Perichondritis: Infectie van kraakbeenvlies van buitenoor

Perichondritis: Infectie van kraakbeenvlies van buitenoor Perichondritis is een aandoening waarbij een infectie van het kraakbeenvlies van het buitenoor optreedt. Deze oorinfectie, meestal veroorzaakt door bacteriën, gaat gepaard met oorpijn, zwelling, en roodheid van het oor, en vaak ook met de vorming van een abces. Een snelle diagnose en behandeling zijn essentieel om vervorming van het oor of zelfs verlies van het buitenoor te voorkomen. Zowel medicamenteuze als chirurgische behandelingen zijn vaak nodig. Met tijdige en juiste behandeling kan de patiënt volledig herstellen.

Terminologie

De term "perichondritis" verwijst specifiek naar een ontsteking van het perichondrium, het weefsel dat het kraakbeen omhult. In de praktijk betreft deze aandoening echter vaak ook het kraakbeen zelf, en worden abcesvorming en kraakbeenbeschadiging vaak gezien.

De ontsteking kan optreden als gevolg van een infectie, meestal door bacteriën, en kan leiden tot symptomen zoals pijn, zwelling en roodheid op de aangetaste locatie. Perichondritis komt het meest voor in het oor, vooral na trauma of chirurgie, maar kan ook in andere delen van het lichaam voorkomen waar kraakbeen aanwezig is. Het is belangrijk om perichondritis tijdig te diagnosticeren en te behandelen om complicaties, zoals kraakbeenverlies of langdurige pijn, te voorkomen.

Epidemiologie van perichondritis

Incidentie en prevalentie
Perichondritis is een relatief zeldzame aandoening, met een geschatte incidentie die varieert tussen 0,5% en 2% van de totale populatie, afhankelijk van de risicofactoren en de locatie. Het komt het meest voor in de oorschelp, vooral na trauma, chirurgie of infecties. In sommige studies wordt gerapporteerd dat perichondritis meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, met een verhouding van ongeveer 2:1, voornamelijk in de leeftijdsgroep van 20 tot 50 jaar. Deze aandoening kan ook optreden bij kinderen, meestal als gevolg van verwondingen of infecties.

Risicofactoren en oorzaken
Verschillende risicofactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van perichondritis. Dit omvat trauma aan de oorschelp, zoals verwondingen door sport of ongeval, alsook chirurgische ingrepen aan het oor. Het dragen van piercings in de oren kan ook leiden tot perichondritis, vooral als de piercing niet goed verzorgd wordt of als er infecties optreden. Andere onderliggende medische aandoeningen, zoals diabetes of immunosuppressieve therapieën, kunnen het risico op infecties verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van perichondritis.

Geografische variatie en seizoensgebonden trends
De prevalentie van perichondritis kan ook variëren op basis van geografische factoren. In gebieden met hoge temperaturen of hoge luchtvochtigheid kan de incidentie van huidinfecties en daarmee samenhangende aandoeningen, waaronder perichondritis, toenemen. Bovendien zijn er seizoensgebonden trends; perichondritis komt vaker voor in de zomermaanden, wanneer mensen meer tijd buiten doorbrengen en blootgesteld worden aan verwondingen en infecties.

Geassocieerde aandoeningen en complicaties
Perichondritis kan vaak gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals infectieuze otitis externa of cellulitis. In sommige gevallen kan de infectie zich uitbreiden naar het kraakbeen, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals kraakbeenbeschadiging, abcesvorming en zelfs necrose. Dit onderstreept het belang van vroegtijdige diagnose en behandeling om verdere complicaties te voorkomen.

Een goed begrip van de epidemiologie van perichondritis is cruciaal voor zorgverleners om de aandoening effectief te diagnosticeren en te behandelen, vooral bij patiënten met risicofactoren die hen kwetsbaar maken voor deze aandoening.

Oorzaken van infectie van het kraakbeenvlies van het buitenoor

Het kraakbeen in het oor vormt de structuur van de oorschelp en is omgeven door een dunne laag weefsel, het perichondrium. Dit weefsel voorziet het kraakbeen van voedingsstoffen. Bij perichondritis ontstaat een infectie van dit perichondrium. De meest voorkomende veroorzaker is de gramnegatieve bacterie Pseudomonas aeruginosa.

Verwondingen

Perichondritis wordt vaak veroorzaakt door verwondingen aan het oor, zoals:
  • Brandwonden
  • Letsels door contactsporten (bijvoorbeeld boksen)
  • Insectenbeten
  • Krasjes met een geïnfecteerde vingernagel
  • Complicaties na een ooroperatie
  • Oorpiercings (vooral door het kraakbeen)
  • Snijwonden aan het oor
  • Steenpuisten op het oor
  • Trauma aan de zijkant van het hoofd
  • Slecht behandelde otitis externa (zwemmersoor) met afscheiding uit het oor en oorpijn

Aandoeningen

Enkele systemische aandoeningen verhogen het risico op perichondritis, zoals:

Bij een aanzienlijk percentage van de patiënten kan geen specifieke oorzaak worden vastgesteld.

Infectieuze oorzaken

Naast de eerder genoemde bacteriële oorzaken kan perichondritis ook worden veroorzaakt door schimmels en virussen, vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Aspergillus en Candida zijn voorbeelden van schimmels die kunnen leiden tot infecties van het perichondrium. Virale infecties, zoals die veroorzaakt door het herpes simplex-virus, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van perichondritis.

Chronische irritatie

Chronische irritatie door herhaalde trauma's, zoals het regelmatig dragen van oorbellen of andere ooraccessoires, kan de kans op ontsteking van het perichondrium verhogen. Dit is vooral relevant bij mensen met een aanleg voor huidreacties of allergieën.

Medische procedures

Chirurgische ingrepen aan het oor, zoals oorcorrecties of implantaten, kunnen het risico op infectie verhogen. Een slechte hygiëne tijdens de procedure of postoperatieve zorg kan leiden tot de ontwikkeling van perichondritis. Regelmatige opvolging na dergelijke ingrepen is cruciaal om infecties tijdig te identificeren en te behandelen.

Leefstijl en omgevingsfactoren

Bepaalde leefstijl- en omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van perichondritis. Mensen die veel tijd in vervuilde of vochtige omgevingen doorbrengen, zoals zwembaden of sauna's, lopen een hoger risico op infecties. Ook roken kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.

Een goed begrip van deze oorzaken kan zorgverleners helpen bij het tijdig diagnosticeren en behandelen van perichondritis, en kan patiënten bewust maken van de risico's die zij mogelijk lopen.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactor voor perichondritis is een perforatie van het oor door het kraakbeen. Deze perforaties kunnen ontstaan door verwondingen of medische ingrepen. Het risico op een infectie van het perichondrium neemt aanzienlijk toe wanneer het kraakbeen direct wordt blootgesteld aan bacteriën.

Chirurgische ingrepen aan het oor
Chirurgische procedures, zoals oorcorrecties, kunnen leiden tot complicaties die perichondritis bevorderen. Tijdens dergelijke ingrepen bestaat de mogelijkheid dat het perichondrium beschadigd raakt, wat kan leiden tot infecties. Het is cruciaal dat medische professionals adequate sterilisatie- en hygiënemaatregelen nemen om het risico op infectie te minimaliseren.

Brandwonden
Brandwonden aan het oor kunnen ook een significante risicofactor zijn. Ze kunnen de huid en het weefsel rond het kraakbeen beschadigen, waardoor een open toegang ontstaat voor bacteriën om binnen te dringen. Het is belangrijk om brandwonden op de juiste manier te behandelen om infecties te voorkomen.

Acupunctuur
Acupunctuur, vooral als het niet door een gekwalificeerde professional wordt uitgevoerd, kan ook een risicofactor zijn. Onjuiste techniek of gebrek aan steriele apparatuur kan leiden tot verwondingen of infecties in het oorgebied. Het is essentieel dat patiënten ervoor zorgen dat de acupuncturist voldoet aan strikte hygiënenormen om het risico op perichondritis te verkleinen.

Immuunsysteem en systemische aandoeningen
Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van aandoeningen zoals HIV of diabetes mellitus kan ook een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van perichondritis. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor infecties en kunnen moeilijker herstellen.

Herhaalde trauma's aan het oor
Regelmatige trauma's aan het oor, zoals die kunnen optreden bij contactsporten of andere fysieke activiteiten, verhogen het risico op verwondingen die kunnen leiden tot perichondritis. Sporters en mensen die regelmatig in situaties komen waarin het oor risico loopt op letsel, dienen extra voorzichtig te zijn en beschermende maatregelen te nemen.

Het bewustzijn van deze risicofactoren kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen en het bevorderen van een betere zorg voor het oor.

Symptomen

Pijnlijk oor
De patiënt ervaart zwelling, roodheid en gevoeligheid van de oorschelp en het buitenste deel van de gehoorgang. De pijn begint vaak als dof en verergert tot ernstige oorpijn met een etterige afscheiding (otorree). Dit kan gepaard gaan met een branderigheid of een stekende sensatie in het oor. In tegenstelling tot bij otitis externa blijft de oorlel meestal ongemoeid. Sommige patiënten hebben koorts, wat wijst op een ontstekingsreactie. Bij ernstige gevallen kan er een abces ontwikkelen, wat leidt tot verhoogde druk en pijn in het oor. In zeer ernstige gevallen kan er vervorming van de oorstructuur optreden door kraakbeenbeschadiging, wat kan resulteren in een cosmetisch en functioneel probleem. De aanwezigheid van pus of andere afscheiding kan ook leiden tot een onaangename geur, wat voor de patiënt bijzonder ongemakkelijk kan zijn.

Terugkerende infectie
Bij herhaalde infecties kunnen symptomen zoals duizeligheid, middenoorontsteking (otitis media), oorafscheiding, een slap oor, verminderde balans, plotseling gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen) optreden. Duizeligheid kan het gevolg zijn van ontsteking die zich uitbreidt naar het binnenoor, wat invloed heeft op de balansorganen. Het horen van een constant of fluctuërend geluid in de oren (tinnitus) kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Bij terugkerende infecties kan er een chronische ontsteking ontstaan die het herstel bemoeilijkt en kan leiden tot langdurige complicaties, zoals blijvende gehoorverliezen en een verhoogd risico op verdere infecties. Deze symptomen kunnen ook angst en bezorgdheid veroorzaken, wat de psychologische impact van de aandoening vergroot.

Algemene malaise
Veel patiënten ervaren een algemeen gevoel van onwelzijn, wat kan worden gekenmerkt door vermoeidheid en een verminderde eetlust. Dit kan de herstelperiode verlengen en het welzijn van de patiënt negatief beïnvloeden. Vermoeidheid kan verder worden verergerd door pijn en ongemak, wat leidt tot een vicieuze cirkel van slapeloosheid en uitputting. Dit gevoel van malaise kan ook invloed hebben op de dagelijkse activiteiten, waardoor patiënten moeite kunnen hebben met werk of sociale interacties. Het is niet ongebruikelijk dat patiënten zich terugtrekken uit sociale situaties vanwege de symptomen, wat kan bijdragen aan gevoelens van isolatie en depressie.

Koorts en zweten
Naast pijn en zwelling kunnen patiënten koorts en overmatig zweten ervaren als gevolg van de infectie. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en kan variëren van mild tot hoog, afhankelijk van de ernst van de infectie. Dit kan gepaard gaan met koude rillingen en een algeheel gevoel van onbehagen. Overmatig zweten kan het ongemak vergroten en leiden tot uitdroging, vooral als patiënten niet voldoende vocht binnenkrijgen. Het is belangrijk om voldoende te hydrateren om deze symptomen te verlichten. De combinatie van koorts en zweten kan ook de slaapkwaliteit beïnvloeden, waardoor patiënten zich nog vermoeider voelen.

Slaapstoornissen
Door de pijn en het ongemak kunnen patiënten moeite hebben met slapen, wat hun herstel verder kan beïnvloeden. Een verstoorde slaap kan ook leiden tot een verminderde immuunrespons, waardoor het lichaam moeilijker in staat is om de infectie te bestrijden. Het gebrek aan slaap kan de pijnperceptie verhogen, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor ongemak en stress. Dit kan resulteren in een cyclus van slapeloosheid die het herstel verder vertraagt en de algehele gezondheid van de patiënt beïnvloedt. Het is niet ongebruikelijk dat patiënten andere methoden proberen om de slaap te bevorderen, zoals het gebruik van slaappillen of alternatieve therapieën, die soms ook bijwerkingen kunnen hebben.

Gehoorverlies
In sommige gevallen kan perichondritis leiden tot tijdelijk gehoorverlies, vooral als de infectie zich verspreidt naar het middenoor of als er sprake is van vloeistofophoping. Dit kan patiënten frustreren, vooral als ze al lijden aan andere oorproblemen. Gehoorverlies kan ook angst of sociale isolatie veroorzaken, omdat patiënten moeite kunnen hebben met communicatie. Het is cruciaal dat patiënten met gehoorproblemen een arts raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling te krijgen. In ernstige gevallen kan blijvend gehoorverlies optreden, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de levenskwaliteit en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

Veranderingen in de huid rondom het oor
Patiënten kunnen ook huidveranderingen rond het oor opmerken, zoals schilferigheid, afscheiding of abnormale roodheid. Dit kan een aanwijzing zijn voor een ernstigere infectie of een huidreactie. Het is belangrijk dat deze veranderingen worden onderzocht door een zorgverlener, aangezien ze kunnen wijzen op een meer complexe aandoening die een specifieke behandeling vereist. Tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om de kans op complicaties te verminderen en het herstel te versnellen. Het negeren van deze symptomen kan leiden tot verdere verspreiding van de infectie en ernstigere gezondheidsproblemen.

Alarmsymptomen

Ernstige pijn
Een van de meest verontrustende alarmsymptomen van perichondritis is de ontwikkeling van ernstige en aanhoudende pijn in het aangedane oor. Patiënten beschrijven deze pijn vaak als een doffe pijn die in intensiteit toeneemt, vooral bij beweging of druk op het oor. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar andere delen van het hoofd, zoals de kaak, nek of slaap. Deze uitstralende pijn kan de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk beïnvloeden en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en irritatie. Het is cruciaal dat patiënten die deze pijn ervaren onmiddellijk medische hulp inroepen, vooral als de pijn plotseling toeneemt of gepaard gaat met andere verontrustende symptomen.

Koorts en koude rillingen
Koorts is een veelvoorkomend symptoom bij infecties en kan ook optreden bij perichondritis. Patiënten kunnen een plotselinge stijging van hun lichaamstemperatuur ervaren, samen met koude rillingen. Dit kan duiden op een ernstige infectie die het immuunsysteem activeert om de ziekteverwekkers te bestrijden. Koorts kan ook verergeren tijdens de nacht en gepaard gaan met zweten. Het is belangrijk voor patiënten om deze symptomen serieus te nemen, vooral als ze zich plotseling voordoen of gepaard gaan met andere alarmsymptomen.

Afwijkingen in het gehoor
Patiënten met perichondritis kunnen veranderingen in hun gehoor opmerken. Dit kan variëren van een verminderd gehoor tot een vol gevoel in het oor. Deze symptomen kunnen wijzen op een complicatie die zich ontwikkelt, zoals een infectie die zich naar het middenoor uitbreidt. Bij aanhoudend gehoorverlies of een plotselinge verandering in het gehoor is het cruciaal om medische hulp in te schakelen. Gehoorproblemen kunnen ook leiden tot sociale isolatie en angst, wat de noodzaak van tijdige behandeling benadrukt.

Vorming van abces
Een van de ernstigere complicaties van perichondritis is de vorming van een abces. Dit manifesteert zich vaak als een voelbare zwelling of knobbel in of rond het oor, wat kan duiden op een ophoping van pus. Een abces kan niet alleen pijn en ongemak veroorzaken, maar het kan ook het risico op verdere infectie verhogen. Medische interventie is noodzakelijk om het abces veilig te laten draineren en om de onderliggende infectie te behandelen. Patiënten moeten alert zijn op tekenen van abcesvorming, zoals toenemende roodheid, warmte en pulsatie in het aangedane gebied.

Huidveranderingen rond het oor
Bij perichondritis kunnen patiënten ook huidveranderingen rondom het oor ervaren, zoals extreme roodheid, zwelling, schilfering of afscheiding. Deze veranderingen kunnen duiden op een ernstige ontsteking of infectie die onmiddellijke aandacht vereist. Huidveranderingen kunnen ook gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel, wat de situatie verder verergert. Het is belangrijk om deze symptomen op te merken en tijdig medische hulp te zoeken, omdat ze kunnen wijzen op een verergering van de infectie.

Verergerende symptomen
Als de symptomen van perichondritis niet verbeteren of verergeren ondanks behandeling, kan dit een ernstig alarmsignaal zijn. Dit kan wijzen op een ernstige complicatie die medische interventie vereist. Patiënten moeten alert zijn op veranderingen in hun toestand en niet aarzelen om hulp in te roepen als de situatie verslechtert. Dit omvat een toename van pijn, koorts of andere verontrustende symptomen. Tijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om ernstige complicaties te voorkomen.

Slap of gezwollen oor
In ernstige gevallen van perichondritis kan het oor slap of gezwollen aanvoelen. Dit kan ook gepaard gaan met een verandering in de vorm van de oorschelp, wat kan duiden op kraakbeenbeschadiging of een meer complexe infectie. Het is van belang om deze symptomen onmiddellijk te laten onderzoeken door een arts, omdat ze kunnen wijzen op een ernstige verergering van de aandoening. Patiënten moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van een slap oor en de impact die dit kan hebben op hun dagelijkse leven en sociale interacties.

Aanwezigheid van bloed in afscheiding
De aanwezigheid van bloed in de afscheiding uit het oor is een ernstig symptoom dat onmiddellijke medische aandacht vereist. Dit kan wijzen op een ernstiger probleem, zoals een perforatie van het trommelvlies of een meer gecompliceerde infectie. Bloedige afscheiding kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals pijn en zwelling, en het is belangrijk dat patiënten deze symptomen tijdig rapporteren aan hun zorgverlener om complicaties te voorkomen.

Verlies van evenwicht
Wanneer de infectie zich verspreidt naar het binnenoor, kunnen patiënten problemen ondervinden met hun evenwicht. Dit kan leiden tot duizeligheid en een gevoel van instabiliteit, wat hun dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Het is cruciaal om deze symptomen niet te negeren, aangezien ze kunnen wijzen op een complicatie van de infectie die verdere behandeling nodig heeft. Patiënten moeten alert zijn op veranderingen in hun evenwicht en niet aarzelen om medische hulp te zoeken.

Psychologische impact
De aanhoudende symptomen van perichondritis, zoals pijn en verminderde functionaliteit, kunnen ook een psychologische impact hebben op patiënten. Dit kan leiden tot gevoelens van angst en depressie, vooral als de symptomen chronisch worden of niet goed reageren op behandeling. Het is belangrijk dat patiënten de mogelijkheid van psychologische ondersteuning overwegen, zoals counseling of therapie, om hen te helpen omgaan met de emotionele belasting die deze aandoening met zich meebrengt.

Al deze alarmsymptomen vereisen tijdige diagnose en behandeling om de kans op complicaties te minimaliseren. Patiënten moeten altijd alert zijn op veranderingen in hun symptomen en niet aarzelen om medische hulp in te schakelen bij ernstige of verergerende symptomen.

Diagnose en onderzoeken

Symptomen en lichamelijk onderzoek:
De diagnose van perichondritis begint doorgaans met een gedetailleerde anamnese, waarbij de arts naar de symptomen van de patiënt vraagt. Veel voorkomende symptomen zijn pijn, zwelling, roodheid en warmte in het aangedane oor. Een grondig lichamelijk onderzoek volgt, waarbij de arts de oorschelp en het omliggende weefsel inspecteert op tekenen van ontsteking of infectie. De arts zal ook letten op andere symptomen zoals koorts of abnormale afscheiding uit het oor. Dit klinische beeld is cruciaal voor het stellen van de diagnose en kan helpen bij het uitsluiten van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen vertonen.

Microbiologische kweek:
Een belangrijke stap in de diagnose van perichondritis is het afnemen van een kweek van de afscheiding of het abces, indien aanwezig. Dit helpt bij het identificeren van de specifieke bacteriële veroorzaker van de infectie, zoals de vaak voorkomende Pseudomonas aeruginosa. Het is van essentieel belang om te bepalen op welke antibiotica de infectie reageert. Dit is omdat niet alle antibiotica effectief zijn tegen alle bacteriën, en een verkeerde keuze van medicatie kan leiden tot ineffectieve behandeling en zelfs complicaties zoals de ontwikkeling van een chronische infectie. De resultaten van de kweek zijn cruciaal voor het aanpassen van de behandeling en kunnen helpen bij het optimaliseren van de zorg voor de patiënt.

Uitsluiting van andere aandoeningen:
Perichondritis kan in een vroege fase gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen, zoals cellulitis, die ook gepaard gaat met roodheid en zwelling van de huid. Daarom is het van belang dat artsen grondig zijn in hun beoordeling om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Dit kan ook inhouden dat er aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd, zoals bloedonderzoek of beeldvorming, om andere infecties of ontstekingsprocessen te identificeren. Het uitsluiten van andere aandoeningen is essentieel voor een correcte diagnose en kan bijdragen aan een snellere en effectievere behandeling.

Verwijzing naar specialist:
Als een patiënt meerdere episodes van perichondritis heeft gehad of als er aanwijzingen zijn voor een onderliggende aandoening, kan de arts besluiten om de patiënt door te verwijzen naar een reumatoloog. Dit is vooral belangrijk om mogelijke auto-immuunaandoeningen of andere systemische problemen te onderzoeken die het risico op herhaalde infecties verhogen. De reumatoloog kan aanvullende tests uitvoeren om de algehele gezondheid van de patiënt te beoordelen en om een behandelplan op te stellen dat rekening houdt met eventuele onderliggende aandoeningen. Het is van groot belang dat alle aspecten van de gezondheid van de patiënt worden beoordeeld om een optimale zorg te garanderen.

Beeldvormende onderzoeken:
In sommige gevallen kan de arts ook beeldvormende onderzoeken aanbevelen, zoals echografie of MRI, om de diepte en de ernst van de infectie te evalueren. Dit is vooral relevant als er een vermoeden is van kraakbeenbeschadiging of bij patiënten met aanhoudende symptomen ondanks behandeling. Beeldvormende onderzoeken kunnen waardevolle informatie opleveren over de anatomie van het oor en kunnen helpen bij het plannen van eventuele noodzakelijke chirurgische ingrepen, zoals drainage van een abces. Het gebruik van beeldvorming draagt bij aan een beter begrip van de aandoening en kan de diagnose en behandeling verder verfijnen.

Monitoring van symptomen:
Ten slotte is het belangrijk dat de symptomen van perichondritis nauwlettend worden gemonitord, vooral tijdens de behandeling. Dit kan inhouden dat de patiënt regelmatig terugkomt voor controleafspraken om de effectiviteit van de behandeling te evalueren en om eventuele bijwerkingen van de voorgeschreven medicatie te bespreken. Monitoring stelt de arts in staat om tijdig in te grijpen als de symptomen verergeren of niet verbeteren, wat cruciaal is voor het vermijden van complicaties en voor het waarborgen van een goede genezing. Regelmatige controles zijn een integraal onderdeel van het beheer van perichondritis en helpen bij het verbeteren van de uitkomst voor de patiënt.

Behandeling

  • Geïsoleerde perichondritis: De behandeling bestaat uit antibiotica die oraal of intraveneus worden toegediend. Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om de oorpijn te verlichten. Indien er een abces aanwezig is, moet dit worden gedraineerd en moet dood weefsel worden verwijderd.
  • Perichondritis door auto-immuunaandoening: Bij perichondritis veroorzaakt door een auto-immuunziekte wordt vaak prednison of een ander steroïd voorgeschreven om de immuunrespons te onderdrukken. Een reumatoloog volgt de behandeling van de auto-immuunaandoening op.

Prognose

De infectie van het kraakbeenvlies van het buitenoor kan traag progressief en destructief zijn. Met tijdige en juiste behandeling, inclusief effectieve antibiotica en eventuele chirurgische ingrepen, kan de patiënt volledig herstellen. Zonder adequate behandeling kunnen blijvende vervormingen van het oor optreden.

Complicaties

Perichondritis kan leiden tot ernstigere complicaties zoals:
  • Chondritis: Een infectie van het kraakbeen zelf, wat ernstige schade aan de oorstructuur kan veroorzaken. Dit kan leiden tot een ‘bloemkooloor’ (vervormde oorschelp). Plastische chirurgie kan nodig zijn om de schade te herstellen.
  • Gedeeltelijk of volledig verlies van het buitenoor: In ernstige gevallen kan de infectie zodanig verwoestend zijn dat het buitenoor permanent vervormd of verloren gaat.

Preventie van perichondritis

Preventie van perichondritis kan worden bereikt door:
  • Vermijden van oorverwondingen: Wees voorzichtig met activiteiten die kunnen leiden tot oorletsels, zoals contactsporten en risicovolle piercings.
  • Zorgvuldige hygiëne bij ooroperaties en piercings: Zorg voor een steriele omgeving en volg alle nazorginstructies om infecties te voorkomen.
  • Behandeling van otitis externa: Behandel oorinfecties tijdig en adequaat om complicaties te voorkomen.
  • Preventie van insectenbeten: Gebruik beschermende maatregelen tegen insectenbeten die de kans op infecties kunnen vergroten.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnSteken in het oor: oorzaken en behandeling stekende oorpijnFelle, heftige of pijnlijke steken in het oor is een onaangename en stressvolle aangelegenheid die veroorzaakt kan worde…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…
Beschadiging buitenkant van het oor: bloemkooloorBeschadiging buitenkant van het oor: bloemkooloorEen bloemkooloor, ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd is een oorschelp dat door beschadiging van het kraakbeen he…
Rode oren: Oorzaken en behandeling van roodheid oor of orenRode oren: Oorzaken en behandeling van roodheid oor of orenRode oren komen relatief vaak voor, en meestal zijn de oorzaken niet ernstig, zoals blozen of eczeem. Sommige oorzaken v…

Postpartum-complicaties: Problemen na de bevallingPostpartum-complicaties: Problemen na de bevallingEen pasgeboren baby is voor net bevallen vrouwen meestal fantastisch. Meteen is de pijn tijdens de zwangerschap en bij d…
Beenkrampen: kramp in benen, bovenbeen, scheenbeen en kuitBeenkrampen: kramp in benen, bovenbeen, scheenbeen en kuitBeenkrampen zijn vervelend en pijnlijk. Kramp in de benen of beenkrampen treffen meestal de kuitspier. Beenkrampen duren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 28 december 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Perichondritis of the Ear, http://www.merckmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/external-ear-disorders/perichondritis-of-the-ear
  • Perichondritis van het uitwendige oor, https://factsheets.medicinfo.nl/%7B29CE0944-556B-45AB-A051-8FB949EB26F2%7D
  • Perichondritis, https://medlineplus.gov/ency/article/001253.htm
  • Perichondritis: Not Just Simple Cellulitis, http://rebelem.com/perichondritis-not-just-simple-cellulitis/
  • What is Perichondritis of the Ear?, https://www.verywell.com/what-is-perichondritis-1191962
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.