Cor pulmonale: Rechtszijdig hartfalen
Cor pulmonale is een aandoening waardoor rechtszijdig hartfalen optreedt. Een langdurige hoge bloeddruk in de slagaderen van de longen en het rechterventrikel van het hart leidt meestal tot cor pulmonale. Maar ook enkele andere oorzaken leiden tot deze hartaandoening. Kortademigheid, blauwzucht, pijn op de borst en een piepende ademhaling zijn enkele symptomen van de hartziekte. Diverse diagnostische onderzoeken zijn nodig om de diagnose te stellen en de oorzaak van cor pulmonale te achterhalen. De behandeling van cor pulmonale is toegespitst op het behandelen van de onderliggende oorzaak. De prognose van patiënten met cor pulmonale is variabel.
Oorzaken: Pulmonale hypertensie en laag zuurstofgehalte in bloed
Pulmonale hypertensie
Een hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen is gekend als
pulmonale hypertensie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van cor pulmonale. Bij patiënten met pulmonale hypertensie leiden veranderingen in de kleine bloedvaten in de longen tot een verhoogde bloeddruk in de rechterkant van het hart. Dit maakt het moeilijker voor het hart om bloed naar de longen te pompen. Als deze verhoogde druk aanwezig blijft, komt druk te liggen op de rechterzijde van het hart. Deze druk veroorzaakt cor pulmonale.
Laag zuurstofgehalte in het bloed
Longaandoeningen die resulteren in een laag zuurstofgehalte in het bloed gedurende een lange tijd veroorzaken eveneens cor pulmonale. Dit betreft volgende longaandoeningen:

Pijn op de borst is één van de symptomen van cor pulmonale /
Bron: Pexels, PixabaySymptomen
Kortademigheid of duizeligheid bij inspanning zijn vaak de eerste symptomen van cor pulmonale. Daarnaast treedt een snelle hartslag (
tachycardie) op en heeft de patiënt last van hartkloppingen. Na verloop van tijd treden de symptomen op bij kleinere inspanningen en zelfs in rust. Andere mogelijke symptomen omvatten dan:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en bevraagt de patiënt over zijn symptomen. Bij het lichamelijk onderzoek ontdekt de arts volgende zaken:
- een vochtophoping in je buik (ascites)
- abnormale harttonen
- een blauwachtige huid (cyanose)
- een leverzwelling (hepatomegalie)
- gezwollen nekaderen, hetgeen een teken is van een hoge druk in de rechterkant van het hart
- gezwollen enkels
Diagnostisch onderzoek
Volgende onderzoeken helpen bij de diagnose van cor pulmonale:
Behandeling cor pulmonale
De arts behandelt de medische problemen die pulmonale hypertensie veroorzaken, omdat deze mogelijk leiden tot cor pulmonale. De arts bekijkt voorts eerst de oorzaak van de aandoening, en daarna kiest hij de best mogelijke behandeling(en) voor de patiënt. Medicijnen krijgt de patiënt via een ader (intraveneus), neemt hij via de mond in (oraal), of inhaleert hij. De arts volgt hem nauwlettend op om te kijken of de medicatie effectief is en ook let hij op eventuele bijwerkingen.
Andere behandelingen omvatten:
- Bloedverdunners om het risico op bloedstolsels te verminderen
- Geneesmiddelen om de symptomen van hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart) te verlichten
- Zuurstoftherapie thuis
- Een long-of hart-longtransplantatie, als de medicatie niet werkt
Richtlijnen bij cor pulmonale
De patiënt volgt enkele belangrijke richtlijnen.
- Hij gebruikt zuurstof als de arts dit voorschrijft.
- Hij krijgt jaarlijks een griepvaccin, evenals andere vaccins
- Hij stopt met roken
- Hij vermijdt het reizen naar grote hoogten.
- Hij vermijdt zware activiteiten en zwaar tillen.
- Vrouwen mogen niet zwanger raken.
Prognose is variabel
De oorzaak van cor pulmonale bepaalt in grote lijnen de vooruitzichten. Stoppen met roken geeft ook een meer gunstige prognose dan wanneer de patiënt blijft roken. De vijfjaarsoverleving voor cor pulmonale als gevolg van COPD is ongeveer 50%. Aanpassingen en buiten huis zijn vaak nodig wanneer de ziekte verergert.
Complicaties rechtszijdig hartfalen
Mogelijke complicaties van cor pulmonale zijn:
- De dood
- Een ernstige vochtophoping in het lichaam
- Een schok
- Levensbedreigende kortademigheid
Lees verder