Hoge bloeddruk in de longen

Hoge bloeddruk in de longen De bloeddruk in de longen ligt altijd lager dan in de rest van het lichaam. Is 120 over 80 een normale bloeddruk, in de longen bedraagt deze 20 over 10. Wanneer deze bij rust boven de 25 en bij inspanning boven de 30 uitkomt, spreken we van een verhoogde bloeddruk in de longvaten of van pulmonale hypertensie. Dit is een vrij zeldzame ziekte: slechts 1 op de 800.000 mensen krijgt hiermee te maken. De oorzaak is vaak een onderliggende aandoening van het hart, de longen, de nieren, de lever of erfelijk bepaalt. De symptomen lijken veel op die van andere hart-of longaandoeningen. Daardoor is gerichte behandeling soms lastig.

Pulmonale Hypertensie

Een hoge bloeddruk in de longen wordt ook wel pulmonale hypertensie genoemd. Hypertensie staat voor hoge bloeddruk in zijn algemeenheid. Er zijn verschillende vormen van pulmonale hypertensie, kenmerkend is dat deze allen zeldzaam zijn.

Oorzaken

Niet altijd wordt er direct een oorzaak gevonden voor een verhoogde bloeddruk in de longen. Of beter gezegd: in de longvaten, want dat is waar het feitelijk om draait. In veel gevallen zal een andere onderliggende ziekte de oorzaak hiervan zijn. Zo kan een vernauwing of verstopping in de longslagader ervoor zorgen dat de bloeddruk te hoog wordt. Dit zien we bijvoorbeeld bij rokers. Soms is een hartziekte er juist de oorzaak van. Vaak gaat het hier om slecht functionerende linker hartkleppen of een slechte werking van de linker harthelft. Ook COPD of longembolie kan de oorzaak zijn. In een klein aantal gevallen gaat het om een erfelijke afwijking.

Andere oorzaken die wel eens gevonden worden zijn bepaalde dieetpillen, een aangeboren hartafwijking, een auto-immuunziekte, een longziekte, nierziekte, leverlijden, slaap-apneu of het leven op grote hoogte. De ziekte komt zeldzaam voor: bij ongeveer 1 op de 800.000 mensen. Jaarlijks krijgen 20 Nederlanders te maken met pulmonale hypertensie.

Wat gebeurt er precies?

De bloeddruk in de longen ligt altijd een stuk lager dan in de rest van het lichaam. Een normale bloeddruk bedraagt 120 over 80 mm Hg. In de longen bedraagt deze slechts 20 over 10 mm Hg. Een lage bloeddruk in de longen is dus een normaal verschijnsel. Door een onderliggende oorzaak kan de bloeddruk in de bloedvaten van de longen stijgen. We spreken hiervan wanneer de bloeddruk boven de 25 mm HG druk uitkomt, dit bij rust. De binnenbekleding van de bloedvaten raken beschadigd door deze verhoogde druk. Hierdoor gaan de spieren in de vaatwanden zich samentrekken en ontstaat er extra bindweefselvorming aan de buitenkant van de bloedvaten. Als gevolg hiervan wordt het bloedvat minder flexibel. Er kunnen stollingen ontstaan en het bloed stroomt minder goed.

Symptomen

De eerste klachten zijn vaak die van een verminderde conditie. Zo kan traplopen of fietsen veel meer moeite kosten dan normaal. Sporters merken dat hun prestaties achteruit gaan. Dit wordt veroorzaakt door een verminder zuurstofopname door de spieren: het hart krijgt niet meer voldoende zuurstof rondgepompt. Een extreme vermoeidheid zien we veel voorkomen. Ook kortademigheid is een algemeen verschijnsel. Daarnaast kan de neiging tot flauwvallen ontstaan, hartkloppingen en pijn op de borst. Soms ontstaat er oedeem of pijn in de gewrichten. De klachten bouwen zich langzaam op waarbij zware inspanning als eerste afgestraft wordt. In een later stadium kost ook de minste inspanning al veel moeite. Later kunnen lippen en vingers snel blauw gaan kleuren. Dit wordt veroorzaakt door zuurstofgebrek. De symptomen kunnen zich snel ontwikkelen of juist erg langzaam. Vooraf is niet te voorspellen hoe snel het bij een patiënt zal gaan.

Diagnose

Omdat bovenstaande symptomen bij meerdere ziekten voorkomen is het vaak moeilijk om direct een diagnose te stellen. Vooral in de beginfase is dit bijna onmogelijk en lopen veel patiënten met klachten rond die niet ergens thuisgebracht kunnen worden. Soms wordt de onderliggende oorzaak wel ontdekt,maar kan er nog geen diagnose gesteld worden. Dat de ziekte vrij zeldzaam is werkt niet mee in een snelle diagnostiek. Vaak zal de arts een inspanningsonderzoek doen om de pompfunctie van het hart te bekijken. Een hartfilmpje laat de werking van het hart zien. Verder kan er een MRI-scan, een CT-scan, een echo of een röntgenfoto gemaakt worden. Dit zijn onderzoeken die standaard bij hart-of longafwijkingen uitgevoerd worden.

Behandeling

Een verhoogde bloeddruk in de longen is niet te genezen met welke behandeling dan ook. Dit maakt de juiste behandeling dan ook zo lastig. Het is mogelijk om middels medicijngebruik de klachten te verminderen. Daarnaast kan er extra zuurstof toegediend worden. Dit zorgt ervoor dat de patiënt minder benauwd is. Oedeem kan behandeld worden door vochtafdrijvende medicijnen (plaspillen). Om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe bloedstolsels ontstaan worden medicijnen toegediend die een antistollende werking hebben. Soms worden deze bloedstolsels operatief verwijderd. In zeer ernstige gevallen wordt een longtransplantatie overwogen. De ziekte is ongeneeslijk en progressief. Dit wil zeggen dat er geen halt toe te roepen is. De meeste patiënten komen dan ook uiteindelijk te overlijden aan de gevolgen van deze ziekte, maar de snelle ontwikkeling van nieuwe medicijnen maakt het mogelijk om de prognose steeds meer te verbeteren.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pulmonale hypertensiePulmonale hypertensieDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan het VU medisch centrum een Vidi-subsidie toegekend…
Cor pulmonale: Rechtszijdig hartfalenCor pulmonale: Rechtszijdig hartfalenCor pulmonale is een aandoening waardoor rechtszijdig hartfalen optreedt. Een langdurige hoge bloeddruk in de slagaderen…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…

REM-slaapgedragsstoornis: slaande bewegingen tijdens slaapREM-slaapgedragsstoornis: slaande bewegingen tijdens slaapDoor heftige hallucinaties, medicatie of ziekten kan men tijdens de slaap schoppende en slaande bewegingen maken. Normaa…
Ik heb een opgezette, gezwollen, dikke tongIk heb een opgezette, gezwollen, dikke tongEen goede gezondheid kan men merken aan de tong. Wordt men wakker met een ongewoon dikke tong, dan kan er mogelijk meer…
Bronnen en referenties
  • http://www.actelion.nl/nl/patienten/aandoeningen/pah/index.page
  • http://www.erasmusmc.nl/longziekten/patientenzorg/ziektebeelden/pulmonale-hypertensie/wat-is-pulmonale-hypertensie/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.