Bultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzool

Bultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzool Jeukende of pijnlijke bultjes onder de voet of voetknobbeltjes of een bult op de voetzool, is een vervelende klacht met meerdere mogelijke oorzaken en bijkomende klachten. Je kan last hebben van één bult onder de voet of meerdere bultjes of knobbeltjes. Het kan ook gaan om een zwelling onder de voet. Het is hoe dan ook een vervelende klacht, omdat het je belemmert bij het lopen en uitvoeren van je dagelijkse taken. Een veel voorkomende oorzaak van een bult onder je voet is ongelijke gewichtsverdeling op je voeten. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Bij de ze ziekte van Ledderhose of fibromatosis plantaris fascialis, krijg je last van meerdere harde knobbeltjes onder je voeten.

Bultjes onder voet

Bultjes onder je voet kan veel ongemak of pijn bij het lopen veroorzaken. Er zijn verschillende omstandigheden die bultjes of knobbeltjes onder de voeten kunnen veroorzaken, waarvan sommige medische behandeling vereisen. Het is altijd een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts om een diagnose te krijgen. Een arts kan een geschikte behandeling en maatregelen aanbevelen die je kunt nemen om bultjes onder voet te verhelpen.

Bijkomende symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kunnen bultjes onder de voet gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • pijn en ongemak
 • problemen met staan en lopen
 • blaasjes
 • zweertjes
 • roodheid
 • zwelling
 • warmte

Oorzaken van voetbulten

Bultjes onder de voet kunnen worden veroorzaakt door:

Middenvoetsbeen / Bron: BodyParts3D is made by DBCLS., Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)Middenvoetsbeen / Bron: BodyParts3D is made by DBCLS., Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)

Ongelijke gewichtsverdeling

Als bepaalde botten in de voet niet goed uitgelijnd zijn, kan dit een ongelijke gewichtsverdeling veroorzaken. Soms zijn de middenvoetsbeentjes (die in de voet de verbinding verzorgen tussen de tenen en de voetwortelbeenderen) niet goed uitgelijnd. Dit is van invloed op de manier waarop het gewicht wordt verdeeld over de bal van de voet terwijl je loopt. Een ongelijke gewichtsverdeling in de voet betekent dat sommige gebieden meer druk te verduren hebben dan andere. Dit kan leiden tot het vormen van eelt op de bal van de voet. Problemen met je voeten veroorzaakt door ongelijke gewichtsverdeling komen meestal voor bij mensen met diabetes. Als iemand met diabetes knobbels of eelt op zijn of haar voeten ontwikkelt, dan is het verstandig om een arts of diabetesverpleegkundige te raadplegen. Onbehandeld kunnen deze bultjes zweren veroorzaken. Voetzweren is een veel voorkomende complicatie bij mensen met diabetes.

Beperkte beweging van het gewricht van de grote teen

Als het grote teengewricht tijdens het lopen niet correct beweegt, wordt er een overmatige kracht uitgeoefend op de onderkant van de grote teen. Eeltvorming kan zich ontwikkelen onder de grote teen en het bot kan groter worden.

Ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose of plantaire fibromatose is een goedaardige aandoening waarbij in het bindweefsel onder de voet (fascia plantaris) verhardingen optreden, vaak in de vorm van knobbeltjes. Een dergelijke knobbel groeit langzaam en kan zich ontwikkelen op één voet of beide voeten. Het is meestal minder dan een centimeter groot. Vaak zijn er meerdere knobbeltjes of is er een hele streng voelbaar.

Pompholyx (blaasjeseczeem)

Pompholyx (blaasjeseczeem) is een vorm van eczeem die aan de handen en/of voeten voorkomt. Hierbij kun je last krijgen van blaasjes en blaren, onder meer op de voetzolen.

Meerdere voetwratten / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Meerdere voetwratten / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voetwratten

Voetwratten kunnen zich op de voetzolen vormen. Ze zijn op zich onschuldig en gaan vaak vanzelf weer weg, maar ze kunnen flink pijn doen vanwege de druk tijdens het lopen.

Bursitis of slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking aan een slijmbeurs, een soort stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit.
Het wordt veroorzaakt door overmatige wrijving of letsel en veroorzaakt pijn, zwelling, roodheid en warmte.

Cysten

Cysten zijn met vocht gevulde holten die zich vaak voordoen zonder bijkomende symptomen. Cysten zijn normaal gesproken goedaardig (onschadelijk). Cysten kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen, ook onder de voeten.

Synoviaal sarcoom

Een synoviaal sarcoom is een wekedelentumor, dat zijn tumoren in de weke delen (dat zijn alle zachte delen van het lichaam). Het presenteert zich als een knobbeltje of zwelling. Het kan de onderkant van de voet aantasten en kan ook pijn of gevoelloosheid veroorzaken. Sarcomen zijn schadelijk en kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam als ze niet worden behandeld.

Haglund-misvorming

Een Haglund-misvorming is een bobbel op de achterkant van de voet of hiel die zich vormt onder de achillespees. Het wordt vaak verward met een achillespeesontsteking. Wanneer de bobbel tegen je schoenen wrijft, kan dit pijn en irritatie veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van bultjes onder je voet die na een paar dagen niet verdwijnen of pijn of ongemak veroorzaken, maak dan een afspraak met je huisarts. De arts kan je voeten onderzoeken en vragen stellen over je klachten. De arts zal ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen om de oorzaak te achterhalen van de voetbultjes. Soms is beeldvormend onderzoek nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Behandeling van een bult onder de voet

De behandeling van een bult onder je voet varieert en is afhankelijk van de oorzaak.
 • Ongelijke gewichtsverdeling: een op maat gemaakte binnenzool of steunzool kan helpen bij de behandeling van hobbels veroorzaakt door ongelijke gewichtsverdeling.
 • Beperkte beweging van het gewricht van de grote teen: een arts kan een voetorthese aanbevelen als extra ondersteuning waardoor je makkelijker en veiliger kunt lopen of klachten aan je voeten verbeteren.
 • Ziekte van Ledderhose: bij hardnekkige klachten kan een chirurgische ingreep voorgesteld worden.
 • Blaasjeseczeem kan meestal goed behandeld worden met lokale middelen en lokale lichttherapie.
 • Voetwratten kunnen behandeld worden met verschillende aanstipvloeistoffen (wrattentinctuur) of middels bevriezing met vloeibare stikstof.
 • Bursitis: een bursitis kan worden behandeld met rust, ontstekingsremmende medicijnen, toepassen van ijs en zo nodig kan de arts corticosteroïden en fysiotherapie aanraden. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn.
 • Cysten: een arts kan cysten aspireren met een steriele naald.
 • Een synoviaal sarcoom is kwaadaardig en vereist altijd medische behandeling. Een chirurg kan het ook verwijderen met een operatie. Je kunt ook chemotherapie of radiotherapie nodig hebben.

Prognose bult onder voetzool

De vooruitzichten van een bult onder de voet is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen kan de behandeling relatief snel resultaat geven en effectief zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken voet betekent dat één of meerdere van de voetwortelbeentjes en/of de middenvoetsbeentjes een breuk vertoond…
Infectieziekten bij kinderen Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Knobbel op de teen (hallux valgus): oorzaken & behandelingKnobbel op de teen (hallux valgus): oorzaken & behandelingVooral vrouwen van boven de veertig maken kans op het ontwikkelen van een voetknobbel, maar soms treedt deze zogenaamde…
Bunionette: symptomen en oorzaken van bult bij kleine teenBunionette: symptomen en oorzaken van bult bij kleine teenEen bunionette is een pijnlijke uitstekende knobbel, bult of zwelling net voor de kleine teen. In het Engels wordt een b…

Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende orenBrandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende orenSommige patiënten kampen met een branderig gevoel aan de oren. Brandende oren kenmerken zich door oren die erg warm aanv…
Jeukende spieren: Oorzaken en behandeling van jeuk aan spierJeukende spieren: Oorzaken en behandeling van jeuk aan spierSommige patiënten ervaren jeuk die dieper ligt dan het huidoppervlak. Deze jeuk is namelijk voelbaar in het spierweefsel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Simon Nuttall, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-common-foot-problems
 • https://www.foothealthfacts.org/article/what-is-this-bump-on-my-foot
 • https://www.foothealthfacts.org/conditions/foot-bumps
 • https://www.nhs.uk/Tools/Documents/foot_problems_a_visual_guide.html
 • Afbeelding bron 1: BodyParts3D is made by DBCLS., Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)
 • Afbeelding bron 2: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.