Rode oren: Oorzaken en behandeling van roodheid oor of oren

Rode oren: Oorzaken en behandeling van roodheid oor of oren Rode oren komen relatief vaak voor, en meestal zijn de oorzaken niet ernstig, zoals blozen of eczeem. Sommige oorzaken van roodheid aan de oren kunnen echter wijzen op ernstigere aandoeningen, zoals perichondritis of recidiverende polychondritis, waarbij het kraakbeen in het oor is aangetast. Bij deze aandoeningen kunnen één of beide oren mild tot ernstig getroffen zijn. Andere symptomen kunnen ook optreden, zoals jeuk, warmte, branderigheid of pijn in de oren, blaarvorming, en algemene klachten. De behandeling en prognose hangen af van de onderliggende oorzaak.

Bacteriële huidinfectie

Wanneer de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door een snijwonde, schaafwond, insectenbeet, een opengebarsten blaar, of een piercing, kunnen bacteriën het lichaam binnendringen, wat leidt tot bacteriële huidinfecties. Naast symptomen zoals hoofdpijn, koorts, of keelpijn, kunnen de oren opzwellen, rood worden, en pijn doen (oorpijn).

Het drinken van alcohol kan af en toe leiden tot rode oren door blozen / Bron: Jarmoluk, PixabayHet drinken van alcohol kan af en toe leiden tot rode oren door blozen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Blozen

Intense emotionele reacties, zoals schaamte of woede, kunnen de bloedtoevoer naar de oren verhogen, waardoor de huid rood kleurt. Andere oorzaken van blozen aan de oren zijn krachttraining, gekruid eten, alcohol, temperatuurveranderingen, hormonale veranderingen, en bepaalde medische aandoeningen. Indien blozen een symptoom is van een medische aandoening, kan een arts helpen bij het opstellen van een behandelplan.

Perichondritis

Perichondritis is een infectie van het weefsel rond het kraakbeen in het oor. Deze aandoening kan leiden tot roodheid, gevoeligheid, en zwelling van het oor. Perichondritis kan ontstaan door een insectenbeet, snijwonden, schaafwonden, een oorpiercing, of een medische ingreep. Onbehandeld kan perichondritis schade aan het kraakbeen veroorzaken, dus snelle behandeling met antibiotica is aanbevolen. Indien een abces zich ontwikkelt, moet dit door een arts worden gedraineerd (pus afvoeren). Het is ook raadzaam om een oorpiercing te verwijderen indien deze de oorzaak lijkt te zijn.

Recidiverende polychondritis

Recidiverende polychondritis is een zeldzame auto-immuunziekte die vaak het kraakbeen van de oren aantast, maar ook andere lichaamsdelen kan beïnvloeden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het immuunsysteem, dat het eigen kraakbeen aanvalt. De ziekte kan leiden tot rode, gevoelige en gezwollen oren, evenwichtsproblemen, en gehoorbeschadiging. Indien het binnenoor wordt aangetast, kan dit leiden tot gehoorverlies, waardoor een snelle diagnose en behandeling essentieel zijn. Behandeling kan bestaan uit corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) en pijnstillers zoals NSAID’s (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen). Indien deze niet effectief zijn, kan de arts immunosuppressiva voorschrijven om het immuunsysteem te onderdrukken. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Rode oren-syndroom en roodheid van het oor

Oorzaken

Het rode oren-syndroom is een zeldzame aandoening met een onbekende oorzaak, anno augustus 2024.

Vormen en risicofactoren

Er zijn twee hoofdtypen van het rode oren-syndroom: primair (meest voorkomend) en secundair. Primair komt vaak voor bij kinderen, tieners, en jongvolwassenen, vooral bij degenen die regelmatig last hebben van migraine (met aura en/of eenzijdige hoofdpijn). De secundaire vorm treft vaker ouderen, vooral zij die lijden aan clusterhoofdpijn of problemen met het bovenste deel van de wervelkolom. Symptomen kunnen optreden door extreme temperaturen of door over het oor te wrijven, hoewel ze ook spontaan kunnen ontstaan.

Symptomen

De symptomen kunnen zich aan één oor of beide oren voordoen. De ernst, duur en frequentie van de symptomen variëren per patiënt. Klachten kunnen bestaan uit roodheid van de oren en een branderig gevoel. Verder kan de pijn variëren van mild tot scherp en ernstig, waarbij de pijn kan uitstralen naar de kaaklijn of achterkant van het hoofd. Een aanval van het rode oren-syndroom duurt meestal enkele minuten, maar sommige patiënten kunnen tot een half uur last hebben van symptomen. Ernstigere aanvallen kunnen enkele uren aanhouden. Hoewel de meeste patiënten slechts af en toe aanvallen hebben, kunnen sommige patiënten tot wel twintig keer per dag last hebben van roodheid, pijn, en brandende gevoelens in de oren.

Behandeling

Er is anno augustus 2024 geen standaardbehandeling voor het rode oren-syndroom. Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) en het gebruik van coldpacks kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen.

Prognose

Hoewel het rode oren-syndroom vervelende symptomen met zich meebrengt, ontstaan er meestal geen langdurige gezondheidscomplicaties.

Seborreïsche dermatitis (seborreïsch eczeem)

Seborreïsche dermatitis is een huidaandoening waarbij roodheid van de oren kan optreden. Tussen 2% en 5% van de bevolking lijdt aan deze aandoening. Symptomen omvatten een jeukende huid en roodheid met schilferige of korstige vlekken, ook wel bekend als ooreczeem. Naast de oren kunnen ook de huid van het gezicht en de bovenrug rood worden. De oorzaak van seborreïsch eczeem is anno augustus 2024 nog steeds niet volledig begrepen, maar genetische factoren of een disfunctie van het immuunsysteem worden mogelijk als oorzaken beschouwd. Behandeling kan bestaan uit zalf, speciale shampoos, en oordruppels (voor tekenen in het binnenoor), maar de aandoening is niet volledig te genezen.

Zonnebrand

Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand en rode oren / Bron: Blueeve, PixabayOvermatige blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand en rode oren / Bron: Blueeve, Pixabay

Oorzaken

Langdurige blootstelling aan de zon zonder adequate bescherming kan leiden tot branderigheid en roodheid van de oren door zonnebrand. De oren kunnen warm aanvoelen en pijnlijk zijn. Ernstigere zonnebrand kan blaren en vervellingen van de huid veroorzaken. Het is belangrijk om de oren ook op bewolkte dagen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Roodheid door zonnebrand kan ook optreden door overmatige blootstelling aan zonnebanken.

Behandeling

Milde zonnebrand kan behandeld worden met vrij verkrijgbare aftersuncrème of een koele, natte handdoek. Het is ook belangrijk om verdere blootstelling aan de zon te vermijden. Ernstigere zonnebrand kan een bezoek aan de arts vereisen voor professionele behandeling.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, variërend van allergieën tot infecties. Om jeuk, ook we…
Lente-oren (juvenile spring eruption): symptomen en oorzaakLente-oren (juvenile spring eruption): symptomen en oorzaakLente-oren of juvenile spring eruption is een niet veel voorkomende, onder invloed van de zon veroorzaakte huidaandoenin…
Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfer…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…

Rugpijn: Oorzaken, symptomen & behandeling van pijnlijke rugRugpijn: Oorzaken, symptomen & behandeling van pijnlijke rugRugpijn is een veelvoorkomend probleem dat de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Vaak is de oorza…
Vena cava superior-syndroom: Verstopping bloedvat door tumorVena cava superior-syndroom: Verstopping bloedvat door tumorBij het vena cava superior-syndroom ontstaan klachten door een obstructie (verstopping) van de vena cava superior, het b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Red ears, https://www.specsavers.ie/hearing/ear-health/red-ears
  • What causes hot and red ears?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320344.php
  • Why Are My Ears Red?, https://www.healthline.com/health/red-ear
  • Why Do My Ears Get Red And Hot? 7 Possible Causes And When It Can Be A Sign Of Health Problems, https://fabiosa.com/ctlf-rsmkib-auyhv-pbdmt-ilkzk-why-do-my-ears-get-red-and-hot-7-possible-causes-and-when-it-can-be-a-sign-of-health-problems/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.