorzaken en symptomen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pita, 01-04-2017 04:14 #7
Als ik heftige jeuk heb ga ik met voeten in ijskoud water zitten, dit geeft mij veel verlichting. Het proberen waard mensen.

Anna Rohs, 18-11-2016 06:12 #6
Ik heb al enkele jaren jeukende pijnige handen aan de binnenkant van mijn handen, smeren helpt niet. Geb. 24-3-1952, ik ben wel bekend met zware artrose, astma van geboorte en depressie. Mijn hoofdmedicatie is Oxicodon 70mg. Groetjes Anna Reactie infoteur, 03-12-2016
Jeuk is een mogelijke bijwerking van oxycodon, maar niet specifiek aan de binnenkant van de handen. U kunt het beste uw huisarts raadplegen. Hij kent uw medische voorgeschiedenis, hij kan gerichte vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen.

A. J., 10-10-2016 10:23 #5
Sinds dit weekend… een enorme jeuk aan mijn handen. Niet alleen onder maar ook boven. het begon bij mijn polsen aan de onderkant en het breide zich uit naar mijn gehele hand. Allebei. Ik ben bekend met astma en daar medicatie voor. En ik heb een paar weken geleden een kuur van prednison gehad omdat ik benauwd was. Reactie infoteur, 10-10-2016
Geneesmiddelen kunnen als bijwerking jeuk veroorzaken. Het is raadzaam uw klachten met uw huisarts te bespreken. Mogelijk dat bepaalde geneesmiddelen die u regelmatig gebruikt jeuk veroorzaken. Het kan ook zijn dat iets anders de jeuk veroorzaakt.

Henrice, 24-07-2016 14:44 #4
Ik ben in het bos gestoken door iets en kreeg daarna hevige jeuk aan handen en voeten. Ik kan er echter niks over vinden. Weet iemand verband te leggen? Reactie infoteur, 29-07-2016
Het kan een (overgevoeligheids)reactie zijn op een insectenbeet.

De Bruecker Marc, 22-05-2016 00:16 #3
Verleden maand heb ik wat frambozenstruiken met de blote hand uitgetrokken.ineens begonnen mijn handpalmen te jeuken.Op dit moment is het niet meer te doen! Iemand ervaring mee? Heb ook gelezen dat het door stress, nieren, lever kan komen? Ik ben wel allergisch aan bomen en grassen en heb kysten op nieren.

Johan, 26-04-2014 09:20 #2
Ik heb daar nu ook last van

gister een anti allergie pil van mijn collega genomen en het was over vandaag na ca een uur dat ik ben opgestaan begint het weer.
Ik vermoed dat het een allergie is dat samen hangt net de tijd van het jaar. Wederom een pil genomen ca een uur geleden en het wordt langzaam minder.

misschien heb je ook last van allergie

Olsum, 23-09-2013 23:13 #1
Ik heb sinds ongeveer 4 weken ontzettende jeuk aan mijn handen. Er is niet echt iets te zijn aan mijn handen. Pas als het erg jeukt en ik begin te krabben, worden de plekken rood en dik en er ontstaan kleine bultjes. Als mijn handen pijn doen en alles dik is, houd ik mijn handen even onder de koude kraan, dan wordt de pijn en de zwelling weer wat minder.
Mijn handen zijn nu ook erg gevoelig geworden, warmwater b.v. doet al pijn aan mijn handen. Ook mijn voeten beginnen af en toe te jeuken op dezelfde manier. Wie weet wat dit is en wat ik eraan kan doen.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidziekten
Bronnen en referenties: 8
Reacties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!