Prostaat en basterdwederik

We worden steeds ouder, wat natuurlijk prettig is, maar door ouder te worden krijgen we juist te maken met andere kwalen. Goedaardige prostaathypertrofie BPH, zeg maar het groter worden van de prostaatklier is een typische ouderdomskwaal In de loop der jaren nemen de symptomen gewoon­lijk toe, zodat de blaas in zekere zin uitgerekt wordt en door het ophouden van urine en tonusverlies niet meer geheel geledigd kan worden. Door deze stu­wing ontstaat er haast altijd een chronische irritatie en ontsteking van de blaas, het urinekanaal en de prostaat zelf. In de laatste fase van de aandoening kan er een urine-ophoping in de nieren en een niersufficiëntie ontstaan, wat neerkomt op een langzame zelfvergiftiging van het lichaam, omdat het lichaam de afvalstoffen onvoldoende kan uitscheiden.

Prostaatkanker staat overigens op de derde plaats van de soorten kanker, waaraan mannen het meest lijden, waardoor het bij klachten in ieder geval zin­vol is, zich eerst eens door een uroloog te laten on­derzoeken. Hij kan door eenvoudig manueel onder­zoek kanker uitsluiten.

De gebruikelijke therapie van deze BPH bestaat in wezen uit het geven van antibiotica of hormonen, wat als langdu­rende therapie niet echt geschikt is. Ook het operatief verwijderen van het adenoom kan de klach­ten vaak niet helemaal verhelpen en omdat bij oude mensen iedere operatie problematisch is, moet men die pas uitvoeren, als er geen andere keus meer over is. Omdat al deze met elkaar samenhangende klach­ten meestal een chronisch verloop hebben, heeft de patiënt een veilig geneesmid­del nodig, dat verlichting geeft.

Epilobium tegen BPH

En die veilige en werkzame middelen vinden we bij verschillende geneeskrachtige planten. Een van die eenvoudige planten die goede resultaten geeft is de basterdwederik of Epilobium. Aan Maria Treben komt alle eer toe, ons bewust gemaakt te hebben voor dit plantje. De basterdwederik soms ook kleinbloemig wilgenroosje genoemd telt wel een tiental verschillende ondersoorten. Het onderscheid tussen deze soorten is moeilijk te maken en er zijn aanwijzingen, dat de kleinbloemige Epilobiumsoorten zoals Epilobium parviflorum, Epilobium montanum, Epilobium roseum en Epilobium palustre, medisch gezien het meest werkzaam zijn. Er bestaan nog geen nauwkeurige farmacologische gegevens over het gehalte aan werk­zame stoffen van de verschillende soorten. Sinds het grote succes van de boeken van mevrouw Treben werden de kruiden in duizen­den gevallen puur empirisch gebruikt, hetgeen zeer beslist interessante successen heeft opgeleverd. Uit­eindelijk moesten ook de wetenschappers hun stand­punt bepalen ten aanzien van deze "modern gewor­den" geneeskrachtige planten en met hun onderzoe­ken van voren af aan beginnen.

Onderzoeken met basterdwederik

Ondertussen zijn er verschillende klinische onderzoek gepubliceerd, die bevestigten dat Epilobium-thee of het in capsules geleverde totale extract van de plant, daadwerkelijk een werkzaam en beslist onschadelijk middel is, met een breed werkingsspectrum voor prostaatadenoom en ziekten, die eruit voortkomen.
Dit geneeskrachtige kruid is in de eerste plaats een preven­tief middel, dat iedere man boven de 50 jaar regelma­tig zou moeten innemen; ten tweede is het een uitstekend middel voor een ononderbroken en lang­durige therapie en ten derde is het een ondersteu­nend middel dat zich probleemloos met alle andere vormen van prostaat-therapieën, inclusief een ope­ratie, laat combineren.

Studies tonen aan, dat thee en waterige extrac­ten van Epilobium parviflorum naast looistoffen, flavonoiden, tnterpeenzuren, fytosterme en vooral beta-sitosterine bevatten. Epilobium parviflorum is onder de vele andere planten, die beta-sitosterine bevatten, één van de weinige, die deze stof, medisch gezien, in voldoende mate bevat.
De symptomen verminderen drastisch en in ver­houding tamelijk snel; niet in de laatste plaats kan door het drinken van deze theeën of het innemen van de capsules voor veel patiënten een prostaatoperatie vermeden worden.

Wetenschappelijk onderzoek Epilobium

  • Lesuisse D, Berjonneau J, Ciot C, Devaux P, Doucet B, Gourvest JF, Khemis B, Lang C, Legrand R, Lowinski M, Maquin P, Parent A, Schoot B, Teutsch G. 1996. Determination of oenothein B as the active 5-alpha-reductase-inhibiting principle of the folk medicine Epilobium parviflorum. J Nat Prod 1996 May; 59(5): 490-2.
  • Rauha JP, Remes S, Heinonen M, Hopia A, Kahkonen M, Kujala T, Pihlaja K, Vuorela H, Vuorela P. 2000. Antimicrobial effects of Finnish plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds. Int J Food Microbiol 2000 May 25; 56(1): 3-12.
  • Phytother Res. 2009 May;23(5):719-24. Antioxidant and antiinflammatory effect of Epilobium parviflorum Schreb. Hevesi BT, Houghton PJ, Habtemariam S, Kéry A
© 2011 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In de naam van... WilgenroosjeKruidengeneeskunde is zeer oud, maar toch ook heel hedendaags. Bekijk nu eens die Wilgenroosjes en Basterdwederikken, tw…
De geneeskracht van viltige basterdwederikDe geneeskracht van viltige basterdwederikDeze plant lijkt een beetje op de grote wederik maar is daar geen familie van. Daarom wordt het voorvoegsel ´basterd´ ge…
Lysimachia of WederikLysimachia of WederikEr zijn diverse soorten wederik en ze zien er totaal verschillend uit. De Lysimachia nummularia of Penningkruid wordt ni…
De geneeskracht van wilgenroosjeDe geneeskracht van wilgenroosjeWilgenroosje is een vrolijk bloeiende bloem waarvan de bladeren en wortel gegeten kunnen worden. In de bladeren zit veel…

Hemiplegie: een halfzijdige verlammingHemiplegie: een halfzijdige verlammingBij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte k…
Diabetes type 2Diabetes type 2Diabetes type 2 of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte die resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiege…
Bronnen en referenties
  • http://www.florahealth.com/flora/home/Canada/HealthInformation/Encyclopedias/Willowherb.htm
Reactie

Michelle, 19-07-2016
Ook wij zijn op zoek naar de echte Epilobium parviflorum. Plant, thee of capsules aub. Tips? Reactie infoteur, 15-09-2016
Andere soorten mogen ook gebruikt worden. Ik maak zelf mijn tinctuur met planten die ik zelf plek, maar dan moet je wel de planten kennen. Laat je begeleiden door een herborist. Je kan ook contact opnemen met mij, maar ben pas in België eind oktober. http://sites.google.com/site/kruidwis/

Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 10-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.