Pijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijn

Pijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijn Een opgeblazen gevoel ontstaat vaak doordat (een teveel aan) gassen in het maag-darmkanaal geen natuurlijke uitweg kunnen vinden, waardoor ze zich ophopen in je buik, vooral na een maaltijd. Dit kan gepaard gaan met winderigheid. Dit kan ongemak en pijn veroorzaken. Rugpijn kan variëren in ernst, van scherpe steken tot een zeurende pijn. Rugpijn kan samen met een opgeblazen gevoel optreden. Een aantal mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel in combinatie met pijn in de rug passeren de revue.

Oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijn


Buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Rugpijn en buikpijn door premenstrueel syndroom

Wat is PMS?

Ongesteld zijn is vaak geen pretje en gaat vaak gepaard met klachten. Zo kun je vlak ervoor en op de eerste dag van de ongesteldheid wat hangerig en vermoeid zijn en last hebben van buikpijn of hoofdpijn. Dat is een heel normaal verschijnsel, dat veel vrouwen zullen herkennen. Er zijn echter ook vrouwen die ontzettend veel lichamelijke en psychische klachten hebben, hetgeen hun leven in ernstige mate kan beïnvloeden. In dat geval kan er sprake zijn van een premenstrueel syndroom (PMS).

Bij PMS treden de klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus op en verdwijnen ze weer bij het begin van de menstruatie. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie kun je er evenwel ook nog last van hebben. Na ten minste een week zonder klachten, steken ze weer de kop op. Het mag duidelijk zijn dat dit je normale leefpatroon behoorlijk in de war kan schoppen.

Combinatie van klachten

Vaak treden de klachten op na het dertigste levensjaar en nádat je kinderen op de wereld hebt gezet. Het gaat om een combinatie van lichamelijke en psychische klachten. Veelvoorkomende lichamelijke klachten zijn:
 • hoofdpijn;
 • pijnlijke en gespannen borsten
 • buikpijn;
 • opgezwollen buik (te veel vocht vasthouden) en een opgeblazen gevoel; en
 • rugpijn.

Psychische klachten

Psychische klachten kunnen onder meer bestaan uit:

Als je vermoedt dat je last hebt van PMS, overleg dan met je huisarts of je medicijnen kunt krijgen, zoals de pil.

Zwangerschap

Een vroege zwangerschap kun je aan een aantal tekenen herkennen. Zo kan bijvoorbeeld kramp of een opgeblazen gevoel een zwangerschapssymptoom zijn. Ook kun je ineens last krijgen van rugpijn doordat je lichaam zich voorbereidt op het extra gewicht dat je de komende maanden moet dragen. De ligamenten in je rug worden wat losser.

Pijn in buik en rug door maagzweer

Een maagzweer is een wondje in de inwendige bekleding van de maag, het maagslijmvlies. Dit wondje maakt de maagwand kwetsbaar voor het zure, agressieve en bijtende maagzuur. Een maagzweer veroorzaakt vaak de volgende klachten:
 • een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek (het maagkuiltje) of achter het borstbeen;
 • uitstralingspijn naar de rug en soms zelfs pijn tussen de schouderbladen of uitstralingspijn naar de hals;
 • misselijkheid;
 • een opgeblazen gevoel in de buik.

Eten vermindert de klachten doordat het bijtende zuur wordt gebonden. Na een half uur keert de pijn echter weer terug. Ook 's nachts kan een maagzweer je parten spelen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Bij het ontstaan van een prikkelbare darm speelt waarschijnlijk een combinatie van factoren een rol. Gestoorde darmcontracties en/of een voor prikkels gevoelige darmwand waardoor verkramping optreedt, worden vaak genoemd als mogelijke triggers, vaak in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen. Een prikkelbare darm geeft vaak klachten als langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik of winderigheid of een wisselend ontlastingspatroon (afwisselend obstipatie en dunne ontlasting of diarree). Behandeling kan bestaan uit een combinatie van leefstijl- en voedingsadviezen, medicatie en psychologische behandeling.

Rugpijn / Bron: (Image Point Fr/Shutterstock.comRugpijn / Bron: (Image Point Fr/Shutterstock.com

Lage rugpijn en buikpijn bij blaasontsteking

Welke klachten bij een blaasontsteking?

De symptomen van een blaasontsteking kunnen plotseling de kop opsteken of zich geleidelijk ontwikkelen. De symptomen kunnen bestaan uit:

Vrouwen en mannen

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies die de binnenkant van de blaas bekleedt. Vaak wordt een blaasontsteking veroorzaakt door een bacterie. Vrouwen hebben veel vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat bij vrouwen zowel de plasbuis als de afstand van de plasbuis naar je anus aanzienlijk korter is dan bij mannen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak gepaard met een prostaatontsteking.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en rugpijnZwanger en rugpijnRugpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap. Bijna iedere zwangere vrouw krijgt er mee te maken, vooral in de tweede…
Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…

Ik heb een opgezette, gezwollen, dikke tongIk heb een opgezette, gezwollen, dikke tongEen goede gezondheid kan men merken aan de tong. Wordt men wakker met een ongewoon dikke tong, dan kan er mogelijk meer…
Wat is het syndroom van Korsakov?Wat is het syndroom van Korsakov?Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van overmatig alcoholgebruik en een tekort aan vitamine B1…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • http://www.healthline.com/health/abdominal-bloating-and-back-pain (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 september 2015)
 • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/premenstrueel-syndroom (voor de laatste keer geraadpleegd op 11 september 2015)
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: (Image Point Fr/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.