Dikke en opgezwollen voeten vormen een lastige kwaal

Dikke en opgezwollen voeten vormen een lastige kwaal Veel mensen hebben regelmatig last van dikke en opgezwollen voeten. Dit is een lastige kwaal waar men echt veel hinder van kan ondervinden. Vooral als we lang stil zitten kunnen de voeten snel dikker worden. Echt pijnlijk is het meestal niet maar het geeft een vervelend gevoel. Het komt vaker voor bij oudere mensen maar ook jongeren kunnen te maken krijgen met deze aandoening. Wie aanleg heeft voor dikke voeten kan een aantal maatregelen treffen om de last te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Wanneer spreken we van dikke voeten

We kunnen spreken van dikke voeten als de voeten en/ of de enkels zwelling vertonen. Dit kan zijn aan beide voeten maar soms ook is er slechts sprake van één voet. De vochthuishouding is verstoord en dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken kan zijn dat er sprake is van hartfalen of van een trombosebeen. Daarom is het noodzakelijk dat wanneer men last heeft van deze klachten er eerst een medisch onderzoek wordt verricht. Er kunnen dan een aantal oorzaken worden uitgesloten. In de meeste gevallen ontstaan dikke en opgezwollen voeten door chronisch veneuze insufficiëntie. Door hogere druk in de aderen wordt het vocht niet goed afgevoerd.

Oedeem geeft opgezwollen voeten

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit kan ontstaan in verschillende lichaamsdelen en ook in de voeten en rond de enkels. Het ontstaat als er meer vocht wordt aangevoerd dan er kan worden afgevoerd. Er ontstaat bij oedeem een snelle gewichtstoename. Er zijn verschillende vormen van oedeem zoals bijv. lymfoedeem. In dit geval bevindt zich teveel lymfevocht in de voeten of de benen. Oedeem is vast te stellen door stevig in de huid te drukken. Als er "putjes"of een kuiltje blijft zitten dan kan er sprake zijn van oedeem en dient men de arts in te schakelen.

Wat kan de oorzaak zijn van dikke voeten?

Een aantal oorzaken kunnen we noemen zoals:
 • Zwangerschap
 • Lange vliegreis of lange autotocht
 • Langdurig in één houding zitten
 • Langdurig staan
 • Ouderdom
 • Tijdens menstruatie vasthouden van vocht
 • Hitte tijdens de zomer

Maatregelen ter voorkoming met als belangrijkste méér bewegen

Er zijn een aantal tips te geven om dikke voeten te verminderen. Te denken valt aan:
 • Meer bewegen
 • Meer drinken
 • Eten van producten die vocht afdrijven
 • Minder zout eten
 • Voeten wat hoger leggen bij het slapen
 • Tijdens rustpauze voeten op een bankje leggen
 • Plastabletten
 • Steunkousen

Meer bewegen

Meer bewegen heeft over het algemeen een gunstige invloed op de dikke voeten. Tijdens een lange vlucht is dit echter lastig te verwezenlijken. Dit kan men enigszins oplossen door regelmatig gymnastiek te doen met de voeten waarbij men vooral de tenen beweegt en de enkel probeert te draaien. In de dagelijkse situatie is een wandeling van tenminste twee keer per dag een half uur erg belangrijk. In Spanje waar het in de zomermaanden erg heet is zien we dan ook vaak vrouwen met elkaar rond tien uur 's avonds lekker met elkaar een stevige wandeling maken om de dikke voeten die men in de loop van de dag gekregen heeft alsnog te laten slinken. Als we meer bewegen dan heeft dit gunstige gevolgen voor:
 • Verbetering van de stofwisseling
 • Goede bloedcirculatie
 • Een betere vochthuishouding

Méér drinken

Als mensen last hebben van dikke voeten dan heeft men de neiging om de vochtinname te beperken. Dit is niet goed. Het is juist belangrijk om extra vocht te nemen zodat de bloedsomloop gestimuleerd worden.

Eten van producten die vocht afdrijven

Er zijn producten die helpen om het vocht af te drijven maar ze werken niet bij iedereen in voldoende mate. We kunnen in ieder geval denken aan:
 • Peterselie
 • Bleekselderij
 • Asperges
 • Appelazijn
 • Mierikswortel
 • Venkel
 • Groene thee
Vooral het drinken van extra groene thee helpt ons de vochthuishouding op peil te houden en heeft een vochtafdrijvende werking.

Minder zout eten

Over het algemeen bevatten onze voedingsmiddelen erg veel zout. Het is daarom verstandig om zelf zo min mogelijk zout toe te voegen aan het eten en op etiketten van producten de hoeveelheid zout na te gaan.

Voeten wat hoger leggen bij het slapen

Voor wie in het bezit is van een bed waarvan men de verschillende delen kan verstellen is het verstandig om het voeteinde wat te verhogen. Ook is het mogelijk om een wat groter kussen onder de voeten te leggen. Dit bevordert ook weer de doorstroming.

Tijdens rustpauze voeten op een bankje leggen

Het lijkt iets wat alleen bestemd is voor oude mensen maar eigenlijk is het voor mensen die last hebben van dikke voeten vaak heel afdoende om bij een rustpauze de voeten op een bankje te leggen. Ook in de avond is het verstandig lekker met de voetjes op de bank te gaan zitten. Misschien niet zo gezellig maar het helpt in ieder geval.

Plastabletten

Veel mensen krijgen van de huisarts plastabletten om het vocht sneller af te voeren. Toch is het niet verstandig om al te snel naar geneesmiddelen te grijpen. Doe dit alleen als de huisarts het voorschrijft en kijk eerst of andere middelen niet afdoende zijn. ieder geneesmiddel heeft ook bijwerkingen en voorkomen is beter dan genezen.

Steunkousen

Mensen die veel en langdurig last hebben van dikke en opgezwollen voeten krijgen soms steunkousen aangemeten. Dit kan erg afdoende zijn maar zit bijvoorbeeld in de zomer wel erg warm. Maar juist dan is de kwaal vaak erger. We moeten er wel aan denken dat als we steunkousen gebruiken dit op de goede manier gedaan moet worden. Dus meteen alvorens 's morgens rond te gaan lopen moeten de kousen eerst aangetrokken worden. Als men eerst heeft gelopen is de werking veel geringer. Ook steunkousen zijn hulpmiddelen die men in overleg met de arts gaat aanschaffen.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van opgezette, dikke voetenLast van opgezette, dikke voetenVeel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Ho…
Gezwollen voeten of benen na een lange reis? TipsGezwollen voeten of benen na een lange reis? TipsAls je op vakantie gaat en je een lange auto- of vliegreis maakt, dan kan het zijn dat je last krijgt van gezwollen voet…
Gezondheid: Opgezette voetenGezondheid: Opgezette voetenVeel mensen hebben er zo nu en dan, en dan met name bij warmer weer, last van … opgezette voeten. Op zich is het hebben…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…

Geuren halen herinneringen op bij reminiscentie met dementenGeuren halen herinneringen op bij reminiscentie met dementenGeur is een sterk middel om herinneringen te triggeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geuren diep in he…
Jeukende handen en voeten: oorzaken en symptomenJeukende handen en voeten: oorzaken en symptomenJeukende handen en jeukende voeten kunnen een symptoom zijn van een huidaandoening of een andere onderliggende aandoenin…
Bronnen en referenties
 • Gezondheidsplein.nl
 • www.henw.org
Reactie

Lien, 14-04-2015
"Echt pijnlijk is het meestal niet maar het geeft een vervelend gevoel. "… ik lees dit en heb er écht wel mijn bedenkingen bij! Als je echt tot 4 kg (!) meer weegt op een gewone warme lentedag, dan doen je benen en voeten pijn (!) van het vocht dat je vasthoudt. Geloof me…! Dan zijn plaspillen méér dan welkom. Ook al moet je dan constant gaan plassen, het kan alleen maar op deze wijze verwijderd worden! Want mijn nierfunctie blijkt telkens weer OK bij nazicht. (?) Dit probleem wordt onderschat: ik ben normaal gebouwd (bodymassindex 19) en mijn dokter neemt niet eens de moeite om uit te zoeken hoe het komt dat ik zo veel vocht ophoop ondanks veel dagelijkse beweging, gezond leven en veel water drinken! Ik heb het gevoel dat ik niet lang ga leven…
Alle tips zijn welkom! Reactie infoteur, 15-04-2015
Beste Lien,
Dank voor uw reactie.
Het artikel is geschreven op veel voorkomende klachten. U bent mogelijk toch een uitzondering want 4 kg. is wel erg veel. De meeste mensen die hier last van hebben geven aan dat ze ongeveer 1 tot 2 kg. vocht bij zich hebben. Ik denk dat ik u niet hoef te vragen of u al geprobeerd hebt om met venkel, selderij, bleekselderij en dergelijke producten verbetering te krijgen. Ik kan u alleen aanraden om eens een second opinion te vragen bij een andere arts.
Veel sterkte wil ik u wensen.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.