Blaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjes
Blaasjes op voet of hand kan duiden op meerdere aandoeningen. Een blaar is een ophoping van vocht in een holte tussen de opperhuid en de lederhuid als gevolg van abnormale wrijving, door bijvoorbeeld door slecht passend schoeisel, schurende sokken of langdurig lopen. Blaasjes op de voet kunnen echter ook optreden als gevolg van een onderliggende aandoening. Veel voorkomende oorzaken van blaasjes op de voet zijn: blaasjeseczeem of pompholyx, zwemmerseczeem of voetschimmel, psoriasis pustulosa, hand- voet- en mondziekte (komt veel bij kinderen voor). Zeldzamere oorzaken van blaasjes op voet en hand zijn diabetische blaren en epidermolysis bullosa simplex, een zeldzame erfelijke aandoening. Je huisarts kan een diagnose stellen en op basis daarvan behandeling inzetten. Meestal kan volstaan worden met op de huid of via de mond ingenomen medicijnen voor het verlichten van de symptomen.
Mogelijke diagnosen van blaasjes op de voet zijn:
Pompholyx op de hand /
Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Voet- en handblaasjes door eczeem
Vaak is
eczeem de boosdoener als het gaat om
blaasjes op hand of voet.
Blaasjes op de hand door blaasjeseczeem (pompholyx)
Blaasjeseczeem is een bijzondere vorm van eczeem dat vooral op de handpalmen en voetzolen voorkomt. De
blaren kunnen sterk jeuken of een branderig gevoel geven. De blaren kunnen samenklonteren tot een grotere plek. Wanneer de blaren beginnen te genezen, drogen ze in en ontstaat er een schilferend eczeem. Het treedt vooral op bij mensen onder de 40 jaar.
Blaasjes door handeczeem
Is de huid van je handen droog, dik en schilferig? Heb je diepe, pijnlijke scheuren in je handen die bloeden? Dan is er mogelijk meer aan de hand dan een
droge huid.
Handeczeem kan de boosdoener zijn. Het kan zich manifesteren als acuut en chronisch eczeem. Acuut eczeem kenmerkt zich door de volgende symptomen:
- roodheid
- zwelling
- bultjes en blaasjes
- het eczeem kan nattend zijn, doordat de blaasjes openbarsten
- de blaasjes drogen in tot korstjes, waarna de huid gaat schilferen (vervellen)
- uiteindelijk neemt de roodheid af
In de chronische fase neemt de roodheid verder af en heb je last van een droge en schilferige huid. Ook wordt de huid wat dikker en de huidlijnen zijn grover en er kunnen gemakkelijk
kloofjes ontstaan.
Voetschimmel /
Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blaasjes op de voet door zwemmerseczeem
Voetschimmel is een veelvoorkomende huidinfectie, die wordt veroorzaakt door een schimmel. De meeste mensen met voetschimmel hebben helemaal geen klachten en zijn zich er niet van bewust dat ze een infectie hebben. Nattende schilferende plekken tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes en blaasjes, zijn veel geziene symptomen. Dit kan gepaard gaan met jeuk en/of branderigheid.
Blaasjes aan handen en voeten door auto-immuunaandoeningen
Auto-immuunziekten zijn ziekten van de afweer (het afweersysteem), waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam zichzelf aanvalt. Er zijn enkele auto-immuunziekten die blaarvorming aan onder meer handen en voeten veroorzaken.
Kleine blaasjes door psoriasis pustulosa
Deze zeldzame, ernstige vorm van psoriasis wordt vooral waargenomen bij volwassenen en veroorzaakt kleine blaasjes, gewoonlijk op de voeten en de handpalmen. Het kan echter ook op andere delen van het lichaam voorkomen.
Psoriasis pustulosa is niet besmettelijk.
Bulleus pemfigoïd
Bulleus pemfigoïd is een zeldzame
huidaandoening die grote, met vocht gevulde blaren veroorzaakt. Ze ontwikkelen zich op de onderbuik, de bovenbenen of oksels, maar de handen en voeten kunnen ook worden getroffen. Bulleus pemfigoïd komt het meest voor bij ouderen. De aandoening treedt op wanneer je immuunsysteem een dunne laag weefsel onder je buitenste huidlaag aanvalt. De reden voor deze abnormale immuunrespons is anno 2024 onbekend, hoewel het soms kan worden uitgelokt door het nemen van bepaalde medicijnen. Bulleus pemfigoïd verdwijnt vaak binnen enkele maanden vanzelf, maar het kan tot vijf jaar duren voordat het is verdwenen. Bulleus pemfigoïd kan levensbedreigend zijn, vooral voor oudere mensen die al een slechte gezondheid hebben. De symptomen kunnen bestaan uit:
- jeukende huid, weken of maanden voordat de blaren zich vormen
- grote blaren die niet gemakkelijk kapotgaan bij aanraking
- blaren komen vaak voor langs vouwen of plooien in de huid
- de huid rondom de blaren is normaal, roodachtig of donkerder dan normaal
- huiduitslag dat lijkt op eczeem of netelroos
- kleine blaasjes of zweertjes in de mond of andere slijmvliezen
Pemphigus vulgaris
Pemphigus vulgaris is een zeldzame auto-immuunziekte die pijnlijke blaasvorming op de huid en de slijmvliezen veroorzaakt. Deze huidziekte begint meestal met blaren in de mond en vervolgens op de huid. Pemphigus vulgaris kan gevaarlijk zijn. De aandoening kan ernstige complicaties veroorzaken als deze niet wordt behandeld. Sommige van deze complicaties kunnen dodelijk zijn. Het sterftecijfer van deze ziekte was gemiddeld 75 procent voordat corticosteroïden in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden geïntroduceerd. Dit is dramatisch verbeterd met de behandelingen anno 2024. De symptomen van pemphigus vulgaris zijn onder meer:
- pijnlijke blaren die in de mond of huidgebieden beginnen
- blaren in de buurt van het oppervlak van de huid die komen en gaan
- slappe blaren met een dun dak
- de blaren gaan gemakkelijk stuk met vorming van oppervlakkige, pijnlijke erosies
- blaren bloeden snel
- soms secundair geïnfecteerd
Hand-, voet- en mondziekte
Hand-, voet- en mondziekte is een veelvoorkomende, vrij onschuldige virusinfectie, die vooral bij kinderen voorkomt maar ook volwassenen kan treffen. Het begint meestal in de keel. Deze virusinfectie veroorzaakt kleine blaren in de mond en op handen en voeten. De blaasjes zijn vaak pijnlijk.
Diabetes en huidproblemen
Diabetische blaren
Zowel
type 1 diabetes als type 2 diabetes kunnen op middellange termijn huidproblemen veroorzaken, waaronder 'diabetische blaren' ofschoon deze niet heel vaak voorkomen. Ze worden vooral waargenomen bij patiënten met een al lang bestaande diabetes mellitus en verschijnen vooral aan de voeten en onderbenen. Het zijn strak gespannen, met helder vocht gevulde blaren die spontaan en binnen enkele dagen ontstaan. Ze genezen langzaam.
Het staat ook wel bekend als 'bullosis diabeticum'. Dit is een aparte, spontane, niet-inflammatoire, blaarvorming van de huid wat alleen voorkomt bij mensen met diabetes mellitus. Bullosis diabeticum heeft de neiging om te ontstaan bij langdurige diabetes of in combinatie met meerdere complicaties. Het komt voor bij ongeveer 0,5% van de diabetespatiënten. Mannen hebben twee keer meer kans op het ontwikkelen van bullosis diabeticum dan vrouwen. Deze blaren verschijnen spontaan en kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Voetschimmel
Diabetici hebben meer kans om
voetschimmel te ontwikkelen. Symptomen zijn:
- schilferende, rode en pijnlijke huid
- voetschimmel zit vaak tussen de tenen
- de aangedane huid voelt week aan
- blaasjes waar helder vocht uit komt
- verkleurde, dikke en broze teennagels
- jeukende voeten
Epidermolysis Bullosa Simplex
Epidermolysis bullosa is een zeldzame, erfelijke aandoening, waarbij min of meer spontaan blaren op de huid kunnen ontstaan, als gevolg van niet goed functionerende eiwitten (celbruggen), die de opperhuid verankeren aan de lederhuid waardoor de opperhuid gemakkelijk loslaat van de lederhuid en er vocht tussen de lagen komt: blaren. Bij mensen met epidermolysis bullosa ontstaan deze blaren al bij hele lichte en kortstondige wrijving, soms alleen al door het dragen van kleding of het geven van een hand. Bij milde vormen van deze aandoening komen alleen blaren aan de handen en voeten voor. De klachten manifesteren zich vaak voor het eerst op kinderleeftijd.
Blaasjes op voet (en hand) door waterpokken
Waterpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Het gaat gepaard met een jeukende uitslag met kleine, met vocht gevulde blaren. Waterpokken is zeer besmettelijk voor mensen die de ziekte niet hebben gehad of ertegen zijn ingeënt. De jeukende blaaruitslag veroorzaakt door de infectie met het virus verschijnt 10 tot 21 dagen na blootstelling aan het virus en duurt meestal ongeveer vijf tot tien dagen. Andere tekenen en symptomen, die een tot twee dagen vóór de uitslag kunnen optreden, zijn onder andere:
Zodra de waterpokkenuitslag verschijnt, doorloopt deze drie fasen:
- Verhoogde roze of rode bultjes (papels), die gedurende meerdere dagen uitbreken.
- Kleine met vloeistof gevulde blaasjes (vochtblaasjes) die zich in ongeveer één dag vormen en dan kapotgaan en lekken.
- Korsten, die de gebroken blaren bedekken en nog enkele dagen nodig hebben om te genezen.
Er verschijnen nog enkele dagen nieuwe bultjes, zodat je alle drie de stadia van de uitslag (bultjes, blaren, beschadigde laesies en korstjes) tegelijkertijd kunt hebben. De ziekte verloopt over het algemeen mild bij gezonde kinderen. In ernstige gevallen kan de uitslag het hele lichaam bedekken en kunnen zich letsels vormen in de keel, ogen en slijmvliezen van de urinebuis,
anus en
vagina.
Lees verder