Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen?

Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen? Wie houdt er nou niet van de zon? Het is zo heerlijk om lekker te luieren aan het strand tijdens een zonnige dag. Bruin gebakken en relaxed ga je uiteindelik weer naar huis. Echter het kan ook anders. Vaak worden de gevaren van de zon onderschat. Wanneer je lichaamstemperatuur te heet wordt, lukt het je lichaam niet meer op een natuurlijke manier aftekoelen. Je lichaam raakt oververhit en je loopt een zonnesteek op. Dit is een aandoening die zeer ernstig kan zijn en zelfs fataal kan aflopen.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen die ontstaan doordat je lichaam te lang is blootgesteld aan te veel en te hete zonnestraling. Vooral zonnestraling op je hoof en nek zijn daarbij de boosdoeners. Door te veel zonnestraling kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 42 graden. Wanneer het lichaam deze temperatuur behaald kan hij de temperatuurstijging niet meer aan zal de zonnesteek de patiënt fataal worden. Zoals bij zoveel aandoeningen geldt ook voor een zonnesteek dat deze bestaat uit verschillende gradaties. Al bij een lichaamstemperatuur van 40 graden spreekt met over een zonnesteek, maar zullen de symptomen minder ernstig zijn al is men dan ernstig gewaarschuwd. Een gemiddelde lichaamstemperatuur in een normale toestand is 37 graden.

Symptomen zonnesteek

Milde vorm

 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • hittekrampen, dit zijn krampen in de spieren van de benen, buik of armen na een activiteit in warm weer.
 • duizelig

Ernstige vorm

 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • duizelig
 • hittekrampen
 • sufheid
 • hoge koorts
 • snelle oppervlakkige ademhaling en hartslag

Wat te doen bij een zonnesteek?

Wanneer er sprake is van een zonnesteek of wanneer men dit vermoeden heeft, moet de patiënt de zon verlaten en naar een koelere plek worden verplaatst. Waarschuw bij het vermoeden van een zonnesteek altijd een arts. Vooral wanneer er sprake is van een versnelde hartslag of sufheid. Laat patiënt goed drinken en zorg dat deze dranken voldoende zouten bevatten. Zorg voor extra verkoeling door kompressen van natte handdoeken te maken.

Preventietips tegen een zonnesteek

Ziek worden wil je nooit en tijdens een warme zonnige dag natuurlijk al helemaal niet. Met de onderstaande preventietips kun je in ieder geval een zonnesteek voorkomen.
 • Hou tijdens warme zonnige dagen zoveel mogelijk je hoofd bedekt. Draag een petje of leuke zomerse hoed.
 • Drink tijdens warme zonnige dagen voldoende. Denk naast water ook eens aan een sportdrankje of een bouillon. Deze laatste lijkt bij warm weer een vreemde keus, maar is echt verstandig. Tijdens warme dagen zweet je veel, waardoor je veel zout verliest. Door het drinken van een bouillon kun je, je zoutgehalte weer ophogen.
 • Kies bij je kledingkeus zoveel mogelijk voor lichte kleuren
 • Zoek tijdens warme dagen regelmatig de koelte op. Zoek een plekje in de schaduw, neem een verfrissende duik of neem een koude douche.

Zonnesteek bij kinderen

Een kind is nog vatbaarder voor de zon dan een volwassene. Ook ouderen horen tot de extra risico groep. Voor beide doelgroepen geldt dan ook dat je tijdens een warme zomerse dag beter niet voor 18.00 naar buiten kan gaan.
Om een kind een hele dag in huis te houden is een moeilijk opgave. Haal daarom je kind na een halfuurtje spelen steeds weer even in huis. Laat het daar afkoelen en wat drinken.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Informatie over een zonnesteekInformatie over een zonnesteekNaast verbranding door de zon is er nog een ander onplezierig gevolg van langdurig zonnen: de zonnesteek. Het lichaam ve…
Wat kun je doen tegen een zonnesteek?Wat kun je doen tegen een zonnesteek?Zodra het in Nederland een paar dagen mooi weer is met volop zon trekken veel mensen naar buiten. Lekker actief zijn in…
Hittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHet lichaam regelt de temperatuur van het lichaam door te transpireren. Soms kan het lichaam het niet bolwerken, b.v. do…

Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…
Veelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergieVeelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergieSteeds meer mensen krijgen te maken met een allergie, soms geeft een allergie lichte klachten maar ze kunnen ook levensb…
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.