Cor pulmonale: Rechtszijdig hartfalen

Cor pulmonale: Rechtszijdig hartfalen Cor pulmonale is een aandoening waardoor rechtszijdig hartfalen optreedt. Een langdurige hoge bloeddruk in de slagaderen van de longen en het rechterventrikel van het hart leidt meestal tot cor pulmonale. Maar ook enkele andere oorzaken leiden tot deze hartaandoening. Kortademigheid, blauwzucht, pijn op de borst en een piepende ademhaling zijn enkele symptomen van de hartziekte. Diverse diagnostische onderzoeken zijn nodig om de diagnose te stellen en de oorzaak van cor pulmonale te achterhalen. De behandeling van cor pulmonale is toegespitst op het behandelen van de onderliggende oorzaak. De prognose van patiënten met cor pulmonale is variabel.

Oorzaken: Pulmonale hypertensie en laag zuurstofgehalte in bloed

Pulmonale hypertensie

Een hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen is gekend als pulmonale hypertensie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van cor pulmonale. Bij patiënten met pulmonale hypertensie leiden veranderingen in de kleine bloedvaten in de longen tot een verhoogde bloeddruk in de rechterkant van het hart. Dit maakt het moeilijker voor het hart om bloed naar de longen te pompen. Als deze verhoogde druk aanwezig blijft, komt druk te liggen op de rechterzijde van het hart. Deze druk veroorzaakt cor pulmonale.

Laag zuurstofgehalte in het bloed

Longaandoeningen die resulteren in een laag zuurstofgehalte in het bloed gedurende een lange tijd veroorzaken eveneens cor pulmonale. Dit betreft volgende longaandoeningen:

Pijn op de borst is één van de symptomen van cor pulmonale / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de symptomen van cor pulmonale / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Kortademigheid of duizeligheid bij inspanning zijn vaak de eerste symptomen van cor pulmonale. Daarnaast treedt een snelle hartslag (tachycardie) op en heeft de patiënt last van hartkloppingen. Na verloop van tijd treden de symptomen op bij kleinere inspanningen en zelfs in rust. Andere mogelijke symptomen omvatten dan:

Een vochtophoping in de buik wijst mogelijk op rechtszijdig hartfalen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vochtophoping in de buik wijst mogelijk op rechtszijdig hartfalen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en bevraagt de patiënt over zijn symptomen. Bij het lichamelijk onderzoek ontdekt de arts volgende zaken:
 • een vochtophoping in je buik (ascites)
 • abnormale harttonen
 • een blauwachtige huid (cyanose)
 • een leverzwelling (hepatomegalie)
 • gezwollen nekaderen, hetgeen een teken is van een hoge druk in de rechterkant van het hart
 • gezwollen enkels

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Volgende onderzoeken helpen bij de diagnose van cor pulmonale:

Behandeling cor pulmonale

De arts behandelt de medische problemen die pulmonale hypertensie veroorzaken, omdat deze mogelijk leiden tot cor pulmonale. De arts bekijkt voorts eerst de oorzaak van de aandoening, en daarna kiest hij de best mogelijke behandeling(en) voor de patiënt. Medicijnen krijgt de patiënt via een ader (intraveneus), neemt hij via de mond in (oraal), of inhaleert hij. De arts volgt hem nauwlettend op om te kijken of de medicatie effectief is en ook let hij op eventuele bijwerkingen.

Andere behandelingen omvatten:
 • Bloedverdunners om het risico op bloedstolsels te verminderen
 • Geneesmiddelen om de symptomen van hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart) te verlichten
 • Zuurstoftherapie thuis
 • Een long-of hart-longtransplantatie, als de medicatie niet werkt

Richtlijnen bij cor pulmonale

De patiënt volgt enkele belangrijke richtlijnen.
 • Hij gebruikt zuurstof als de arts dit voorschrijft.
 • Hij krijgt jaarlijks een griepvaccin, evenals andere vaccins
 • Hij stopt met roken
 • Hij vermijdt het reizen naar grote hoogten.
 • Hij vermijdt zware activiteiten en zwaar tillen.
 • Vrouwen mogen niet zwanger raken.

Prognose is variabel

De oorzaak van cor pulmonale bepaalt in grote lijnen de vooruitzichten. Stoppen met roken geeft ook een meer gunstige prognose dan wanneer de patiënt blijft roken. De vijfjaarsoverleving voor cor pulmonale als gevolg van COPD is ongeveer 50%. Aanpassingen en buiten huis zijn vaak nodig wanneer de ziekte verergert.

Complicaties rechtszijdig hartfalen

Mogelijke complicaties van cor pulmonale zijn:
 • De dood
 • Een ernstige vochtophoping in het lichaam
 • Een schok
 • Levensbedreigende kortademigheid

Lees verder

© 2016 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pulmonale hypertensiePulmonale hypertensieDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan het VU medisch centrum een Vidi-subsidie toegekend…
Pulmonale arteriële hypertensie: Aandoening aan de longenPulmonale arteriële hypertensie: Aandoening aan de longenPulmonale arteriële hypertensie is een levensbedreigende progressieve aandoening gekenmerkt door abnormaal hoge bloeddru…
Hoge bloeddruk in de longenHoge bloeddruk in de longenDe bloeddruk in de longen ligt altijd lager dan in de rest van het lichaam. Is 120 over 80 een normale bloeddruk, in de…
Obesitas hypoventilatiesyndroom: Aandoening met slaapgebrekObesitas hypoventilatiesyndroom: Aandoening met slaapgebrekHet obesitas hypoventilatiesyndroom (Pickwickian syndroom) is een aandoening die sommige zwaarlijvige patiënten treft. Z…

Ziekte van Dühring: Huidziekte na het eten van glutenZiekte van Dühring: Huidziekte na het eten van glutenDe ziekte van Dühring is een huidziekte waarbij de patiënt een zeer jeukende huiduitslag bestaande uit bultjes en blaasj…
Blauwe urine: oorzaken en symptomen van blauwe urine of plasBlauwe urine: oorzaken en symptomen van blauwe urine of plasBlauwe urine of blauwgroene urine wijkt sterk af van de normale kleur van urine, die lichtgeel tot strogeel van kleur is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 24 oktober 2016
 • Cor pulmonale, http://nl.healthline.com/health/cor-pulmonale, geraadpleegd op 24 oktober 2016
 • Cor pulmonale, http://patient.info/doctor/cor-pulmonale, geraadpleegd op 24 oktober 2016
 • Cor pulmonale, http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec04/ch054/ch054a.html, geraadpleegd op 24 oktober 2016
 • Cor pulmonale, https://medlineplus.gov/ency/article/000129.htm, geraadpleegd op 24 oktober 2016
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Cor pulmonale: Rechtszijdig hartfalen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 03-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Hartafwijkingen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!