Opgeblazen buik, pijn, oprispingen en winderigheid: oorzaken

Opgeblazen buik, pijn, oprispingen en winderigheid: oorzaken Mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik, (buik)pijn, oprispingen (het laten van boeren) en/of winderigheid. Een gezonde, evenwichtige darmflora, waarbij de bacteriën en micro-organismen elkaar in evenwicht houden, is zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Door een aantal factoren, zoals onder meer lichamelijke en psychische stress, alcoholgebruik, roken, een infectie of ziekten, gebruik van sommige medicijnen (zoals antibiotica), langdurig gebruik van een ongezonde en/of vezelarme voeding, kan het evenwicht van de darmflora tijdelijk verstoord raken waarbij schadelijke bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Wanneer schadelijke bacteriën gaan woekeren en de overhand krijgen, kunnen (darm)klachten ontstaan, zoals een opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door: overdadig eten, te vet eten, te veel lucht inslikken, slechte vertering en opname van voedingsstoffen, het eten van bepaalde voedingsmiddelen en zwangerschap.

Gezond evenwicht

De normale flatusproductie bedraagt tot ongeveer twee liter per dag en onder normale omstandigheden is in het maag-darmkanaal niet meer dan 100 à 200 ml darmgas aanwezig. Het lozen van het darmgas geschiedt door opboeren en het laten van winden. Door iedereen wordt dagelijks ongeveer 10 tot 20 keer een 'windje' gelaten. Daarnaast verbruiken darmbacteriën gas. De hoeveelheid gas in de darmen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals onder andere voeding en de darmflora. Wanneer tussen productie en lozing geen evenwicht bestaat, kan overmatige winderigheid, evenals opboeren en een opgeblazen gevoel ontstaan. Dit zijn hinderlijke verschijnselen.

Mogelijke oorzaken opgeblazen buik

In de meeste gevallen is het een onschuldig klacht. Mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik zijn:

Vet voedsel

Het eten van vet voedsel, omdat vet de maagpassage vertraagt en daardoor eerder een vol gevoel kan geven.

Stress en angst

Overmatige stress of angst kan een negatief effect hebben op je buik en darmen. Hierdoor kun je verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen.

Lucht slikken

Roken, het drinken van koolzuurhoudende drank en het kauwen van kauwgom geven aërofagie (= lucht slikken).

Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom (PDS), een aandoening die wordt gekenmerkt door abdominale pijn of kramp en veranderingen in de darmfunctie.

Voedselintolerantie

Aandoeningen zoals coeliakie of lactose-intolerantie, waarbij de darmen niet in staat zijn om bepaalde voedselbestanddelen uit graan of melk goed te verteren en te absorberen.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben eerder last van een opgeblazen gevoel.

Vertraagde maaglediging

Vertraagde maaglediging of gastroparese is een aandoening die de regelmatige maaglediging beïnvloedt. Als gevolg hiervan werken de zenuwen die de maagbeweging regelen niet meer correct, waardoor voedsel veel langzamer door de maag en darmen gaat. Symptomen zijn onder meer:
 • opgeblazen gevoel
 • obstipatie
 • snel vol voelen tijdens het eten
 • verlies van eetlust
 • maagzuur
 • misselijkheid en overgeven
 • pijn en ongemak

Ziekten zoals diabetes of trage schildklier (hypothyreoïdie) veroorzaken soms gastroparese.

Gynaecologische aandoeningen

Sommige gynaecologische problemen veroorzaken een opgeblazen gevoel, zoals menstruatie en de overgang. Ook kan endometriose een opgeblazen gevoel, krampen en maagpijn veroorzaken. Bij endometriose zit er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten je baarmoeder.

Vrouwen met vroege eierstokkanker kunnen een opgeblazen gevoel hebben als het enige symptoom. Gewichtstoename, obstipatie en pijn kunnen echter ook voorkomen.

Obstipatie

Een opgeblazen gevoel begint wanneer de voedselinhoud zich ophoopt in de darm. Verstopping kan komen van:
 • uitdroging of dehydratie
 • niet genoeg vezels in de voeding
 • voedselallergie
 • zwangerschap
 • bepaalde darmaandoeningen
 • tekorten aan voedingsstoffen, waaronder magnesium
 • bepaalde medicijnen
 • onvoldoende lichaamsbeweging

Overige oorzaken

Een maagdarminfectie of ziekte / organische stoornissen (Ziekte van Crohn, malabsorptie, galsteenlijden, subileus, stenose, veneuze stasis).

Hoe opboeren, winderigheid en een opgeblazen buik te verminderen?

Aërofagie (lucht inslikken)

Aërofagie betekent 'lucht inslikken'. Van roken, het drinken van koolzuurhoudende drank en kauwgom kauwen wordt aangenomen dat ze aërofagie geven. Minder lucht inslikken kan bereikt worden op de volgende manieren:
 • Door rustiger te eten en te drinken wordt minder lucht ingeslikt.
 • Door de consumptie van koolzuurhoudende dranken en bier te verminderen.
 • Door niet door een rietje te drinken, want daardoor wordt meer lucht ingeslikt;
 • Door niet te roken. Met het inhaleren van rook komt ook lucht mee.
 • Door te controleren of het kunstgebit niet los zit. Een los zittend kunstgebit kan er de oorzaak van zijn dat bij het eten of drinken te veel lucht wordt ingeslikt.

Minder gasproducerend voedsel

Om een ​​opgeblazen buik of opgeblazen gevoel te verminderen, kan het helpen de hoeveelheid gasproducerend voedsel dat men eet te verminderen. Er zijn veel voedingsmiddelen die leiden tot een vergrote hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal:

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Minder vet voedsel

Minder vet kan ook helpen. Voorts is het raadzaam 'light’ producten' links te laten liggen, aangezien de kunstmatige zoetstoffen sorbitol en fructose gasvorming kunnen veroorzaken. Over het nut van het adviseren van een vezelrijk dieet en zijn de meningen verdeeld. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en niet-oplosbare. Oplosbare vezels zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt doordat ze veel vocht opnemen. Onoplosbare vezels geven de ontlasting meer volume. Een zachte, volumineuze ontlasting vermindert de kans op verstopping. Onoplosbare vezels komen voor in groenten en volkorenproducten en vooral graanproducten, peulvruchten en fruit zijn rijk aan oplosbare vezels.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor de spijsvertering. Voorts is het aan te raden om voldoende te drinken. Drinken bevordert de spijsvertering. Het smeert als het ware de afvalproducten van de voeding zodat ze gemakkelijker door het spijsverteringskanaal glijden en de ontlasting wordt er zachter van, waardoor men minder kans heeft op obstipatie. Ook lossen mineralen, vitaminen en andere voedingsmiddelen erin op, waardoor ze gemakkelijker door de lichaamsweefsels opgenomen kunnen worden. Het beste is om gewoon water te drinken. Cafeïnehoudende dranken en alcohol hebben juiste een vochtafdrijvende werking. De basis van ieder voedingsadvies is gezond en gevarieerd eten.

Leefstijlveranderingen verminderen de klachten / Bron: Istock.com/VisivasncLeefstijlveranderingen verminderen de klachten / Bron: Istock.com/Visivasnc

Eetgewoonten

 • Een onevenwichtig voedingspatroon dat overmatig veel koolhydraten bevat, leidt tot meer gasvorming.
 • Kauw goed en eet rustig. Door slecht te kauwen en/of gulzig te eten, wordt veel lucht ingeslikt.
 • zorg voor een goede stoelgang;

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel is een veel voorkomend symptoom waar circa 10-30% van de mensen wel eens last v…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Pijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnPijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnEen opgeblazen gevoel ontstaat vaak doordat (een teveel aan) gassen in het maag-darmkanaal geen natuurlijke uitweg kunne…

Tips om verkoudheid en griep te verhelpenTips om verkoudheid en griep te verhelpenIs het slecht weer dan ben je extra gevoelig voor virussen en ongewenste invloeden! Het regent, stormt en het is daardoo…
Blaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet of hand kan duiden op meerdere aandoeningen. Een blaar is een ophoping van vocht in een holte tussen de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/PIKSEL
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten. Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.
 • Dr. J.W. van Ree (vertaling en bewerking). Maagdarmklachten - Deskundige en betrouwbare adviezen over hoe u omgaat met maagdarmklachten in het dagelijks leven. Uitgeverij Cambium B.V., Zeewolde, 2005.
 • Drs. Saskia van As. Darmklachten - De epidemie van parasitaire infecties. Giethoorn Ten Brink, Meppel, 2005.
 • Medical News Today. What causes abdominal bloating? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321869 (ingezien op 19-10-2022)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/canyonos
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Visivasnc
Reactie

Jacobs, 12-10-2014
Heb de laatste tijd veel last van winderigheid, wat kan ik daar aan doen? Reactie infoteur, 10-11-2014
Winderigheid is een vervelende klacht. Ik heb speciaal een artikel geschreven over hoe je het beste winderigheid kunt bestrijden: http://goo.gl/WWp7w8

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.