Pijn aan de tong: oorzaken en symptomen van pijnlijke tong

Pijn aan de tong: oorzaken en symptomen van pijnlijke tong Pijn aan de tong of een pijnlijke tong wordt meestal veroorzaakt door iets wat duidelijk zichtbaar is, zoals een pijnlijk zweertje of blaasje. Zo kan het mondslijmvlies op elke plek ontsteken met aften; bovenkant, onderkant of zijkant van de tong. Maar je kunt ook op je tong bijten, wat een pijnlijk wondje geeft. Er zijn echter een paar minder voor de hand liggende oorzaken die pijn aan de tong of tongpijn kunnen veroorzaken, zowel bij kinderen als volwassenen. Pijn aan de tong kan gepaard gaan met andere klachten, zoals kleurveranderingen van de tong, gevoelloosheid, tintelingen, branderig gevoel in de tong, pijn tijdens het slikken en onverklaarde bloedingen. Bij aanhoudende klachten aan de tong, waaronder pijn, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Deze zal op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, een diagnose stellen. Soms is vervolgonderzoek nodig om vast te kunnen stellen wat er aan de hand is. Een goede diagnose is de basis voor behandeling van tongpijn.

Pijn aan de tong: Oorzaken en oplossingen ontrafeld

Pijn aan de tong—een ongemak dat je misschien niet elke dag ervaart, maar zodra het opduikt, weet je hoe hinderlijk het kan zijn. Je tong is een van de meest gevoelige en belangrijkste delen van je mond. Of je nu praat, eet, drinkt, of zelfs glimlacht, je tong speelt een cruciale rol. Dus wanneer er pijn optreedt, kan dat elke hap of zin veranderen in een uitdaging.

Een gezonde tong is roze tot rood van kleur / Bron: ArnoldReinhold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een gezonde tong is roze tot rood van kleur / Bron: ArnoldReinhold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wat is de oorzaak van die pijn? Dat is vaak de grote vraag. Soms is het simpel: je hebt op je tong gebeten of je hebt een vervelende aft die het praten en eten bemoeilijkt. Misschien heb je te veel pittig voedsel gegeten of ben je per ongeluk met je tandenborstel uitgeschoten. Maar soms ligt de oorzaak dieper. Pijn aan de tong kan ook wijzen op een infectie, een tekort aan vitamines, of zelfs een allergische reactie. En in zeldzame gevallen kan het een teken zijn van iets ernstigers, zoals een onderliggende aandoening of zelfs tongkanker.

Wat de oorzaak ook is, pijn aan de tong kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Eten wordt ongemakkelijk, praten doet pijn, en zelfs het slikken van je speeksel kan een uitdaging worden. In deze uitgebreide gids duiken we dieper in de mogelijke oorzaken van tongpijn, de symptomen die ermee gepaard gaan, en vooral: wat je eraan kunt doen. Want hoewel tongpijn vervelend is, is er vaak een oplossing om die gevoelige plek weer tot rust te brengen. Laten we de mysterieuze wereld van tongpijn verkennen en ontdekken hoe je je tong weer pijnvrij krijgt!

Epidemiologie

De epidemiologie van een pijnlijke tong, ook wel glossodynie genoemd, toont een interessante variatie op basis van factoren als geslacht, leeftijd, voeding, leefstijl, genetica, en omgeving. Deze aandoening, die zich kan uiten in pijn, branderigheid, tintelingen of gevoeligheid van de tong, kan verschillende oorzaken hebben, waaronder infecties, tekorten aan voedingsstoffen en omgevingsfactoren.

Meer vrouwen dan mannen hebben last van een pijnljke tong, vooral na de overgang / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMeer vrouwen dan mannen hebben last van een pijnljke tong, vooral na de overgang / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Leeftijds- en geslachtsverschillen
Vrouwen blijken gevoeliger voor een pijnlijke tong dan mannen, vooral vanaf de menopauze. Glossodynie komt naar schatting twee tot vier keer vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar dan bij mannen in dezelfde leeftijdsgroep. Bij kinderen is een pijnlijke tong zeldzamer, maar komt het voor bij bijvoorbeeld tonginfecties of het gebruik van bepaalde medicijnen. In Nederland heeft ongeveer 5-10% van de volwassen bevolking wel eens te maken met een pijnlijke tong, waarbij de klachten vaak episodisch zijn.

Bij kinderen is een pijnlijke tong vaak gekoppeld aan acute infecties of allergieën. In België bleek uit een steekproef dat ongeveer 3% van de kinderen onder de 12 jaar een keer te maken heeft met een tonginfectie die tijdelijke pijn veroorzaakt. Een pijnlijke tong bij jonge kinderen verdwijnt vaak binnen enkele dagen, maar vereist soms een dieet aanpassing of medische aandacht.

Klimaatinvloeden
Klimaat heeft invloed op het voorkomen van tongproblemen, vooral in warme en droge gebieden, waar uitdroging en gebrekkige hydratatie bijdragen aan klachten. In tropische streken, zoals de overzeese Nederlandse gebieden (bijv. Aruba en Curaçao), ervaren mensen vaker problemen met hun slijmvliezen door het hete klimaat, wat kan leiden tot droogte en irritatie van de tong. Een voorbeeld: in de Nederlandse Antillen bleek dat bijna 12% van de inwoners last heeft van een brandende tong tijdens de heetste maanden van het jaar, vaak door een combinatie van uitdroging en overmatige zonneschijn.

In België en Nederland is het verband tussen klimaat en een pijnlijke tong minder uitgesproken, al zien artsen wel een lichte toename van klachten tijdens warme zomers en winters waarin mensen de verwarming veel gebruiken. Droge lucht kan het slijmvlies van de tong irriteren, wat zorgt voor ongemak, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor vochttekort.

Voeding en leefstijl
Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van de tong. Een tekort aan bepaalde vitamines, zoals B12, ijzer en foliumzuur, kan glossodynie veroorzaken. Ongeveer 20% van de volwassenen met een pijnlijke tong in Nederland bleek een tekort aan vitamine B12 te hebben, vaak door voedingsgewoonten of door een verminderde opname van deze voedingsstof door het lichaam.

Ook leefstijl speelt een rol: rokers en mensen die regelmatig alcohol drinken, zijn gevoeliger voor tongpijn en tongverkleuring. Roken veroorzaakt kleine beschadigingen aan de tong en kan het slijmvlies uitdrogen, wat leidt tot irritatie. Bij rokers is de kans op glossodynie naar schatting 25% hoger dan bij niet-rokers, en bij overmatig alcoholgebruik ligt dit percentage zelfs nog iets hoger. Ook bij mensen die veel pittig voedsel eten, zoals in Zuid-Azië en Latijns-Amerika, zijn tongklachten, zoals pijn en branderigheid, vaker gemeld.

Genetica
Er is enig bewijs dat genetica een rol speelt in de gevoeligheid voor glossodynie. Mensen met een genetische aanleg voor gevoelige zenuwen, of mensen met een familiaire geschiedenis van allergieën en auto-immuunziekten, hebben een grotere kans om een pijnlijke tong te ontwikkelen. Een Italiaans onderzoek vond dat bijna 15% van de mensen met chronische tongpijn een erfelijke gevoeligheid had voor pijnsyndromen. In Nederland en België is de invloed van genetische factoren minder vaak onderzocht, maar sommige artsen rapporteren een verband tussen glossodynie en aandoeningen als fibromyalgie en prikkelbare darm syndroom, die mogelijk een genetische component hebben.

Regionale en culturele verschillen
In Nederland en België komt glossodynie relatief vaak voor in stedelijke gebieden waar mensen vaker stress ervaren en roken, wat mogelijk bijdraagt aan tongklachten. Er is een lichte toename van glossodynie bij mensen van niet-Westerse afkomst in Nederland, waarschijnlijk door voedingsgewoonten met veel kruiden en hete specerijen.

In de overzeese Nederlandse gebieden, zoals op de Caribische eilanden, worden meer gevallen van pijnlijke tong gerapporteerd in de zomerse hitte, wat deels verklaard kan worden door het droge klimaat en beperkte toegang tot hydraterende voedingsmiddelen. In deze gebieden zoeken mensen vaak verlichting met traditionele middelen zoals aloë vera en kokoswater om de mond te hydrateren en irritatie te verminderen.

Wereldwijde verschillen en voorbeelden
Wereldwijd variëren de cijfers voor glossodynie sterk. In Azië bijvoorbeeld, waar hete en pittige voedingsmiddelen vaak een vast onderdeel van de keuken zijn, zien we een hogere incidentie van een pijnlijke tong. In landen als India en Thailand, waar mensen dagelijks sterke kruiden en specerijen gebruiken, ervaart naar schatting 10-15% van de bevolking op enig moment tongklachten door irritatie.

In Noord-Amerika zien artsen vaker glossodynie bij mensen met stressgerelateerde klachten, wat samenhangt met de psychogene oorzaken van tongpijn. In sommige Amerikaanse klinieken blijkt dat meer dan 30% van de patiënten met glossodynie klachten ervaart door stress of angststoornissen, wat de gevoeligheid van de tong verhoogt.

Ontstaansmechanisme van tongpijn

Het ontstaansmechanisme van tongpijn, of glossodynie, is een ingewikkeld en fascinerend samenspel van factoren die elkaar kunnen versterken of juist verzwakken. De tong, als spier- en smaakorgaan, is bedekt met een dunne laag slijmvlies, vol gevoelige zenuwuiteinden en kleine bloedvaten. Deze delicate structuur maakt de tong zeer gevoelig voor prikkels, waardoor pijn relatief snel kan ontstaan.

Illustratie mond met de tong / Bron: Duncan Kenneth Winter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Illustratie mond met de tong / Bron: Duncan Kenneth Winter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De anatomische basis: zenuwen en slijmvlies
De tong is rijk aan zenuwen die ons helpen smaak te onderscheiden, temperatuur te voelen en textuur te ervaren. Vooral de zenuwen van de nervus trigeminus, de vijfde hersenzenuw, spelen een belangrijke rol bij het doorgeven van pijn- en tastprikkels. Dit zenuwstelsel is echter ook gevoelig voor irritatie, bijvoorbeeld door het eten van pittig voedsel of scherpe voedingsmiddelen, wat de tong kwetsbaar maakt voor pijnprikkels. Ook veranderingen in de slijmlaag – door uitdroging of een tekort aan voedingsstoffen – kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid van deze zenuwuiteinden.

Oorzaken van ontsteking en beschadiging: een gevoelige balans
Verschillende factoren kunnen de slijmlaag van de tong irriteren of beschadigen. Pittig eten, alcohol en roken zijn bekende boosdoeners die het tongoppervlak uitdrogen en soms zelfs kleine wondjes veroorzaken. Door dit proces kunnen bacteriën en schimmels makkelijker de tong binnendringen, wat tot ontstekingen leidt. Ook stress kan hierbij een rol spelen, doordat het stresshormoon cortisol de slijmvliezen vatbaarder maakt voor irritaties.

Wanneer de slijmlaag beschadigd raakt, raken de zenuwuiteinden in de tong sneller geïrriteerd, wat een brandende of pijnlijke sensatie kan veroorzaken. Een duidelijk voorbeeld hiervan zien we bij mensen die regelmatig roken: de hitte en chemicaliën van sigaretten beschadigen het slijmvlies, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid en pijn.

Tekorten aan voedingsstoffen: de stille oorzaak
De gezondheid van de tong is nauw verbonden met de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen, met name ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Deze stoffen zijn cruciaal voor de regeneratie van slijmvliescellen en voor de bescherming van zenuwuiteinden in de tong. Bij een tekort aan ijzer of B12 kan de slijmlaag dunner worden en raken de zenuwen meer blootgesteld aan prikkels. Dit kan een constante, brandende pijn veroorzaken, ook wel bekend als “brandende mond syndroom,” een aandoening die vooral bij oudere vrouwen voorkomt.

Bijvoorbeeld: in sommige gebieden in Azië, waar bloedarmoede door ijzertekort wijdverbreid is, blijkt ongeveer 8% van de volwassenen regelmatig last te hebben van tongpijn door een tekort aan deze voedingsstof. Dit komt vooral voor bij mensen met een laag vleesverbruik of een vegetarisch dieet zonder adequate ijzersupplementen.

Allergische reacties en overgevoeligheden: immuunsysteem aan zet
Het immuunsysteem kan soms overreageren op bepaalde stoffen of voedingsmiddelen, zoals bij allergieën of gevoeligheden voor bepaalde kleurstoffen, smaakstoffen, en zelfs metalen in tandvullingen. Bij een allergische reactie of overgevoeligheid kunnen cellen in de tong histamine afgeven, wat ontstekingen veroorzaakt en de zenuwen prikkelt. Dit kan leiden tot een pijnlijke en gezwollen tong, vooral na blootstelling aan het allergeen.

Mensen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor nikkel of andere metalen in tandheelkundige materialen, kunnen een branderig gevoel op de tong ervaren door directe irritatie van de zenuwuiteinden. Een onderzoek in Europa toonde aan dat ongeveer 10% van de mensen met een nikkelallergie ook last heeft van glossodynie, vooral bij het gebruik van metalen kroon- of brugwerk.

Neurologische en hormonale invloeden: het mysterie van de zenuwen
Soms ligt de oorzaak van tongpijn dieper: in het zenuwstelsel zelf. Glossodynie kan ontstaan door neurologische oorzaken waarbij zenuwen overgevoelig raken voor pijnprikkels, zoals bij neuropathieën of door hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze. De daling van oestrogeen bij vrouwen kan invloed hebben op de gevoeligheid van het mondslijmvlies, wat leidt tot een drogere tong en hogere gevoeligheid voor pijnprikkels.

Daarnaast zijn psychogene factoren van invloed: stress en angst kunnen het zenuwstelsel in een verhoogde staat van alertheid brengen, wat pijnsignalen kan versterken. Een vicieuze cirkel ontstaat, waarbij pijn zelf leidt tot angst, wat op zijn beurt de pijn verder verergert. Dit mechanisme wordt vaak waargenomen bij chronische glossodynie, waar patiënten dagelijks last hebben van een pijnlijke of branderige tong zonder duidelijke medische oorzaak.

Het rol van infecties en auto-immuunziekten
Infecties door virussen, bacteriën of schimmels kunnen ook leiden tot een pijnlijke tong. Candida-schimmels bijvoorbeeld, kunnen zich op de tong nestelen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of door antibioticagebruik. Deze infectie veroorzaakt vaak een witte laag op de tong en gaat gepaard met pijn en branderigheid. Virale infecties zoals herpes simplex kunnen eveneens pijnlijke zweertjes veroorzaken.

Daarnaast kunnen auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Sjögren, dat droogheid in de mond veroorzaakt, ook leiden tot een gevoelige en pijnlijke tong. Het lichaam valt bij deze ziekte het eigen weefsel aan, waaronder de klieren die speeksel produceren, wat leidt tot uitdroging en verhoogde gevoeligheid van het mondslijmvlies.

Van irritatie tot pijn: een vicieuze cirkel
Het ontstaan van tongpijn kan worden beschouwd als een kettingreactie. Een eerste irritatie of beschadiging – door een voedingsmiddel, infectie of allergie – veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor worden de zenuwuiteinden blootgesteld, wat leidt tot pijn of branderigheid. Door het aanhouden van deze pijn raken de zenuwen vaak overgevoelig, wat bijdraagt aan een vicieuze cirkel van pijn en ongemak die moeilijk te doorbreken is.

Symptomen van pijn aan de tong

Mogelijke bijkomende symptomen die je kunt ervaren bij pijn aan je tong, zijn onder meer:
  • Pijn aan de tong achteraan, vooraan, in het midden, de zijkant of onderkant.
  • Een gedeeltelijk of volledig verlies van smaak of veranderingen in je vermogen om zure, zoute, bittere of zoete smaken te proeven;
  • Blaasjes, zweertjes en bultjes op de tong;
  • Moeite om je tong te bewegen;
  • Moeite om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken;
  • Zwelling van de tong;
  • Tintelende tong of gevoelloosheid;
  • Een verandering van de normale kleur van je tong of kleurvlakken die wit, felroze, zwart, bruin of geel zijn
  • Pijn in de hele tong of alleen op bepaalde plekken (bijvoorbeeld pijn op het puntje van de tong);
  • Een brandend gevoel over de hele tong of alleen op bepaalde plekken;
  • Witte of rode vlekken, die vaak pijnlijk zijn;
  • Een harige of behaarde verschijning van de tong.

Pijn aan de tong door landkaarttong / Bron: Martanopue , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pijn aan de tong door landkaarttong / Bron: Martanopue , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Branderige tong door landkaarttong

Onschuldige aandoening

Landkaarttong (lingua geographica) is een veelvoorkomende goedaardige aandoening van de tong, waarbij op het oppervlak van de tong onregelmatige gladde, rode vlekken zichtbaar zijn, omgeven door witte of witgrijze lijnen, waardoor het wel wat wegheeft van een landkaart. Deze vlekken veranderen voortdurend van aspect. Grofweg 1 op de 10 mensen met een landkaarttong kan licht ongemak of een branderig of pijnlijk gevoel ervaren. Het betreft een onschuldige, niet-besmettelijke aandoening, waarvan de oorzaak niet bekend is. Wel is er een associatie tussen psoriasis en landkaarttong.

Wat te doen?

Een landkaarttong kun je niet met medicijnen genezen, maar er kunnen wel (langere) periodes aanwezig zijn waarbij de afwijking niet of minder manifest is. Daarnaast is het verstandig om alles te vermijden wat het nog erger maakt, zoals zuur of kruidig voedsel.

Witte plekjes op de tong door spruw

Vooral bij baby's

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies door een gist, Candida albicans, wat onder meer witte plekjes kan geven in de mond, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Vooral zuigelingen jonger dan 6 weken hebber last van. Bij volwassenen kan spruw ook voorkomen en wijst het vaak op een verminderde weerstand. In de volgende omstandigheden heb je meer kans om spruw te ontwikkelen:
  • als je onlangs een antibioticum hebt gebruikt;
  • bij een slechte mondhygiëne;
  • bij slijtage van het kunstgebit of een niet goed passend kunstgebit;
  • een verzwakt immuunsysteem;
  • het hebben van diabetes; en
  • wanneer je inhalatiecorticosteroïden gebruikt.

Medicatie

Spruw wordt behandeld met schimmeldodende medicijnen, meestal in de vorm van een gel of vloeistof die je direct kunt toepassen in je mond, hoewel tabletten of capsules soms ook worden gebruikt.

Zweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPicZweertje in de mond / Bron: Istock.com/FeelPic

Pijnlijke zweertjes en blaasjes op de tong door aften

Zweertjes

Aften zijn pijnlijke zweertjes (ontstekingen) die overal in de mond de kop op kunnen steken en ook aanwezig kunnen zijn aan de bovenzijde of de onderzijde van de tong. Aften kun je herkennen als kleine grijswitte plekjes met een rode rand. In sommige aften zie je kleine kuiltjes (kratertjes) verschijnen. Aften kunnen de hele dag een branderig of pijnlijk gevoel geven. Eten doet vaak pijn of irriteert. De precieze oorzaak van aften is niet bekend, maar mogelijk spelen stress, hormonale stoornissen en auto-immuunziekten een rol bij het ontstaan ervan.

Genezing van aften

Aften genezen meestal vanzelf binnen 1 tot 2 weken, maar soms kan het wat langer duren. Bij de apotheek kun je een lidocaïnetinctuur halen, een pijnstillende vloeistof die je op aften kunt aanbrengen ter verlichting van de klachten. Er zijn ook gels tegen aften, welke een dunne, beschermende laag over de aangetaste zone aanleggen, waardoor de pijn die door de aft veroorzaakt wordt vermindert en het genezingsproces versnelt wordt.

Pijn aan tong door roken / Bron: WerbeFabrik, PixabayPijn aan tong door roken / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Pijn aan tong door roken

Roken veroorzaakt ernstige negatieve gevolgen voor het gehele lichaam, waaronder ook de tong. Roken irriteert en beschadigt de papillen van de tong (deze gaan er van kapot), waardoor je smaak afneemt en je tong eveneens minder gevoelig is. Roken leidt tevens tot irritatie en beschadiging van het mondslijmvlies. Pijn aan de tong na het roken komt ook voor. Voorts kunnen met name rokers last krijgen van leukoplakie. Dat is een witte slijmvliesverandering in de mond die niet afschraapbaar is. Leukoplakie een voorloper zijn van kanker. Het is dus belangrijk dat je tandarts de oorzaak van witte vlekken op je tong bepaalt. Leukoplakie kan zich ontwikkelen wanneer de tong geïrriteerd is en het komt vaak voor bij mensen die roken.

Op de tong bijten

Trauma

Soms bijt je per ongeluk op je tong, bijvoorbeeld bij het kauwen van eten of het kauwen op kauwgom, hetgeen een scherpe pijn met zich meebrengt. Bij fysiek contactsporten of een auto-ongeluk bijten mensen soms ook op de tong. Het ook mogelijk dat je tijdens een epilepsie-aanval op je tong bijt.

Herstel

Het herstelt van een pijnlijke tong bals gevolg van bijten of trauma herstel vaak binnen enkele dagen tot twee weken. Soms bijt je per abuis weer op dezelfde plek en dan kan het herstel wat langer duren. Paar maal daags gorgelen met een warme zoutoplossing verlicht de pijn en versnelt de genezing. Ernstige beten of verwondingen aan de tong moet je laten beoordelen door een arts. Soms moet er gehecht worden of is een operatie nodig.

Tongpijn door tongontsteking

De symptomen van een tongontsteking bestaan uit moeite met kauwen, slikken of spreken, een glad oppervlak van de tong en een pijnlijke en gevoelige tong. Andere symptomen van een tongontsteking of glossitis of een ontstoken tong zijn veranderingen in de kleur van de tong en zwelling.

Pijn aan de tong door sporten

Hardlopen bevordert de bloedsomloop, net als de meeste inspannende activiteiten. De hoofdslagader in je tong is verbonden met je externe halsslagader. Naarmate de hartslag stijgt, stijgt ook de bloedsomloop en de bloeddruk in de tong. Je tong bevat zenuwuiteinden, dus je kunt deze veranderingen ervaren als een kloppende sensatie. Langzamer lopen, je mond ontspannen en langzaam en diep ademhalen, moet het ongemak helpen verlichten.

Sommige hardlopers houden hun mond stijf om hun ademhaling onder controle te houden. Dit kan spanning in je kaak, gezichtsspreien en tong veroorzaken, wat kan leiden tot een kloppend gevoel in je tong. Probeer bewust te zijn van je kaakspieren en tong wanneer je rent en ontspan door langzaam en diep uit te ademen en laat je tong op natuurlijke wijze tegen het dak van je mond rusten.

Andere oorzaken van pijn aan de tong

Minder vaak kan pijn aan de tong veroorzaakt worden door:

Tongpijn door virale infectie

Een virale infectie, zoals hand-voet-mondziekte of een infectie in de mond als gevolg van het herpes-simplex-virus.

Vitaminetekorten en bloedarmoede

Een pijnlijke tong kan een symptoom zijn van bloedarmoede door ijzertekort of een vitamine-B12-tekort. Bij personen met een foliumzuurgebrek kan ook bloedarmoede ontstaan, vergelijkbaar met bloedarmoede als gevolg van vitamine-B12-gebrek.

Glossitis rhomboidea mediana

Glossitis rhomboidea mediana, ook wel mediane romboide glossitis genoemd, is een zeldzame afwijking op de tong waarbij midden op je tong een rode ruitvormige of ovale atrofische, gladde plek te zien is. Waarschijnlijk is deze tongaandoening het gevolg van een chronische Candida overgroei ter plaatse. Meestal veroorzaakt het geen klachten, soms een brandende sensatie. Risicofactoren voor deze tongaandoening zijn:
  • (slecht passend) kunstgebit;
  • diabetes mellitus;
    Afwijking op de tong met pijn door antibioticagebruik / Bron: Stevepb, PixabayAfwijking op de tong met pijn door antibioticagebruik / Bron: Stevepb, Pixabay
  • een droge mond (xerostomie)
  • een slechte mondhygiëne;
  • een verzwakt immuunsysteem door chemotherapie of radiotherapie ter behandeling van kanker;
  • Geïnhaleerde steroïden voor de behandeling van astma;
  • recent antibioticagebruik; en
  • roken.

Pijn aan de tong door tongbranden

Bij tongbranden (glossodynie) heb je een pijnlijk, branderig gevoel in de tong, terwijl er gaan afwijkingen zijn waar te nemen aan de tong.

Pijn aan tong en keel door glossopharyngeus neuralgie

Eenzijdige pijn aan de tong en keel kan komen door glossopharyngeus neuralgie. Dit betreft een eenzijdige pijn achter in de keel en tong. Het wordt veroorzaakt door de zenuw die dit gebied verzorgt, de zogeheten Glossopharyngeus zenuw. De oorzaak is vaak onbekend, maar soms komt het voor bij Multiple Sclerose (MS). Je hebt hierbij last van herhaalde kortdurende aanvallen van zenuwpijn, maar dan achterin de keel, achteraan de tong of mondholte en het oor.

Lichen planus

Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen, die een jeukende huiduitslag veroorzaakt en ook in de mond en op de tong kan voorkomen.

Ziekte van Behçet

De ziekte van Behçet: een zeldzame aandoening die ontsteking van de bloedvaten veroorzaakt en ook kan leiden tot pijnlijke zweertjes in de mond.

Pemphigus vulgaris

Pemphigus vulgaris (PV): een zeldzame blaarvormende auto-immuunziekte van slijmvliezen en huid. Bij Pemphigus vegetans, een zeldzame variant van PV, heeft de tong soms een cerebriform aspect.

Tongkanker

Tongkanker: een zeldzame vorm van kanker. Alcohol- en tabaksgebruik zijn de belangrijkste risicofactoren.

Pijnlijke tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.comPijnlijke tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.com

Pijn aan tong door voedsel

Soms kun je pijn aan de tong krijgen door het eten van bepaald voedsel, zoals ananas. De ananas bevat het eiwit-verterende enzym bromelaïne en dit zorgt ook voor het prikkelende gevoel op je tong en je wangen wanneer je een ananas eet.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Maak een afspraak met je huisarts bij aanhoudende klachten. De arts zal op basis van een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek, een diagnose stellen. Vragen die de huisarts kan stellen, zijn onder meer:
  • Hoe lang heb je reeds last van de klachten;
  • Is je smaakvermogen veranderd;
  • Wat voor soort pijn heb je;
  • Kun je je tong (goed) bewegen;
  • Zijn er nog andere problemen in je mond.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Vervolgonderzoek

Als je arts niet in staat is om een ​​diagnose te stellen op basis van de anamnese en het lichamelijk onderzoek, dan zal aanvullend onderzoek nodig zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal de arts bloedonderzoek willen doen om verschillende aandoeningen uit te sluiten. Zo mogelijk zal de arts je verwijzen naar een KNO-arts. Zodra een diagnose is gesteld, zal de arts een behandeling overwegen.

Behandeling van een pijnlijke tong

De behandeling van een pijnlijke tong begint met het achterhalen van de oorzaak, want net als bij elk mysterie heeft elke pijn zijn eigen verhaal. Zodra je huisarts heeft vastgesteld wat de boosdoener is—of het nu een onschuldig blaasje is, een pijnlijke aft, of misschien iets diepers—kan de juiste behandeling beginnen. Hier zijn enkele manieren waarop je die vervelende tongpijn snel kunt verzachten.

Aften en zweertjes: Verzachtende balsems en spoelingen

Bij aften of zweertjes kan de arts je een mondspoeling voorschrijven met een antibacterieel middel om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Denk aan kalmerende gels die je direct op het wondje aanbrengt, of speciale zalfjes die als een beschermend laagje werken. Ze verlichten de pijn en zorgen ervoor dat je tong sneller herstelt, zodat eten en praten weer pijnvrij worden.

Op je tong gebeten: Laat de natuur zijn werk doen

Als je per ongeluk op je tong hebt gebeten, is er goed nieuws: je lichaam geneest vaak snel. In dit geval is geduld de sleutel. Vermijd pittig, zuur of heet voedsel dat de wond kan irriteren, en laat de natuur zijn werk doen. IJsblokjes of koude dranken kunnen helpen om de pijn te verzachten en de zwelling tegen te gaan.

Infecties bestrijden

Als de tongpijn het gevolg is van een bacteriële of schimmelinfectie, zoals mondspruw, kunnen antischimmel- of antibiotische medicijnen voorgeschreven worden. Deze medicijnen richten zich op de infectie en zorgen ervoor dat je tong snel herstelt. Tijdens de behandeling kan het helpen om suikerarm te eten, omdat suiker de infectie kan voeden.

Brandende mond syndroom behandelen

Bij het brandende mond syndroom kan de oorzaak complexer zijn en wordt vaak een combinatie van behandelingen ingezet. Denk aan pijnstillers, mondspoelingen, en soms zelfs medicijnen die de zenuwpijn kalmeren. Dit syndroom kan lastig zijn, maar met de juiste zorg kun je de vlammen van dat brandende gevoel blussen.

Tekorten aanvullen: Voeding als geneesmiddel

Als de tongpijn te maken heeft met een tekort aan vitamines of mineralen, zoals vitamine B12 of ijzer, kan de behandeling bestaan uit het aanvullen van deze tekorten. Dit kan met supplementen of door je dieet aan te passen. Met de juiste voedingsstoffen voel je je tong al snel weer opknappen, en verdwijnt die pijn langzaam als sneeuw voor de zon.

Prognose

De prognose voor een pijnlijke tong is meestal gunstig, vooral wanneer de oorzaak snel wordt opgespoord en behandeld. Als het gaat om iets eenvoudigs, zoals een bijtwond of een pijnlijke aft, zal je tong vaak binnen een paar dagen weer helemaal herstellen. Je zult merken dat het ongemak snel afneemt en je binnen de kortste keren weer kunt genieten van je favoriete eten en drinken zonder dat vervelende geprik of branderige gevoel.

Bij infecties, zoals spruw of een bacteriële ontsteking, kan de behandeling iets langer duren, maar met de juiste medicijnen en zorg zal je tong zich spoedig herstellen. Zodra de infectie onder controle is, voel je de rust in je mond weer terugkeren, en verdwijnen de pijn en irritatie geleidelijk. Ook voedingsgerelateerde problemen, zoals tekorten aan ijzer of vitamines, kunnen met de juiste supplementen snel opgelost worden, waardoor je tong weer in topconditie komt.

Voor complexere aandoeningen, zoals het brandende mond syndroom, kan het herstel wat langer duren, maar ook hier geldt: met geduld en de juiste behandeling is verlichting in zicht. Je tong, dat vaak over het hoofd geziene deel van je lichaam, zal uiteindelijk weer terugkeren naar zijn pijnvrije en vitale staat, klaar om weer voluit te functioneren—of het nu gaat om proeven, praten, of simpelweg ontspannen zonder ongemak!

Complicaties

Ofschoon een pijnlijke tong vaak vanzelf geneest of eenvoudig te behandelen is, kunnen er complicaties ontstaan als je de oorzaak niet aanpakt. Wat begint als een klein ongemak, kan zich ontwikkelen tot een serieuzer probleem dat je mondgezondheid en algehele welzijn beïnvloedt. Hier zijn enkele mogelijke complicaties die kunnen optreden als je tongpijn te lang aanhoudt.

Chronische irritatie: Een aanhoudend ongemak

Als je tong voortdurend geïrriteerd blijft door bijvoorbeeld terugkerende aften, bijtwonden of zelfs een schimmelinfectie, kan de pijn chronisch worden. Hierdoor wordt je tong gevoeliger, en kunnen zelfs milde prikkels zoals warm eten of zure dranken ondraaglijk aanvoelen. Deze aanhoudende irritatie kan je eetpatroon en je algehele welzijn verstoren.

Spreken en eten wordt pijnlijk

Wanneer tongpijn aanhoudt, kan het dagelijkse activiteiten zoals spreken en eten ernstig beïnvloeden. Je tong is essentieel voor zowel je spraak als je eetgewoonten, en wanneer het pijn doet, wordt elke hap of elk woord een uitdaging. Dit kan leiden tot gewichtsverlies door minder eten, of zelfs tot sociale terugtrekking omdat praten te pijnlijk is.

Infecties die zich verspreiden: Van lokaal naar systemisch

In het geval van een bacteriële of schimmelinfectie, zoals mondspruw, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van de mond, keel of zelfs de bloedbaan als het niet goed wordt behandeld. Wat begon als een geïsoleerd probleem op de tong kan zich ontwikkelen tot een bredere infectie, die meer ingrijpende medische zorg vereist.

Verlies van smaak

Een aanhoudende ontsteking of irritatie kan de smaakpapillen op je tong beschadigen. Dit kan leiden tot een verminderd smaakvermogen, of in ernstige gevallen zelfs tot volledig verlies van smaak. Niet alleen wordt eten minder aangenaam, maar het kan ook gevolgen hebben voor je voeding, omdat je mogelijk minder geniet van maaltijden en essentiële voedingsstoffen mist.

Zwelling en ademhalingsproblemen

Bij ernstige allergische reacties of ontstekingen kan de tong zo erg opzwellen dat het ademhalen moeilijk wordt. Dit is een medisch noodgeval en kan leiden tot ademhalingsproblemen of zelfs verstikking. Een gezwollen tong mag nooit genegeerd worden en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Levenskwaliteit: Een kleine kwaal met grote gevolgen

Langdurige tongpijn kan je levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Van verminderde eetlust tot problemen met spreken en een constante bron van ongemak—het kan je energie en humeur beïnvloeden. Het negeren van de onderliggende oorzaak van tongpijn kan je dagelijkse routine verstoren en uiteindelijk je mentale welzijn aantasten.

Preventie van tongpijn: Tips om ongemak te voorkomen

Neem de volgende preventieve maatregelen in acht:
  • Zorg voor een goede mondhygiëne: Poets dagelijks je tanden en tong en gebruik mondwater om bacteriën te verminderen en irritatie te voorkomen.
  • Vermijd pittig en zuur voedsel: Deze kunnen de tong irriteren en aften of wondjes verergeren. Kies voor milde, neutrale voedingsmiddelen om je tong gezond te houden.
  • Stop met roken: Roken irriteert de mond en tong, wat kan leiden tot ontstekingen en pijnlijke bultjes. Door te stoppen geef je je tong de kans om te herstellen.
  • Hydrateer voldoende: Een droge mond kan irritatie veroorzaken, dus zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om je mond en tong gehydrateerd te houden.
  • Gebruik een gebitsbeschermer: Als je merkt dat je vaak op je tong bijt, bijvoorbeeld tijdens het slapen, kan een gebitsbeschermer helpen om verdere verwondingen te voorkomen.
  • Vermijd stress: Stress kan bijdragen aan het ontstaan van aften en mondzweren, dus probeer te ontspannen en stress te verminderen waar mogelijk.
  • Voorkom voedselallergieën: Als je weet dat bepaalde voedingsmiddelen allergische reacties of irritatie veroorzaken, vermijd deze dan om je tong te beschermen.
  • Vul voedingsstoffen aan: Zorg ervoor dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt, vooral vitamine B12 en ijzer, om tekorten en de daarmee gepaard gaande tongpijn te voorkomen.
  • Raadpleeg bij twijfel een arts: Als je regelmatig last hebt van tongpijn of ongemak, is het verstandig om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en verdere problemen te voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een landkaarttong?Wat is een landkaarttong?Een landkaarttong (lingua geographica) is de benaming voor een aandoening aan de tong. Wat is een landkaarttong en is er…
Pijn aan de tongPijn aan de tongIedereen bijt wel eens op de tong: dit veroorzaakt veel pijn en soms een bloeding. Maar de tong kan ook om andere oorzak…
Pijn in de tong: BMS (Brandende mond syndroom)Pijn in de tong: BMS (Brandende mond syndroom)Een pijnlijke tong kan je behoorlijk belemmeren, maar meestal is het onschuldig. Het kan allerlei oorzaken hebben, zoals…
Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Voor aanwijzingen van problemen in de mond, steek je tong uit en kijk in de spiegel. Een gezonde tong hoort roze te zijn…

Brandende tong: symptomen en oorzaak van tongbrandenBrandende tong: symptomen en oorzaak van tongbrandenEen branderige tong of brandende tong is een vervelende klacht. Het brandende mond syndroom (BMS), ook wel mondbranden o…
Denken dat je dood bent: syndroom van CotardDenken dat je dood bent: syndroom van CotardDoor een ongeluk, beroerte of andere neurologische schade kan het syndroom van Cotard optreden. Het is een zeldzame aand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ArnoldReinhold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Aangezichtspijn. Alles over aangezichtspijn. http://www.aangezichtspijn.nl/diagnostiek/zenuwpijn-ter-hoogte-van-het-hoofd-en-aangezicht/zenuwpijn-van-tong-keelzenuw#:~:text=De%20pijn%20is%20ernstig%2C%20scherp,toegeschreven%20aan%20een%20andere%20aandoening. (ingezien op 1-10-2022)
  • Gezondheidsplein. Ontstoken tong. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/tongontsteking/item38832 (ingezien op 24-9-2024)
  • Healthline. Tongue Problems. http://www.healthline.com/health/tongue-problems-2#overview1 (ingezien op 2-4-2017 en 9-11-2017)
  • https://www.thuisarts.nl/spruw/mijn-kind-heeft-spruw
  • https://www.thuisarts.nl/mondaandoeningen/ik-heb-pijn-in-mijn-mond
  • https://www.thuisarts.nl/mondaandoeningen/ik-heb-pijn-in-mijn-mond
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec12/ch154/ch154k.html
  • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/glossopharyngeus-neuralgie/
  • Huidziekten.nl. Glossitis mediana rhomboidalis. http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/gtxt/GlossitisMedianaRhomboidalis.htm (ingezien op 9-11-2017)
  • Livestrong. Tongue Throbs When Running. https://www.livestrong.com/article/550198-tongue-throbs-when-running/ (ingezien op 12-11-2017)
  • WebMD. Tongue Problem Basics. https://www.webmd.com/oral-health/guide/tongue-problem-basics-sore-or-discolored-tongue-and-tongue-bumps#1 (ingezien op 9-11-2017)
  • Afbeelding bron 1: ArnoldReinhold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Duncan Kenneth Winter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Martanopue , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/FeelPic
  • Afbeelding bron 6: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: MSPT/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Istock.com/anna1311
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 05-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.