Zwanger en rugpijn

Zwanger en rugpijn Rugpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap. Bijna iedere zwangere vrouw krijgt er mee te maken, vooral in de tweede helft van de zwangerschap. Vaak is een andere houding de oorzaak, maar soms ook een blaasontsteking. Vroeg in de zwangerschap kan rugpijn veroorzaakt worden door een miskraam, een innesteling of een EUG.

Zwangerschapskwalen

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een droom die uitkomt, maar het brengt ook de bekende zwangerschapskwalen met zich mee. Dit zijn kwaaltjes en klachten die ontstaan door de zwangerschap. Bekende kwalen zijn de misselijkheid, vooral in de ochtend. Maar ook vaker moeten plassen, een opgeblazen gevoel, bloedverlies en soms ook rugpijn horen erbij. Hoort rugpijn eigenlijk wel bij de zwangerschap? Soms wel, maar soms wordt rugpijn ook door iets veroorzaakt dat naar aanleiding van de zwangerschap is ontstaan.

Rugpijn door de innesteling

Wanneer de eicel bevrucht is, wordt deze richting de baarmoeder getransporteerd. Tijdens deze reis deelt de eicel zich al, dit proces gaat snel door. Wanneer de eicel is aangekomen in de baarmoeder nestelt ze zich daar in de baarmoederwand. Dit innestelen kan gepaard gaan met bloedverlies. Sommige vrouwen voelen de innesteling duidelijk als wat buikkramp of pijn laag in de rug. Deze pijn houdt niet langer dan twee dagen aan.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap of EUG

Soms nestelt de eicel zich niet in de baarmoeder in, maar in de eileider, de eierstok, de baarmoederhals of de buikholte. Dit kan gebeuren wanneer de eicel daar blijft hangen door een blokkade. De eicel kan niet verder en zal in bijvoorbeeld de eileider door blijven groeien. In het begin is dit nog geen probleem, maar wanneer de eicel zich blijft delen groeit deze enorm snel en zal er uiteindelijk ruimte tekort ontstaan in de eileider. Een gevaarlijke situatie, want de eileider kan hierdoor scheuren. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet onmiddellijk afgebroken worden om schade te beperken. Geen enkel vruchtje zou kunnen overleven buiten de baarmoeder, ongeacht waar deze zich bevindt. Alleen de baarmoeder is geschikt om een vruchtje in groot te brengen.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin nog niet te herkennen. De zwangerschapstest is positief en alle zwangerschapskwalen zoals misselijkheid zijn aanwezig. Later kan er een bloeding optreden, buikpijn en duizeligheid. Wanneer er een bloeding in de buikholte optreedt prikkelt het bloed bepaalde zenuwen, waardoor er pijn in de schouder of de rug optreedt. Vaak is de pijn voelbaar aan één kant. Een acute inwendige bloeding kan fataal aflopen, daarom moet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zo snel mogelijk ontdekt worden.

Een miskraam veroorzaakt ook pijn in de rug

Bij een miskraam treedt er bloedverlies op en buikkrampen. Deze buikkrampen kunnen ook uitstralen naar de rug toe. Deze pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Een miskraam komt het meest voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, vaak merkbaar vanaf vier weken zwangerschap. Meestal is een aanlegfout of soms een afwijking bij de moeder hiervan de oorzaak. Wanneer de pijn en bloedingen hevig zijn en lang aan blijven houden (langer dan één week) is het raadzaam om even langs de verloskundige of arts te gaan.

Zwaarder worden van de buik

Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap groeit de buik zichtbaar en wordt steeds zwaarder. Zou je nu rechtop blijven lopen, dan kiep je onder het gewicht van de buik naar voren. Automatisch ga je de rug iets hol trekken om het gewicht te compenseren. Dit kan rugklachten veroorzaken, vooral wanneer de rug erg hol wordt getrokken en er weinig rust tussendoor wordt genomen. De klachten bestaan uit pijn in de onderrug of het midden van de rug. Pijn in de bovenrug ontstaat veelal door een gespannen houding zoals het optrekken van de schouders. Ook kan er bekkeninstabiliteit ontstaan. Er wordt pijn aan het bekken gevoeld die kan uitstralen naar de rug. Vooral bij langdurig staan kunnen deze klachten verergeren.

Blaasontsteking

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van een blaasontsteking. Je moet dan vaker plassen en er is sprake van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens en vlak na het plassen. Soms is er ook rugpijn voelbaar die veroorzaakt wordt door de blaasontsteking. Niet iedere vrouw heeft dezelfde klachten. Rugpijn die niet te verklaren valt kan dus op een blaasontsteking wijzen. Een urinetest kan dit met zekerheid vaststellen. Een blaasontsteking wordt behandeld middels een antibioticakuur die veilig is voor de baby.

Scheve ruggenwervel

Afwijkingen aan de ruggenwervel of een scheef bekken komen tijdens een zwangerschap veel eerder naar boven. Niet iedereen heeft een perfecte rechte rug. Wanneer de ruggenwervel wat scheef loopt, kan dit juist tijdens de zwangerschap pijnklachten aan de rug opleveren. Een fysiotherapeut kan helpen met de juiste houding tijdens, maar ook na de zwangerschap. Wanneer de rugklachten ook na de zwangerschap aan blijven houden is het zinvol om er eens naar te laten kijken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn en zwangerRugpijn en zwangerRugpijn tijdens de zwangerschap komt veel voor en kent verschillende oorzaken. Het is vervelend om rugpijn te hebben wan…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere…
Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…

Als zwanger worden niet vanzelf gaatAls zwanger worden niet vanzelf gaatAls je eenmaal hebt besloten dat je zwanger wilt worden, dan gaat dit besluit meestal gepaard met veel enthousiasme en o…
Kortademig en zwangerKortademig en zwangerTijdens de zwangerschap kan je kortademig worden. Je hebt het gevoel dat je te weinig adem krijgt, moet extra veel of di…
Bronnen en referenties
  • Freya.nl
  • Theoretische en praktische verloskunde, Busch en Hageman
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.