Hemiplegie: een halfzijdige verlamming

Hemiplegie: een halfzijdige verlamming Bij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte kan gebeuren ten gevolgen van een hersenbeschadiging. Hemiplegie kan nog niet volledig genezen worden maar kan wel behandeld worden zodat men kan functioneren in het dagelijks leven.

Wat is hemiplegie?

Hemiplegie is een aandoening waarbij je 1 kant van je lichaam niet goed of zelfs helemaal niet meer kan bewegen. Meestal gebeurt dit bij lichaamsdelen zoals het been, voet, arm en/of hand aan één kant van het lichaam. Hemiplegie word bij de meeste mensen al tijdens of rond de geboorte vastgesteld maar kan ook op latere leeftijd voorkomen door oorzaak van een hersenvliesontsteking, hersenbloeding, te veel vocht in het hoofd of door te weinig zuurstof. Andere voorkomende kenmerken bij het vaststellen van hemiplegie zijn epilepsie,beperkt zicht, taalachterstand en achterstand in verstandelijke ontwikkelingen.

Behandeling

Hemiplegie kan niet worden genezen maar kan wel behandeld worden zodat de symptomen verminderd worden. Deze aandoening word opgevolgd door een fysiotherapeur die je zal leren je lichaam te functioneren door middel van oefeningen en masseringen van de spieren. Men kan ook overgaan tot het behandelen met middel van een operatie, medicijnen of bestraling.

Soorten Parese

Er bestaan ook andere soorten vormen van deze aandoening zoals:

Monoplegie

Mooplegie kan een verlamming zijn van één arm of één been in tegenstelling tot hemiplegie waar je een heel gedeelte van je lichaam verlamd is.

Diplegie

Diplegie wilt zeggen dat je een verlamming hebt aan twee dezelfde lichaamsdelen zoals de twee armen of twee benen.

Paraplegie

Paraplegie heb je wanneer beide benen of armen verlamd zijn samen met het gedeelte van de romp en kan ontstaan door wervelbreuken of gezwellen op de plaats van het wervelkolom.

Hemiparese

Hemiparese is bijna zoals hemiplegie alleen spreekt men bij hemiplegie van een volledige verlamming en bij hemiparese van een gedeeltelijke verlamming.

Triplegie

Bij triplegie is e sprake van verlamming in drie verschillende ledematen, meestal is dit in de twee benen en een van de armen.

Tetraplegie

Hierbij is er een verlamming aan alle vier de ledematen, zowel beiden benen als beide armen.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hemiparese en hemiplegie: Zwakte en verlamming aan één kantHemiparese en hemiplegie: Zwakte en verlamming aan één kantHemiparese is een medische term die duidt op zwakte aan de helft van het lichaam, terwijl hemiplegie verwijst naar verla…
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
Ohtahara-syndroom: Epileptische aanvallen bij baby’sOhtahara-syndroom: Epileptische aanvallen bij baby’sHet Ohtahara-syndroom (infantiele epileptische encefalopathie) is een uiterst zeldzame progressieve hersenaandoening waa…
Gezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie zijn twee verschillende vormen van hersenaandoeningen met respectievelijk herkennings- en…

Prikkelbare darm syndroom: symptomen, oorzaken & behandelingPrikkelbare darm syndroom: symptomen, oorzaken & behandelingPrikkelbare darm syndroom symptomen zijn zeer vervelend. Prikkelbare darm syndroom symptomen zijn buikpijn of spijsverte…
Prostaat en basterdwederikWe worden steeds ouder, wat natuurlijk prettig is, maar door ouder te worden krijgen we juist te maken met andere kwalen…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.