Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende oren

Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende oren Sommige patiënten ervaren een branderig gevoel in de oren. Dit gevoel kan gepaard gaan met warmte, roodheid en/of pijn aan de oren. Hoewel een branderig gevoel in de oren vaak wijst op een probleem zoals een ontsteking of infectie, zijn er ook andere mogelijke oorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen warme oren vanzelf of verbeteren ze met eenvoudige huishoudmiddeltjes of medicijnen. Echter, het is belangrijk om een arts te raadplegen wanneer er sprake is van tekenen van een infectie of bij ernstige pijn.

Aandoeningen en branderig gevoel aan het oor

Netelroos is één van de mogelijke tekenen van een allergische reactie / Bron: Hans, PixabayNetelroos is één van de mogelijke tekenen van een allergische reactie / Bron: Hans, Pixabay

Allergieën

Patiënten met een systemische allergische reactie kunnen zwelling van het oor en rode, brandende oren ervaren. Netelroos (urticaria) is een veel voorkomende allergische reactie die ook branderigheid kan veroorzaken.

Blozen / Emoties

Blozen leidt vaak tot een plotselinge roodheid en/of branderigheid van de huid van de oren, veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar het gebied. Blozen kan optreden door intense emotionele reacties zoals angst, verdriet, woede of schaamte. Snelle temperatuurwijzigingen, alcoholconsumptie en hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot rode, warme oren.

Erythromelalgie

Erythromelalgie is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en brandende pijn in één of meerdere ledematen, inclusief het gezicht. Deze symptomen kunnen optreden na lichte inspanning of door blootstelling aan warme temperaturen. De aandoening kan de dagelijkse activiteiten verstoren door de ernstige branderigheid.

Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap kunnen branderigheid in de oren veroorzaken / Bron: PublicDomainPictures, PixabayHormonale veranderingen tijdens zwangerschap kunnen branderigheid in de oren veroorzaken / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Hormonale veranderingen

Natuurlijke hormonale veranderingen door puberteit, zwangerschap of menopauze kunnen leiden tot branderigheid in de oren. Hormonale onbalansen door aandoeningen kunnen ook dit symptoom veroorzaken. De klachten verdwijnen meestal wanneer de hormoonbalans weer hersteld is.

Huidproblemen

Aandoeningen
Huidaandoeningen die acute huidirritatie van het oor veroorzaken kunnen een branderig gevoel veroorzaken. Voorbeelden zijn atopische dermatitis (jeukende huid), seborreïsche dermatitis (met hoofdroos en rode huid), psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers), en contactdermatitis. Deze aandoeningen kunnen ontstekingsprocessen in de huid verergeren, wat leidt tot een branderig gevoel in de oren.

Infecties
Huidinfecties, zoals cellulitis (huidinfectie met roodheid en zwelling), kunnen ook leiden tot rode, warme oren. Bacteriën dringen vaak het lichaam binnen via snijwonden, insectenbeten of een droge huid. Een bacteriële huidinfectie kan leiden tot pijnlijke, opgezette oren die warm aanvoelen. Andere symptomen van huidinfecties kunnen vermoeidheid, koorts en koude rillingen zijn.

Oorinfecties

Branderige oren kunnen vaak het gevolg zijn van een infectie van het buitenoor (otitis externa, ook bekend als zwemmersoor). Soms is ook het middenoor (otitis media) aangetast, en in sommige gevallen kan het binnenoor betrokken zijn. Deze oorinfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën, maar schimmels, virussen en zelfs ringworm kunnen ook een rol spelen.

Otitis media (middenoorontsteking)

Branderigheid in de oren kan het gevolg zijn van otitis media met effusie. Bij deze aandoening raakt de buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de keel, verstopt met vocht, wat leidt tot een infectie. De buis van Eustachius zorgt normaal gesproken voor de afvoer van vloeistof uit het middenoor. Als deze afvoer wordt belemmerd, ontstaat er een ontstekingsproces dat kan leiden tot pijn en zwelling.

Psychologische problemen

Bij stress of woede verwijden de bloedvaten naar het oor, waardoor de bloedstroom en de warmte toenemen. Dit kan leiden tot een branderig gevoel in de oren.

Recidiverende polychondritis

Recidiverende polychondritis is een zeldzame aandoening waarbij het kraakbeen in verschillende delen van het lichaam ontstoken raakt, waaronder vaak de oren. Deze aandoening kan symptomen zoals roodheid, zwelling en pijn veroorzaken. De aandoening kan gepaard gaan met andere symptomen zoals evenwichtsproblemen en gehoorbeschadiging. De exacte oorzaak is niet volledig begrepen, maar het wordt mogelijk veroorzaakt door een auto-immuunziekte of genetische factoren.

Rode oor-syndroom

Het rode oor-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij de oren rood en branderig worden. Dit kan één of beide oren aantasten. De symptomen kunnen enkele seconden tot uren aanhouden en kunnen worden veroorzaakt door hitte, koude, wrijving, of kunnen spontaan optreden. De oorzaak van het rode oor-syndroom is niet volledig bekend, maar bij jonge patiënten wordt het soms in verband gebracht met migraine.

Verwonding

Een verwonding aan het oor kan oorpijn veroorzaken die branderig aanvoelt. Dit kan het gevolg zijn van mechanische trauma's, zoals een klap tegen het oor, of minimale verwondingen zoals een wattenstaafje of insectenbeet. Chemische verwondingen kunnen ook leiden tot een branderig gevoel in de oren.

Zonnebrand

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot huidbeschadiging door UV-licht, met als gevolg een branderig gevoel in de oren. Zonnebrand kan de oren rood en warm maken, en in ernstige gevallen kunnen er blaren en schilfering optreden. Het aanbrengen van aloë vera-lotion of het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen kan verlichting bieden. Ook het aanbrengen van een koele, vochtige handdoek kan helpen. Het dragen van een breedgerande hoed wordt aanbevolen om de oren te beschermen tegen de zon.

Omgevingsfactoren en warme oren

Medicatie en oren die brandend aanvoelen

Patiënten die medicijnen gebruiken voor aandoeningen zoals angina pectoris (pijn op de borst), diabetes mellitus (suikerziekte), hoge bloeddruk of kanker kunnen warme oren ervaren. Sommige medicijnen kunnen ook een brandend gevoel in de oren veroorzaken wanneer ze worden gecombineerd met alcohol.

Omgeving en warme oren

De oren worden voortdurend blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur, chemicaliën en weersomstandigheden. Extreme hitte of blootstelling aan UV-stralen van de zon kan leiden tot warme oren. Bij blootstelling aan koude temperaturen kunnen de oren ook een branderig gevoel vertonen door een bevriezingseffect.

Hoofdpijn kan ook optreden bij warme oren / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn kan ook optreden bij warme oren / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen geassocieerd met brandende oren

Een brandend gevoel in de oren kan gepaard gaan met andere symptomen. Afhankelijk van de oorzaak kunnen de volgende symptomen optreden:

Andere symptomen die samen met branderigheid in de oren kunnen optreden zijn:

Alarmsymptomen

Ernstige symptomen die gepaard gaan met een brandend gevoel in de oren en die medische aandacht vereisen, zijn:

Diagnose en onderzoeken

Hoewel de oorzaak van branderigheid in de oren meestal niet ernstig is, is het belangrijk om een arts te raadplegen als de symptomen aanhouden. De arts zal de medische geschiedenis van de patiënt doornemen en de oren onderzoeken. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan de arts aanvullende beeldvormende onderzoeken aanvragen.

Soms kan medicatie nodig zijn om de klachten te verlichten / Bron: Stevepb, PixabaySoms kan medicatie nodig zijn om de klachten te verlichten / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van warme oren

De arts zal een behandelingsplan voorstellen dat gevolgd moet worden om complicaties te voorkomen. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven voor bacteriële infecties. Ook kunnen medicijnen zoals ontstekingsremmers worden aanbevolen om ontstekingen te verminderen, en corticosteroïden kunnen nuttig zijn bij ernstige ontstekingen en allergieën.

Complicaties van brandende oren

Mogelijke complicaties van branderigheid in de oren zijn:
  • Communicatiemoeilijkheden
  • Een cholesteatoom (tumor of cyste die vaak voorkomt in het middenoor en het mastoïdbot)
  • Terugkerende oorontstekingen
  • Mastoïditis (ontsteking van het bot achter het oor)
  • Meningitis (ontsteking van de beschermende laag van de hersenen, gepaard met hoofdpijn en een stijve nek)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Warme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedWarme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebiedBij sommige patiënten kan de rug warmer aanvoelen dan de rest van het lichaam. Hoewel dit in sommige gevallen geen reden…
Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfer…
Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Tepels zijn erg gevoelig en het komt vaak voor dat je tepels wat geïrriteerd zijn of branderig aanvoelen. Hoewel dit pij…

Brandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelBrandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelEen branderige keel is meestal geen ernstig symptoom. Dit is meestal het resultaat van een veel voorkomende infectie zoa…
Bultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzoolBultjes onder voet: jeukende of pijnlijke bultjes voetzoolJeukende of pijnlijke bultjes onder de voet of voetknobbeltjes of een bult op de voetzool, is een vervelende klacht met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Relapsing Polychondritis Causes, https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/relapsing-polychondritis-facts#1
  • What Causes Red Ear Syndrome?, http://familyaudiologyonline.com/resources/what-is-red-ear-syndrome/#:~:text=It%20is%20still%20unknown%20what,the%20RES%20may%20be%20triggered.
  • Geraadpleegd op 19 september 2018:
  • Causes and Treatments of Hot Ears, https://www.healthline.com/health/hot-ears
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ear burning sensation: Causes and home treatments, https://www.belmarrahealth.com/ear-burning-sensation-causes-home-treatments/
  • Hot ears: What makes your ears hot and how can this problem be treated?, https://www.belmarrahealth.com/hot-ears-makes-ears-hot-can-problem-treated/
  • What causes hot and red ears?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320344.php
  • Why Do My Ears Feel Hot?, https://www.livestrong.com/article/322799-why-do-my-ears-feel-hot/
  • Why Do My Ears Get Hot? Causes and Symptoms of Hot Ears, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/hot-ears-causes-symptoms/
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.