Blaasjes in de mond: oorzaken blaasjes of zweertjes in mond

Blaasjes in de mond: oorzaken blaasjes of zweertjes in mond Door allerlei oorzaken kunnen blaasjes in de mond of zweertjes in de mond ontstaan. Meestal gaat het om aften. Dit zijn pijnlijke grijswitte of dikke gele ulceraties met een rode, ontstoken rand, met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Ze komen zowel bij zowel jongeren als ouderen voor. Irritatie, letsel of infectie van een van de weefsels in de mondholte, kan ook leiden tot zweertjes in de mond. blaasjes in de mond die pijnlijke zweren kunnen worden, treden ook op bij hand-, voet- en mondziekte, een courante kinderziekte die in de zomer en het begin van de herfst in epidemieën voorkomt. Blaasjes in de mond of zweren in de mond kunnen ook optreden bij bepaalde systemische ziektes, zoals de ziekte van Crohn, zie ziekte van Behçet en systemische lupus erythematosus (SLE). Zelden wijzen zweertjes in de mond op kanker. Bij aanhoudende klachten van (doorzichtige) blaasjes in de mond, is het verstandig je huisarts te raadplegen.
Hand-, voet- en mondziekte op de handen van een volwassene / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte op de handen van een volwassene / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hand-, voet- en mondziekte

Wat is het?

Hand-, voet- en mondziekte is een courante, doch vrij onschuldige virusinfectie die meestal begint in de keel en blaren in de mond en op handen en voeten veroorzaakt. De infectie wordt veroorzaakt door het Coxsackie-virus. Het zijn vooral kinderen die door het virus worden getroffen, maar volwassenen die veel met kinderen werken, kunnen op de werkvloer ook besmet raken met het virus. De uitbraken hand-, voet- en mondziekte treden meestal in de zomer en de vroege herfst op; de infectie duurt meestal enkele dagen.

Symptomen

De symptomen van hand-, voet- en mondziekte zijn:

Blaasjes in de mond door herpes-simplex-infectie in de mond

Dit betreft een infectie in de mond als gevolg van het herpes-simplex-virus, wat in de volksmond 'koortslip' wordt genoemd. Dit virus veroorzaakt terugkerende blaasjes en zweren, waarbij zich solitaire of multipele kleine met vocht gevulde blaasjes op de huid, lippen of mond ontwikkelen.

Waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.comWaterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.com

Huiduitslag met vlekjes en blaasjes door waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke virusinfectie, die vooral voorkomt bij kinderen tussen 5-10 jaar. De boosdoener is het varicella-zoster virus. Bij verder gezonde kinderen verloopt de ziekte normaal gesproken met lichte verschijnselen, maar baby's, tieners en volwassenen (vooral met een kwetsbare gezondheid) kunnen ernstiger ziek worden. Kinderen hebben vaak enkele dagen last van een wat griepachtig beeld. Binnen 24 uur ontwikkelt zich over het gehele lichaam een karakteristieke huiduitslag met vlekjes en blaasjes, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.

Blaasjes in de mond door spruw

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies, welke wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Bij maar liefst 4% van de zuigelingen komt het voor, meestal betreft het baby's jonger dan zes weken. Witte plekjes of een witte waas in de mond van de baby kunnen wijzen op spruw. Soms kunnen er ook wel wat blaasjes in de mond aanwezig zijn. Spruw is onschuldig en gaat vaak vanzelf over.

Zweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPicZweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPic

Blaasjes of zweertjes in de mond: aften

Hoe aften precies ontstaan is niet duidelijk, maar deze vervelende solitaire of multipele ulceraties van het mondslijmvlies steken meestal de kop op bij een verminderde weerstand, oververmoeidheid, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of aanhoudende spanning en stress. Het gaat om blaasjes of zweertjes in de mond, met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Aften genezen over het algemeen spontaan binnen twee weken. Beschadiging van het slijmvlies van de mond die kunnen ontstaan door tandenpoetsen, flossen, kauwgom kauwen, scherpe harde stukjes in voedsel, een slecht sluitend gebit, injecties en tandheelkundige behandelingen kunnen aften uitlokken.

Terugkerende zweertjes in de mond door ziekte van Behçet

De ziekte van Behçet is een chronische aandoening. De klassieke triade zijn terugkerende zweertjes (aften) in de mond, genitale zweertjes en een aanval van oogontsteking (uveïtis). De ziekte van Behçet is een auto-immuunziekte, maar hoe de aandoening ontstaat is niet helemaal bekend.

Blaren op huid en slijmvliezen door bulleus pemfigoïd

Bulleus pemfigoïd is een zeldzame, hardnekkige huidaandoening, met blaren op de huid en slijmvliezen. Het wordt vooral gezien op hogere leeftijd. Het is een auto-immuun aandoening, maar de precieze reden voor de abnormale immuunrespons is vooralsnog onbekend.

Zweertje in het mondslijmvlies door mondkanker

Mondkanker komt zelden voor bij mensen onder de 40 jaar. Mondkanker kan zich manifesteren als een oppervlakkig zweertje. Bij een zweertje in het mondslijmvlies die maar niet geneest of een gezwel ergens in de mond, is het van belang naar de huisarts of tandarts te gaan voor onderzoek.

systemische lupus erythematosus (SLE)

SLE is een auto-immuunziekte. De oorzaak is onbekend. De meest voorkomende symptomen zijn pijnlijke, vaak opgezette gewrichten die na verloop van tijd steeds pijnlijker kunnen worden en een rode, verheven vlindervormige huiduitslag over de neus en wangen. Bij deze ziekte kunnen ook zweertjes in de mond ontstaan.

Afteuze zweertjes in de mond bij de ziekte van Crohn / Bron: Photographer: TheBlunderbuss, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afteuze zweertjes in de mond bij de ziekte van Crohn / Bron: Photographer: TheBlunderbuss, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zweren aan het mondslijmvlies door ziekte van Crohn

De Ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. De ziekte veroorzaakt ontstekingen van mond tot gat, maar vooral in de dunne en dikke darm. Bij deze aandoening kunnen onder meer ernstige zweren aan het mondslijmvlies voorkomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekte - Handvoet-mondziekteEr zijn veel ziektes die kinderen treffen, omdat zij hun weerstand nog niet voldoende hebben opgebouwd. Helaas zijn kind…
Waterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken is een infectie. Deze infectie veroorzaakt koorts en zorgt ervoor dat er blaasjes ontwikkeld worden over het…
Infectieziekten bij kinderen Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…

Subarachnoïdale bloedingSubarachnoïdale bloedingEen subarachnoïdale bloeding wordt vaak afgekort met SAB. Bij SAB is een aanval levensbedreigend. Deze aandoening lijkt…
Hoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHet hoornvlies is het buitenste deel van het oog waardoor het licht bij het oog naar binnen komt. Door allerlei oorzaken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
 • http://www.kiesbeter.nl
 • http://www.merckmanual.nl
 • http://nhg.artsennet.nl
 • http://www.thuisarts.nl
 • RIVM. Vragen en antwoorden hand-voet-mondziekte. https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-hand-voet-mondziekte (ingezien op 20-4-2023)
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: 9Gawin/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/FeelPic
 • Afbeelding bron 4: Photographer: TheBlunderbuss, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.