Long naaldbiopsie: Onderzoek weefsel uit longen

Long naaldbiopsie: Onderzoek weefsel uit longen Een longnaaldbiopsie is een relatief eenvoudige en doorgaans pijnloze procedure waarbij een arts een klein stukje longweefsel verwijdert voor nader onderzoek. Dit type biopsie is vooral nuttig wanneer beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto's, CT-scans of MRI-scans afwijkingen vertonen, maar onvoldoende informatie geven over de aard van de afwijkingen, of deze nu goedaardig of kwaadaardig (kanker) zijn. De longnaaldbiopsie helpt bij het stellen van een betrouwbare diagnose. De procedure wordt uitgevoerd met behulp van beeldvormingstechnieken zoals computertomografie (CT-scan), röntgenstralen (RX-foto), echografie of magnetic resonance imaging (MRI-scan). Tijdens het onderzoek is ook een radiologietechnicus aanwezig. De hersteltijd na een longnaaldbiopsie is meestal kort, waardoor de patiënt snel zijn normale activiteiten kan hervatten.

Synoniemen van longbiopsie

Een longnaaldbiopsie is ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • Longbiopsie
  • Percutane naaldaspiratie
  • Transthoracale naaldaspiratie

Onderzoek en materiaal van de longnaaldbiopsie

Een longbiopsie is een op zichzelf staand onderzoek, maar kan ook onderdeel zijn van een bronchoscopie (medisch onderzoek van de luchtwegen) of een mediastinoscopie (inwendig kijkonderzoek van het mediastinum, de ruimte in de borstkas tussen de twee longen). Bij een transthoracale longbiopsie wordt de naald via de borstwand ingebracht.

De biopsienaald is meestal enkele centimeters lang en heeft een diameter vergelijkbaar met een grote paperclip. De naald is hol, zodat de arts een weefselspecimen kan verzamelen.

Indicaties voor een longnaaldbiopsie bij de patiënt

Een longnaaldbiopsie is aangewezen bij abnormale bevindingen nabij het oppervlak van de longen, in de long zelf, of op de borstwand. De procedure wordt vaak uitgevoerd om longkanker uit te sluiten. De biopsie wordt meestal uitgevoerd na afwijkende bevindingen op een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de borstkas (thoraxfoto) of een CT-scan. Bij de identificatie van een kwaadaardig gezwel kan ook het stadium van de longkanker worden bepaald. De longnaaldbiopsie kan ook helpen bij het vaststellen van de progressie van een longziekte, het stellen van de diagnose van een longinfectie, en het identificeren van de oorzaak van een longontsteking (pneumonie). Daarnaast kan het ook verklaren waarom vloeistof zich in de longen heeft verzameld.

Tegenindicaties voor een longnaaldbiopsie bij de patiënt

Een longnaaldbiopsie wordt niet uitgevoerd als uit andere onderzoeken blijkt dat de patiënt lijdt aan:

De resultaten van een longbiopsie zijn het meest betrouwbaar voor knobbeltjes die groter zijn dan 1-2 mm in diameter.

Voorbereidingen voor het onderzoek

De patiënt dient gedurende zes tot twaalf uur voor de biopsie nuchter te zijn. Het is belangrijk dat de patiënt voorafgaand aan de procedure zijn arts informeert over het gebruik van geneesmiddelen, zoals bloedverdunners, aspirine of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Ook moet de patiënt eventuele zwangerschap en allergieën melden.

Vaak kleedt de patiënt zich om in een ziekenhuishemd voordat het onderzoek begint. De arts maakt een röntgenfoto van de borstkas of een CT-scan om de exacte locatie voor de biopsie te bepalen. Als de biopsie met behulp van een CT-scan wordt uitgevoerd, kan de patiënt tijdens het onderzoek liggen.

De duur van het onderzoek ligt tussen de dertig en zestig minuten.

Tijdens het onderzoek

De patiënt krijgt een intraveneuze lijn in de arm, en een licht kalmerend middel wordt toegediend om te helpen ontspannen. Het is belangrijk dat de patiënt tijdens de procedure niet hoest en, op verzoek van de arts, zijn adem in kan houden om de naald op de juiste positie te plaatsen. De armen van de patiënt rusten op een onderzoekstafel. De arts reinigt de huid op de plek waar de biopsienaald zal worden ingebracht en injecteert lokale verdoving. De patiënt kan een lichte steek voelen van de verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt, maakt de arts een kleine incisie in de huid en brengt de biopsienaald in het abnormale weefsel. De patiënt kan een korte, scherpe pijn voelen wanneer de naald de longen raakt. Na het verwijderen van het weefsel met de naald, wordt de naald verwijderd en wordt er druk uitgeoefend op de punctieplaats om het bloeden te stoppen. Na het stoppen van het bloeden wordt een steriel verband aangebracht.

Na het onderzoek

De dag zelf
Direct na de biopsie maakt de arts een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de borstkas om te controleren op eventuele complicaties. Alternatief kan er ook een controlebeeld worden verkregen via echografie of een MRI-scan. Het weefselspecimen wordt naar het laboratorium gestuurd voor verdere analyse, wat meestal enkele dagen duurt. De patiënt verblijft doorgaans nog twee tot vier uur op de verkoeverkamer voordat hij naar huis mag. Een begeleider dient de patiënt naar huis te brengen, omdat autorijden meestal niet is toegestaan.

De dagen na het onderzoek
De patiënt mag de dag na de biopsie het verband verwijderen en weer normaal baden en douchen. Het is aan te raden om gedurende de eerste dag na de biopsie zware inspanningen zoals sporten, traplopen en andere fysiek belastende activiteiten te vermijden.

Langetermijneffecten van een longnaaldbiopsie

Voor de meeste patiënten heeft een longnaaldbiopsie geen langdurige gevolgen. Het herstel is meestal snel, en na enkele weken is de meerderheid van de patiënten weer volledig hersteld. Het belangrijkste is dat de patiënt zich aan de voorgeschreven opvolging en controles houdt om te zorgen voor een goed herstel en om complicaties vroegtijdig te herkennen. In gevallen waarbij er een kwaadaardige diagnose wordt gesteld, kan de behandeling de langetermijngezondheid van de patiënt aanzienlijk beïnvloeden. De lange termijnafspraken voor verdere zorg zijn afhankelijk van de diagnose en het behandelingsplan dat wordt opgesteld na de biopsie. Het is essentieel om met het zorgteam in gesprek te blijven om te begrijpen wat de implicaties zijn voor de toekomst en hoe best te zorgen voor de gezondheid op lange termijn.

Pijn op de borst kan optreden na een longnaaldbiopsie / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan optreden na een longnaaldbiopsie / Bron: Pexels, Pixabay

Risico's en bijwerkingen: Lichte symptomen, infectie, longontsteking, pneumothorax (klaplong)

Na de ingreep kan de patiënt enige pijn ervaren zodra de lokale verdoving uitwerkt, wat meestal snel afneemt. Het is normaal om een beetje bloed op te hoesten en kleine bloedingen kunnen voorkomen, maar deze verdwijnen meestal binnen twee dagen.

Er zijn risico’s zoals bloeding; een kleine bloeding is normaal, maar een grotere bloeding kan soms moeilijk te beheersen zijn. In zeldzame gevallen kunnen grote en levensbedreigende bloedingen optreden. Bij minder dan 1 op de 1.000 longbiopsieën kan een infectie optreden, waarvoor de patiënt antibiotica kan krijgen. Ook een longontsteking is mogelijk.

Een zeldzame complicatie na een longbiopsie is een ingeklapte long (pneumothorax), ook bekend als een klaplong. Dit kan worden uitgesloten met een röntgenfoto van de borstkas direct na de procedure. Het risico op pneumothorax is groter bij patiënten met bepaalde longziekten zoals emfyseem. Meestal vereist een pneumothorax geen verdere behandeling, maar als deze ernstig is of niet verbetert, kan de arts een buisje in de borstkas plaatsen om de long weer op te blazen. In zeldzame gevallen kan een pneumothorax levensbedreigend zijn als de ontsnapte lucht druk uitoefent op de rest van de longen of het hart. Symptomen van een ingeklapte long kunnen zijn: blauwheid van de huid (cyanose), kortademigheid, een snelle hartslag (tachycardie), pijn in de schouder en/of pijn op de borst.

Onderzoeksresultaten van een longbiopsie

Normale resultaten
Bij een normale biopsie zijn de weefsels normaal en zijn er geen aanwijzingen voor kanker, bacteriële, virale of schimmelinfecties.

Abnormale resultaten
Abnormale resultaten kunnen duiden op een bacteriële, virale of schimmelinfectie, de aanwezigheid van kankercellen zoals longkanker of een mesothelioom, en kunnen ook wijzen op een longontsteking.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met long naaldbiopsie

Een long naaldbiopsie is een medische procedure waarbij een klein stukje weefsel uit de longen wordt gehaald voor onderzoek. Dit kan helpen bij het stellen van een diagnose bij longziekten, zoals longkanker of infecties. Het herstel na deze procedure kan enige tijd duren, en het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens het genezingsproces. Hier zijn enkele praktische tips die je kunnen helpen om je herstel te bevorderen en goed om te gaan met het na de procedure.

Volg de instructies van je arts nauwkeurig op

Na een long naaldbiopsie zal je arts je specifieke instructies geven over hoe je je herstel kunt bevorderen. Dit kan onder andere inhouden dat je een aantal dagen rust neemt om je lichaam de tijd te geven om te genezen. Het is belangrijk om deze instructies strikt op te volgen om complicaties te voorkomen. Je arts kan je ook advies geven over het vermijden van zware lichamelijke inspanning of het tillen van zware voorwerpen gedurende een bepaalde periode.

Als je pijn hebt of ongemak ervaart, kan je arts je pijnstillers voorschrijven. Volg de dosering en het gebruik van de medicijnen zoals voorgeschreven om je herstel te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je geen verdere complicaties oploopt.

Let op mogelijke complicaties en informeer je arts

Hoewel de procedure over het algemeen veilig is, kunnen er complicaties optreden, zoals infecties of bloeding op de plaats waar de biopsie is uitgevoerd. Het is belangrijk om alert te zijn op symptomen zoals koorts, kortademigheid, aanhoudende pijn op de borst of hoesten met bloed. Als je een van deze symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je arts of ga naar de spoedeisende hulp.

Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en je lichaam niet te veel belast, vooral de eerste paar dagen na de procedure. Je arts kan je aanvullende richtlijnen geven over hoe je deze symptomen kunt monitoren en wanneer je weer terug naar je normale activiteiten kunt gaan.

Houd een gezond voedingspatroon aan

Een gezond voedingspatroon kan je herstel bevorderen. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, die essentieel zijn voor een goed immuunsysteem en het genezingsproces. Kies voor een evenwichtig voedingspatroon met veel groenten, fruit, volkorenproducten en eiwitrijke voedingsmiddelen. Als je eetlust verliest of moeite hebt met het eten na de procedure, overweeg dan om kleinere, frequentere maaltijden te eten.

Daarnaast is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, vooral als je pijnstillers gebruikt die de vochtbalans kunnen beïnvloeden. Drink voldoende water en andere hydraterende dranken, tenzij je arts specifieke beperkingen heeft aangegeven.

Rust voldoende uit en luister naar je lichaam

Na een long naaldbiopsie kan het zijn dat je je moe voelt, vooral als de procedure plaatsvond onder verdoving of als je lichaam bezig is met het herstel. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Als je merkt dat je lichaam zich uitgeput voelt, gun jezelf dan de tijd om te herstellen voordat je weer volledig terugkeert naar je dagelijkse bezigheden.

Het kan ook nuttig zijn om lichte oefeningen te doen om je bloedcirculatie te bevorderen, maar vermijd zware fysieke activiteiten totdat je arts zegt dat het veilig is. Dit zal je helpen om je energieniveaus geleidelijk te herstellen en je algehele welzijn te verbeteren.

Beperk stress en zoek steun bij anderen

Het herstel van een long naaldbiopsie kan niet alleen fysiek, maar ook emotioneel belastend zijn. Het is normaal om je zorgen te maken over de resultaten van de biopsie of om angst te voelen over het herstelproces. Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut om je emoties te verwerken en met stress om te gaan. Praat over je zorgen en deel je gevoelens om de emotionele belasting te verlichten.

Er zijn ook ondersteuningsgroepen voor mensen die medische procedures zoals biopsieën hebben ondergaan, en dit kan een goede manier zijn om in contact te komen met anderen die soortgelijke ervaringen hebben.

Volg je controleafspraken

Na de procedure zal je arts mogelijk regelmatige controleafspraken inplannen om je herstel te volgen en de resultaten van de biopsie te bespreken. Deze afspraken zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je herstel goed verloopt en om eventuele complicaties vroegtijdig op te merken. Zorg ervoor dat je deze afspraken niet mist en dat je vragen hebt voorbereid over je gezondheid en herstelproces.

Je arts kan je ook adviseren over verdere stappen in de behandeling, afhankelijk van de bevindingen van de biopsie, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van alle medische informatie.

Misvattingen rond long naaldbiopsie

Een long naaldbiopsie is een medisch procedure waarbij weefsel uit de long wordt verwijderd voor onderzoek. Er zijn echter verschillende misvattingen over deze procedure die het begrip ervan kunnen belemmeren.

Een long naaldbiopsie is altijd pijnlijk

Een veelvoorkomende misvatting is dat een long naaldbiopsie altijd gepaard gaat met hevige pijn. Hoewel de procedure ongemak kan veroorzaken, wordt deze meestal uitgevoerd onder verdoving of sedatie, wat ervoor zorgt dat de patiënt zich comfortabeler voelt tijdens de ingreep. Na de biopsie kunnen er milde pijn of ongemakken optreden, maar deze kunnen vaak goed worden beheerd met pijnstillers.

De long naaldbiopsie is altijd riskant

Hoewel er risico's verbonden zijn aan de procedure, zoals een pneumothorax (lucht in de pleuraholte), zijn de complicaties relatief zeldzaam. De meeste mensen ervaren geen ernstige bijwerkingen en herstellen goed van de procedure. De risico’s worden zorgvuldig besproken voordat de biopsie wordt uitgevoerd, en er worden maatregelen genomen om de kans op complicaties te minimaliseren.

Een long naaldbiopsie is niet nodig als de arts al een diagnose heeft gesteld

Soms wordt gedacht dat een long naaldbiopsie overbodig is als er al symptomen zijn die wijzen op een bepaalde aandoening. In werkelijkheid kan de biopsie helpen bij het verkrijgen van een definitieve diagnose, vooral bij ziektes zoals longenkanker, waarbij het belangrijk is om te weten welk type tumor aanwezig is. Het helpt ook bij het bepalen van de beste behandelingsopties.

De procedure duurt heel lang en vereist een ziekenhuisopname

In veel gevallen is een long naaldbiopsie een korte procedure die poliklinisch kan worden uitgevoerd. De meeste patiënten kunnen dezelfde dag nog naar huis na de procedure, hoewel ze gedurende een korte tijd moeten worden gemonitord om te controleren op complicaties. De procedure duurt meestal niet langer dan 30 minuten.

Een long naaldbiopsie is alleen nuttig bij kankerdiagnose

Hoewel een long naaldbiopsie vaak wordt uitgevoerd om tumoren in de longen te onderzoeken, is het niet beperkt tot alleen kanker. De biopsie kan ook nuttig zijn bij het diagnosticeren van andere aandoeningen zoals infecties, ontstekingen of allergieën die de longen aantasten.

Je hebt altijd een incisie nodig voor een long naaldbiopsie

Een long naaldbiopsie wordt meestal uitgevoerd via een dunne naald die door de huid wordt ingebracht, zonder dat er een grote incisie nodig is. Dit maakt de procedure minder invasief dan andere vormen van biopsieën, zoals chirurgische biopsieën.

Na een long naaldbiopsie is er geen nazorg nodig

Na een long naaldbiopsie is het belangrijk om instructies voor nazorg te volgen, zoals rust nemen en je activiteit beperken. Hoewel complicaties zeldzaam zijn, kan een goede nazorg helpen bij het voorkomen van problemen zoals bloedingen of infecties. Het is ook belangrijk om op symptomen zoals kortademigheid te letten en onmiddellijk contact op te nemen met een arts bij eventuele zorgen.

Lees verder

© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen…
Een klaplong: de behandeling van een klaplongEen klaplong is niet alleen heel pijnlijk, maar ook heel lastig. Mensen worden er kortademig van en kunnen niet zoveel m…
Klaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakKlaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er lucht tussen de twee vliezen van de long en de borstwand (de pleuraholte) zit, is er sprake van een klaplong. In…
Spontane en niet-spontane klaplongSpontane en niet-spontane klaplongBij een klaplong ontstaat er een opening in één van de longen waardoor lucht kan ontsnappen. Er komt dan vrije lucht in…

Oogspierfunctietest: Onderzoek zes oogspieren (Oogonderzoek)Oogspierfunctietest: Onderzoek zes oogspieren (Oogonderzoek)Een oogarts of orthoptist voert tijdens een standaard oogonderzoek een oogspierfunctietest uit om de werking van de oogs…
Longmetastasen: Uitzaaiingen van kanker in de longenLongmetastasen: Uitzaaiingen van kanker in de longenLongmetastasen zijn kankergezwellen die ontstaan zijn in andere delen van het lichaam en zich via het bloed of de lymfev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.healthcommunities.com/lung-surgery/lung-biopsy.shtml
  • http://www.healthline.com/health/lung-needle-biopsy#Post-Procedure6
  • http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/pulmonary/lung_biopsy_92,P07750/
  • http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=nlungbiop
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003860.htm
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.