Traplopen: Voordelen voor gezondheid van oplopen van trappen

Traplopen: Voordelen voor gezondheid van oplopen van trappen Traplopen is een unieke vorm van lichaamsbeweging. Eén van de grootste voordelen van traplopen is misschien wel het gemak. Trappen zijn vaak gemakkelijk toegankelijk en het lopen op trappen kost geen geld. Er is bovendien geen duur lidmaatschap en geen speciale apparatuur nodig. Deze fysieke activiteit heeft mogelijk na verloop van tijd een krachtige en positieve invloed op de gezondheid. Traplopen leidt namelijk onder andere tot een betere hart- en longfunctie, gezondere botten, spieren en gewrichten en een slanker figuur.

Hoeveel traptreden is een goede training?

Hoewel traplopen een uitstekende training is, is het belangrijk om zoveel mogelijk traptreden te lopen voor het behalen van de beste gezondheidsvoordelen. Door slechts één trede te beklimmen, zal er niet meteen een verschil zijn. Mensen zouden minstens vier tot acht traptreden moeten nemen voor het behalen van de meeste gezondheidsvoordelen.

Is traplopen beter dan rennen?

Zowel rennen als traplopen zijn geweldige vormen van oefening. Ze zijn eenvoudig en bieden veel voordelen. Toch is traplopen nog een beetje beter voor de gezondheid ten opzichte van hardlopen. Traplopen helpt mensen om meer calorieën te verliezen dan hardlopen, en daarnaast versterkt deze vorm van training ook het onderlichaam. Traplopen dwingt het lichaam om tegen de zwaartekracht te vechten en naar boven te bewegen, met het gewicht van het lichaam mee. Op deze manier verbranden mensen meer calorieën dan tijdens het hardlopen. Trappen zijn vrijwel voor iedereen beschikbaar en ze zijn daarnaast ook veiliger dan drukke straten.

Wie moet traplopen vermijden als een vorm van lichaamsbeweging?

Hoewel traplopen een breed scala aan voordelen biedt, is deze vorm van lichaamsbeweging mogelijk ongeschikt voor mensen met acute hartkwalen en ook voor mensen met knie-, enkel- of heupproblemen. Ook mensen met bevende ledematen moeten de trap vermijden, omdat ze anders mogelijk sneller te maken krijgen met een valpartij of een verwonding. Alle mensen met deze problemen en symptomen die overwegen om te gaan traplopen als vorm van lichaamsbeweging, zouden hiervoor contact moeten opnemen met de arts.

Traplopen als sport voor zwangere vrouwen is niet aanbevolen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayTraplopen als sport voor zwangere vrouwen is niet aanbevolen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Trappen beklimmen tijdens de zwangerschap?

Traplopen tijdens de zwangerschap brengt risico's met zich mee. Wanneer zwangere vrouwen struikelen en vallen, leidt dit mogelijk tot een miskraam of een probleem later in de zwangerschap of na de geboorte van de baby. Dagelijks gewoon een trap nemen is mogelijk, maar traplopen als vorm van training is niet zon goed idee. Naarmate de buik van zwangere begint te groeien, verandert het zwaartepunt. Hierdoor wordt het moeilijker dan voorheen om op en af een trap te lopen. Zwangere vrouwen vermijden daarom het best dit soort oefeningen.

Voordelen voor gezondheid van trappen oplopen

Bloedstroom verbeteren

Traplopen helpt bij het verbeteren van de hartslag. De consistente beweging van de benen en heupen resulteert in een diepere ademhaling waardoor de hartslag wordt verhoogd, wat leidt tot een verhoogde bloedstroom in het hele lichaam.

Bot-, gewrichts- en spiergezondheid verbeteren

Het oplopen van trappen is goed voor de botten, spieren en gewrichten. Traplopen verbetert namelijk de kracht, de botdichtheid en de spierspanning. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen in zittende kantoorbanen, omdat ze een aanzienlijk hoger risico op osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) hebben dan mannen. In het begin ervaren mensen vaak nog wel wat beenkrampen en pijn in de benen (beenpijn) bij het beklimmen van trappen, maar al snel zullen ze merken dat ze een stuk energieker zijn.

Chronische ziekten verminderen

Traplopen beschermt tegen een hoge bloeddruk en verstopte slagaders. Dit verlaagt het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals darmkanker, diabetes mellitus (suikerziekte), hartaandoeningen, vasculaire dementie (problemen met denken, praten en plannen) en zelfs sommige vormen van kanker.

Diabetes mellitus verminderen

Traplopen verbetert de bloeddruk en bloedsuikerspiegel en helpt de symptomen van diabetes mellitus op afstand te houden.

Gewicht verliezen

Bij deze krachtige vorm van lichaamsbeweging verbranden mensen meer calorieën per minuut dan door te joggen of wandelen op een vlakke ondergrond. Slechts twee minuten extra traplopen per dag is voldoende om de gemiddelde gewichtstoename op middelbare leeftijd te stoppen.

Hartgezondheid verbeteren

Slechts een paar minuten traplopen met korte tussenpozen gedurende de dag bevordert de cardiovasculaire gezondheid. Zeven minuten traplopen per dag halveert het risico op een hartaanval gedurende tien jaar. Traplopen kan ook de hoeveelheid goede cholesterol in het bloed verbeteren. Traplopen is met andere woorden een hartgezonde vorm van lichaamsbeweging.

Hersengezondheid verbeteren

Incidentele fysieke activiteiten zoals traplopen zijn ook in verband gebracht met een verbeterde geestelijke gezondheid. Deze vorm van lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat het lichaam endorfines vrijgeeft, de zogenaamde feel-good hormonen. Deze hormonen bieden ook tijd om na te denken en te reflecteren, hetgeen sleutelfactoren zijn bij het omgaan met de dagelijkse stress en spanningen.

Hoofdpijn verlichten is mogelijk door regelmatig de trap op te lopen / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn verlichten is mogelijk door regelmatig de trap op te lopen / Bron: Concord90, Pixabay

Hoofdpijn bestrijden

Het oplopen van trappen levert geweldige resultaten op wat betreft de behandeling van hoofdpijn. De bloedstroom verbetert namelijk door deze vorm van lichaamsbeweging, waardoor het moeilijk is om knopen te vormen in de gevoelige zenuwen die hoofdpijn veroorzaken.

Uithoudingsvermogen verbeteren

Het traplopen versterkt het hart en de longen, waardoor mensen meer zuurstof kunnen opnemen en de spieren kunnen aanvullen met zuurstofrijk bloed. Na verloop van tijd kan een toename van de hart- en longfunctie ook het algemeen uithoudingsvermogen verbeteren.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traplopen: doe het veiligAl decennia lang worden trappen van alle soorten en maten gebruikt. Toch is een trap één van de gevaarlijkste objecten i…
Hoeveel calorieën verbruik je met sporten of wandelen?Met bewegen vallen mensen af. Maar hoeveel val je af door welke beweging en hoeveel Kcal zij ndat? En hoeveel eet je er…
Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.
Duitse grammatica: trappen van vergelijking & vergelijkingenDuitse grammatica: trappen van vergelijking & vergelijkingenDe trappen van vergelijking in de Duitse taal zijn voor de één een redelijk eenvoudige oefening, voor de ander juist een…

Stijve tenen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieStijve tenen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieStijve tenen zijn tenen die stijf zijn en daardoor in hun bewegingsbereik zijn beperkt of helemaal niet kunnen bewegen.…
Warme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenWarme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenVooral 's nachts hebben veel mensen last van warme ledematen, dat wil zeggen warme armen en benen. Maar bijna niemand we…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 30 juli 2019:
 • 10 Benefits Of Climbing Stairs An Underdog In The World Of Fitness, https://truweight.in/blog/weight-loss/10-benefits-of-climbing-stairs.html
 • 10 Surprising Benefits of Climbing Stairs that Everyone Should Know, https://parenting.firstcry.com/articles/10-surprising-benefits-of-climbing-stairs-that-everyone-should-know/
 • 12 Stair Climber Benefits You Absolutely Need To Know, https://www.fitandme.com/stair-climber-benefits/
 • Benefits of Taking the Stairs, https://hr.duke.edu/wellness/exercise-fitness/take-stairs/benefits-taking-stairs
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Health benefits of stair climbing challenges, https://www.stepjockey.com/health-benefits-of-stair-climbing
 • What Are the Health Benefits of Climbing Stairs?, https://www.livestrong.com/article/406328-what-are-the-health-benefits-of-climbing-stairs/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.