Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende oren

Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende oren Sommige patiënten kampen met een branderig gevoel aan de oren. Brandende oren kenmerken zich door oren die erg warm aanvoelen en vaak ook rood van kleur zijn en/of pijnlijk aanvoelen. Vaak wijst dit symptoom op een probleem in het oor, zoals een ontsteking of een infectie, maar ook andere oorzaken zijn bekend voor oren die brandend aanvoelen. Warme oren verdwijnen meestal spontaan of met enkele huishoudmiddeltjes of medicijnen, maar af en toe is het wel belangrijk om een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij tekenen van een infectie of bij ernstige pijn.

Aandoeningen en branderig gevoel aan het oor

Netelroos is één van de mogelijke tekenen van een allergische reactie / Bron: Hans, PixabayNetelroos is één van de mogelijke tekenen van een allergische reactie / Bron: Hans, Pixabay

Allergieën

Patiënten met een systemische allergische reactie ervaren mogelijk een zwelling van het oor en rode, brandende oren. Netelroos komt ook veel voor.

Blozen / Emoties

Patiënten die blozen ervaren een plotselinge roodkleuring en/of een brandend gevoel van de huid van de oren door een toename van de bloedtoevoer naar het gebied. Blozen gebeurt vaak door een intense emotionele reactie, zoals angst, verdriet, woede of schaamte, maar ook snelle temperatuurwijzigingen, alcoholgebruik en hormonale veranderingen zijn gekoppeld met rode, warme oren.

Erythromelalgie

Erythromelalgie is een zeldzame ziekte die zich kenmerkt door roodheid en brandende pijn in één of meer ledematen. Af en toe is het gezicht waaronder de oren getroffen. De roodheid en brandende pijn komt vaak tot stand door lichte inspanning of warme temperaturen. De dagelijkse activiteiten zijn vaak verstoord door de ernstige brandende sensaties.

Zwangere vrouwen ervaren mogelijk brandende oren / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen ervaren mogelijk brandende oren / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Hormonale veranderingen

Door de puberteit, een zwangerschap en de menopauze komen natuurlijke hormonale veranderingen tot stand. Ook ontstaat soms een hormonale onbalans door een aandoening. Warm aanvoelende oren is één van de symptomen die mogelijk optreden bij veranderingen in de hormonale spiegels. De symptomen verdwijnen gewoonlijk wanneer de hormoonbalans weer op peil is.

Huidproblemen

Aandoeningen
Huidaandoeningen die acute huidirritatie van het oor veroorzaken, leiden tot een branderig gevoel. Deze omvatten atopische dermatitis (huidziekte met jeuk), seborreïsche dermatitis (huidziekte met hoofdroos en rode huid), psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) en contactdermatitis. Deze aandoeningen verhogen de ontstekingsprocessen van het lichaam. Hierdoor ontstaat soms een ontsteking in het oor met een branderig gevoel tot gevolg.

Infecties
Huidinfecties leiden eveneens tot rode, warm aanvoelende oren. Huidinfecties zoals cellulitis (huidinfectie met rode en gezwollen huid) treden meestal op als gevolg van bacteriën. Bacteriën kunnen dringen het lichaam binnen door snijwonden, insectenbeten en een droge huid. Een bacteriële huidinfectie die leidt tot rode oren leidt tot opgezwollen en pijnlijke oren die mogelijk warm aanvoelen. Andere symptomen van een huidinfectie zijn vermoeidheid, koorts en koude rillingen.

Oorinfecties

Branderige oren zijn meestal het resultaat van een infectie van het buitenoor (otitis externa, zwemmersoor). Soms is ook het middenoor aangetast (otitis media). Af en toe is het binnenoor aangetast. Deze oorinfecties zijn meestal het gevolg van binnenvallende bacteriën, maar soms zijn ook schimmels, virussen en zelfs ringworm de boosdoener.

Otitis media (middenoorontsteking)

Vaak zijn de brandende oren het resultaat van otitis media met effusie. Bij deze aandoening raakt de buis van Eustachius van het middenoor (de verbinding tussen het oor en de keel) verstopt met vocht en ontstaat een infectie. De buis van Eustachius zorgt meestal voor de afvoer van vloeistof uit het middenoor. Als de stroom belemmerd is, ontstaat een ontstekingsproces wat leidt tot pijn en zwelling.

Psychologische problemen

Bij stress of woede verwijden de bloedvaten naar het oor waardoor de bloedstroom en ook de warmte toenemen.

Recidiverende polychondritis

Recidiverende polychondritis is een zeldzame ziekte die overal in het lichaam roodheid en een ontsteking van het kraakbeen veroorzaakt. De symptomen verdwijnen en keren dan na een tijdje weer terug. Vaak zijn ook de oren getroffen, al zijn ook andere lichaamsdelen aangetast zoals de neus, de ogen, de ribben, de luchtwegen en de gewrichten. De exacte oorzaak van recidiverende polychondritis is niet gekend anno oktober 2020, maar mogelijk ontstaan de symptomen door een auto-immuunziekte of spelen genetische factoren een rol. Behalve rode, warme oren komen zwelling, pijn, evenwichtsproblemen en gehoorbeschadiging mogelijk tot stand.

Rode oor-syndroom

Het rode oor-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de oren rood worden en branden aan de buitenkant van het oor. Eén of beide oren zijn aangetast. De patiënt ervaart aanvallen van roodheid en warmte aan het oor of de oren die enkele seconden tot uren aanhouden. In sommige gevallen veroorzaakt hitte, koude of wrijving van het oor de symptomen. Bij andere patiënten treedt de roodheid en het brandend gevoel spontaan op. De oorzaak van het rode oor-syndroom is niet duidelijk anno oktober 2020, maar bij jonge patiënten is de ziekte vaak geassocieerd met migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn).

Verwonding

Een verwonding veroorzaakt vaak oorpijn die branderig aanvoelt. Een oortrauma kent soms een mechanische oorzaak, zoals een directe slag tegen het oor. Een minimaal trauma aan de gevoelige delen van het oor resulteert eveneens in een brandend gevoel, zoals een verwonding door een wattenstaafje of een insectenbeet. Chemische letsels zijn soms ook de oorzaak van branderig aanvoelende oren.

Zonnebrand

Langere perioden van blootstelling aan direct zonlicht leiden tot huidbeschadiging door uv-licht, met branderige sensaties aan het oor tot gevolg. Zonnebrand leidt tot rode, warme oren en in ernstige gevallen zelfs tot blaren en schilfering. Aloë vera-lotion of vrij verkrijgbare medicijnen, zoals ibuprofen behandelt milde zonnebrand. Ook het aanbrengen van een koele, vochtige handdoek op de huid verlicht de klachten. Een beschermende breedgerande hoed dragen is aanbevolen.

Omgevingsfactoren en warm aanvoelende oren

Medicatie en oren die brandend aanvoelen

Een patiënt die medicijnen neemt voor het behandelen van bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), diabetes mellitus (suikerziekte), een hoge bloeddruk en kanker ervaren mogelijk warme oren. Veel van deze medicijnen veroorzaken eveneens brandende oren wanneer de patiënt deze combineren met alcohol.

Omgeving en warme oren

De oren zijn constant blootgesteld aan diverse omgevingsfactoren zoals temperatuur, chemicaliën en het weer. Extreem warme temperaturen en blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon veroorzaken warm aanvoelende oren. Een vrieseffect op de huid van de oren komt tot stand door blootstelling aan koude temperaturen, waardoor de oren ook gaan branden.

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen die mogelijk ook optreedt bij warme oren / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen die mogelijk ook optreedt bij warme oren / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen geassocieerd met brandende oren

Een brandend gevoel in het oor of de oren is mogelijk niet het enige teken van deze aandoening. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan dit extra symptomen hebben. De volgende zijn de gebruikelijke symptomen van een gelokaliseerd geval van brandende oren:

Andere mogelijke symptomen die optreden in combinatie met brandende oren zijn:

Alarmsymptomen

Ernstige symptomen die gepaard gaan met een brandend gevoel aan de oren en die de aandacht van een arts vereisen, zijn:

Diagnose en onderzoeken

De oorzaak van brandende oren is meestal niet ernstig, maar als de symptomen lang aanhouden, is het belangrijk om een arts te bezoeken omdat dan mogelijk sprake is van een infectie. De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt en onderzoekt vervolgens de oren. Afhankelijk van de ernst van de symptomen, bestelt de arts aanvullende beeldvormende onderzoeken.

Soms krijgt de patiënt medicatie voorgeschreven / Bron: Stevepb, PixabaySoms krijgt de patiënt medicatie voorgeschreven / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van warme oren

De arts stelt een behandeling voor. De patiënt moet de behandeling opvolgen zoals voorgeschreven om het risico op complicaties te verminderen. Antibiotica zijn inzetbaar voor een vermoedelijke bacteriële infectie. Mogelijk krijgt de patiënt ook medicijnen voor het verlichten van de symptomen zoals ontstekingsremmende middelen om ontstekingen te helpen verminderen en corticosteroïden (nuttig voor patiënten met ernstige ontstekingen en allergieën).

Complicaties en oren die warm aanvoelen

Complicaties van een branderig gevoel aan de oren zijn:
 • communicatiemoeilijkheden
 • een cholesteatoom tumor of cyste die het vaakst aanwezig is in het middenoor en het gebied van het mastoïdbot)
 • een terugkerende oorontsteking
 • mastoïditis (ontsteking van het bot achter het oor
 • meningitis (ontsteking van de beschermende laag van de hersenen met hoofdpijn en een stijve nek)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Warme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedWarme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedBij sommige patiënten is de rug warmer dan de rest van het lichaam. Soms is dit geen alarmerend teken. Een warme rug is…
Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veel voorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfe…
Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Tepels zijn erg gevoelig en het komt vaak voor dat je tepels wat geïrriteerd zijn of branderig aanvoelen. Hoewel dit pij…

Brandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelBrandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelEen branderige keel is meestal geen ernstig symptoom. Dit is meestal het resultaat van een veel voorkomende infectie zoa…
Bultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzoolBultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzoolJeukende of pijnlijke bultjes onder de voet of voetknobbeltjes of een bult op de voetzool, is een vervelende klacht met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
 • Relapsing Polychondritis Causes, https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/relapsing-polychondritis-facts#1
 • What Causes Red Ear Syndrome?, http://familyaudiologyonline.com/resources/what-is-red-ear-syndrome/#:~:text=It%20is%20still%20unknown%20what,the%20RES%20may%20be%20triggered.
 • Geraadpleegd op 19 september 2018:
 • Causes and Treatments of Hot Ears, https://www.healthline.com/health/hot-ears
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Ear burning sensation: Causes and home treatments, https://www.belmarrahealth.com/ear-burning-sensation-causes-home-treatments/
 • Hot ears: What makes your ears hot and how can this problem be treated?, https://www.belmarrahealth.com/hot-ears-makes-ears-hot-can-problem-treated/
 • What causes hot and red ears?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320344.php
 • Why Do My Ears Feel Hot?, https://www.livestrong.com/article/322799-why-do-my-ears-feel-hot/
 • Why Do My Ears Get Hot? Causes and Symptoms of Hot Ears, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/hot-ears-causes-symptoms/
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.