Warme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematen

Warme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematen Vooral 's nachts hebben veel mensen last van warme ledematen, dat wil zeggen warme armen en benen. Maar bijna niemand weet welke aandoeningen dit mogelijk kan veroorzaken. Het is voor een arts vaak moeilijk om een diagnose te stellen en de juiste behandelingsmethode voor warme ledematen te vinden. In de regel zijn hete en warme voeten, benen, handen en armen geen symptoom van een ernstige ziekte. Niettemin kunnen warme ledematen ook voorkomen bij verschillende ontstekingsziekten en syndromen. In tegenstelling tot koude ledematen, ervaren de getroffenen meestal een gevoel van warmte of zelfs brandende pijn in de benen en/of armen.

Wat zijn warme ledematen?

Warme ledematen zijn lichaamsgebieden die warm worden zonder een externe warmtebron. Kortom, het gaat om armen en benen die warm aanvoelen zonder dat er sprake is van een externe warmtebron die daarvoor verantwoordelijk is. Deze klacht treft je vaak 's nachts als je in bed ligt.

Symptomen van warme armen en benen

Symptomen kunnen naast warmte bestaan uit pijn, doof gevoel of gevoelloosheid, prikkelingen en tintelingen. Bovendien kunnen de aangedane ledematen verkleurd zijn. Een rode tot dieprode kleur is niet ongewoon. Bovendien kan er een sterke zwelling optreden aan de ledematen (gezwollen benen en armen), wat erg pijnlijk is, vooral onder druk. Warme ledematen verschijnen meestal in het kader van een onderliggende aandoening of ziekte en wordt beschouwd als een gevolg of als een symptoom hiervan.

Oorzaken

Warme ledematen kunnen vele oorzaken hebben.

Onderliggende aandoeningen

Warme ledematen zijn meestal het gevolg van een onderliggende aandoening. Een ontsteking van de aderen, trombose, jicht, gewrichtsontsteking of peesontsteking zijn veel voorkomende oorzaken van brandende voeten of benen. Het brandende benen syndroom, het brandende armen syndroom, het rusteloze benen syndroom, multiple sclerose of reumatoïde artritis kunnen ook achter de warme ledematen zitten. Bij het brandende voet syndroom en het rusteloze benen syndroom speelt erfelijkheid een rol, maar daarmee is niet gezegd dat iedere generatie er ook last van zal krijgen. Bovendien kunnen ruggenmergletsel en metabole stoornissen een oorzaak zijn en moeten deze worden overwogen bij de diagnose van warme ledematen.

Mogelijke aandoeningen die warme armen en benen veroorzaken, zijn:

Bijwerking van bepaalde medicijnen

Door bepaalde medicijnen te nemen, kun je ook last krijgen van warme ledematen. Dit zijn voornamelijk medicijnen die de bloedvaten verwijden. Dit kan leiden tot een sterke bloedcirculatie, die zich manifesteert in de vorm van warme ledematen. Dit wordt beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van warme ledematen.

Arts raadplegen

Bij warme ledematen is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Er is bij brandende armen en benen meestal sprake van een onderliggende aandoening die dit symptoom veroorzaakt en het is belangrijk dat dit wordt gediagnosticeerd en behandeld. De klachten kunnen ook komen door bepaalde medicijnen. Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van voorgeschreven medicijnen, maar overleg altijd met de huisarts of de arts die het middel voorschrijft. Mogelijk dat de dosering aangepast kan worden of dat er een alternatief is.

Onderzoek en diagnose

Bij het diagnosticeren van warme ledematen zal de arts eerst een uitgebreid gesprek met je voeren over de klachten die je ervaart. Waar heb je last van, sinds wanneer, wanneer worden de klachten meer of minder, etc. In dit gesprek worden de klachten, de duur en ernst en eventuele reeds bestaande aandoeningen opgehelderd. Hierbij zal de arts ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Vervolgens zal de arts naar de warme ledematen kijken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De arts zal ook je bloeddruk meten en bloedonderzoek laten verrichten. Hierdoor kunnen mogelijke ziekten worden uitgesloten. Als er echter een vermoeden van een bepaalde ziekte bestaat, kunnen zo nodig verdere speciale diagnostische onderzoeken worden uitgevoerd, zoals beeldvormingsonderzoek.

Behandeling van warme benen en armen

Medische behandeling

De behandeling van warme armen en voeten hangt af van de oorzaak. Als je last hebt van warme ledematen door een bepaald medicijn, is, dan zal de dosering worden aangepast of uitgeweken worden naar een alternatief. Bij een onderliggende oorzaak zal de behandeling zich hierop richten. Het helpt verder als je de getroffen lichaamsdelen meerdere keren per dag koud wast. Omdat veel patiënten melden dat de symptomen voornamelijk 's nachts en in rust optreden, is het nuttig om de warme ledematen af ​​te koelen kort voor het slapen gaan of de getroffen gebieden boven de dekens te laten. Bovenal zijn voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet belangrijk, omdat ze een positieve invloed hebben op het metabolisme. Pijn kan worden behandeld met behulp van pijnstillers of pijntherapie.

Zelfzorg

Afhankelijk van de oorzaak kunnen hete handen en voeten zelf worden behandeld met sommige huismiddeltjes en zelfzorgmaatregelen. Ten eerste is het raadzaam om de warme ledematen hoog te leggen. Essentiële oliën van munt of rozemarijn koelen de ledematen en bevorderen de bloedsomloop. Bij warme voeten kan een lauwwarm voetbad met alkalische supplementen helpen. 's Nachts of op het werk kunnen de benen worden gekoeld met natte doeken. Effectieve natuurlijke remedies zijn knoflook en meidoorn. Ze reguleren de bloedsomloop en kunnen circulatiestoornissen voorkomen. Voor dit doel moet ook worden gezorgd voor voldoende vochtinname door voldoende (water) te drinken. Er moet worden afgezien van alcohol, cafeïne en nicotine, omdat deze de symptomen soms kunnen verergeren. Naast deze algemene maatregelen kan fysiotherapie en ergotherapie of pijntherapie verlichting bieden. Bespreek dit met je huisarts.

Complicaties

Warme ledematen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben, zodat een algemene prognose en het weergeven van algemene complicaties niet mogelijk is. Het is echter raadzaam om altijd een arts te raadplegen als de ledematen gedurende een langere periode warm zijn en tot verdere (bewegings)beperkingen leiden. Niet zelden komen deze voor bij metabole stoornissen, zodat je mogelijk ook last hebt van diarree en braken. Als je jicht hebt, kun je naast een warm ledemaat ook last hebben van koorts en ernstige pijn in de ledematen (pijn in armen of benen). Dergelijke klachten kunnen ook worden veroorzaakt door de inname van bepaalde medicijnen.

Preventie

Je kunt veel doen om warme armen en benen te voorkomen. Stopzetting van medicijnen die de klachten veroorzaken zal de klachten wegnemen, maar doe dit alleen onder medisch toezicht. Bovendien kan het helpen om de warme lichaamsdelen meerdere keren per dag met koud water te koelen. Dit moet vooral gebeuren kort voor het naar bed gaan. Omdat 's nachts de warme ledematen het vaakst voorkomen. Het aandacht schenken aan je dieet en voldoende beweging, kan ook voorkomend at je last krijgt van warme armen en benen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem: opgzwollen armen en benenLymfoedeem is een aandoening waarbij het lymfestelsel beschadigd is en het lymfevocht niet voldoende kan afdrijven. Daar…
Hemiplegie: een halfzijdige verlammingHemiplegie: een halfzijdige verlammingBij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte k…
Groeipijn: symptomen, behandeling & tips bij groeipijnenGroeipijn: symptomen, behandeling & tips bij groeipijnenWordt je kind 's nachts wakker van de pijn in de benen? Dan kan er sprake zijn van de zogenaamde groeipijn. Of deze pijn…
Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen?Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen?Wie houdt er nou niet van de zon? Het is zo heerlijk om lekker te luieren aan het strand tijdens een zonnige dag. Bruin…

Traplopen: Voordelen voor gezondheid van oplopen van trappenTraplopen: Voordelen voor gezondheid van oplopen van trappenTraplopen is een unieke vorm van lichaamsbeweging. Eén van de grootste voordelen van traplopen is misschien wel het gema…
Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidantenAntioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidantenAntioxidanten zijn belangrijke kunstmatige of natuurlijke stoffen die sommige soorten celschade in het lichaam helpen vo…
Bronnen en referenties
  • https://www.healthline.com/health/burning-legs
  • https://www.healthline.com/health/burning-legs
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324177.php
  • http://www.mountcastleveincenters.com/hot-burning-leg-skin-often-caused-vein-problems/
  • https://www.practo.com/consult/periodic-warm-sensation-in-lower-left-leg/t
  • https://www.clinicaladvisor.com/home/features/advisor-forum/burning-hands-and-arms-during-sleep/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.