Ik heb een opgezette, gezwollen, dikke tong

Ik heb een opgezette, gezwollen, dikke tong Een goede gezondheid kan men merken aan de tong. Wordt men wakker met een ongewoon dikke tong, dan kan er mogelijk meer aan de hand zijn! Er kan sprake zijn van een allergische reactie, overgevoeligheid of juist dat de tanden het tongweefsel ongunstig beroeren of aantasten. Wat zijn zoal de veroorzakers van de opgezette of gezwollen tong en waarom is soms een medische controle bij niet herstellende tong-wondjes van belang?

Dikke tong


Mijn tong voelt anders aan!

Door stoffen, droogte, zuurstoftekort, ontstekingen, slechte hygiëne of kanker kan het voorkomen dat de tong ongewoon dik aanvoelt of dat men wakker wordt met een opgezette tong. Het kan zijn dat de tong werkelijk opzet en gezwollen is, of dat het door omstandigheden zo voelt. Wat kunnen zoal de oorzaken zijn van een opgezette dikke tong?

Invloed van voedselinname

Zodra voedsel wordt ingenomen, begint men te kauwen en worden de speekselklieren geactiveerd. Het speeksel zorgt ervoor dat het een relatief dun mengsel wordt en gemakkelijk kan worden doorgeslikt. Een deel van de voedingsstoffen worden door poriën op en onder de tong direct opgenomen. Indien het echter stoffen zijn waar men allergisch voor is dan kan het een heftige reactie geven. Enerzijds kan de tong opzetten en anderzijds kunnen slijmvliezen samentrekken. De combinatie kan tot een verstopte keel leiden, waardoor potentieel ook de ademhaling moeilijk verloopt. Sommige mensen kunnen met de tijd allergisch voor zekere stoffen worden, oftewel men ontwikkelt een allergie. Men kon bijvoorbeeld eerst wel een appel eten, echter nu niet meer.

Vlekjes op de tong

In de mond heerst een zekere zuurtegraad door toedoen van speeksel. Het zorgt ervoor dat bacteriën of schimmels geen overlast veroorzaken. Indien de pH-waarde ontregeld is – bijvoorbeeld door toedoen van onvoldoende speeksel – kunnen ongewenstheden snel vermeerderen. Het geeft witte, gele, bruine en soms een zwarte vlek op de tong. Het kan voorkomen als een landkaartvlek of als een vanuit de keel naar voren groeiende plek (haartong). Omdat er sprake is van monddroogte kan de tong eveneens inscheuren en ontstoken raken, waardoor het opzet. Let wel men kan ook kleine zwarte stipjes op de tong krijgen door toedoen van een zink- of magnesiumtekort.

Aften en bijten

Heeft men slechte hygiëne in de mond, veel tandsteen of een slecht passend gebit, dan kan het omringende weefsel geïrriteerd raken. Daarnaast kan het ook zijn dat men tijdens de slaap enigszins op de tong bijt en tongweefsel beschadigt. Het leidt geregeld tot aften, welke als pijnlijke plekjes in het gehemelte en op de tong kunnen voordoen. Heeft men er veel van op de tong, dan kan één en ander ook opzetten. Het gaat meestal vanzelf over, echter kan bij veel overlast met orale pasta bevattende “triamcinolone acetonide” worden behandeld.

Dikke tong door blaren

Ook in de mond kunnen blaren voordoen. Het kan komen door het type eten, waardoor de huid van de tong heftig reageert. Denk aan te zout eten, waardoor spontaan een bloedblaar als verdikking onder de tong ontstaat. Het kan ook komen door toedoen van tandsteen, of ongewone kauwbewegingen. Meestal zal een dergelijke bloedblaar direct of binnen enkele uren kapot gaan, waarna nog tijdelijk een pijnlijke plek overblijft.

Zuurstofgebrek

Indien de longen zijn aangetast kan het voorkomen dat de tong onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Het leidt tot tintelingen en een meer naar paars kleurende tong. Omdat weefsel eveneens geïrriteerd raken, kan de tong daarbij opzetten. Het is een indicatie dat er iets ernstigs met de longen aan de hand is. Denk aan longfibrose of –kanker. In deze omstandigheid zal meestal reeds bekend zijn dat de longen zijn aangetast en is de dikke tong een optredende complicatie.

Niet herstellende wondjes en tongkanker

In sommige gevallen wordt een opgezette dikke tong veroorzaakt door tongkanker. Naast dat de tong gezwollen is, is er sprake van wondjes welke slecht tot niet herstellen. Het doet pijn waarbij etter en bloed er constant uit lijkt te komen. Indien deze omstandigheid langer dan enkele weken aanhoudt en niet lijkt over te gaan dan is een medische check van groot belang. Tongkanker kan uitzaaien en een groter deel van het lichaam aantasten, waardoor het levensbedreigend is.

Van voorgaande veroorzakers zijn enkele ernstige aandoeningen. Een dikke tong zal normaal na enkele dagen of na een week vanzelf zijn hersteld. Mocht het echter langdurig aanhouden, dan is het verstandig om minimaal naar de huisarts te gaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Pijn aan de tongPijn aan de tongIedereen bijt wel eens op de tong: dit veroorzaakt veel pijn en soms een bloeding. Maar de tong kan ook om andere oorzak…
Bultjes op de tongBultjes op de tongIedereen heeft wel eens last van bultjes op de tong. Deze moeten niet verward worden met de normale kleine bultjes oftew…
Aandoeningen aan de tong & Oorzaak en behandelingAandoeningen aan de tong & Oorzaak en behandelingTongaandoeningen worden vaak gekenmerkt door veranderingen in de textuur van het tongoppervlak. Bij tongontsteking (glos…

Hoge bloeddruk in de longenHoge bloeddruk in de longenDe bloeddruk in de longen ligt altijd lager dan in de rest van het lichaam. Is 120 over 80 een normale bloeddruk, in de…
Pijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnPijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnEen opgeblazen gevoel ontstaat vaak doordat (een teveel aan) gassen in het maag-darmkanaal geen natuurlijke uitweg kunne…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4532 geraadpleegd op 14 september 2015
Reactie

Mureau, 18-09-2017
Na n heerlijk buffet, en een glaasje wijn. Thuis gelijk in slaap gevallen. En werd na uren wakker, met dikke vooral achterin op gezwollen tong. En heel droog, als of de tong van leer was. teveel verschillend eten op. Plus nog zoet. Heb last van cholosstrol en diabetisch. Wat kon dit zijn? Reactie infoteur, 18-09-2017
Beste advies is, spoelen met water. Heb dit ook 2 keer gehad en heb er veel van gedacht. Maar spoelen om de allergische reactie weg te halen. Vaak is het tezamen met alcoholgebruik en zeker ongewoon eten (mogelijkerwijs) een overmatige lichamelijke reactie. Ik denk een niet geringe bloedblaar-reactie in de keel.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.